Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
великі шпори цивільне.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
1.05 Mб
Скачать

113. Об єкти авторського права. Види об єктів, що охороняються авторським правом.

1.  Літературні та художні твори, зокрема: романи, поеми, статті, та інші письмові твори; лекції, промови, проповіді та інші усні твори; драматичні, музично-драматичні твори, пан томіми, хореографічні, інші сценічні твори; музичні твори (з текстом або без тексту); аудіовізуальні твори; твори живопису, архітектури, скульптури та графіки; фотографічні твори; тво ри ужиткового мистецтва; ілюстрації, картини, плани, ескізи і пластичні твори, що стосуються географії, топографії, архі тектури або науки; переклади, адаптації, аранжування та інші переробки літературних або художніх творів; збірники творів, якщо вони за добором або упорядкуванням їх складових частин є результатом інтелектуальної діяльності. 2.  Комп´ютерні програми. 3.   Компіляції даних (бази даних), якщо вони за добором або упорядкуванням їх складових частин є результатом інтелекту альної діяльності. 4.   Інші твори. Важливо, що твори є об´єктами авторського права без вико нання будь-яких формальностей щодо них та незалежно від їх завершеності, призначення, цінності тощо, а також способу чи форми їх вираження, оприлюднені вони чи не оприлюднені. Законом встановлено, що авторське право не поширюється на ідеї, процеси, методи діяльності або математичні концепції як такі. Разом з тим не всі твори отримують правову охорону. Відповід но до статті 434 ЦК України не є об´єктами авторського права: 1)   акти органів державної влади та органів місцевого самов рядування (закони, укази, постанови, рішення тощо), а також їх офіційні переклади; 2)   державні символи України, грошові знаки, емблеми тощо, затверджені органами державної влади; 3)   повідомлення про новини дня або інші факти, що мають ха рактер звичайної прес-інформації; 4)   інші твори, встановлені законом. Закон України «Про авторське право і суміжні права» від носить до таких об´єктів також твори народної творчості (фоль клор), розклади руху транспортних засобів, розклади телерадіо-передач, телефонні довідники та ін. (ст. 10 Закону). Передбачена вищезазначеним Законом правова охорона поширюється тільки на форму вираження твору і не поширюється на будь-які ідеї, те орії, принципи, методи, процедури, процеси, системи, способи, концепції, відкриття, навіть якщо вони виражені, описані, по яснені, проілюстровані у творі. Використання твору будь-якою особою (користувачем) допус кається виключно на основі авторського договору. Саме у такий спосіб забезпечується реалізація і охорона особистих та майно вих прав автора.

Об'єкти, які охороняються авторським правом, відносяться до такої сфери люд ської діяльності як наука, література і мистецтво. Однак законодавство не дає визначень цих понять. ЦК визначив лише літературні і художні твори, виходячи з того, що наукові твори можуть бути виражені в літературній формі. Передбачається, що вони очевидні і не потребують особливих пояснень. Більш важливо визначити об'єкти авторського права, які можуть належати конкретним фізичним особам.

114. Суб єкти авторського права. Співавторство.

Суб´єктами авторського права можуть бути фізичні та юридичні особи, а в окремих випадках держава Україна. Серед фізичних осіб слід першочергово виділити авторів, тоб то творців об´єктів авторського права. Вони складають першу групу суб´єктів (первинні суб´єкти). Автор твору є первинним суб´єктом авторського права. Відповідно до статті 435 ЦК Ук раїни, за відсутності доказів іншого, автором твору вважається фізична особа, зазначена звичайним способом як автор на оригі налі або примірнику твору. Особливою категорією авторів, саме творців творів, є неповнолітні та інші недієздатні особи. Створені ними об´єкти також можуть охоронятися авторським правом. Суб´єктами авторського права є також фізичні особи (спад коємці автора, особи, яким автор чи їх спадкоємці передали свої авторські майнові права). Вони не є творцями певного твору, а набувають авторських прав за договором чи законом. Суб´єктами авторського права можуть бути також юридичні особи, які набули прав на твори відповідно до договору або закону. Таких суб´єктів відносять до другої групи (похідні суб´єкти). Відповідно до статті 6 Закону України «Про авторське пра во та суміжні права», іноземні особи та особи без громадянства відповідно до міжнародних договорів чи на основі принципу взаємності мають однакові з особами України права за цим За коном. В окремих випадках, якщо твір створено у співавторстві, авторське право на нього належить співавторам спільно, неза лежно від того, становить такий твір одне нерозривне ціле чи складається з частин, кожна з яких може мати ще й самостійне значення. Частина твору, створеного у співавторстві, визнається такою, що має самостійне значення, якщо вона може бути вико ристана незалежно від інших частин цього твору. Кожен із співавторів зберігає своє авторське право на створе ну ним частину твору, яка має самостійне значення. Відносини між співавторами можуть бути визначені догово ром. У разі відсутності такого договору авторське право на твір здійснюється всіма співавторами спільно (ст. 436 ЦК України).