Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
спаське -глибинне родовище1.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
5.23 Mб
Скачать

2.1 Стратиграфія

Спаське-глибинне нафтове родовище — належить до Бориславсько-Покутського нафтогазоносного району Передкарпатської нафтогазоносної області Західного нафтогазоносного регіону України

Розріз Західного Нафтогазоносного регіону охоплює стратиграфічний інтервал від архею до плейстоцену включно.

У геологічній будові структури приймають участь флішеві утворення верхньої крейди ( стрийська світа), палеоцену, еоцену (манявська, вигодська, бистрицька), а також олігоцену (менілітової свита), моласові відклади міоцену (поляницька і воротищенська світи). Весь цей комплекс перекривається поменицькою і ворокинценською свитами.

Спаське-глибинне родовище знаходиться в першому ярусі складок центр, частини Бориславсько-Покутської зони. Розташоване у Рожнятівському районі Івано-Франківської області на відстані 8 км від м. Рожнятів. Родовища пов’язані з 3 блокам південно західної частини(розміром по покрівлі по покрівлі продуктивного горизонту 7,0х1,5-1,5м, висота 700м) півернутого крила Нижньострутинської фронтальної складки.

Відклади стрийської світи представлені ритмічним чергуванням аргілітів, алевролітів, пісковиків і значно рідше – вапняків. Вони складають ядро складки і розкрита товщина їх змінюється від 140 м у свердловині 36 до 2377 м у свердло

вині 418.

Манявські відклади представлені нижньою барвистою аргілітовою пачкою, піщано-аргілітовою, аргілітовою, верхньою піщано-аргілітовою і верхньою барвистою аргілітовою пачками. Аргілітові пачки складені, як правило, аргілітами з рідкими прошарками алевролітів і пісковиків. У розрізі піщано-аргілітових горизонтів спостерігається тонке чергування пісковиків, алевролітів та аргілітів. Загальна товщина манявських відкладів змінюється від 220 до 550 м.

Бистрицька світа представлена двома фаціями: попельською, яка залягає безпосередньо на вигодських відкладах, і бистрицькою. Перша з них характери­зується чергуванням пластів аргілітів, алевролітів і пісковиків. Друга, як правило, виражена глинистими породами товщиною від 6 до 22 м.

У покрівлі бистрицької світи залягає так званий шешорський горизонт, який представлений чергуванням світло-сірих і зеленувато-сірих вапняків, доломітів, мергелів і аргілітів, рідше – пісковиків. Товщина горизонту 5 - 10 м , а бистрицької світи в цілому – 90 - 120 м.

Менілітова світа на родовищі розділяється на три підсвіти: нижньо-, середньо- і верхньоменілітову.

У підошві нижньоменілітової світи залягає роговиковий горизонт, представлений прошарками роговиків, які чергуються з аргілітами, пісковиками і мергелями. . Завершує розріз нижньоменілітової підсвіти піщано-аргілітовий горизонт, представлений чергуванням пісковиків і аргілітів з переважаючим об’ємом піщаних порід. Товщина нижньоменілітових відкладів змінюється від 115 до 240м.

Середньоменілітова підсвіта розділяється на два горизонти: перших зеленувато-сірих аргілітів і піщано-аргілітовий горизонт високого опору. Товщина підсвіти – 70 –150 м.

Верхньоменілітові відклади неузгоджено перекривають середньоменілітові. У розрізі їх виділяється три горизонти: верхніх роговиків, туфітовий і піщано-аргілітовий. Горизонт верхніх роговиків виражений кременями з прошарками аргілітів і пісковиків. Туфітовий горизонт складений в основному туфітами, які чер

гуються з прошарками аргілітів, алевролітів і пісковиків. А піщано-аргілітовий горизонт представлений аргілітами з прошарками пісковиків і алевролітів. Товщина підсвіти змінюється від 53 м у свердловині 27 до 225 м у свердловині 56.

Відклади воротищенської світи розділяються на три підсвіти, з яких нижньоворотищенська складена глинами з рідкими прошарками пісковиків і алевролітів та лінз конгломератів, середньоворотищенська – різнозернистими пісковиками з прослоями мікроконгломератів і брекчированих глин, а воротищенська – засолоненими глинами з прошарками пісковиків, прожилками і вкрапленнями волокнистого гіпсу та солі. Товщина воротищенської світи 1000 - 1500 м.

Нижній еоцен у типовому вигляді (манявська світа) являє собою тонко ритмічний зеленувато-сірий фліш., загальною товщиною 110-280 метрів. Середній еоцен-це тонко і середньоритмічний теригенний і теригенно-карбонатний фліш - 90-330 м. Верхній еоцен складений глинистою товщею з рідкими прошарками пісковиків40-190 м. Олігоцен представлений трьома підсвітами менілітової світи. В основі нижньої-нижньороговиковий горизонт(кремені, кремнисті вапняки, мергелі, чорні аргіліти).

Палеогенові утворення Бориславько-Покутської зони перекриті так званою нижньою моласою, що розпочинається з егеру-егенбургу і завершується карпатієм. Вона складається з піщано-глинистої шліфоїдної поляницької світи (до 600 м); глинисто-соленосної воротищенської світи (до 2000 м), що заміщується такими фіціальними відмінами, як слобітські конгломерати(до 1500 м) і флішоїдна піщано-глиниста товща добротівської світи (до 700 м) у південно-східній частині зони і загорські конгломерати (до 600 м) на її північному заході; строкатобарвинною глинисто-піщаною стебницькою світою (700-1000 м) і завершується на окремих ділянках теригенними утвореннями верхнього бадену (до 180 м). Нижня моласа виконує фукцію регіональної покришки загальна товщина її перевищує 3000 м.