Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Білети Компл.екзамену. теорія,практика Microsof...doc
Скачиваний:
142
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
2.08 Mб
Скачать
  1. Особливості стрільби прямою наводкою по рухомим цілям на дальності більше дальності прямого пострілу.

  2. Марш артилерійських підрозділів. Основні показники.

  3. В ролі кву підготовити команду та подати на вогневу позицію, коли відомі координати:

Вогнева позиція Х = 37155 Y = 74210 Н = 195 аон 4-00

Подавити ціль 129 ПТУР в окопі. Х = 45981 Y = 73795 Н = 329

1.Особливості стрільби прямою наводкою по рухомим цілям на дальності більше дальності прямого пострілу.

Якщо рубіж відкриття вогню не призначався, стрільбу на дальність, більшу дальності прямого пострілу, починають на установці прицілу, яка відповідає вирахуваній дальності по цілі.

Рис.1 Положення точки прицілювання залежно від напрямку руху цілі і дальності до неї, якщо швидкість руху до 20 км/год.:

а – від дальності прямого пострілу до 1/2 дальності прямого пострілу;

б – менше 1/2 дальності прямого пострілу (до 200 м)

Стрільбу на дальностях прямого пострілу і менше в усіх випадках ведуть на постійній установці прицілу, яка відповідає дальності прямого пострілу, зменшеній на 200 м (якщо стрільба ведеться із систем типу МТ-12 бронебійними снарядами – 300 м). За точку прицілювання приймають середину цілі.

Наведення за напрямком здійснюють відповідно рис.1. Дозволяється враховувати бокове переміщення цілі винесенням точки прицілювання в бік руху цілі у фігурах цілі

Ведуть стрільбу та визначають коректури дальності і напрямку відповідно до рекомендацій ст. 354-356.

Дальність коректують зміною точки прицілювання за висотою. Отримавши недоліт, якщо ціль рухається на гармату, або переліт, якщо ціль рухається від гармати, точку прицілювання не змінюють. Отримавши недоліт (переліт), якщо ціль рухається на гармату (від гармати), змінюють точку прицілювання за висотою на половину висоти цілі.

2.Марш артилерійських підрозділів. Основні показники.

Марш – організоване пересування військ у колонах дорогами і колонними шляхами для своєчасного виходу у призначений район або на вказаний рубіж у повній готовності до наступних дій. При здійсненні маршу самохідна артилерія та інша гусенична техніка, а також техніка, що має малий запас ходу, можуть перевозитися на автопоїздах (трейлерах), які включаються до складу колон.

У залежності від поставлених завдань та умов обстановки марш може здійснюватися у передбаченні вступу в бій або поза загрозою зіткнення з противником, з тилу до фронту (в зону конфлікту), вздовж фронту (всередині зони конфлікту); від фронту в тил (за межі зони конфлікту).

Марш у передбаченні вступу в бій батарея може здійснювати під час переслідування в ході розвитку наступу, при висуванні назустріч противнику, що прорвався (десанту, який висадився), при відході, а також при перегрупуванні військ.Марш поза загрозою зіткнення з противником батарея буде здійснювати в тилу своїх військ. При цьому він буде характеризуватися, як правило, великою протяжністю. Марш із тилу до фронту здійснюється при створенні угропувань військ для наступу, накопиченні зусиль для розвитку успіху з’єднань (частин) першого ешелону або для переходу до оборони на напрямку прориву противника. Вздовж фронту марш може здійснюватися для знищення танків і піхоти противника, які прорвалися, для перенесення зусиль на новий напрямок, а також при перепідпорядкуванні батареї іншим підрозділам.

Від фронту у тил марш, як правило, здійснюється при перегрупуванні військ і при відході.

В усіх випадках марш здійснюється потай, як правило, вночі або в інших умовах обмеженої видимості, а в ході бою та у глибокому тилу своїх військ – і вдень. За будь-яких умов підрозділи повинні прибути у призначений район або на вказаний рубіж своєчасно і у повній готовності до виконання бойових завдань. В усіх випадках марш артилерійських підрозділів буде здійснюватися в умовах постійної загрози застосування противником зброї масового ураження і дії його авіації, а також застосування засобів РЕБ, що ускладнить управління підрозділами на марші. У сучасних умовах навіть при значному віддаленні від лінії фронту противник може виявити колони, які висуваються, та уражати їх високоточною зброєю. Це потребує від командирів усіх ступенів постійного ведення розвідки противника, розосередження і маскування артилерійських підрозділів, протидії технічним засобам розвідки противника, прикриття підрозділів засобами протиповітряної і протиракетної оборони. Батарея, як правило, здійснює марш у складі похідної колони дивізіону або загальновійськового підрозділу.Самостійно артилерійська (мінометна) батарея може здійснювати марш у тих випадках, коли вона виконує завдання окремо від дивізіону (механізованого батальону), до складу якого входить. При здійсненні маршу у складі похідного порядку загальновійськової частини (підрозділу) місце артилерійської батареї визначає загальновійськовий командир. До складу похідної охорони виділяють насамперед підрозділи самохідної артилерії. На марші у передбаченні вступу в бій батарея може здійснювати марш у складі головної (бокової, тиль­ної) похідної застави, в авангарді або в колоні дивізіону.

За відсутності загрози зіткнення з противником артилерійська (мінометна) батарея зазвичай рухається у складі колони дивізіону (батальону). Кінцевою метою маршу є зосередження артилерійської (мінометної) батареї у призначеному районі або розгортання її у бойовий порядок (зайняття вогневої позиції і командно-спостережного пункту).

Маршеві можливості. Під маршевими можливостями артилерійської (мінометної) батареї розуміється спроможність її до пересування своїм ходом з одного району до іншого у встановлений час із збереженням боєздатності. Показниками маршових можливостей батареї є середня швидкість руху колони батареї і добовий перехід. Середня швидкість руху і величина добового переходу залежить від завдань, маршового вишколу підрозділів, технічного стану машин, стану маршруту, погоди, пори року та доби, а також від всебічного забезпечення маршу та якісного і надійного управління під час здійснення маршу.

Середня швидкість руху визначається відношенням величини добового переходу до загального часу, який відводиться на марш, виключаючи час на привали. Приклад. Добовий перехід 300 км. Час, який відводиться на марш - 16 годин, в тому числі на привали – 4 години.

Середня швидкість руху становить 300: (16 - 4) = 25 км/год.

Встановлено, що при здійсненні маршу вдень в умовах середньої пересіченої місцевості середня швидкість руху без урахування часу на привали для змішаних колон може бути 20-25 км / год, а для автомобільних колон – 25-30 км / год і більше.

Добовий перехід залежить від середньої швидкості руху і фізичних можливостей водіїв. За 10-12 годин руху (нормальна тривалість роботи водія) добовий перехід для середніх дорожніх умов може складати для змішаних колон причіпної і самохідної артилерії до 250 км, для автомобільних - до 300 км.

Білет № 30