Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekonom_ka_prac_ekzamen.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
395.78 Кб
Скачать

100.Аналіз забезпеченості підприємства трудовими ресурсами.

Забезпеченість підприємства трудовими ресурсами, їх національне використання є важливим фактором підвищення ефективності виробництва. Аналіз використання трудових ресурсів спрямований на забезпечення повної зайнятості персоналу підприємства, високої продуктивності праці, створення нормальних умов для роботи персоналу і підвищення рівня оплати праці. Від ефективності використання трудових ресурсів залежить своєчасність виготовлення продукції, Ії якість, раціональне використання основних і оборотних засобів, що знаходить відображення в таких узагальнюючих показниках, як собівартість, витрати, прибуток. Заробітна плата, з одного боку, є складовою частиною витрат операційної діяльності, з другого боку, одним із найважливіших елементів мотивації праці. Аналіз витрат на оплату праці повинен бути спрямований на оцінку того, чи виконує заробітна плата свої функції на даному підприємстві. При аналізі використання трудових ресурсів і засобів на оплату праці на підприємствах вивчаються: - забезпеченість підприємства і його структурних підрозділів робочою силою по категоріям, професійному і кваліфікаційному складу; - показники руху робочої сили та його причини; - використання робочого часу з метою виявлення невиправданих втрат і непродуктивних витрат; - темпи росту продуктивності праці і вплив науково-технічного прогресу на рівень і динаміку продуктивності праці; - організація, нормування праці; - організація оплати праці, форми і системи мотивації праці; - використання засобів на оплату праці; - діюча практика організації внутрішньовиробничого госпрозрахунку і його ефективність; - розвиток соціальної сфери; - резерви підвищення використання трудових ресурсів і напрямки їх реалізації з метою підвищення ефективності діяльності підприємства.

101.Аналіз використання трудових ресурсів.

Повноту використання трудових ресурсів можна оцінити за кількістю відпрацьованих днів і годин 1 працівника за період, що аналізується, а також за ступенем використання робочого часу. Такий аналіз проводиться по кожній категорії робітників, по кожному виробничому підрозділі і у цілому по підприємству. Раціональне використання робочого часу, тобто зменшення і ліквідація цілоденних та внутрізмінних простоїв - важлива умова збільшення виробництва продукції, підвищення продуктивності праці, зниження собівартості продукції без додаткових капітальних витрат. Аналіз використання робочого часу здійснюється за двома напрямами: 1) виявлення витрат робочого часу (простоїв); 2) виявлення невиробничого витрачення робочого часу. Джерела інформації: ф.-2пв, дані табельного обліку, відділу кадрів. Дані про фактично відпрацьованих людино-годинах, людино-днях отримують по даним табличного обліку.

102.Аналіз фонду оплати праці.

До фонду оплати праці включаються: основна, додаткова зарплата, інші компенсаційні та заохочувальні виплати. Завданнями аналізу фонду оплати праці є: 1)систематичний контроль за використанням фонду зарплати; 2)виявлення можливостей економії коштів за рахунок росту продуктивності і зниження трудомісткості продукції. Джерела інформації - ф.2 пв «Звіт з праці», дані табельного обліку та відділу кадрів. При аналізі визначають абсолютне та відносне відхилення по фонду зарплати. Абсолютне відхилення - це різниця між фактично виплаченим фондом зарплати і плановим. Фактичний фонд > планового - перевитрати. Фактичний фонд < планового - економія. Відносне відхилення це - різниця між фактично виплаченим фондом зарплати та плановим, скоригованим на % виконання плану по продукції (плановий фонд помножити на % виконання плану): 100% Відносне відхилення в загальних рисах характеризує вплив використання фонду зарплати на рівень собівартості продукції. Безпосередню участь у виробництві продукції беруть тільки робітники, тому при аналізі фонду зарплати робітників непромислових господарств та неспискового складу, їх плановий фонд не коригують на % виконання плану виробництва, а для їх характеристики визначають питому вагу промислово-виробничого і непромислового персоналу. У процесі аналізу необхідно вивчити причини відхилень фактичних показників від планових, структуру фонду зарплати за категоріями працюючих, а також проаналізувати вплив факторів на абсолютне і відносне відхилення фонду оплати праці. На абсолютне відхилення фонду зарплати впливає два фактори: 1)чисельність робітників; 2)середньорічна зарплата одного робітника. Для визначення впливу чисельності на абсолютне відхилення фонду зарплати необхідно відхилення від планової чисельності помножити на середню планову зарплати одного робітника у звітному періоді. Для визначення впливу зміни середньої зарплати на абсолютне відхилення фонду зарплати необхідно суму відхилень від планової середньорічної зарплати помножити на фактичну чисельність робітників.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]