Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
спаське -глибинне родовище1.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
5.23 Mб
Скачать

4.1 Техніка безпеки при експлуатації свердловини штанговими насосами

  1. Устя свердловини обладнуються запірна арматурою і сальниковим засобом герметизації устя;

  2. Обв’язка устя свердловини повинна дозволяти зміну набивки сальника полірованого штока, при тиску в свердловині замір тиску на усті і температури;

  3. До початку ремонтних робіт або перед оглядом обладнання періодично працюючої свердловини з автоматичним, дистанційним або ручним пуском, електродвигун повинен відключатися, контр. Вантаж повинен бути спущений в нижнє положення і заблокованим гальмівним засобом, а на пусковому пристрої повинен бути знак: „Не вмикати працюють люди”;

  4. На свердловинах з автоматичним та з дистанційним керуванні верстатів-качалок поблизу пускового пристрою на видному місці повинні бути закріпленні плакати з написом: „Увага! Пуск автоматичний”;

  5. Кривошипно-шатунний механізм верстата-качалки, площадка обслуговування електропривода і пусковий пристрій повинні бути пофарбовані і загороджені;

  6. Система заміру дебіту, пуску зупинки свердловини повинні мати вихід на диспетчерський пульт;

  7. Верстат-качалка повинен бути встановлений так, щоб рухаючи частини не торкалися з фундаментом або ґрунтом;

  8. Для обслуговування гальма верстата-качалки встановлюється площадка з огорожею;

  9. При крайньому нижньому положенні головки балансира відстань між траверсою підвіски сальникового штоку або штанготримачем і сальником на усті повинно бути не менше 20 метрів;

  1. Кондуктор (технічна колона) повинен бути зв’язаний з рамою верстата-качалки не менше ніж двома стальними провідниками заземлення, приварених в різних місцях до кондуктора. Переріз прямокутного провідника повинно бути не менше 48 мм, товщина стінок кутової сталі не менше 4 мм, діаметри круглих заземлень 10 мм;

  2. Заземляючи провідники, котрі з’єднують раму верстата-качалки з кондуктором (технічною колоною), повинні бути закопані в землю не менше, ніж на 0.5м;

  3. Застосування для цих цілей стального канату не допускаються. З’єднання заземляючи провідників повинні бути доступні для огляду.

4.2. Протипожежні заходи

  1. На кожному підприємстві необхідно мати данні про показники пожежно вибухової небезпеки речовин та матеріалів, котрі застосовуються в технологічних процесів.

  2. Параметри режиму роботи технологічного обладнання, з’єднаного зі застосуванням горючих газів, зріджених горючих газів легкоспалахуючих речовин, а також з наявністю вибухо пожежно небезпечної пили, забезпечує вибухопожежнонебезпечність технологічного процесу.

  3. Температура підігріву темних нафтопродуктів при зберіганні, а такод при проведенні зливо-наливних операцій нижче температури спалаху нафтопродукту в закритому тиглі на 35 ºС і не перевищувати 90 ºС.

  4. На приборах контролю і регулювання позначають допустимі області вибухопожежнобезпечних параметрів роботи технологічного обладнання.

  5. При відхиленнях одного або декількох вибухонебезпечних параметрів від допустимих границь прилади контролю та регулювання подають попереджувальні та аварійні сигнали.

  6. Для кожного резервуара встановлюється максимальна границя заповнення.

  7. Схема обв’язки трубопровода передбачає, як правило, можливість виключення несправного обладнання із технологічного процесу і забезпечує аварійний злив.

  8. Основне та допоміжне технологічне обладнання підприємства захищає від статичного струму.

  9. Роботи на вибухопожежнонебезпечних технологічних об’єктах виконується інструментом, що виключає утворення іскор.

  10. Обладнання лінійної частини магістральних нафтопродукто-проводів, а також їх огорожу тримають в цілому стані, а рослинність в межах огорожі систематично знищують.

  11. Споруди захисту від розливу нафтопродуктів, своєчасно ремонтуються, очищуються від нафтопродуктів і відкладів.

  12. Приміщення насосних станцій повинні бути оснащенні газоаналізаторами вибухонебезпечних концентрацій, а при їх відсутності на об’єкті встановлюють порядок відбору і контролю проб.

  13. Встановлюють постійний контроль за герметичністю резервуарів та їх обладнання.

  14. Люки, які потрібні для заміру рівня і відбору проб із резервуарів мають герметичні кришки. Зі внутрішньої сторони люки забезпечують кільцями з металу, виключаючого утворення іскор.

  15. Перед розпалом вогневої печі трубопроводи подачи палива до всіх непрацюючим форсункам заглушуються. Запалювати форсунки вогневої печі без попередньої продувки камери спалювання та димової труби водяним паром забороняється. Продувку треба вести не менше 15 хвилин після появи пара з димової труби.

  16. Для відігріву трубопроводів та вузлів засувок використовують пару, гарячу воду або пісок, а тоді також електропідігрів в вибухозахищенному вико

нанні.

  1. Мережі евакуаційного освітлення та систем пожежної автоматики з’єднується незалежно від основної мережі джерелом живлення або автоматично переключається при відключені основних джерел.

  2. Споруди, будівлі та відкриті виробничі установки в залежності від призначення, класу вибухонебезпечних і пожежних зон, середньорічної тривалості гріз у районі їх розташування та очікуваної кількості пораження блискавкою забезпечують блисковкозахисне спорудження та будівлі та дійсних правил.