Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
крим.процес.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
8.35 Mб
Скачать

27 ТерТишмик

834

Стаття 315-1

Стаття- 317

835

Стаття 315-1. Судові доручення

З метою перевірки й уточнення фактичних даних, одержаних у ході судового слідства, суд мотивованою ух­валою, а суддя — постановою вправі доручити органу, який провадив розслідування, виконати певні слідчі дії. В ухвалі (постанові) зазначається, для з'ясування яких об­ставин і які саме слідчі дії необхідно провести, та вста­новлюється строк виконання доручення.

Особа, яка виконує доручення, провадить відповідну слідчу дію з додержанням вимог, передбачених главами 11-18 цього Кодексу. Протокол слідчої дії та інші здобуті докази передаються суду, який дав доручення.

Протокол слідчої дії та інші докази, що надійшли від органу, який виконував доручення, досліджуються в су­довому засіданні і приєднуються до справи.

(Кодекс доповнено статтею 315-1 згідно із Законом № 2533-ІН (2533-14) від 21.06.2001 набуває чинності з 29.06.2001)

У своїх попередніх публікаціях ми висловили такі дві думки: 1) необхідно передбачити для суду можливість давати окремі дору­чення органам дізнання та попереднього слідства зі збирання до­даткових доказів; 2) за умови розширення участі захисника на по­передньому слідстві можна було б надати суду право самому своєю ухвалою змінити обвинувачення, в тому числі й за умови, що така зміна погіршить стан обвинуваченого. При цьому суд повинен буде ознайомити з прийнятим рішенням обвинуваченого та інших учас­ників процесу і відкласти судові засідання на три доби, надавши обвинуваченому копію своєї ухвали1. Тепер ці пропозиції знайшли втілення в законодавстві.

Вважаємо, що наші пропозиції враховані повністю. Вказані за­конодавчі новели дозволять уникнути неоправданих бюрократизму і тяганини, спрощують судочинство і прискорюють розгляд справи, забезпечуючи право обвинуваченого на швидкий і об'єктивний роз­гляд його справи компетентним судом, зменшать кількість справ, які повертаються на додаткове розслідування, а тим самим надають умови для процесуальної і фінансової 'економії (зменшують розмір судових затрат). Час і практика покажуть доцільність названих новел.

Стаття 317. Закінчення судового слідства

Після розгляду судом усіх доказів, що с в справі, голо­вуючий опитує учасників судового розгляду, чи бажають вони доповнити судове слідство і чим саме. У випадках заявления клопотань суд їх обговорює і розв язус, про що виносить ухвалу, а суддя — постанову. Після розв язання клопотань і виконання додаткових дій головуючий оголо­шує судове слідство закінченим.

(Стаття 317 із змінами, внесеними згідно з Законом 2464-12 від 17.06.92)

Чинним кримінально-процесуальним законодавством не перед­бачено проведення в ході судового слідства відтворення обстановки й обставин події злочину, освідування, обшуку, виїмки, ексгумації й огляду трупа. При необхідності здійснити пошук і дослідження доказів за допомогою зазначених слідчих дій суд має право відповідно до ст. 315-1 КПК України дати відповідні судові доручен­ня слідчому на їх проведення.

По закінченні судового слідства суд переходить до судових дебатів.

Стаття 316. Дії суду при встановленні в судовому засіданні неосудності підсудного

Якщо при розгляді справи в суді буде встановлено, що підсудний під час вчинення суспільно небезпечних дій був у стані неосудності або в подальшому захворів на психічну хворобу, яка позбавляє його можливості усвідо­млювати свої дії або керувати ними, суд виносить про це ухвалу, а суддя — постанову і продовжує розгляд справи за правилами, встановленими главою 34 цього Кодексу.

(Стаття 316 із змінами, внесеними згідно з Законом №2464-12 від 17.06.92)

Тертышник В. М. Уголовный процесе— Харьков, 2000— С.136.

Стаття 318

837