Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekonom_ka_prac_ekzamen.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
395.78 Кб
Скачать

77.Показники оцінки вартості життя.

Вартість життя як соціально-економічне явище традиційно має декілька фіксованих меж, які оцінюються такими показниками як: - прожитковий мінімум (нижчий рівень малозабезпеченості); - мінімальний споживчий бюджет (вищий рівень малозабезпеченості); - гарантований прожитковий рівень (офіційно затверджені рівні мінімальної заробітної плати і пенсії). Прожитковий мінімум – це вартісна величина достатнього для забезпечення нормального функціонування організму людини, збереження її здоров’я набору продуктів харчування, а також мінімального набору непродовольчих товарів та мінімального набору послуг, необхідних для задоволення основних соціальних і культурних потреб особистості. Більш науково обґрунтованим є вирахування мінімального споживчого бюджету (МСБ), який забезпечує нормальне відтворення і розвиток робочої сили працездатних. МСБ враховує витрати на більш якісне харчування та більші витрати споживання непродовольчих товарів і послуг, включаючи платні. Нині в Україні діє соціальний норматив оцінки рівня життямежа малозабезпеченості, яка характеризує мінімальний рівень споживання непрацездатної особи. Умови подолання бідності: 1.Забезпечення продуктивної зайнятості трудового населення, збалансування попиту і пропозиції на ринку праці, попередження безробіття. 2.Збільшення рівня заробітної плати – основного джерела доходів населення і забезпечення поступового зростання мінімальної заробітної плати у зв’язку з ростом споживчих цін. 3.Впровадження страхових принципів соціального захисту працівників. 4.Підтримка осіб з обмеженими фізичними можливостями з метою їх професійної реабілітації і попередження соціальної ізоляції.

78.Види доходів населення та напрямки їх використання.

Доходи населення являють собою сукупність грошових і натуральних засобів для підтримки фізичного, морального, економічного та інтелектуального стану людини на певному рівні задоволення її потреб. Сукупний дохід є основаним показником матеріальної забезпеченості населення. Його складові: 1) всі види грошових доходів (заробітна плата, стипендії, допомоги, підприємницький дохід, дивіденди тощо); 2) вартість натуральних надходжень, отриманих від особистого підсобного господарства і використаних на домашнє споживання; 3) вартість безкоштовних послуг, які отримуються за рахунок державного і місцевого бюджетів та фондів підприємств (послуги охорони здоров`я, освіти, дошкільного виховання дітей, дотації на транспорт, харчування тощо). Сукупні і грошові доходи прийнято поділяти на: - брутто – доходи (або загальні), тобто доходи до сплати податків та обов`язкових платежів; - нетто – доходи, або доходи населення після здійснення зазначених платежів.

79.Зміст і склад витрат роботодавців на робочу силу.

З позицій роботодавців, які формують попит на працю, поняття фактичної вартості робочої сили (або ціни робочої сили) повинне відображати грошове вираження вартості цього специфічного товару, яке виступає у перетвореній формі доходів найманих працівників. Загалом витрати на робочу силу складаються з двох основних груп елементів: - власне заробітна плата; - додаткові витрати роботодавців.

Міжнародна класифікація витрат на робочу силу об`єднує наступні групи: 1) пряма заробітна плата; 2)оплата за невідпрацьований час; 3) спеціальні виплати; 4) витрати на найм та звільнення працівників, на робочий одяг, харчування та інші натуральні виплати; 5) виплати підприємства на соціальний захист; 6) витрати на забезпечення працівників житлом; 7) витрати на культурно – побутове обслуговування; 8) витрати на професійну підготовку і навчання; 9) відрахування, пов`язані із державним соціальним забезпеченням; 10) інші витрати, які не включені до попередніх статей. Витрати на робочу силу класифікують також й за іншими ознаками, а саме:

- за використанням (необхідно для формування джерел покриття витрат на відтворення робочої сили). Тут виділяють витрати, які спрямовуються на формування: а) сукупних доходів працівника; б) доходної частини бюджету; в) соціальних страхових фондів;

- за рівнем регулювання (або підставою для формування витрат): а) витрати у відповідності із загальним законодавством про працю; б) витрати у відповідності з тарифними угодами галузей; в) витрати у відповідності із колективними договорами з підприємствами; г) витрати у відповідності з добровільним рішенням роботодавця.

- за однорідністю змісту виділяють дві групи витрат: а) витрати, які безпосередньо пов’язані з результатами виробництва і відносяться до оплати праці; б) витрати, які пов’язані з відтворенням робочої сили;

- за джерелами фінансування. Витрати на робочу силу в Україні здійснюються з таких джерел: а) оборотні активи підприємств; б) доходи підприємств; в) кошти державного і місцевих бюджетів; г) позабюджетні соціальні та інші фонди.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]