Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekonom_ka_prac_ekzamen.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
395.78 Кб
Скачать

17.Відмінні риси марксистського підходу до аналізу ринку праці.

Марксистська теорія розглядає ринок праці як ринок особливого товару “робоча сила”. Тільки робоча сила в процесі виробництва створює нову вартість, тоді як інші види ресурсів лише переносяться на нову вартість самою працею. У зв’язку з цим ринок праці, підкоряючись загальним ринковим закономірностям, має суттєві особливості, тому що сама робоча сила як суб’єктивний фактор виробництва, будучи товаром, може в той же час активно впливати на співвідношення попиту і пропозиції та на свою ринкову ціну.

18.Можливість застосування окремих положень економічних шкіл для оцінки стану на українському ринку праці.

Сьогодні, коли роль таких традиційних мотивацій, як престижність праці, наявність в ній творчих компонентів, можливість користування додатковими соціальними благами і таке інше, значно зменшилась, головним фактором на ринку праці виступає саме реальна заробітна плата. Але канони “класичного” ринку праці виявляються явно порушеними. Однак умов для “класичного” ринку праці дуже мало. Підсилюється приховане безробіття. Практично не діє механізм банкрутства підприємств. Заблокованими виявилися й спроби стимулювати галузеву і регіональну мобільність ринку праці, масове вивільнення надлишкової робочої сили із відповідною професійною переорієнтацією та інші заходи, передбачені Законом України “Про зайнятість населення”. Частково можлива адаптація кейнсіанської моделі зайнятості до економіки України. Наприклад, в галузі державної політики інвестицій і створення робочих місць, організації суспільних робіт. Між тим в чистому вигляді модель працювати не зможе. В Україні не працює й основна “монетариська” категорія - природний рівень безробіття. Якщо структурні зміни в економіці призводять до масових переміщень працівників і, стимулюючи фрикційне безробіття, завищують його природний рівень, то зменшення реальних доходів активізує населення до пошуку основної і додаткової роботи і, навпаки, знижує природну норму безробіття. Найбільш реальною для України, очевидно, буде власна не рівноважна модель ринку праці, яка допускає можливість відхилення фактичної заробітної плати від рівноважної в умовах регулювання попиту і пропозиції праці при активній участі державних органів.

19.Інфраструктура ринку праці.

Інфраструктура ринку праці - це державні установи, недержавні структури сприяння зайнятості, кадрові служби підприємств та фірм, суспільні організації і фонди, які забезпечують ефективну взаємодію між попитом і пропозицією на ринку праці. Активне регулювання ринку праці передбачає наявність розвинутої інфраструктури ринку робочої сили і ринку вакансій, основними елементами якої є: - Державна служба зайнятості (у деяких країнах – біржа праці); - Державні центри підготовки кадрів; - Комерційні центри підготовки, перепідготовки і працевлаштування; - Молодіжні центри праці; - Державний фонд сприяння підприємництву; - Пенсійний фонд; - Фонд загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття; - Фонд загальнообов’язкового державного соціального страхування з тимчасової втрати працездатності; - Фонд загальнообов’язкового державного соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань; - Фонди милосердя. Існування перелічених складових інфраструктури було б неможливим без таких елементів як: - комплекс регулювання заробітної плати (закони, договори, арбітраж, угоди і т. ін.); - комплекс регулювання компенсацій (допомога по безробіттю, підйомні при зміні місця проживання і т. ін.); - закони, нормативні акти; - професійні спілки; - конфедерації і спілки роботодавців.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]