Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
соціологія.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
450.41 Кб
Скачать

V. Висновки

Нашим основним завданням було визначення ставлення молоді до нерівних шлюбів.На основі результатів соціологічного дослідження ми можемо сказати, що більшість студентів ПолтНТУ позитивно ставляться до нерівних шлюбів,а саме 60%.Проте частина студентів все ж таки не підтримує такий тип відносин (40%). На основі опитування ми також виявили,що оптимальний вік для чоловіків для вступу до шлюбу являється 25-35 років (55%),а для жінок -- 20-25 років (61,7%).

Друга із наших гіпотез підтвердилася,адже 75% студентів ПолтНТУ вважають,що до нерівного шлюбу вступають через фінансову вигоду. Щодо другої гіпотези ,то наші респонденти спростували її,адже більшість опитаних ,а саме 48,3%, стверджують,що кохання таки присутнє у таких шлюбах.

Наша остання гіпотеза залишилася ні підтвердженою,ні спростованою.На запитання про ставлення до нерівних шлюбів більшість респондентів відповіли,що позитивно відносяться до таких шлюбів (60%).А на запитання,чи засуджували б ви свого родича за вступ до такого шлюбу,більшість відповіла,що засуджували б (80%).Тому питання залишається відкритим.

Vі. Рекомендації

Одним з найстародавніших соціальних інститутів є сім’я. Суспільна цінність і значимість сім’ї обумовлена її «виробництвом і відтворенням» безпосередньо життя, вихованням дітей, формуванням їх індивідуальної свідомості. Сім’я – це об’єднання на шлюбі або кровному родстві, усиновленні людей, зв’язаних спільністю побуту, на взаємній моральній відповідальності за виховання дітей, піклуванні про рідних і взаємодопомозі.

Цей вступ був написаний для того, щоб краще сформулювати та систематизувати наші рекомендації відносно ставлення молоді до нерівних шлюбів у сучасному українському суспільстві.

У соціологічному дослідженні основна увага приділялася проблемі нерівного шлюбу. Нерівний шлюб – це шлюб між людьми різного стану, між людьми, що сильно відрізняються за майновим або соціальним становищем,між людьми із значною різницею у віці.

Що можна сказати з цього приводу? По-перше, відповідь на питання про ставлення до нерівних шлюбів є вельми неоднозначною, оскільки з одного боку таке співжиття для молодшого партнера являється стабільністю у житті,дає можливість почувати себе за плечем коханої людини як за кам’яною стіною, а з іншого боку – не всі такі сім’ї засновані на коханні та взаємопорозумінні.Досить часто це звичайна фінансова вигода.

Рекомендації з цього приводу дуже суперечлива річ. На нашу думку, до такого шлюбу слід відноситись досить серйозно і обережно, якщо маєш намір прожити з людиною все життя та народжувати дітей. На вибір тих, хто вступає в такі відносини має впливати мораль та відповідальність.

В ході соціологічного дослідження ми приділили значну увагу і питанню впливу економічних чинників на вступ до нерівного шлюбу. Звісно, ніхто не заперечуватиме, що грошовий ресурс неабиякий стимул для укладання шлюбу.Звичайно не всі шлюби – це холодний розрахунок.Досить часто зустрічається велике кохання,яке здатне подолати будь-які перепони,в тому числі і різницю у віці.Єдине,що ми хотіли б вам порекомендувати – це вирішити для себе,чи кохаєте ви людину,чи здатні ви прожити з нею все своє життя.Забезпечене життя – не завжди щасливе життя.Не потрібно діяти по принципу «Зтерпиться,злюбиться…».

Досить часто ми зустрічаємося з тим,що люди засуджують нерівні шлюби.Вони намагаються знайти ту єдину причину,через яку був уладений цей шлюб.Проте вони не беруть до уваги кохання,як основну причину.Нам хотілося б порекомендувати людям простіше відноситися до життя і не шукати ”підводних каменів”.Якщо це справжнє кохання – просто порадійте за закоханих.

Стосовно оптимального віку для вступу в шлюб можна порекомендувати одне, найголовніше: не поспішайте із прийняттям такого вагомого і відповідального рішення, оскільки це не покупка нових парфумів, а доленосна подія. Зважте всі за і проти, придивіться до людини з іншого боку. Обов’язково порадьтеся з людьми, чия думка для вас дещо значить. І найголовніше – керуйтеся власними пріоритетами у житті.