Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гігієна задачі.docx
Скачиваний:
70
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
4.66 Mб
Скачать

Ситуаційна задача № 20

1. Борошно вищого гатунку відповідає гігієнічним вимогам: вологість – 15 % (в нормі - не більше 15 %); кислотність - 3о (в нормі - не більше 3,5о); клейковина – 32 % (в нормі - не менше 28 %), ріжки відсутні (в нормі – не повинно бути), тваринні паразити відсутні (в нормі) .

2. Висновок: дитина не готова до навчання у школі за медичними критеріями (біологічний розвиток випереджає календарний вік, група здоров'я – ІІІ) та психофізіологічними критеріями (вимова звуків добра, тест Керна- Ірасека – 10 балів (норма – до 10 балів).

Рекомендації: збалансоване харчування, санація верхніх дихальних шляхів.

Ситуаційна задача № 21

1. Загальна об’ємна активність альфа-випромінювачів – 0,1 беккерель/дм3 у воді із поверхневого джерела відповідає вимогам ДСТ (в нормі – 0,1 беккерель/дм3).

2. Висновок: дитина готова до систематичного навчання у школі за медичними критеріями (біологічний розвиток відповідає календарному віку, група здоров'я – ІІ), але не готова за психофізіологічними критеріями (не вимовляє звук «Р», тест Керна- Ірасека – 13 балів (норма – до 10 балів).

Рекомендації: консультація логопеда, використання спеціальних вправ, які сприяють розвитку дрібних м’язів кисті (малювання, ліпка, мозаїка тощо).

Ситуаційна задача № 22

1. . Загальна об’ємна активність бета-випромінювачів – 1,0 беккерель/дм3 у воді із шахтного колодязя відповідає вимогам ДСТ (в нормі.- 1,0 беккерель/дм3).

2. Висновок: дитина не готова до навчання у школі за медичними критеріями (біологічний розвиток відстає від календарного віку, група здоров'я – ІІІ), але готова за психофізіологічними критеріями (вимова звуків добра, тест Керна- Ірасека – 6 балів (норма – до 10 балів).

Рекомендації: загартовуючі процедури, консультація отоларинголога та кардіолога.

Ситуаційна задача № 23

1. Ліміт ефективної дози за рік – 15 мЗв/рік (1,5 бер) (в нормі – для категорії А становить 20 мЗв/рік (2 бер)). Медична сестра належить до категорії А, до осіб, які постійно або тимчасово працюють з джерелами іонізуючого випромінювання.

2. Висновок: дитина готова до навчання у школі за медичними критеріями (біологічний розвиток відповідає календарному віку, група здоров'я – ІІ), але не готова за психофізіологічними критеріями (не вимовляє звук «Р»,тест Керна- Ірасека – 9 балів (норма – до 10 балів).

Рекомендації: консультація логопеда та отоларинголога, загартовуючі процедури.

Ситуаційна задача № 24

1. Ліміт ефективної дози за рік – 1 мЗв/рік (0,1 бер) (в нормі - для категорії Б становить 2 мЗв/рік (0,2 бер)). Лаборант належить до категорії Б (особи, які не зайняті роботою з джерелами іонізуючого випромінювання, проте у зв’язку з розташуванням робочих місць в приміщеннях можуть отримувати додаткове опромінення).

2. План палати на 1 ліжко відовідає санітарно-гігієнічним вимогам.

Ситуаційна задача № 25

1. Ліміт ефективної дози за рік – 1 мЗв (0,1 бер) (в нормі - для категорії В –

1 мЗв/рік (0,1 бер)). Викладач належить до категорії В (все населення).

2. План палати на 4 ліжка не відповідає санітарно-гігієнічним вимогам:

- площа палати в 19,6 м2 недостатня. В нормі має становити 28 м2 з розрахунку 7 м2 на одне ліжко;

- замала відстань від ліжка до вікна. В нормі ліжко ставлять на відстань не ближче ніж 0,9 - 1,0 м від зовнішньої стіни;

- неправильне розміщення ліжок. В нормі ліжка розміщуються своєю довгою віссю паралельно до світлонесучої стіни.