Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Білети Компл.екзамену. теорія,практика Microsof...doc
Скачиваний:
142
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
2.08 Mб
Скачать
  1. Міра кутів, яка прийнята в артилерії.

  2. Розташування артилерійської (мінометної) батареї на місці.

  3. В ролі кву підготовити команду та подати на вогневу позицію, коли відомі координати:

Вогнева позиція Х = 37155 Y = 74210 Н = 195 аон 4-00

Подавити ціль 140 ПТУР в окопі. Х = 43401 Y = 74995 Н = 340

  1. Міра кутів, яка прийнята в артилерії.

Завчасна підготовка стрільби та ведення самої стрільби пов'язані з необхідністю виміряти кути. Загальноприйняті одиниці виміру кутів - градуси, хвилини, секунди при проведенні розрахунків в польових умовах є незручним.Тому в артилерії за одиницю кутових одиниць прийнята поділка кутоміра. Якщо коло радіуса R поділити на 60 однакових центральних кутів, а потім кожен з цих 60 кутів ще поділити на 100 однакових центральних кутів, ми отримуємо 6000 однакових центральних кутів.Центральний кут, який опирається на дугу, що дорівнює 1/1000 радіуса даного кола, тобто поділка кутоміра, називається тисячною:

0-01= 1 центральний кут = 1 тис. Тисячна, прийнята за міру кутів в артилерії

Поділкою кутоміра називають центральний кут, що опирається на дугу, рівну 1/6000 частини довжини кола.Розглянемо довжину дуги АВ, яка відповідає однієї (малої) поділці кутоміру:В артилерії радіус кола R прирівнюється з дальністю спостерігання. Довжина частки кола, на яку опирається центральний кут.

або l = 0,001Д

Тоді приблизно можна вважати, що якщо предмет спостерігається під кутом 0-01, то його лінійне значення дорівнює 0,001 дальності спостереження.

Малою поділкою кутоміру називають одну поділку кутоміру (одну тисячну). Великою поділкою кутоміру називають кут в 100 малих поділок кутоміру: 1 ВПК = 100 МПК = 1-00.

2.Розташування артилерійської (мінометної) батареї на місці.

Батарея може розташовуватися на місці у вихідному районі, у районі зосередження після здійснення маршу, у районі очікування при перевезенні залізничним (річковим, морським, повітряним) транспортом, у районі відпочинку в ході здійснення маршу та в інших районах.

Район розташування вибирається на місцевості, що має природні укриття, дороги і під’їзні шляхи, придатні для руху транспорту, і повинен забезпечити розосередження і приховане розміщення підрозділів батареї, швидкий їх збір і висування у потрібному напрямку, зручність розміщення та відпочинку особового складу, сприятливі умови для організації захисту від високоточної зброї, зброї масового ураження, а також у санітарно-епідеміологічному відношенні. Слід уникати розташування поблизу промислових об’єктів і великих населених пунктів. Розташування в населених пунктах допускається в умовах суворої зими або тривалої негоди, якщо немає часу на влаштування захисних споруд для особового складу поза населеними пунктами, або за наявності населених пунктів, звільнених від місцевих мешканців.

У районі розташування батарея розміщується, як правило, вздовж маршруту висування, але з боку від нього на дистанціях і інтервалах, що знижують ефективність ураження їх ударами авіації, високоточною зброєю і вогнем артилерії противника з урахуванням можливості швидкого шикування колони, використовуючи захисні і маскувальні властивості місцевості – лощини, яри, балки, ліс, кущі. Основні засоби озброєння: командирські машини, самохідні гармати, машини розвідувальних комплексів розташовуються розосереджено , на віддаленні 100 і більше метрів один від одного, а інше озброєння та техніка на відстані 25-50м одна від одної, а особовий склад розташовується при своїх гарматах, тягачах і автомобілях. Гармати і машини розміщують, як правило, у складках місцевості та інших природних укриттях. Для них обладнуються окопи та укриття, які повинні бути ретельно замасковані і виключати можливість виявлення засобами наземної і повітряної розвідки противника. Завжди інженерне обладнання району розташування батареї розпочинається негайно з прибуттям до нього підрозділів, а якщо є можливість – заздалегідь. За наявністю часу, поблизу артилерійських тягачів з гарматами (самохідних гармат, бойових машин) та іншої техніки відривають щілини. У подальшому для захисту від зброї масового ураження і високоточної зброї противника обладнують бліндажі та сховища.

Батарея в районі розташування знаходиться у пос­тійній готовності до відбиття нападу противника, знищення його повітряних десантів і диверсійно-розвідувальних сил. Правильний вибір району розташування має суттєве значення для збереження боєздатності підрозділів у сучасному бою.