Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekonom_ka_prac_ekzamen.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
395.78 Кб
Скачать

82.Сутність, види та функції заробітної плати.

Заробітна плата – це грошовий вираз вартості і ціни робочої сили, який виступає у формі будь-якого заробітку, виплаченого власником підприємства працівникові за виконану роботу. Як соціально - економічна категорія заробітна плата служить: - основним засобом задоволення особистих потреб працюючих; - економічним важелем, що стимулює розвиток суспільного виробництва, зростання продуктивності праці, скорочення витрат на виробництво; - засобом перерозподілу кадрів за галузями народного господарства. Основними видами заробітної плати є номінальна і реальна заробітна плата. Перша з них означає суму грошей, яку отримують працівники за свою працю. Друга – засвідчує кількість товарів і послуг, які працівник може придбати за зароблену суму грошей. Заробітній платі притаманні наступні функції: - відтворювальна (рівень заробітної плати повинен бути достатнім для забезпечення нормального відтворення робочої сили відповідної кваліфікації); - стимулююча (оплата праці повинна спонукати працівників до ефективних дій на робочих місцях); - регулююча (за допомогою оплати праці здійснюється перерозподіл робочої сили); - соціальна (заробітна плата повинна забезпечувати соціальну справедливість, тобто встановлювати однакову винагороду за однакову працю).

89.Державне регулювання оплати праці.

Законом України “Про оплату праці” закріплено використання методів регулювання оплати праці, які властиві країнам з розвинутою ринковою економікою, а саме двох груп методів: 1)державного регулювання ; 2)договірного регулювання. Сфера державного регулювання оплати праці поширюється на: - встановлення розміру мінімальної заробітної плати; - встановлення державних норм і гарантій в оплаті праці; - встановлення умов і розмірів оплати праці керівників підприємств, заснованих на державній, комунальній власності, працівників підприємств, що фінансуються чи дотуються з бюджету; - регулювання фондів оплати праці працівників підприємств – монополістів; - індексацію грошових доходів працівників; - встановлення порядку компенсації працівникам втрати частини заробітної плати у зв’язку з порушенням термінів її виплати; - оподаткування доходів працівників.

83.Принципи та елементи організації оплати праці це значить розробити, задіяти і постійно підтримувати в працездатному стані інструментарій, який забезпечує грошову оцінку виконаної роботи, нарахування і виплату заробітної плати у відповідності з цією оцінкою. Основні принципи організації оплати праці: 1.Оплата за кількістю та якістю. 2.Диференціація рівня заробітної плати різних груп і категорій працівників. 3.Рівень заробітної плати повинен враховувати санітарно–гігієнічні умови і напруженість праці. 4.Забез-печення постійного зростання рівня середньої зарплати. 5.Випереджаюче зростання продуктив-ності праці порівняно із зростанням середньої заробітної плати. 6.Єдність держ екон-ї політики в галузі оплати праці. Складові елементи організації зар. плати на підприємстві: 1) нормування праці, яке полягає в розробці і впровадженні прогресивних, науково обґрунтованих витрат праці, необхідних для правильної оплати у відповідності з кількістю праці; 2) тарифна система, основне завдання якої полягає в розробці і застосуванні обґрунтованих нормативів, які визначають рівень оплати праці різних груп і категорій працюючих в залежності від їх кваліфікації та умов праці; 3) форми і системи заробітної плати, правильне використання яких забезпечує визначений порядок нарахування заробітку в залежності від кількості та якості праці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]