Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2012 Програма УА5.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
172.54 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

УПРАВЛІННЯ ОСВІТИ І НАУКИ СМДА

СЕВАСТОПОЛЬСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГУМАНІТАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ФІЛОЛОГІЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ

Кафедра української філології

Програма державного екзамену з української мови та літератури

(спеціаліст)

для спеціальності:

7.010103 «Педагогіка і методика середньої освіти»

«Українська мова і література» та « Мова і література (англійська)»

Севастополь

2012

Автори: Попова О.А., Бродська Р.В., Макаренко Л.В., Мельник Т.В.

Загальна редакція - зав. кафедри української філології, канд. пед. наук., доц. Попова О.А.

Програма розглянута та затверджена на засіданні кафедри української філології

Протокол № 7 від 01 лютого 2012 року.

Затверджено Вченою радою СМГУ

Протокол № __ від 27 лютого 2012 р.

Пояснювальна записка

Державний екзамен з сучасної української мови, української літератури і сучасним технологіям навчання українській мові і літературі є перевіркою якості професійної підготовки вчителя української мови та літератури.

Рекомендована програма складена з урахуванням тих вимог, які повинні бути поставлені студентові на державному екзамені, щоб виявити, наскільки різнобічними і глибокими є його знання з усього циклу мовознавчих і літературознавчих дисциплін та методик.

Мета програми полягає в тому, щоб:

а) визначити єдині вимоги до державного екзамену з сучасної української літературної мови, української літератури і сучасних технологій навчання української мови і літератури для випускників ВНЗ із спеціальностей: 7.010103 Педагогіка і методика середньої освіти. «Українська мова і література» та «Мова і література (англійська)»; 7.010103 Педагогіка і методика середньої освіти.

«Українська мова і література», 7040101 «Психологія»;

б) перевірити теоретичні знання і практичні навички з найважливіших тем лінгвістичних, літературознавчих та методичних курсів.

Програма складається з трьох модулів:

1. До першого модуля увійшли теми з мовознавчого циклу: загальне мовознавство; функціональна морфологія; історія української літературної мови.

2. До другого модуля увійшли теми із сучасного літературознавства: теорія літератури; сучасний літературний процес; літературне краєзнавство.

3. До третього модуля увійшли теми, що присвячені висвітленню проблем сучасних технологій у навчанні українській мові і літературі.

Сучасна українська мова, українська література і сучасні технології у навчанні українській мові і літературі як навчальні дисципліни займають провідне місце в системі професійно-педагогічної підготовки студентів. Викладання цих дисциплін орієнтується на глибоке засвоєння знань з усіх розділів сучасної української літературної мови, літератури та методики навчання, на забезпечення цілісної підготовки до творчого виконання функцій вчителя-словесника.

Основні вимоги до усного іспиту. Випускники повинні знати:

  • основні теоретичні положення сучасного мовознавства;

  • функціонально-граматичні особливості морфологічних і синтаксичних засобів мови;

  • історію становлення і розвитку української мови;

  • основні положення теорії літератури;

  • специфіку сучасного українського літературного процесу в контексті загальносвітового;

  • школи та напрями сучасного літературознавства;

  • характерні риси та тенденції розвитку української літератури Криму і Севастополя;

  • теоретичні основи сучасних технологій навчання українській мові та літературі, а також володіти практичними навиками і уміннями організації навчального процесу

На усний комплексний іспит „Сучасна українська мова, українська література та сучасні технології навчання українській мові і літературі” пропонуються екзаменаційні білети з трьома питаннями:

  1. з мовознавства;

  2. з літературознавства;

  3. з сучасних технологій навчання українській мові та літературі.

Відповіді слухачів на державному іспиті оцінюються за чинними вимогами і нормами. Комплексний державний екзамен зі спеціальності відбувається у формі співбесіди. Визначення загальної оцінки підготовки випускника здійснюється з урахуванням якості відповідей під час співбесіди, їх глибини, широти використання знань, обсягу опрацьованої літератури, їх лінгвістичної , літературознавчої і методичної компетенції і вмілого використання теоретичних знань на практиці.

Список літератури, який додається до програми складений так, що дає можливість випускникам самостійно ліквідувати недоліки в засвоєнні матеріалу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]