Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekonom_ka_prac_ekzamen.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
395.78 Кб
Скачать

43.Соціально-економічні наслідки безробіття.

Соціально – економічні втрати від безробіття: 1.Не виробляється певна частина товарів і послуг, які могли б бути виготовлені, якби людина працювала. 2.Скорочуються податкові надходження із заробітної плати. 3.Знижується рівень життя сім’ї безробітного, тому що допомога по безробіттю значно менша, ніж заробітна плата. 4.Звужується споживчий ринок. 5.Порушується психологічний стан безробітного, що призводить до зростання самогубств, психічних захворювань, розлучень, злочинності, збільшення смертності населення та т. ін. 6.Втрачаються професійні навички і стереотипи трудової поведінки, що є потіхою повернення безробітного на ринок праці.

44.Показники оцінки рівня безробіття. Причини неточного визначення рівня безробіття.

Оцінка фактичного рівня безробіття здійснюється шляхом обрахування ряду однойменних показників, кожен з яких має свої недоліки.

Рб = Б / З * 100, де Рб – рівень безробіття; Б – чисельність безробітних; З – чисельність зайнятих.

Рб = Б / ПН пр. в. * 100, де ПН пр. в. – чисельність працездатного населення працездатному віку.

Очевидно, що перший показник взагалі не характеризує рівень безробіття, тому що безробітні в зайнятих не міститься. Другий показник недостатньо коректний: використання в знаменнику усієї чисельності працездатного населення автоматично включає в нього зайнятих і незайнятих, а також навіть добровільно незайнятих. Між тим, саме за другим показником вітчизняна статистика здійснює заміри відносно ситуації із безробіттям. У міжнародній статистиці оцінка безробіття ведеться на підставі наступного показника: Рб = Б / ЕАН * 100. Однак вчені вважають, що й третій показник рівня безробіття також не вдалий: безробіття породжується тільки тією частиною населення, яка не може забезпечити себе самостійно і пропонує свою працю на ринку праці. Іншими словами, рівень безробіття повинен визначатися як відношення числа осіб, зареєстрованих як безробітні, до пропозиції праці, тобто: Рб = Б / ПП * 100, де ПП – пропозиція найманої праці. Причини неточного визначення рівня безробіття: 1.Часткова зайнятість. В офіційній статистиці всі зайняті неповний робочий день вважаються зайнятими повністю, а фактично вони є безробітними. 2.Працівники, які втратили надію на працю. Офіційна статистика вважає безробітними тих, хто активно шукає роботу. Але є багато людей, які марно шукали роботу, а потім втратили надію і припинили пошуки. Неврахування цих людей знижує рівень безробіття. Розрахунок рівня безробіття в Україні проводиться щомісячно, що дозволяє державним органам управляти ситуацією на ринку праці шляхом згладжування різних "сплесків".

45.Визначення статусу безробітного та поняття «підходяща робота».

В Україні згідно Закону "Про зайнятість населення" безробітними вважаються працездатні громадяни працездатного віку, які з незалежних від них причин не мають заробітку через відсутність підходящої роботи, зареєстровані в державній службі зайнятості, дійсно шукають роботу та здатні приступити до праці. За визначенням МОП, безробітні – це особи віком від 15 до 70 років (зареєстровані й незареєстровані в ДСЗ), які водночас задовольняють 3 – м умовам: - не мали роботи (прибуткового заняття); - шукали роботу або намагалися організувати власну справу на обстежуваному тижні; - готові розпочати роботу протягом наступних двох тижнів. До категорії безробітних також належать особи, які: розпочинають роботу впродовж найближчих двох тижнів; знайшли роботу і чекають відповіді; зареєстровані в службі зайнятості як громадяни, котрі шукають роботу; навчаються за направленнями служби зайнятості. Підходящою називається робота, яка відповідає освіті, професії (спеціальності), кваліфікації працівника і надається в тій же місцевості, де він проживає. Заробітна плата та інші умови праці повинні відповідати рівню, який особа мала на попередньому місці роботи з урахуванням її середнього рівня, що склався в галузі відповідної області за минулий місяць. При пропозиції підходящої роботи враховується трудовий стаж за спеціальністю, попередня діяльність, вік, досвід, становище на ринку праці, тривалість періоду безробіття.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]