Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2012 Програма УА5.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
172.54 Кб
Скачать

Література:

  1. Бабич Н.Д. Історія української літературної мови. – Львів: Вид. Центр „Світ”, 1993.

  2. Історія української мови. Хрестоматія / Під ред. Єрмоленко С.Я., Мойсеєнко А.К. – К.: Вид. центр “Либідь”, 1996.

  3. Огієнко І. Історія української літературної мови. – К., 1995.

  4. Масенко Л. Мова і суспільство. – К., 2004.

  5. Москаленко А.А. Основні етапи розвитку української мови. – К., 1964.

  6. Півторак Г. Походження українців, білорусів і росіян та їх мов. – К., 1993.

  7. Плющ П.П. Історія української літературної мови. – К., 1993.

  8. Русанівський В.М. Історія української літературної мови. – К., 2001.

Загальне мовознавство

Загальне мовознавство як наука. Курс «Загальне мовознавство», його мета, предмет, об'єкт, завдання і місце в системі навчальних лінгвістичних дисциплін. Загальне і часткове, теоретичне і практичне мовознавство. Мова як норма. Система і мовленнєва діяльність. Основні розділи зага­льного мовознавства: теорія мови, методи і прийоми лінгвістично­го аналізу, історій мовознавства Філософські основи мовознавства. Основні навчальні посібники з курсу «Загальне мовознавство».

Мова і суспільство. Суспільна природа мови і мовної діяльності. Роль мови у формуванні суспільної (національної) свідомості. Мова як найважливіша етнічна ознака. Суспільні функції мови. Соціальна зумовленість мовних явищ. Суспільний характер мовних норм. Мо­ва як суспільно-історична норма, територіальна і соціальна диференціація мови. Мови і нації. Національні культури. Етнолінгвіс­тика. Літературна мова та її стилі. Норми літературної мо­ви/мовлення.

Мова як особлива знакова система. Знакова природа мови. Мовознавство і семіотика. Лінгвосеміотика — наука про систе­му мовних знаків. Проблема мовного знака. Мовні і немовні зна­ки. Типи знаків і специфіка знаків мовної системи, бутність і сус­пільна функція знака. Особливості мовного знака. Слово як основ­ний мовний знак. Мова — особлива знакова система.

Мова, мислення і свідомість. Передумови виникнення людської мови. Мова й етногенез. Мова і свідомість. Мова і мислення. Ме- талінгвістика як наука про взаємовідношення мови і мислення. Психолінгвістика. Функціональна роль значення слова в породжен­ні мовлення. Функції мови й мисленні стосовно один одного.

Семантика. Значення як понятійно-номінативна категорія. Ти­пи мовних значень. Лексичні і граматичні значення. Семантична структура та її конструкти. Лексичне значення: поняття, смисл, зміст. Відношення мислення до граматичних значень мови. Теорія мовної відносності.

Мовна система та її структура. Основні і проміжні рівні мовної системи. Структура мовної системи. Мовна система і мовна структура як об'єкт науки про мову. Найсуттєвіші ознаки мовної системи. По­двійне членування мови. Парадигматичні й синтагматичні відно­шення. Ієрархія мовної будови та між рівневі зв'язки.

Структурні рівні мови. Фонематичний, семантичний (морфеміко-морфологічний і лексико-семантичний) та синтаксичний рів­ні. Проблема частин мови. Проміжні рівні мовної системи.

Мова і мовлення – дві іпостасі лінгвальної дійсності. Ф.де Соссюр про мову і мовлення. Співвідношення мови й мовлення. Мовлення – основа мовленнєвої діяльності.

Історичний розвиток мови. Мова як явище, що історично розвивається. Статика і динаміка в мові. Функціонування і розвиток мо­ви. Чинники розвитку мови. Причини мовних змін. Взаємодія мов і мовні контакти. Диференціація та інтеграція — основні процеси розвитку мови. Синхронія та діахронія.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]