Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
філософія шпори (1).docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
198.32 Кб
Скачать

5. Структура філософського знання

Філософія вирішує ті ж самі світоглядні проблеми, що і міфологія, релігія тощо. але своїм, особливим шляхом, методом теоретичного пізнання. Коло власних, філософських проблем зумовили структуру філософського знання – вся сукупність філософських теорій, що виникло історично і існує й сьогодні, містить у собі:

- гносеологію (теорію пізнання, вчення про сутність, форми і закони

пізнання і мислення);

- онтологію (вчення про буття);

- діалектику (вчення про джерела, сутність і закони РОЗВИТКУ);

- соціальну філософію (теорія суспільного життя);

- логіку (вчення про закони і форми правильного мислення);

- філософію історії (вчення про сутність, закономірності та сенс історичного процесу);

- історію філософії (теорія загальноісторичного філософського розвитку);

- аксіологію (теорія цінностей);

- етику (вчення про мораль, правильну поведінку);

- естетику (вчення про природу прекрасного та сутність мистецтва);

- філософську антропологію (вчення про людину, її проблеми, життєдіяльність);

- методологія (теорія способів раціонального пізнання світу);

- теологія (релігійна філософія, вивчає проблеми віри);

- психологія (наука про будову души);

- філософська лінгвістика (вчення про мови);

- загальна теорія систем (філософській системний аналіз на зіткненні філософії і природознавства – всесвіт і всі об’єкти як системи);

- синергетика (весь світ як само розвиваюча система).

6.Головне питання філософії та його роль в формуванні філософських течій. Дві сторони основного питання філософії (онтологічне та гносеологічне)

Основне питання філософії: «Що є первинним: матерія чи свідомість?» Відповідно до цих поглядів всі філософи поділяються на прибічників первинності матерії (матеріалістів) та свідомості (ідеалісти). Також окремо виділяють дуалістів, які надають цим субстанція однокового значення у формуванні всесвіту.

Основне онтологічне питання філософії: «Буття визначає свідомість (матеріалісти), чи свідомість визначає буття (ідеалісти)?».Основне гносеологічне питання філософії: «Абсолютне пізнання можливе (гностики) чи все пізнати неможливо (агностики)?». Існує також поділ ідеалізму на об’єктивний (Бог – не персоніфікований всесвітній закон; пантеїзм – Бог – це природа), суб’єктивний (Бог – персоніфікована особа).

Будь-яке філософське питання має своїм першодже¬релом проблему людини. Основним принципом філософського міркування є антропоцентрична настанова (від «антропос» - людина). Подібну пози¬цію висловлював колись німецький філософ І.Кант. Антропологічну про¬блематику він вважав центральною у філософії. «Якщо існує наука, - писав він, - яка дійсно потрібна людині, то це та, якій я вчу, а саме - відповіднимчином зайняти вказане людині місце у світі, і з якої можна навчитися тому, яким треба бути, щоб бути людиною». З усього кола філософської пробле¬матики І. Кант виділяв чотири основних питання:

1.Що я можу знати?

2.Що я повинен робити?

3.На що я смію сподіватись?

4.Що таке людина?

Останнє питання і є питанням філософської антропології, і саме до нього, за І. Кантом, можна звести попередні три проблеми.