Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
IGJHF.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
271.47 Кб
Скачать

39. Позичковий капітал та позичковий процент.

Позичковий капітал сфери обміну це грошовий капітал, що надається в позику його власником іншому власнику-підприємцю на певний час, на умовах повернення, за плату у вигляді процента.

Джерелом позичкового капіталу служить, по-перше, частина промислового капіталу, що тимчасово вивільнилася з процесу виробництва. Це тимчасове вивільнення капіталу є об’єктивним і, як зазначалося, пов’язане з: накопиченням протягом терміну зносу засобів праці амортизаційного фонду, що спрямовується на їх відновлення; нагромадженням фонду заробітної плати, оскільки виплата заробітної плати здійсноється не кожного дня.капіталізацією чистини прибутку з метою розширення виробництва.Другим джерелом позичкового капітала – є капітали рантьє. Третє джерело – грошові доходи різних верств населення, що зберігаються у формі внесків у банках та інших фінансових установах.

Позичковий капітал - особливий товар, тому що «продається» не на зовсім, а на певний термін. Платять за цей товар відсотком, якій виступає в якості ціни позичкового капіталу. Організаційно-правовою формою руху та функціонування позичкового капіталу є кредит. Рух позичкового капіталу має вигляд Д-Д', де Д' дорівнює Д – капіталу наданого в позику і доходу у вигляді процента.

Сучасна економічна наука виходить з того, що ціна позичкового капіталу (відсоток), як і на всі інші товари, регулюється співвідношенням попиту на нього та його пропозицією і проявляється у нормі (ставці) відсотку, яка нараховується за такою формулою:

і= (R/K)100%,.

де: і - ставка позичкового відсотку,R - річний доход,K - сума кредиту.

На величину ставки позичкового відсотку впливають такі фактори:Ризик. Чим більше побоюваювання у кредитора, що можливе неповернення позики, тим вищою є ставка відсотку.Термін позики. Чим на більший термін надається позика, тим більше втрачених (альтернативних) можливостей у кредитора і ризику неповернення. Тому кредитор компенсує і те, і інше підвищенням ставки відсотку. Але ставки відсотку при довготерміновому кредитуванні можуть бути й нижчими. Оскільки це часто довгостроковий кредит спрямовується на фінансування будівництва, оновлення техніки та інше, то на такі цілі банки надають пільговий кредит, а держава заохочує таке кредитування.Розмір позики. За інших рівних умов, ставка відсотку буде вищою на позику меншого розміру, оскільки адмінистративно-управлінські витрати однакові за будь-якого розміру позики. Оподаткування. Оскільки деякі форми кредиту, а відповідно, і доходи кредиторів, підлягають оподаткуванню, то кредитор цей податок просто включає у склад відсотку, внаслідок чого останній збільшується. Ступінь монополізації ринку позичкового капіталу. Чим менше банків та інших фінансово-кредитних установ функціонує на даній території (в регіоні), тим вищою буде ставка відсотку. В цьому разі монополія придушує конкуренцію і диктує свої умови кредитування. Дуже важливою стороною руху позичкового відсотку є його дисконтування - приведення до одного загального знаменника величин позичкового капіталу на початку і наприкінці терміну кредитування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]