Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekzamen_kultura_ (1).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
819.2 Кб
Скачать

48.Культурно- просвітницька діяльність п.Могили.

Петро Могила (12.1596-1.01.1647) народився в сім’ї молдавського князя (господаря) Симеона й угорської князівни Маргарет. Навчався у Львівській братській школі, Замойській академії, брав участь у битві під Хотином (1620), де, ймовірно, особисто познайомився з Сагайдачним. Згодом залишив кар’єру військового і прийняв чернецтво. З 1627 р. він – архімандрит Києво-Печерської лаври, з 1632 по 1647 р. – митрополит Київський, Галицький та всієї Русі.

Своєю культурно - просвітницькою діяльність Петро Могила сприяв формуванню української національної еліти на базі ученого гуртка Лаврської друкарні, до складу якого в той час входили Лаврентій Зизаній, Памво Беринда, Тарасій Земка, Сильвестр Косов.

Наступним кроком культурницької діяльності П.Могили було заснування таких навчальних закладів, які за науково-освітнім рівнем не поступалися б західноєвропейським. З цією метою у 1631р. він відкрив вищу школу європейського типу при Києво-Печерській Лаврі. Через рік на основі Київської братської школи та Лаврської школи був створений Києво-Могилянський колегіум. З 1701р. Колегіум отримав статус академії. В основу навчальної програми колегіуму було покладено систему західноєвропейського стандарту освіти «сім вільних мистецтв»- граматика,риторика, діалектика, арифметика, геометрія, астрономія,музика. П.Могила приділяв велику увагу викладанню латинської мови, що була на той час загальноєвропейською науково-освітньою мовою і забезпечувала доступ студентів і викладачів до першоджерел світових здобутків науки.

Києво-Могилянський колегіум був не лише освітнім,а й науковим осередком. Київські вчені створювали шкільні підручники, робробляли наукові курси.

З огляду на швидке зростання кількості учнів в 1634 році була відкрита філія колегії у Вінниці, яку пізніше перенесли до Гощі на Волинь, де вона проіснувала до кінця 17 століття, а 1636 року Могилою була заснована колегія в Кременці.

12 березня 1633 року польський королевич Владислав затвердив митрополитом Петра Могилу. Королівською грамотою Могилі віддавалася Києво-Софіївська церква, утримувалася за ним і Києво-Печерська архімандрія, доручався нагляд над Пустинно-Микільським монастирем.

П.Могила приділив належне місце і художньо-мистецькій ренесансній культурі Києва. Вагомим внеском у цей доробок була відбудова та реставрація християнських православних святинь. У 1633р. Могила домігся королівського указу, за яким православним був переданий Софійський Собор, який відтоді став кафедральним храмом міста. Зусилля П.Могили сприяли відродженню Кирилівського монастиря. Тоді ж православним повернули Видубецький та Пустинно- Микільський монастирі. З ініціативи Могили розпочалися розкопки Десятинної церкви .

Велике значення для формування нового ренесансного світогляду мала також доброчинна діяльність П.Могили. Він забезпечував викладачів і неімущіх студентів засобами для життя і навчання, збудував своїм коштом першу бурсу для бідних студентів і сиріт, нове кам’яне приміщення під школу, провів на садибу Колегіуму водогін. Могила всіляко заохочував інших меценатів до благодійництва заради поширення освіти.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]