Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2012 Програма та методичн__ вказ__вки щодо прох...docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
91.53 Кб
Скачать

Державний вищий навчальний заклад «Українська академія банківської справи Національного банку України»

Кафедра економічної кібернетики

ЗАТВЕРДЖУЮ

Декан факультету

банківських технологій

канд. екон. наук, доцент

______________ Т.І. Гончарук

29.03.2012

ПРОГРАМА ВИРОБНИЧОЇ ПРАКТИКИ

освітньо-професійної програми підготовки

за напрямком 6.030502, спеціальністю 7.03050201, 8.03050201

“Економічна кібернетика”

Укладачі: к. ф.-м. н., доцент _________________ С.М. Братушка

к. .т. н, доцент _________________ К.Г. Гриценко

к. е. н. _________________ Г.М. Яровенко

Завідувач кафедри к.т.н.,

доцент _____________ К.Г. Гриценко

29.03.2012

Розглянуто та схвалено на засіданні кафедри, протокол № 7 від 20.03.2012

Суми – 2012

ЗМІСТ

ВСТУП 3

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ 4

2. МЕТА І ЗАВДАННЯ ВИРОБНИЧОЇ ПРАКТИКИ 5

3. БАЗИ ВИРОБНИЧОЇ ПРАКТИКИ 8

4. ЗМІСТ ДІЯЛЬНОСТІ ПРАКТИКАНТА 9

4. ОРГАНІЗАЦІЯ ТА КЕРІВНИЦТВО ПРАКТИКОЮ 13

5. СКЛАДАННЯ ЗВІТУ ПРО ВИРОБНИЧУ ПРАКТИКУ 17

6. КРИТЕРІЇ ОЦІНКИ РЕЗУЛЬТАТІВ ПРАКТИКИ 20

6 НОРМАТИВНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРАКТИКИ 26

CПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ 27

ДОДАТКИ 28

ВСТУП

Програму виробничої практики розроблено відповідно до наказів Міністерства освіти і науки України «Про затвердження Положення про організацію навчального процесу у вищих навчальних закладах» від 24.06.1993р. № 161, «Про затвердження Положення про проведення практики студентів вищих навчальних закладів України» від 08.04.1993 р. № 93.

Виробнича практика студентів має сприяти формуванню особистісно значущих вмінь і навичок, які є, з одного боку, інваріантними до багатьох сфер майбутньої практичної діяльності, а з іншого — характеризують професійне спрямування програми підготовки за спеціальністю «Економічна кібернетика».

1. Загальні положення

Відповідно до навчального плану підготовки бакалаврів, спеціалістів і магістрів за спеціальністю «Економічна кібернетика» для студентів факультету банківських технологій проводиться виробнича практика.

Виробнича практика студентів проводиться в строки, що встановлені графіком навчального процесу, є складовою частиною навчально-виховного процесу та важливою формою підготовки висококваліфікованих спеціалістів.

Виробнича практика для студентів факультету банківських технологій організовується та проводиться відповідно до навчальних планів зі спеціальності «Економічна кібернетика» згідно з Положенням про проведення практики студентів вищих навчальних закладів України та Положенням про проведення практики студентів ДВНЗ «Українська академія банківської справи НБУ».

Обсяг, зміст і строки проведення виробничої практики визначаються чинною наскрізною програмою практик. Тривалість виробничої практики складає для бакалаврів 3 тижні – 3 кредити, для магістрів і спеціалістів 4 тижні – 4 кредити.

Програма виробничої практики зорієнтована на вивчення механізму функціонування підприємства (організації), зовнішнього середовища, проблем його розвитку і взаємодії двох рівнів – підприємства (організації) в цілому та його підрозділів. Аналізу підлягають економічні, організаційні та структурні взаємозв’язки виробничих підрозділів і підрозділів апарату управління, що й зумовлює вибір відповідних місць проходження практики.

У період практики студентів закладаються основи досвіду професійної діяльності, практичних умінь і навичок, професійних якостей особистості фахівця. Від ступеня успішності на цьому етапі залежить професійне становлення майбутнього фахівця.

Виробнича практика студентів проводиться на підприємствах, в установах і організаціях, забезпечених висококваліфікованим кадровим складом, де здійснюється якісне керівництво студентами-практикантами та які надалі можуть стати місцем постійного працевлаштування випускників.

2. Мета і завдання виробничої практики

Згідно Закону України «Про вищу освіту» (стаття 42) обов’язковим елементом навчального плану освітньо-професійної підготовки фахівців відповідного рівня у вищих навчальних закладах усіх рівнів акредитації є практична підготовка студентів.

Основним навчально-методичним документом, що регламентує практичну підготовку студентів вищого навчального закладу, є програма практичної підготовки студентів, укладена з врахуванням багатоступеневих освітньо-кваліфікаційних рівнів вищої освіти.

Організація та методичне забезпечення практичної підготовки студентів відповідають освітньо-професійній програмі фахівця, затвердженій для нього освітньо-кваліфікаційній характеристиці та її варіативній компоненті для відповідної спеціалізації, а також мають враховувати специфіку галузей економіки, в яких буде працювати випускник після закінчення навчання, основні завдання, види та зміст діяльності фахівця відповідної спеціалізації, а також особливості підприємств (організацій), які є базами практики.

Програма практики є основним навчально-методичним документом, який регламентує загальні положення щодо організації, порядку проведення та підсумків усіх видів практики, визначає їх змістовну частину та тривалість проходження. В програмі практики визначаються мета та завдання практики на кожному етапі її проходження, їх взаємозв’язок між собою та з навчальною і науково-дослідною діяльністю студентів, а також загальні питання щодо організації, керівництва та підведення підсумків практики.

Виробнича практика є передостаннім етапом навчання студентів спеціальності «Економічна кібернетика» освітньо-кваліфікаційних рівнів «бакалавр», «магістр» і «спеціаліст». Виробнича практика проводиться з метою узагальнення та вдосконалення знань, практичних умінь і навичок, оволодіння професійним досвідом і підготовки майбутнього фахівця до самостійної трудової діяльності, збирання матеріалів для дипломної (випускної) роботи.

Метою виробничої практики є закріплення теоретичних знань, які були отримані в процесі навчання, формування в студента професійного вміння приймати самостійні рішення при виконанні виробничих функцій і вирішенні типових задач діяльності, передбачених освітньо-кваліфікаційною характеристикою фахівця, оволодіння студентами сучасними методами, формами організації, знаряддями праці в галузі їх майбутньої трудової діяльності.

У процесі професійної підготовки студентів увага відповідальних за проведення практики повинна акцентуватися на:

  • розвитку творчих здібностей студента;

  • самостійності студента;

  • умінні студентами приймати правильні рішення;

  • спроможності працювати в колективі.

Практика студентів проводиться відповідно до діючих Державних та галузевих стандартів вищої освіти.

Метою виробничої практики є:

  • систематизація, закріплення й розширення теоретичних і практичних знань, умінь й навичок студентів за фахом;

  • перевірка професійної готовності майбутнього фахівця до самостійної трудової діяльності;

  • збір, узагальнення й аналіз матеріалів по темі дипломної (випускної) роботи.

Виробнича практика у відповідних підприємствах, організаціях і установах є не тільки знайомством з функціями фахової та керівної роботи, а й являється об’єктом проведення самостійного прикладного наукового дослідження та виконання дипломної (випускної) роботи з тематики, пов’язаної з конкретним підприємством (організацією).

Бакалавр, магістр, спеціаліст з економічної кібернетики повинен вміти:

  • проводити системний аналіз діяльності організації;

  • розробляти стратегічні напрями розвитку організації, забезпечувати її конкурентоспроможність;

  • планувати та прогнозувати діяльність організації (підрозділу);

  • розробляти та впроваджувати нововведення;

  • поєднувати усі види ресурсів, організовувати колективну працю по досягненню мети організації;

  • приймати управлінські рішення та організовувати їх реалізацію;

  • розробляти економічно обгрунтовані системи мотивації та оплати праці;

  • оцінювати та контролювати виконання рішень;

  • збалансовувати узгодження надходження та ефективне використання всіх ресурсів у часі та просторі, здійснюючи маневрування всіма видами ресурсів;

  • користуватись технічною та технологічною документацією;

  • самостійно виконувати завдання за певною науковою темою;

  • контролювати дотримання правил охорони праці та безпеки в надзвичайних ситуаціях;

  • робити узагальнення наукового характеру.

Завданнями практики є:

  • формування інформаційної бази для проведення аналітичних планових розрахунків у дипломному дослідженні;

  • збір практичних матеріалів, необхідних для написання дипломної (випускної) роботи;

  • дослідження програмного забезпечення для існуючих на підприємстві технологій;

  • виконання індивідуального завдання з науково-дослідної роботи;

  • одержання досвіду рішення практичних задач, що вимагають застосування професійних знань і вмінь фахівця.

Збір матеріалу для звіту про практику, виконання індивідуального завдання по практиці, ведення щоденника й оформлення звіту про практику проводиться студентом самостійно. Лише в окремих випадках, при виникненні питань, пов’язаних зі специфікою даного підприємства (організації), практикант звертається за роз’ясненнями до керівника практики від підприємства (організації).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]