Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
крим.процес.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
8.35 Mб
Скачать

Глава 31 касаційне провадження

Стаття 383. Судові рішення, які можуть бути перевірені в касаційному порядку

У касаційному порядку можуть бути перевірені:

  1. Вироки, ухвали і постанови апеляційного суду, пос­тановлені ним як судом першої інстанції;

  2. Вироки і постанови апеляційного суду, постанов­лені ним в апеляційному порядку.

У касаційному порядку також можуть бути перевірені вироки та постанови районного (міського), міжрайонного (окружного) судів, військових судів гарнізонів, ухвали апеляційного суду, постановлені щодо цих вироків та пос­танов.

(Стаття 383 із змінами, внесеними згідно із Законом № 2670-ПІ (2670-14) від 12.07.2001)

Касаційне провадження — стадія кримінального процесу, в якій суд касаційної інстанції за поданням прокурора або скаргою інших учасників процесу переглядає вироки, які не набули законної сили, ухвали і постанови апеляційного суду, постановлені ним як судом першої інстанції, вироки, ухвали і постанови міжобласного суду, вироки і постанови апеляційного суду, постановлені ним в апе­ляційному порядку, а також набуті законної сили вироки районного (міського), міжрайонного (окружного) судів, військових судів гарнізонів та ухвали апеляційного суду, постановлені щодо цих вироків; з'ясовує об'єктивну істину і вирішує питання про за­конність, обґрунтованість і справедливість вироку суду, виправляє допущені помилки і порушення.

Касаційними судами — судами, які розглядають справи в касаційному порядку, виступають:

і) Касаційний суд України — щодо судових рішень, постанов­лених Верховним судом Автономної Республіки Крим, обласними, Київським і Севастопольським міськими судами, вироків місцевих судів;

2) Верховний Суд України — щодо судових рішень, визначених в законі.

Строки касаційного оскарження чи подання. Касаційні скарги і подання на вироки та судові рішення апеляційних і міжобласних судів можуть бути подані протягом одного місяця з моменту прого-

Стаття 383

лошення вироку чи оголошення ухвали або постанови, які оскар­жуються, а засудженим, який перебуває під вартою,— в той самий строк з моменту вручення йому копії вироку чи постанови. Касаційні скарги і подання на судові рішення районних судів та на ухвали апеляційних судів постановлених щодо цих вироків можуть бути подані протягом шести місяців з моменту набрання ними за­конної сили.

Протягом строку, встановленого на касаційне оскарження, справа ніким не може бути витребувана із суду, який виконує су­дове рішення, за винятком суду касаційної інстанції.

Прокурор, а також засуджений або виправданий і відповідно його захисник, потерпілий, цивільний позивач, цивільний відповідач і їх представники та інші зацікавлені учасники процесу мають право ознайомитися в суді з матеріалами справи і зі скаргою чи касаційним поданням, поданими в справі.

Вирок, який не підлягає оскарженню, набирає законної сили з моменту його проголошення. Виправдувальний вирок набирає за­конної сили з моменту його проголошення. Будь-який інший вирок набирає законної сили після закінчення строку на касаційне оскар­ження.

Завдання, які стоять перед судом касаційної інстанції при пе­регляді кримінальної справи в порядку касаційного провадження, полягають у такому:

  • забезпечити законність і справедливість правосуддя;

  • не допустити звернення до виконання незаконного, необ-ґрунтованого і несправедливого вироку чи іншого судового рішення;

  • виправити допущені на попередніх стадіях помилки, прора-хунки і порушення;

  • забезпечити відновлення, захист і реалізацію прав і закон­них інтересів учасників процесу;

  • забезпечити відшкодування завданої незаконними рішення­ми шкоди;

  • сприяти однаковому розумінню і застосуванню законів су­дами першої та апеляційної інстанції.

За даними судової статистики, в 1999 році у касаційному і вик­лючному порядку законність та обґрунтованість вироків, ухвал і постанов судів першої інстанції були перевірені щодо кожної шостої особи. Скасовано вироків судів першої інстанції в 1998 ро­ці — б 672, в 1999 році — 5 790, з числа останніх, у зв'язку з непов­нотою дослідження обставин справи та процесуальними порушен­нями — щодо 2573 осіб. В 1999 році касаційною судовою інстанцією та інстанцією виключного провадження: скасовано вироків з по­верненням справи на додаткове розслідування щодо 1536 осіб; за відсутністю події або складу злочину чи недоведеністю обвинува­чення закрито справи щодо 99 осіб; направлено на новий судовий розгляд у зв'язку з безпідставним виправленням справи щодо

925

Стаття 384

156 осіб. При цьому саме касаційною інстанцією скасовано вироки щодо 87 осіб.

Повчальним є такий приклад. Вінницьким обласним судом був засуджений за ч. 1 ст. 222 КК України громадянин Страхівець за те, що за місцем проживання незаконно зберігав чотири патрони до автомата Калашникова. В касаційній інстанції було з'ясовано, що в період обшуку по підозрі в одержанні хабара обвинувачений за­явив, що має вдома патрони і сам їх видав слідчому. Касаційна інстанція скасувала вирок суду першої інстанції і справу в цій час­тині закрила за відсутністю складу злочину1.

Наведені дані та приклади свідчать як про недоліки в роботі судів перших інстанцій, так і про необхідність та важливість інсти­туту касаційного провадження.

Стаття 384. Особи, які мають право на касаційне оскар­ження або внесення касаційного подання

Касаційні скарги на судові рішення, зазначені у час­тині першій статті 383 цього Кодексу, мають право подати особи, коло яких визначено у статті 348 цього Кодексу.

Касаційні скарги на судові рішення, зазначені у час­тині другій статті 383 цього Кодексу, мають право подати:

  1. засуджений, його законний представник і захис­ник — у частині, що стосується інтересів засудженого;

  2. виправданий, його захонний представник і захис­ник — у частині мотивів і підстав виправдання;

  3. позивач, відповідач або їх представники — у час­тині, що стосується вирішення позову;

  4. потерпілий, його представник — у частині, що стосується інтересів потерпілого.

Касаційне подання на судові рішення, зазначені у час­тині першій статті 383 цього Кодексу, має право подати прокурор, який брав участь у розгляді справи судом першої чи апеляційної інстанції, чи прокурор, який за­твердив обвинувальний висновок.

Касаційне подання на судові рішення, зазначені у час­тині другій статті 383 цього Кодексу, має право подати прокурор, який брав участь у розгляді справи судом першої чи апеляційної інстанції, а також Генеральний прокурор України та його заступники, прокурор Автоном­ної Республіки Крим, прокурор області, міст Києва і Се­вастополя, прирівнені до них прокурори та їх заступники в межах їх повноважень незалежно від їх .участі в роз­гляді справи судом першої чи апеляційної інстанції.

Особам, які вправі подати касаційну скаргу, касаційне подання, надається можливість ознайомитися в суді з матеріалами справи для вирішення питання про внесення касаційної скарги чи подання.

(Стаття 384 із змінами, внесеними згідно із Законом 2670-111 (2670-14) від 12.07.2001)

1 Детальніше див.: Розгляд кримінальних справ у касаційному порядку Верховним Судом України // Вісник Верховного Суду України.— 2000.— №4.— С 21-40.

926

Стаття 384

Предметом касаційного провадження виступають рішення апе­ляційних та міжобласних судів, які ще не набрали законної сили, а також вироки місцевих (районних, міських, міжрайонних) судів, які вже вступили в законну силу.

У порядку касаційного провадження можуть бути переглянуті:

а) рішення суду, що не вступили в законну силу, а саме:

  1. вироки, ухвали і постанови апеляційного суду, постановлені ним як судом першої інстанції;

  2. вироки, ухвали і постанови міжобласного суду;

  3. вироки і постанови апеляційного суду, постановлені ним в апеляційному порядку;

б) рг'шення місцевих судів, що вже вступили в законну силу, а саме: вироки районного (міського), міжрайонного (окружного) судів, військових судів гарнізонів та ухвали апеляційного суду, пос­ тановлені щодо цих вироків.

Учасники кримінального процесу, які мають право подати касаційні скаргу чи подання. Касаційну скаргу на судові рішення, а саме: на вироки, ухвали і постанови апеляційного суду, постанов­лені ним як судом першої інстанції, вироки, ухвали і постанови міжобласного суду, вироки і постанови апеляційного суду, поста­новлені ним в апеляційному порядку, можуть подати:

  1. засуджений, його законний представник і захисник — у час­тині, що стосується інтересів засудженого;

  2. виправданий, його законний представник і захисник — у частині мотивів і підстав виправдання;

  3. законний представник та захисник неповнолітнього і сам не­повнолітній, щодо якого застосовано примусовий захід виховного характеру —■ у частині, що стосується інтересів неповнолітнього;

  4. законний представник та захисник особи, щодо якої вирішу­валося питання про застосування примусового заходу медичного характеру;

  5. обвинувачений, щодо якого справу закрито, його законний представник і захисник — у частині мотивів і підстав закриття справи;

  6. обвинувачений, щодо якого справу направлено на додаткове розслідування;

  7. цивільний відповідач або його представник — у частині, що стосується вирішення позову;

  8. прокурор, який брав участь у розгляді справи судом першої інстанції, а також прокурор, який затвердив обвинувальний висно­вок,— у межах позицій прокурора, який брав участь у розгляді справи судом першої інстанції;

  9. потерпілий і його представник — у частині, що стосується інтересів потерпілого, але в межах вимог, заявлених ними в суді першої інстанції;

  1. цивільний позивач або його представник — у частині, що стосується вирішення позову;

  2. особа, щодо якої винесено окрему ухвалу (постанову) суду;

927

Стаття 385

12) інші особи у випадках, передбачених законом.

Касаційне подгоняя має право подати прокурор, який брав участь в розгляді справи судом першої чи апеляційної інстанції, чи проку­рор, який затвердив обвинувальний висновок.

Касаційну скаргу на судові рішення місцевих судів, що вже вступили в законну силу, а саме: на вироки районного (міського), міжрайонного (окружного) судів, військових судів гарнізонів, та ух­вали апеляційного суду, постановлені щодо цих вироків, можуть подати лише:

  1. засуджений, його законний представник і захисник — у час­тині, що стосується інтересів засудженого;

  2. виправданий, його законний представник і захисник — у частині мотивів і підстав виправдання;

  3. позивач, відповідач або їх представники — в частині, що стосується вирішення позову;

Касаційне подання на ці ж судові рішення має право подати про­курор, який брав участь у розгляді справи судом першої чи апе­ляційної інстанції, а також Генеральний прокурор України та його заступники, прокурор Автономної Республіки Крим, прокурор об­ласті, міст Києва і Севастополя, прирівняні до них прокурори та іх заступники в межах їх повноважень — незалежно від участі їх в розгляді справи судом першої чи апеляційної інстанції.

Особам, які мають право подати касаційну скаргу, касаційне подання, надається можливість ознайомитися в суді з матеріалами справи для вирішення питання про внесення касаційної скарги чи подання.

Стаття 385. Суди, які розглядають справи в касаційному порядку

Касаційні скарги і подання розглядаються касаційними судами:

  1. судовою колегією в кримінальних справах Верхов­ного Суду України — на судові рішення, постановлені Верховним судом Автономної Республіки Крим, обласни­ми. Київським і Севастопольським міськими судами, міжобласним судом, вироки районних (міських) та міжрайонних (окружних) судів;

  2. військовою колегією Верховного Суду України — на судові рішення, постановлені військовими судами регіонів і Військово-Морських Сил, вироки військових судів гарнізонів.

Стаття 386. Строки касаційного оскарження і внесення касаційного подання

Касаційні скарги і подання на судові рішення, зазна­чені у частині першій статті 383 цього Кодексу, можуть бути подані протягом одного місяця з моменту проголо­шення вироку чи оголошення ухвали або постанови, які оскаржуються, а засудженим, який перебуває під вартою, — в той же строк з моменту вручення йому копії вироку чи постанови.

Касаційні скарги і подання на судові рішення, зазна­чені у частині другій статті 383 цього Кодексу, можуть

928

Стаття 387

бути подані протягом шести місяців з моменту набрання ними законної сили.

Протягом строку, встановленого на касаційне оскар­ження, справа ніким не може бути витребувана із суду, який виконує судове рішення, за винятком суду касаційної інстанції.

У разі подачі скарги чи подання з пропуском встанов­леного частиною першою і другою цієї статті строку і за відсутності клопотання про його відновлення скарга чи подання постановою судді визнається такою, що не підлягає розгляду. Цей строк може бути відновлений у ви­падках і в порядку, передбачених статтею 353 цього Ко­дексу.

Стаття 387. Порядок касаційного оскарження і внесення

касаційного подання

Касаційні скарги і подання на судові рішення, зазна­чені у частині першій статті 383 цього Кодексу, подаються через суд, який постановив вирок чи виніс ухвалу або постанову, а на інші рішення — безпосередньо до касаційного суду. До скарги, подання додається стільки u копій, щоб їх можна було вручити всім учасникам судо­вого розгляду, інтересів яких вона стосується. Цей обов'язок не поширюється на засудженого, який перебу­ває під вартою.

Зміст касаційних скарги і подання повинен відповідати вимогам, зазначеним у статті 350 цього Кодексу.

Повідомлення про надходження касаційних скарги і подання на судові рішення, зазначені у частині першій статті 383 цього Кодексу, здійснюється судом, який по­становив оскаржуване рішення, з додержанням вимог статті 351 цього Кодексу.

Касаційні скарги і подання на судові рішення, зазначені у час­тині першій статті 383 КПК України, а саме на: вироки, ухвали і постанови апеляційного суду, постановлені ним як судом першої інстанції; вироки, ухвали і постанови міжобласного суду; вироки і постанови апеляційного суду, постановлені ним в апеляційному по­рядку,— подаються через суд, який постановив вирок чи виніс ух­валу або постанову, а на вироки районного (міського), міжрайон­ного (окружного) судів — безпосередньо до касаційного суду.

До скарги, подання додається стільки її копій, щоб їх можна було вручити всім учасникам судового розгляду, інтересів яких вона стосується. Цей обов'язок не поширюється на засудженого, який перебуває під вартою. і Зміст касаційних скарги і подання повинен відповідати вимогам,

і зазначеним у статті 350 КПК України. Зокрема, касаційна скарга

( (подання) має містити в собі:

1) найменування суду, якому вона адресується; і 2) найменування особи, яка подає скаргу (подання);

! 3) вирок, ухвалу чи постанову, на які подається скарга (подан-

ня), і найменування суду, який їх постановив;

  1. вказівку на те, в чому полягає незаконність вироку, ухвали, постанови та доводи на її обґрунтування;'

  2. прохання особи, яка вносить подання (скаргу);

929

Стаття 388

6) перелік документів, які додаються.

При обґрунтуванні прокурором та захисником необхідності зміни чи скасування вироку, ухвали, постанови подання повинно містити посилання на відповідні аркуші справи.

У випадку внесення подання або подачі скарги на вирок, поста­нову чи ухвалу Суд, який постановив оскаржуване рішення, сповіщає про це осіб, інтересів яких стосується подання чи скарга. Ці особи мають право ознайомитися в суді з поданням чи скаргою і подати свої заперечення.

Про надходження скарги суд першої інстанції оповіщає проку­рора, інших зазначених у статті 348 КПК України осіб, інтересів яких стосується скарга, направленням відповідних повідомлень та шляхом поміщення оголошення на дошці оголошень суду. Протягом п'яти діб з часу поміщення оголошення зазначені особи мають право одержати в суді копію скарги або ознайомитися з нею в суді. Одночасно з врученням копії або з ознайомленням зі скаргою їм роз'яснюється право протягом п'яти діб з цього часу подати свої заперечення.

Засудженому, що утримується під вартою, повідомлення про надходження скарги (подання) та її копія вручаються через началь­ника відповідної установи. Одночасно йому роз'яснюється право протягом п'яти діб з часу вручення цих документів подати свої за­перечення. Заперечення на скаргу (подання) додаються до справи або передаються безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

До початку розгляду справи в касаційній інстанції суд перевіряє виконання вимог про необхідність повідомлення всіх учасників су­дового процесу, інтересів яких стосується подання або скарга, про зміст таких, а також про день розгляду справи в суді касаційної інстанції.

Стаття 388. Рух справи в касаційній інстанції

Справа з касаційними скаргами і поданнями на судові рішення, зазначені у частині першій статті 383 цього Ко­дексу, передається до касаційного розгляду після надход­ження її до суду.

Касаційні скарги, подання на судові рішення, зазна­чені у частині другій статті 383 цього Кодексу, передають­ся судді касаційного суду, який протягом 15'діб з часу іх надходження вирішує питання про витребування справи. Справа не витребовується, якщо скарга, подання відповідно до вимог статті 350, частини другої статті 383, статті 384, частини другої статті 386, частини першої статті 398 цього Кодексу не'може-бути предметом розгля­ду суду касаційної інстанції. Про прийняте рішення суддя виносить постанову, копія якої надсилається прокуророві чи особі, яка подала скаргу. Постанова оскарженню не підлягає. Відмова у витребуванні справи не перешкоджає витребуванню справи при повторному надходженні по­дання чи скарги за умови усунення зазначених в поста­нові суду недоліків і якщо вони надійшли в межах строку, визначеного статтею 386 цього Кодексу, або не пізніше од­ного місяця з дня одержання копії постанови про відмовг у витребуванні справи.

ЗО Терткітиіс