Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekzamen_filosofiya.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
253.29 Кб
Скачать

25. Основні їдеї філософії Канта.

В творчості Канта виділяють 2 періоди - докритичний і критичний. Основний, критичний період його творчості пов'язаний з написанням трьох фундаментальних творів, в яких викладена система кантівської філософії. «Критика чистого розуму» посвячена проблемам гносеології, теорії пізнання. «Критика практичного розуму» є викладом етичного вчення Канта. У «Критиці здатності судження» містяться основи кантівської естетики та теорії культури.

Кант не заперечував існування об’єктивного світу, незалежної від людини субстанції. Але достовірне знання про світ за межами чуттєво-емпіричного досвіду, про об’єктивну сутність світу отримати у принципі не можливо. Світ, яким він є сам по собі, об’єктивно – це «річ у собі», принципово не пізнаваний світ. Єдиним, що можна сказати про об’єктивний світ, - це те, що він якимось чином викликає, породжує чуттєві враження, стає імпульсом для чуттєвого досвіду.

Світ, який стає доступним пізнанню і про який наука отримує певні знання, - це світ явищ, світ «речей для нас», тобто світ, яким він уявляється і яким дається емпіричному досвіді.

Наукове пізнання є обмеженим і не всесильним, але розуміння цього відкриває людині більшу істину – істину віри. Існування Бога, безсмертя душі, безкінечність світу, людська свобода волі – все це є сферою моралі і віри, а не розуму і науки.

Людина є громадянином двох світів – природного і надприродного, а звідси і ставлення до неї може бути двоїстим – як до предмета і як до особистості. Проте людина як особистість, як духовна істота є громадянином надприродного світу, світу свободи.

Кант серед усіх можливих моральних правил і законів визначає один – основний моральний закон. Цей закон він називає «категоричним імперативом», тобто безумовним повелінням. Одне з формулювань даного закону є таким: «Чинити так, щоб ти завжди ставився до людства і в своїй особі і в особі всякого іншого, так само, як до мети, і ніколи б не ставився до неї не тільки як до засобу.

Кантівський категоричний імператив формулює принцип безумовної гідності і цінності людини. Вищим принципом між людських стосунків,стверджує Кант,повинен бути не принцип корисності, а принцип абсолютної поваги до особистості.

критичний період. У цей час були створені три знамениті «Крити­ки» Канта: «Критика чистого розуму», «Критика практичного розуму» і «Критиказдатності судження». У них мислитель піддає критичному аналізу основні пізнавальні здібності людської душі. Учений формулює три основні питання, які відбивають духовні інтереси людини:

що я можу знати? (на це відповідає метафізика, тобто філосо­фія);

що я маю робити? (на це відповідає, мораль);

на що я можу сподіватись? (на це відповідає релігія). Філософську систему Канта часто називають трансцендентальним '

ідеалізмом. Кант не стверджує, що ідеї діють, створюють світ, він лише підкреслює своєрідну природу наукових ідеалізацій.

Кантівську філософію називають також критичним ідеалізмом, оскільки, на думку мислителя, філософія є формою критики. Критика допомагає з'ясувати межі розуму, здатності судження, волі.

У «Критиці чистого розуму» І. Кант дійшов висновку, що наші знання узгоджуються не з навколишнім світом, а з нашими пізнавальни­ми можливостями. Тому ми пізнаємо світ не таким, яким він є насправді, а в тому вигляді, в якому його пізнання доступно нашому розумові. І. Кант розмірковує приблизно так. Сам по собі чистий розум (абстрак­тне мислення) не здатен дійти остаточної думки щодо основополож­них ідей про Бога, світ, людську душу — він неодмінно заплутається в антиноміях (протиріччях), наприклад, буде без кінця наводити аргументи «за» і «проти»- безсмертя душі. Тому розум мусить звернутися по допомогу до органів чуття. Але чуттєве знання, у свою чергу, все одно має бути проаналізоване нашим розумом, точніше, нижнім його механізмом — здоровим глуздом. Однак проблема по­лягає в тому, що просіювання цієї інформації здійснюватиметься крізь сито певних уроджених механізмів, які безпосередньо не виходять на чуття. Один з таких механізмів являють собою трансценденталь­ні форми апперцепції (сприйняття) — вроджені відчуття простору і часу. Отже, час і простір властиві не світові як об'єкту сприйняття, а людині як його суб'єктові.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]