Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
28-31.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.09.2019
Размер:
26.52 Кб
Скачать

28. Механiзм впливу сплати податку «акцизний податок» суб’ектами пiдприємництва на iхню фiнансово-господарську дiяльнiсть та фiнансовий стан

Акцизний збір і ПДВ включають у відпускну ціну виробника продукції. Отже, підприємства торгівлі купують товари за ціною, що включає ці непрямі податки

Непрямі податки мають, в основному, фіскальне спрямування. Однак було б неправильно заперечувати регулюючу функцію непрямих податків. На суму непрямих податків відповідно зростає ціна товарів, що впливає на їх виробництво й реалізацію.

Реальними платниками непрямих податків є покупці (споживачі) товарів, робіт, послуг. Ними можуть бути: фізичні особи (населення); юридичні особи; фізичні особи – суб’єкти господарської діяльності; організації, установи, що не е суб’єктами господарювання. Населення сплачує непрямі податки зі своїх власних доходів. Відтак більше податків сплачують ті категорії населення, що більше споживають товарів, мають більш високі доходи.

Акцизным сбором облагаются товары, которые, как правило, не относятся к предметам первой необходимости и уровень рентабельности которых достаточно высокий.

Акциз — это непрямой налог на высокорентабельные и монопольные товары, включае-мый в виде надбавки в цену товара и оплачиваемый в конечном счете потребителем, а не про-изводителем данного товара.

Механизм начисления и уплаты акцизного сбора очень похож на механизм начисления и уплаты налога на добавленную стоимость. Так, оба налога являются непрямыми и включаются в цену товара в виде надбавки и таким образом оказывают значительное влияние на процессы ценообразования, корректируют спрос и предложение путем увеличения цены товара.

Однако акцизный сбор намного меньше влияет на общий уровень цен в стране, поскольку перечень подакцизных товаров является не очень широким, в отличие от НДС, которым облагаются практически все товары, работы и услуги.

Дифференциация ставок акцизного сбора и их значительный размер обуславливают существенное влияние последнего на структуру рыночных цен и уровень потребления. Введение достаточно высоких ставок акцизного сбора дает возможность ограничивать потребление некоторых товаров, в частности алкогольных и табачных изделий, то есть при помощи дифференцированных ставок налога государство оказывает влияние на структуру потребления.

Акцизный сбор и НДС тесно взаимосвязаны с таким финансовым инструментом как по-шлина и при ввозе товаров на территорию государства используются в целях регулирования внешнеторговой деятельности.

Об'єктами оподаткування є операції з 1. реалізації вироблених в Україні підакцизних товарів (продукції); 2. реалізації (передачі) підакцизних товарів (продукції) з метою власного споживання, промислової переробки, здійснення внесків до статутного капіталу, а також своїм працівникам;

3. ввезення підакцизних товарів (продукції) на митну територію України.

У разі обчислення податку із застосуванням адвалорних ставок базою оподаткування є 1. вартість реалізованого товару (продукції), виробленого на митній території України, за встановленими виробником максимальними роздрібними цінами без податку на додану вартість та з урахуванням акцизного податку; 2. вартість товарів (продукції), що ввозяться на митну територію України, за встановленими імпортером максимальними роздрібними цінами на товари (продукцію), які він імпортує, без податку на додану вартість та з урахуванням акцизного податку

До підакцизних товарів належать:

спирт етиловий та інші спиртові дистиляти, алкогольні напої, пиво;

тютюнові вироби, тютюн та промислові замінники тютюну;

нафтопродукти, скраплений газ;

автомобілі легкові, кузови до них, причепи та напівпричепи, мотоцикли.

Ставки податку встановлюються адвалорні, специфічні, адвалорні та специфічні одночасно;

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]