Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2012 ДЕК УА5 (побілетно) відповіді.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
730.62 Кб
Скачать

Екзаменаційний білет № 7

1.

Знакова природа мови.

2.

Літературний процес. Закономірності й парадокси літературного процесу.

Поступальний розвиток світової літ-ри, а саме він передусім пов'язується з поняттям «літ процес», зумовлений соціально-економічними причинами і внут­рішніми закономірностями руху мистецтва в часі та просторі. Закономірності: 1. Традиція – актуалізоване минуле, досвід минулого моделізується у сучасному суспільстві (давні, нові, новітні, прогресивні, консервативні). Новаторство – суттєві зміни в літ-рі, що вираж у виникненні нових худ засобів зображення, окремої ідеї, поглибленні, це оновлення літератури, не можливе без традицій. 2. Худ вдосконалення – літ розвивається поступово, підвищення складності худ мислення, мистецтво має поступовий рух, розвиток худ форм. Прогрес полягає у вдосконаленні. 3. Стадійність літ процесу – у літ житті людства були моменти, коли літ життґ зупинялося. Циклічність, літ-ра як рух, проходить по спіралі. Стадії літ-ри – закономірний процес: античність, середньовічча, нова літ-ра; укр. – давня літ-ра (бароко) та нова літ-ра (класицизм, сентименталізм, реалізм). Кожна стадія має свої періоди. Типи літ зв’язків: 1. зовнішні – впливи, взаємовпливи (рос-укр, укр.-польск); запозичення (сюжети, теми, хар-ри, образи); контактні зв’язки (листування, переклади, вивчення літ-ри інших народів). 2. внутрішні – наслідування (використ творів інших для вираж думок); епігонство (сліпе наслідування, несамостійність худ мислення); цитування (цитація, точне відстворення уривків з інших джуру); ремінісценція (нагадування, перенесення у літ твір окремих елементів із попередніх джерел з певною худ метою); перефраз (запозичення теми із поеред літ твору із заміною елементів); варіації (використ чужого тексту з виконанням переробки, структура залишається); пародіювання (наслідування, імітація творч манери з метою висміяти); алюзії (відсилання читача деталлю з інш твору); запозичення (творче викорст сюжетів, образів, мотивів, худ засобів, прийомів).

Пародокси: 1. часто не співпадають соц.-істор обставини і якості ЛП. 2. відхилення ЛП (прискорення або затримка ЛП). 3. приборкання ЛП (ЛП часто повязан із ідеологією, н-д літ-ра класицизму). 4. повторюваність літ етапів (повтор, але на якісному рівні).

3.

Використання інтерактивних технологій на уроках мови та літератури.

Лише 10% учнів сприйм методи традиц школи, а 90% учнів також здатні вчитися, але по-іншому. Один із варіантів організ-ії навч процесу – використ в діяльн пед-га технології інтер навч.

Ми розум під терм «інтер навчання» паритерність стосунків пед і учня (суб’єкт – суб’єктні стосунки, а це значить багатоаспек комун-ію, конструювання за допомогою певної системи спос-iв, прийомів, методів освітнього процесу знань учнем; використ звор зв’язку вчитель-учень, учень-учні, учитель-учні, учні-вчитель, а також самооцінки та рефлексії, підтримування постійної активності учня.

У контексті інтер навчання, знання з одного боку, є певною інформ-єю про навкол світ, особливістю якої є те, що учень одержує інформ-ію не у вигляді вже готової системи від пед, а в процесі власної активності. З іншого боку, у процесі взаємодії на занятті з інш учнями і вчит учень опановує систему випробуваних способів діяльності стосовно себе, соціуму, світу взагалі, засвоює різні механізми пошуку знань в індивід і колект діяльності.

Iнтер метод – це такий метод, у якому учень є учасником говоріння, самост моделювання, написання, малювання – бере активну участь у тих подіях, що відбуваються, створює їх сам. А вчитель скеровує роботу учнів, стає його партнером, організатором процесу навч, консультантом. Організація інтер навчання передбачає моделюв життєвих ситуацій, вирішення яких виховує відпов життєву компетентність, сприяє виробленню цінностей, створенню сприятл мікроклімату для розвитку самодост особ-ті.

Зустріч-сь із твором мистецтва, яким є худ текст, учень сприймає його емоційно та з своєю власною інтелект інтуїцією. Далі іде процес осмислення прочитаного. Важливо, щоб учень через інтер технології навчання, формував думку самотужки, щоб цей процес був спрямований і результ-им. Здобута таким чином інф-ія краще запам’ят-ся (бо важче дається), й емоційно забарвлена радістю відкриття.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]