Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
філософія шпори (1).docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
198.32 Кб
Скачать

59.Предмет соціальної філософії та історичні особливості її розвитку.

Латинське слово зосіаііз (товариський, громадський, су¬спільний) означає все те, що пов'язане із життям і стосунка¬ми людей у суспільстві. Соціальне — це те, що характеризує сумісне існування людей і є відмінним від їх природної, фізико-біологічної основи.

У вузькому смислі «соціальне» означає існування області сус¬пільних явищ, які складають зміст соціальної сфери життя суспільства, в якій вирішується своє коло проблем, які зачіпа¬ють відповідні інтереси людей. Ці проблеми стосуються їх соціа¬льного положення, а також місця в системі суспільного роз¬поділу праці, умов трудової діяльності, переміщення із одних со¬ціальних груп в інші, життєвого рівня, освіти, охорони здоров'я, соціального забезпечення тощо. Всі вони всередині соціальної сфери вирішуються на ґрунті специфічних соціальних відношень.

У широкому розумінні поняття «соціальне» вживається в значенні «суспільне» як синонім, збігається з ним за змістом. У цьому випадку поняття «соціальне» («суспільне») означає все, що відбувається в суспільстві (на відміну від того, що від¬бувається в природі). Іншими словами, воно означає те, що є специфічним стосовно природного, біологічного. У широкому розумінні поняття «соціальне» вживається також як протиле¬жне індивідуальному.

У соціальній філософії поняття «соціальне» вживається як в широкому, так і у вузькому значенні. Тобто воно стосується всіх процесів, які відбуваються в суспільстві, в тому числі і в його соціальній сфері, але тільки тих, які відносяться власне до даної сфери і виражають її специфіку. Сама ж соціальна сфера розглядається в її взаємодії з іншими сферами суспіль¬ного життя в рамках єдиного суспільства.

Предметом соціальної філософії є суспільство, взяте у взаємодії всіх його сторін, тобто як цілісна соціальна система, а також закони його функціонування і розвитку. Це означає, що соціальна філософія розглядає і пояснює різні суспільні явища і процеси на макрорівні, тобто на рівні всього суспіль¬ства як соціальної системи, що саморозвивається і самовідтворюється. її в першу чергу цікавлять не стільки специфічні особливості, наприклад, економічні, політичні або ж духовні явища (це головним чином предмет вивчення інших наук), скільки їх місце в цілісній структурі суспільства і та роль, яку вони відіграють в його існуванні та розвитку.

Соціальна філософія розглядає також взаємодію різних суспіль¬ств. У цьому випадку її предметом є історичний процес у ціло¬му, взаємодія об'єктивних і суб'єктивних сторін його розвитку.

Увагу соціальної філософії не може не привертати практи¬чна діяльність людей та їх суспільні стосунки. Адже саме в процесі виробничо-економічної, духовної, соціально-політич¬ної, наукової, моральної, естетичної діяльності люди вступа¬ють у виробничі, сімейно-побутові, політичні та інші відно¬шення, які у своїй сукупності створюють структуру суспіль¬ства. У рамках суспільних відносин людей реалізуються всі види їх практичної діяльності, створюються державні, еконо¬мічні, моральні та інші соціальні інститути, розвиваються всі сторони культури суспільства.