Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2012 Програма УА5.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
172.54 Кб
Скачать
  1. Напрями сучасного мовознавства: когнітивна, функціональна лінгвістика, соціолінгвістика, етнолінгвістика.

Когнітивна лінгвістика як специфічний комплексний напрямок у мовознавстві. Розгляд функціонування мови як різновиду когнітивної діяльності. Дослідження когнітивних механізмів та структури людської свідомості через мовні явища. Мова як загальний когнітивний механізм. Опис і пояснення внутрішньої когнітивної структури та динаміки мовця-слухача. Поняття когніції.

Когнітивна лінгвістика як поліпарадигмальна наука, розгляд категорій: знання, його мовні різновиди, мовні способи репрезентації знань, мовні процедури оперування знаннями, ментальні структури та процеси у свідомості (пам'ять, сприйняття, розуміння, пізнання, аргументація, прийняття рішення тощо.

Представники когнітивного підходу в семантиці Дж. Лакофф, Р. Лангакер, Р. Джекендофф, Ч. Філлмор, Л. Талмі, А. Гольдберг, Дж. Тейлор, Ж. Фоконьє, Б. Рудзка-Остін, А. Ченкі, В.Карасик, О.Кубрякова, Р.Фрумкіна та ін. Дослідження в сфері когнітивної лінгвістики вітчизняних вчених (О.Мороховський, О. Воробйова, С. Жаботинська, В.І Теркулов та ін.).

Функціональна лінгвістика як сукупність шкіл і напрямів у мовознавстві. Попередники функціональної лінгвістики. І.Бодуен де Куртене, Ф.де Соссюр, О. Єсперсен. Французька школа А.Мартіне. Граматичні аспекти мовлення в аспекті комунікативної функції мови. Інтерпретація мови як цілеспрямованої системи засобів вираження у працях Р.Якобсона, М.Трубецького, С.Карцевського, Л.Щерби.

Шість функцій мовної комунікації за Р.Ябсоном. Тлумачення функції як здатності мовної одиниці виконувати певне призначення.

Функціональні описи у працях вітчизняних вчених (А.Бондарко, Ф.Бацевич, А. Загнітко, І.Вихованець, Т. Космеда та ін.)

Соціолінгвістика як дисципліна на стику мовознавства, соціології, соціальної психології, етнографії. Основоположники соціолінгвістики А.Майє, Е.Сепір, Ф.Боас. Формування радянської соціолінгвістики у 20-30р.р. ХХ ст. (Л.П.Якубинський, В.Виноградов, Б.Ларін, Р.Шор, В.Жирмунський, Є.Поливанов). Формування української соціолінгвістики. Висвітлення питань русифікації та поступового обмеження сфер функціонування української мови у працях Л.Масенко.

Проблема соціальної диференціації мови. Поняття мовної ситуації Проблема білінгвізму та диглосії Мовна політика держави. Методи соціолінгвістики, польовий збір і аналіз мовних явищ. Моделювання соціально зумовленої варіативності мови.

Етнолінгвістика як напрямок у мовознавстві, що вивчає мову у зв’язку з культурою. Використання етнографічних, лінгвістичних, археологічних та ін. методів дослідження. Вивчення змістової сторони культури, народної психології, міфології у працях Ф.Буслаєва, А.Афанасьєва, О.Потебні. Вивчення питань генетичної спорідненості мов, лінгвогеографії, семантики в етнолінгвістичному аспекті Е.Сепіром, Ф.Боасом, М.Сводешем, К.Хейлом. Компонентний аналіз спорідненості в концепції Е.Сепіра та Б.Уорфа.

Українська етнолінгвістика. Різноаспектність досліджень. Фіксація інформації про українські традиції, звичаї, обряди (К.Мошинський, С. Петкевич, О. Кольберг). Тематичні групи діалектної лексики, поєднання лексичної проблематика з проблемою культурної мотивації (М.Брачевський,Н.Жайворонок, В.Німчук, Г.Яворська та ін.)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]