Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
філософія шпори (1).docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
198.32 Кб
Скачать

50. Чуттєве та раціональне пізнання як основні рівні пізнавальної діяльності людини. Форми чуттєвого та раціонального пізнання.

В процесі пізнання виокремлюють дві взаємопов’язані ступені: чуттєве і раціональне пізнання. Чуттєве пізнання є визначальним. Воно здійснюється за допомогою органів чуття – зору, слуху, нюху, дотику, смаку.

Форми чуттєвого відображення

Вихідною формою чуттєвого відображення є відчуття, з допомогою якого в пізнанні відображаються окремі властивості чи ознаки предметів та явищ світу. Сьогодні можна сказати, що відчуття виникає з результаті взаємодії з різними об'єктами, що пов'язано з переробкою інформації, нервовою систе­мою і корою головного мозку. Таким чином в процесі пізнання людина не одер­жує інформацію про властивості об'єкта в головному вигляді. Відчуття пред­метів та явищ світу визначається рівнем суспільно-історичної практики, а значить практичним досвідом, характером знань людини.

Інакше кажучи, відчуття являє собою взаємозв'язок об'єктивного та суб'єктивного і тому завжди виступає суб'єктивним образом об'єктивного світу.

Сприйняття - більш складна форма чуттєвого відображення. З допомогою сприйняття людина відображує комплекс властивостей, або предмет як ціліс­ність.

Уявлення - це відтворення в голові людини образу раніше сприйнятого предмету або явища. В процесі формування уявлень можуть поєднуватися еле­ментами фантазії. З допомогою уявлень людина має можливість накопичувати якусь інформацію, здійснювати її переробку в процесі чуттєво-образного мис­лення.

Для чуттєвого пізнання характерне відображення дійсності в наочній формі, наявність безпосереднього зв’язку людини з навколишнім світом.

Виходом за межі чуттєвого сприйняття є раціональне сприйняття.

Форми раціонального відображення:

Раціональне відображення пов'язане з діяльністю мислення, яке постікає з допомогою таких форм як поняття, судження та умовиводів. Мислення людей називають абстрактним. Це пов'язано з тим, то з допомогою мислення можна відобразити предмет і його властивості і навіть мислити їх (властивості) окре­мо від носія. Більше того в мисленні можна відобразити такі зв'язки міх пред­метами, які ніколи не можна відобразити з допомогою відчуттів. Наприклад, зрозуміти, що таке позначає вираз Е= mc2 можна тільки з допомогою таких абст­ракцій як "енергія", "маса", "швидкість світла в квадраті" та інше.

Тому у відчуттях відтворюється предмет у всьому різноманітті чуттєвих образів, а з численні відображаються невидимі зв'язки, риси предметів, їх сутність, закони руху та розвитку.

Поняття - це форма абстрактного мислення, в якій в безпосередній єдності відображається найбільш загальні, суттєві ознаки предметів. Так, наприклад, поняття "столиця", "менеджмент", "свідомість" і т.д. фіксують тільки ті ознаки, які присутні, скажімо біологічному виду, спільність морфологічних, фізіологіч­них, генетичних та інших рис. Поняття завжди виступають у формі слова - це їх засіб виразу. Слово - це матеріальна оболонка думки.

Судження - це форма думки, в якій щось стверджується або заперечується.

Умовисновок - це форма думки, в якій із двох, або декількох суджень виво­діться нове судження. В умовиводах, вивід нового знання здійснюється не шляхом звернення до чуттєвого досвіду, а шляхом логічного висновку із суджень, істинність яких встановлена раніше. Тому раціональне відображення є опосередкованим, а чуттєве - безпосереднім.

Раціональне і чуттєве пізнання лише у єдності можуть дати адекватну картину дійсності.