Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Білети Компл.екзамену. теорія,практика Microsof...doc
Скачиваний:
142
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
2.08 Mб
Скачать

1.Рух снаряду в повітрі. Траєкторія та її елементи.

Відповідь.

Р ух снаряда у повітрі має складний характер, при якому сумісно з поступальним рухом снаряда відбувається його коливання навколо центра ваги, напрямок сили опору повітря в просторі безперервно змінюється.

Елементи траєкторії біля точки вильоту

Точка вильоту Г – положення центру ваги снаряду в момент проходження дна снаряду крізь дульний зріз ствола. На практиці в якості точки вильоту приймають центр дульного зрізу гармати.

Момент вильоту – момент під час якого припиняється механічний зв’язок снаряда зі стволом. Момент вильоту являється початком відліку часу руху снаряда.

Початкова швидкість Vо – швидкість снаряду в точці вильоту.

Горизонт гармати ГС – горизонтальна площина яка проходить через точку вильоту.

Лінія пострілу ГА – напрямок вісі каналу ствола наведеної гармати або вісі направляючої у наведеної бойової машини.

Лінія цілі ГЦ – пряма, яка проходить через точку вильоту і ціль.

Лінія кидання ГБ - напрямок вісі каналу ствола в момент вильоту снаряда.

Площина цілі – вертикальна площина яка проходить через лінію цілі.

Площина кидання - вертикальна площина яка проходить через лінію кидання.

Кут прицілювання - кут між лінією цілі і лінією пострілу (між проекціями цих ліній на площину стрільби). Він завжди позитивний.

Кут місця цілі - кут, утворений горизонтом гармати і лінією цілі. Він позитивний коли ціль вище горизонту і від’ємний коли ціль нижче горизонту гармати.

Кут підвищення φ – кут утворений горизонтом гармати і лінією пострілу.

Кут кидання θо – кут складений лінією кидання з горизонтом гармати.

Кут вильоту γ – кут між лінією кидання і лінією пострілу.

2.Документи,які відпрацьовуються на закритій ВП.Що наноситься на робочу карту СОБ.

На закритій ВП відпрацьовуються: робочу карту старшого офіцера батареї; запис стрільби старшого офіцера батареї (командира вогневого взводу), таблицю обчислених установок для стрільби батареєю, картку вогневого валу або послідовного зосередження вогню батареї (якщо батарея залучається до їх ведення), таблицю наявності та витрати боєприпасів, схему безпосередньої охорони та самооборони вогневих взводів на позиції; картку топогеодезичної прив’язки вогневої позиції, схему вогню батареї прямою наводкою (якщо батарея залучена для стрільби прямою наводкою).

У разі необхідності в батареї може розроблятися схема полів невидимості. При веденні робочих карт і оформленні бойових документів застосовують установлені скорочення та умовні позначення.

На робочу карту старшого офіцера батареї (командира вогневого взводу) наносять: передній край противника та положення передових підрозділів своїх військ; вогневі завдання, які виконує батарея; основний напрямок стрільби; командно-спостережні пункти дивізіону, батареї та загальновійськового підрозділу, який батарея підтримує; позицію (пункт, пост) доданого або призначеного для обслуговування стрільби підрозділу артилерійської розвідки; вогневу позицію батареї, пункт управління вогнем дивізіону; маршрути переміщення та сплановані райони вогневих позицій батареї в ході бою; необхідні дані про розташування підрозділів технічного забезпечення й тилу; радіаційну та хімічну обстановку; позивні станцій та посадових осіб; сигнали.

Білет № 4