Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
крим.процес.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
8.35 Mб
Скачать

Глава 22 оскарження дій слідчого і прокурора

Стаття 234. Оскарження дій слідчого

Дії слідчого можуть бути оскаржені прокуророві як безпосередньо, так і через слідчого.

Скарги можуть бути як письмові, так і усні. Усні скарги прокурор або слідчий заносить до протоколу.

Слідчий зобов'язаний протягом доби направити проку­ророві скаргу, що надійшла до нього, разом із своїми по­ясненнями.

Подача скарги не зупиняє виконання дії, яка оскар­жується, коли це не визнає за потрібне слідчий або про­курор.

Дії слідчого можуть бути оскаржені до суду.

Скарги на дії слідчого розглядаються судом першої інстанції при попередньому розгляді справи або при роз­гляді її по суті, якщо інше не передбачено цим Кодексом.

(Стаття 234 із змінами, внесеними згідно із Законом Лі 2533-111 (2S33-U) від 21.06.2001 набуває чинності з 29.06.2001)

Стаття 235. Розв'язання скарг прокурором

Прокурор протягом трьох днів після одержання скарги зобов'язаний розв'язати її і повідомити про результати скаржнику.

Скаргу і_ копію повідомлення про результати розв'язання u приєднують до справи.

Відмова у задоволенні скарги повинна бути мотивована.

Рішення прокурора може бути оскаржене вищому-про­куророві.

Стаття 236. Оскарження дій прокурора

Скарга на дії прокурора при проведенні ним досудово­го слідства або окремих слідчих дій у справі подається ви­щому прокуророві, який її розв'язує в порядку і в строки, передбачені статтями 234 і 235 цього Кодексу.

Дії прокурора можуть бути оскаржені до суду.

Скарги на дії прокурора розглядаються судом першої інстанції при попередньому розгляді справи або при роз­гляді її по суті, якщо інше не передбачено цим Кодексом.

(Стаття 236 із змінами, внесеними згідно з Законами Ni 2857-12 від 15.12.92, Г* 2533-111 (2533-14) від 21.06.2001 — набуває чинності з 29.06.2001)

Стаття 236-1 759

Стаття 236-1. Оскарження до суду постанови про відмову в порушенні справи

Скарга на постанову органу дізнання, слідчого, проку­рора про відмову в порушенні кримінальної справи подається особою, інтересів якої вона стосується, або її представником до районного (міського) суду за місцем розташування органу або роботи посадової особи, яка ви­несла постанову, протягом семи днів з дня отримання копії постанови чи повідомлення прокурора про відмову в скасуванні постанови.

(Кодекс доповнено статтею 236-1 згідно з Законом № 2857-12 від t5.12.92 в редакції Закону № 2533-ІП (2533-14) від 21.06Л001 — набуває чинності з 29.06.2001)

З року в рік функція контролю суду за законністю в діяльності органів досудового розслідування зміцнюється і зростає, а практика діяльності судів підтверджує дієвість такої юридичної форми про­цесуального контролю.

Так, за даними Голови Верховного Суду України В. Ф. Бойка, тільки в 1998 році судами України було постановлено 3,2 тис. окре­мих ухвал про порушення законное*» при провадженні дізнання і попереднього слідства'.

Позитивно оцінюючи діючі новели, одночасно виникає занепо­коєння, що подальше розширення юрисдикції суду щодо процесу­ального контролю за досудовим слідством і дізнанням може бути недоцільним, або просто дублювати прокурорський нагляд. В цьому плані, мабуть, віддаючи належне моді, було поспішно закріплено за судом право скасовувати постанову про порушення та відмову в порушенні справи. По-перше, на цьому етапі кримінального проце­су оправдує себе прокурорський нагляд, по-друге, суди можуть зв'язувати себе відповідними рішеннями, по-третє, суддя, який при­ймав відповідне рішення, уже не може розглядати ту само справу по суті, що створює небажані організаційні труднощі в роботі судів. Нарешті, щоб прийняти рішення про законність порушення спра­ви, потрібно проаналізувати всі матеріали, а це вже, мабуть, буде носити елементи не процесуального контролю, а фактичного нагля­ду, підміняє функцію прокуратури. До того ж порушена справа має поступити розслідуваною до суду, де він і зможе повністю перевірити законність і обґрунтованість прийнятих' рішень і здійсненого провадження в повному обсязі.

У зв'язку з цим, мабуть, буде доречним рекомендувати на цій стадії процесу більш широко застосовувати досудове урегулювання скарг методами прокурорського нагляду.

Для забезпечення всіх без винятку прав і свобод людини по­винні застосовуватись не тільки судові процедури, а і всі інші пра­вові механізми, включаючи прокурорський нагляд. Суд має вирішу­вати і контролювати найбільш принципові питання, питання, пов'язані з забезпеченням недоторканності особи, житла, особис-

1 Бойко В. Ф. Гарантовані Конституцією України права і свободи людини мають надійно захищатись незалежним, компетентним і неупередженим судом // Вісник Верховного Суду України.— 1999.— №1.— С. 6.

24*

740

Стаття 236-2

Стаття 236-6

741

того життя, таємниці телефонних розмов і поштово-телеграфної ко­респонденції, питання, що віднесені до юрисдикції суду Консти­туцією України.

Стаття 236-2, Розгляд суддею скарги на постанову про відмову в порушенні справи

Скарга на постанову прокурора, слідчого, органу дізнання про відмову в порушенні кримінальної справи розглядається суддею одноособово не пізніше десяти днів з дня її надходження до суду.

Суддя витребує матеріали, на підставі яких було відмовлено в порушенні справи, знайомиться з ними і повідомляє прокурора та особу, яка подала скаргу, про час її розгляду. В разі необхідності суддя заслуховує по­яснення особи, яка подала скаргу.

Розглянувши скаргу, суддя залежно від того, чи були при відмові у порушенні справи виконані вимоги статті 99 цього Кодексу, приймає одне з таких рішень: