Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Гігієна тести 6 курс

.doc
Скачиваний:
2035
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
1.4 Mб
Скачать

БАНК ТЕСТІВ

ДО ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ

студентів 6 курсу

(з відповідями)

Тема 1.

Методологічні та методичні основи вивчення впливу комплексу

чинників навколишнього середовища на здоров'я населення

В атмосферне повітря промислового центру поступають викиди металургійних підприємств: оксиди сірки, азоту, металів, вуглецю, які негативно впливають на стан здоров'я населення. Дія цих шкідливих факторів характеризується як:

A *Комбінована

B Комплексна

C Сполучна

D Суміжна

E Змішана

В районе размещения промышленного предприятия, где атмосферный воздух интенсивно загрязняется сернистым газом, отмечается повышенная общая заболеваемость населения. Какое воздействие на организм человека в этой ситуации оказывает загрязненный воздух?

A * Хроническое неспецифическое

B Острое специфическое

C Острое неспецифическое

D Хроническое специфическое

E Селективное

На території міста відмічено під­вищений рівень марганцю в атмосфер­ному повітрі, питній воді та продуктах харчування сільськогосподарського по­ходження. Яка дія вказаних чинників на здоров'я населення?

*А. Комплексна

В. Комбінована

С. Поєднана

D. Синергічна

Е. Роздільна

Найбільш діяльний шар живої речовини, в якому зосереджена основна маса організмів (у тому числі людська популяція) і відбувається найбільш активна взаємодія між усіма екологічними компонентами отримав назву:

*A. Біострома;

B. Біосфера;

C. Ноосфера;

D. Необіосфера;

E. Палеобіосфера

Недостатньо очищені відходи промислового підприємства скидаються у річку, вода з якої використовується для господарсько-питного водопостачання. Це спричиняє загибель деяких мікроорганізмів, порушення процесів самоочищення води та погіршення її якості, що може мати негативний вплив на стан здоров'я людей. Така дія факторів навколишнього середовища називається:

A * Непрямою

B Прямою

C Поєднаною

D Комплексною

E Комбінованою

Обробку ґрунту в сільському господарстві здійснюють в основному за допомогою тракторів, які широко використовують також на збиральних роботах. Основними факторами, які діють на механізаторів у кабіні трактора, є несприятливий мікроклімат, вібрація, шум, забруднення повітря робочої зони пилом, відпрацьованими газами, пестицидами, мінеральними добривами тощо. Крім того, спостерігається фізичне перевантаження та нервово-емоційне перенапруження. Як називається така дія чинників виробничого середовища на людину?

А.  Поєднана

В. Комплексна

С. Ізольована

D. Комбінована

Е. Синергічна

Під час експертизи проекту водовідведення встановлено: проектом передбачено скид недостатньо очищених стічних вод промислового підприємства у річку, вода з якої використовується для господарсько-питного водопостачання. Це спричиняє порушення процесів самоочищення води та погіршення її якості, що може мати негативний вплив на стан здоров’я людей. Така дія факторів навколишнього середовища на людину називається:

A * Непрямою

B Прямою

C Комбінованою

D Комплексною

E Поєднаною

При підземному видобутку рудних копалин робітники зазнають впливу багатьох шкідливих чинників виробничого середовища, а саме несприятливого мікроклімату, запиленості повітря, високої концентрації токсичних вибухових газів, інтенсивного шуму і вібрації. Як називається така дія чинників виробничого середовища на людину?

А.  Поєднана

В. Комбінована

С. Ізольована

D. Комплексна

Е. Синергічна

Сукупність циклічних процесів обміну речовин та енергії між окремими компонентами біосфери, зумовлених життєдіяльністю організмів, отримав назву:

*A. Кругообіг речовин

B. Біогеохімічна провінція;

C. Біогеоценоз;

D. Екологічна система;

E. Біогеохімічний цикл;

У виробничих умовах реєстру­ються високі рівні шуму та забруднення повітря робочої зони ангідридом сірки. Який вид шкідливої дії на орга­нізм можуть справляти ці чинники за даних умов?

*А. Комбіновану

В. Роздільну

С. Поєднану

D. Комплексну

Е. Специфічну

У ливарному виробництві для виготовлення відливок розплавлений метал заливають у форми багаторазового використання. Застосовують форми з металу або вогнетривких матеріалів. Використання таких форм супроводжується надходженням у виробниче середовище продуктів деструкції та аерозолів конденсації (берилію, марганцю, свинцю, хрому, оксиду вуглецю, фенолу, формальдегіду, аміаку та інших хімічних сполук). Як називається така дія чинників виробничого середовища на людину?

А.  Комбінована

В. Комплексна

С. Ізольована

D. Поєднана

Е. Синергічна

У населеному пункті, який знаходиться поблизу підприємства чорної металургії, реєструють підвищений рівень марганцю в атмосферному повітрі, питній воді та продуктах харчування рослинного походження. Яка дія вказаного чинника на здоров’я населення?

А. Комплексна

В. Комбінована

С. Ізольована

D. Поєднана

Е. Синергічна

У районі розміщення промислового підприємства, де атмосферне повітря інтенсивно забруднюється сірчистим газом, відзначається підвищена загальна захворюваність населення. Який вплив на організм людини у цій ситуації чинить забруднене повітря?

*А. Хронічний неспецифічний

В. Гострий специфічний

С. Гострий неспецифічний

D. Хронічний специфічний

Е. Комбінований

Частина атмосфери, літосфери і гідросфери Землі, в якій існує (чи існувала в минулому) діяльність живих організмів називають:

*A. Біосфера;

B. Ноосфера;

C. Біострома;

D. Навколишнє середовище;

E. Зовнішнє середовище.

Частина навколишнього середовища, що визначає суспільні, матеріальні, духовні умови формування, існування та діяльності людини отримала назву:

*A. Соціальне середовище;

B. Незмінене природне навколишнє середовище;

C. Змінене навколишнє середовище;

D. Штучне навколишнє середовище;

E. Навколишнє середовище.

Тема 2.

Гігієнічна оцінка потенційного ризику впливу факторів навколишнього

середовища на організм людини та здоров'я населення

В районі розміщення промислового підприємства, де атмосферне повітря інтенсивно забруднюється діоксидом сірки, реєструється зростання загальної захворюваності населення. Яку дію забрудненого атмосферного повітря на організм людини можна очікувати?

*А Хронічну неспецифічну

В Гостру специфічну

С Гостру неспецифічну

D Хронічну специфічну

Е Комбіновану

В токсикологічну лабораторію надійшла нова синтезована речовина ДФК-4. При токсикологічних дослі­дженнях і оцінці визначених показни­ків токсикометрії за ГОСТ 12.1.007-76 "Вредные вещества. Классификация й общие требования безопасности" одер­жані такі результати: СL50 - 650 мг/м3 (2 кл.), DL50 - 250 мг/кг (3 кл.), КМIO - 2 (4 кл.), зона гострої дії - 5,0 (1 кл.), ОБРД - 2,0 мг/м3 (3 кл.). Який показник токсикометрії є лімітуючим при визначенні класу небезпеки до­слідженої речовини?

*А. Зона гострої дії

В. DL50

С. СL50

D. КМIO

Е. ОБРД

Вміст пилу в повітрі робочої зони при бурінні свердловини в гранітному кар'єрі перевищує ГДК у 6-10 разів. Бурильник N. (стаж роботи 10 років) скаржиться на задишку при навантаженні, біль і почуття стиснення грудей, кашель; рентгенологічно - посилення дифузійного процесу в паренхімі легень. Зазначені ознаки характерні ДЛЯ пилу, що має наступну дію:

*А. Фіброгенну

В. Алергенну

С. Подразливу

D. Гостронаправлену

Е. Канцерогенну

Максимальна кількість шкідливої речовини в одиниці об’єму чи маси, яка при щоденному впливу протягом необмеженого періоду часу не спричинює тих чи інших хворобливих змін в організмі та несприятливих спадкових змін потомства називається:

A *ГДК

B CL50

C Limsp

D Зона гострої дії Zac

E Зона хронічної дії Zch

На експертизу до токсикологічної лабораторії надійшла синтетична речовина, яку планують для використання в сільському господарстві в якості пестициду. На етапі попередньої токсикологічної оцінки була визначена ОБРВ (тимчасова ГДК). Який із токсикометричних показників повинен визначатися при остаточному експериментальному обґрунтуванні ГДК речовини у повітрі робочої зони?

A *Поріг хронічної дії

B Поріг гострої дії

C Середньосмертельна доза

D Середньосмертельна концентрація

E Доза хронічної дії

Провідним методом гігієнічних досліджень є епідеміологічний. Одним із способів реалізації цього методу є:

A *Санітарно-статистичні дослідження

B Санітарна експертиза

C Санітарне обстеження

D Санітарне спостереження

E Лабораторний гігієнічний експеримент

Промислове підприємство забруднює атмосферне повітря населеного пункту діоксидом сірки. Яку дію забрудненого автмосферного повітря на населення слід перед усім очікувати ?

*А Рефлекторну

В Резорбтивну

С Канцерогенну

D Гепатотоксичну

Е Нефротоксичну

Робітники ділянки фасування гормональних препаратів фармацев­тичного заводу пред'являють скарги на головний біль, сльозотечу, шкря­бання в горлі, шкірну сверблячку, по­червоніння ділянок шкіри на обличчі, шиї, передпліччях, нудоту, загальний дискомфорт. Якого роду дія може ви­кликати такі скарги?

*А. Алергійна

В. Специфічна

С. Токсична

D. Подразнююча

Е. Канцерогенна

У повітря робочої зони авторемонтного заводу виділяються шкідливі речовини, які характеризуються ефектом односпрямованої дії: оксид вуглецю у концентрації 10 мг/м3 (ГДК - 20 мг/м3) та двооксиду азоту у концентрації 1,0 мг/м3 (ГДК - 2 мг/ м3). Оцініть рівень забруднення повітря робочої зони з урахуванням можливого ефекту сумації.

*А. Перевищує в 1,4 рази

В. Не перевищує

С. Перевищує у 2,2 рази

D. Перевищує в 1,2 рази

Е. Перевищує в 2,5 рази

У токсикологічну лабораторію надійшла синтетична речовина, яку планують використовувати в сільському господарстві в якості пестициду. Який із токсикометричних показників повинен визначатися при остаточному експериментальному обґрунтуванні ГДК речовини у повітрі робочої зони?

A *Порог хронічної дії

B Порог гострої дії

C Середньосмертельна доза

D Середньосмертельна концентрація

E Доза хронічної дії

Тема 3.

Гігієнічна оцінка впливу природних та антропогенних

компонентів іосфери на здоров'я людини та популяції

Атмосферне повітря промислового міста інтенсивно забруднюється викидами кількох промислових підприємств. Аналіз захворюваності міського населення показав, що найбільш часте захворювання – хронічна пневмонія, особливо у дітей. Промисловим викидом в атмосферу яких речовин найбільш вірогідно зумовлена така картина захворюваності?

*A. Оксидів сірки.

B. Сполук кадмію.

C. Метил ртуті.

D. Сполук свинцю.

E. Сполук миш'яку.

В атмосферному повітрі населеного пункту виявлено підвищені концентрації фотооксидантів. При трансформації якої хімічної сполуки утворюються ці речовини?

*A. Діоксиду азоту

B. Діоксиду сірки

C. Діоксиду вуглецю

D. Оксиду вуглецю

E. Сірководню

Жителю високогірного району Карпат – 102 роки. Працював вівчарем протягом 45 років. Під час медичного огляду: скарг на стан здоров’я немає, самопочуття добре, АТ – 130/80 мм рт. ст., ЧД – 24 за 1 хв, ЧСС – 88 за 1 хв, ЖЄЛ – 3 л. Інструментальне дослідження стану серцево-судинної системи негативних змін не виявило. Відомо, що батько довгожителя прожив 98 років, дід – 105. Вживав тільки джерельну воду і натуральні продукти. Алкогольні напої вживав рідко. Не палить. Протягом життя ніяких захворювань (окрім нежиті) не було. Який фактор міг найбільше вплинути на тривалість життя?

*A. Екологічно чисті продукти, вода та генетична схильність.

B. Вживання екологічно чистих продуктів.

C. Підвищена фізична активність протягом тривалого проміжку часу.

D. Відсутність шкідливих звичок.

E. Відсутність захворювань протягом усього періоду життя.

Кратність перевищення ГДК токсичної речовини в атмосферному повітрі складає 100. Які зміни в стані здоров`я населення слід очікувати ?

*A. Гострі отруєння

B. Виражені фізіологічні зрушення в органах та системах

C. Зростання специфічної та неспецифічної захворюваності

D. Незначні зміни у стані здоров’я за окремими функціональними показниками

E. Зміни у здоров`ї населення виявлятися не будуть

На підприємстві з виробництва синтетичних миючих засобів зросла кількість випадків захворювань ри­нітами, вазоринітами, фарингітами, дерматитами. У повітрі робочої зони присутній пил миючих засобів. Фахів­ці вважають, що клінічні прояви і ріст захворюваності обумовлені впливом пилу. Які особливості дії пилу лежать в основі патогенезу?

*А. Алергійна дія

В. Загальнотоксична дія

С. Фіброгенна дія

D. Канцерогенна дія

Е. Мутагенна дія

На розгляд та погодження до міської СЕС надійшов проект гранично допустимих скидів (ГДС) шкідливих хімічних речовин декількох промислових, харчових та побутових підприємств міста М. Скид планується здійснювати у річку С. на 1,5 км нижче за течією міської межі. У проекті ГДС наведено якісний склад стічних вод згаданих об’єктів. Вкажіть, скид яких стічних вод з нижченаведених слід безумовно заборонити:

A * Стічні води, що містять речовини з невстановленими ГДК.

B Стічні води лікарняних закладів.

C Стічні води коксохімічного заводу.

D Стічні води від м’ясокомбінату та птахофабрики.

E Стічні води комбінату з хімічного чищення одягу.

Під час експертизи проекту будівництва гаражів на 250 легкових автомобілів та СТО встановлено відстань до приміщення дитячого садка 30 м. На якій відстані від дитячих дошкільних закладів допускається розташовувати подібне підприємство?

A * 50 м

B 10 м

C 30 м

D 300 м

E 100 м

Праця в умовах впливу елек­тромагнітних хвиль може викликати функціональні розлади певних сис­тем організму. Які системи є найбільш вразливими при дії електромагнітних хвиль діапазону радіочастот?

*А. Нервова і серцево-судинна сис­теми

В. Шлунково-кишковий тракт і ди­хальна система

С. Серцево-судинна і дихальна сис­теми

D. Серцево-судинна система і вод­но-сольовий обмін

Е. Нервова система і шлунково-кишковий тракт

При дії на організм людини атмосферного повітря, забрудненого поліхлорованими біфенілами, розвиваються різні клінічні ознаки. Які шкіряні прояви характерні при дії цих речовин ?

*А Коричнева пігментація

В Хлоракне

С Чорні плями

D Пухирці

Е Пустули

Промислове підприємство забруднює атмосферне повітря населеного пункту діоксидом сірки (SO2). Якого негативного впливу на населення слід передусім очікувати?

*A. Подразнювального

B. Канцерогенного

C. Гепатотоксичного

D. Нефротоксичного

E. Фіброгенного

Серед населення, що мешкає поблизу підприємства по виробництву пестицидів, динамічно підвищується рівень вроджених вад розвитку, що виражаються в центральному паралічі, ідіопатії та сліпоті новонароджених. Сполуки якого забруднювача навколишнього середовища може зумовити розвиток даної патології?

*A. Ртуть

B. Стронцій

C. Кадмій

D. Залізо

E. Хром

У містах з інтенсивним рухом транспорту за відповідних метеоумов утворюється “свинцевий смог”. Які зміни в стані здоров'я населення можна при цьому очікувати ?

*A Поява еритроцитів з базофільною зернистістю, зниження активності альвеолярних макрофагів.

B Втрата чутливості, мови

C Судоми, набряк легень

D Порушення координації рухів, позагрудинні болі, зниження еластичності легень

E Парези, паралічі, порушення зору

У промисловому районі одного з індустріальних міст у дітей дошкільного віку почастішали захворювання на хронічний астматичний бронхіт та бронхіальну астму. Дія якої із наведених забруднювальних речовин, що вивикидаються промисловим підприємством в атмосферне повітря може бути причиною цих захворювань ?

*А Діоксид сірки

В Оксид вуглецю

С Свинець

D Оксиди азоту

Е Пероксибензоїлнітрат

Тема 4.

Гігієнічне значення сонячної радіації та використання її складових

для профілактики захворювань людини та санації повітря, води і предметів

В передепідемічний період по грипу на одному з підприємств лікар медсанчастини вирішив провести профілактичний курс ультафіолетових опромінень (УФО) працівників віком 23-48 років з різними діагнозами. Кому з них цей курс протипоказаний?

* A. Всі перераховані стани

B. Пієлонефрит

C. Температура тіла 37, 2˚С

D. Меланома

E. Відкрита форма туберкульозу

Величина біодози ультрафіоле­тового опромінення пацієнта виміря­на у хвилинах. Яким приладом визна­чалася біодоза?

*А. Приладом Горбачова

В. Ультрафіолетметром

С. Актинометром

D. Радіометром

Е. Кататермометром

Визначте величину оптимальної дози ультрафіолетового випромінювання для дітей, якщо біодоза (еритемна доза) складає три хвилини:

* A 1,5 хвилини

B. 2,5 хвилини

C. 1 хвилина

D. . 7 хвилин

E. 15 хвилин

Вкажіть оптимальний режим ультрафіолетового опромінення (УФО) з метою профілактики ускладнень у студента 18 років після перенесеного бронхіту.

*A. ½ - 1 ЕД

B. 1 – 2 ЕД

C. <1/10 ЕД

D. 1/10 - ⅛ ЕД

E. ⅛ - ¼ ЕД

Для забезпечення оздоровчого впливу ультрафіолетової радіації ліка­рю необхідно визначити профілактик­ну дозу. Біодозиметр був закреплений в області нижньої третини живота ди­тини, що приймала сонячну ванну. Три­валість опромінення шкіри у першому віконці складала 1 хв., у другому -2 хв., у третьому - 3 хв., у четвертому -4 хв., у п'ятому - 5 хв., у шостому - 6 хв. Через 8 годин після опромінен­ня медична сестра на шкірі в ділянці нижньої третини живота виявила три червоних смужки. Вкажіть профілак­тичну (антирахітичну) дозу ультрафі­олетового опромінення.

*А. 30 секунд

В. 60 секунд

С. 2,5 хвилини

D. 5 хвилин

Е. 10 хвилин

Для знезараження повітря операційної планується використати джерело ультрафіолетового випромінювання. При проведенні розрахунків з метою встановлення необхідного режиму опромінювання було випробувано 5 режимів. Для оцінки ефективності санації було проведено посів повітря за допомогою апарата Кротова та розрахована ефективність санації у %. Вкажіть режим з оптимальною дозою опромінення по ефективності санації.

*A≥80%

B. . ≥90%

C. ≥70%

D. ≥60%

E. ≥50%

Ледь помітне почервоніння (еритема) на шкірі передпліччя дитини через 18 годин після локального опромінення у фотарії з´явилось під віконцем біодозиметра Горбачова, через яке опромінювання здійснювали 6 хв. Назвіть профілактичну дозу опромінення дитини в даному фотарії.

*A. 45 с

B. 60 с

C. 1,5 хв

D. 2 хв

E. 3 хв

Лікарю необхідно визначити ін­тенсивність ультрафіолетової радіації біологічним методом. Біодозиметр закрепили в області нижньої третини живота дитини, що приймала сонячну ванну. Тривалість опромінення шкіри у першому віконці складала 2 хв., У другому - 3 хв., у третьому - 4 хв., У четвертому - 5 хв., у п'ятому - 6 хв., у шостому - 7 хв. Через 8 годин після опромінення медична сестра виявила на шкірі дві червоні смужки. Вкажіть біологічну (еритемну) дозу ультрафі­олетового опромінення.

*А. 6 хвилин

В. 30 секунд

С. З хвилини

D. 5 хвилин

Е. 10 хвилин

На санітарно-епідеміологічну експертизу до територіальної СЕС надійшли ультрафіолетові кабіни та прилади для медичних установ, що використовуються для опромінення шкіри людей з метою профілактики симптомів «сонячного голодування». Який відсоток ультрафіолетових променів діапазону С допускається в спектральних характеристиках даних ламп.

A *до 5 %.

B до 10 %.

C до 15 %.

D до 20 %.

E до 25 %.

На санітарно-епідеміологічну експертизу до територіальної СЕС надійшли інфрачервоні обігрівачі для приміщень. При оцінці спектрального складу випромінювання встановлено наявність хвиль ультрафіолетового спектру. Який відсоток ультрафіолетових променів діапазону С допускається в спектральних характеристиках даних ламп.

A *до 5 %.

B до 10 %.

C до 15 %.

D до 20 %.

E до 25 %.

Назвіть біохімічні та гуморальні зрушення в організмі людини, що пов´язані з надлишковим впливом ультрафіолетового випромінювання:

* A. Зниження вмісту комплементу та лізоциму у сироватці крові

B. Збільшення вмісту вітаміну РР у сироватці крові

C. Збільшення вмісту вітаміну В2 у сироватці крові

D. Збільшення вмісту вітаміну С у сироватці крові

E. Підвищення вмісту комплементу та лізоциму у сироватці крові

Назвіть джерела ультрафіолетового випромінювання, які використовуються для знезаражування повітря закритих приміщень:

* A. Бактерицидна увіолева лампа

B. Еритемна увіолева лампа

C. Люмінісцентна лампа

D. Газорозрядна лампа

E. Лампа розжарювання

Назвіть мінімально необхідний коефіцієнт ефективності санації повітря операційної:

* A. 5

B. 3

C. 4

D. 2

E. 6

Назвіть один із основних санітарно-гігієнічних заходів щодо профілактики недостатності ультрафіолетового випромінювання:

*A. Південна орієнтація вікон житлових приміщень з увіолевим склом

B. Дієтотерапія

C. Хіміотерапія

D. Психопрофілактика

E. Серопрофілактика

Назвіть оптимальний ступінь ефективності санації повітря приміщення лікарняної палати бактерицидними лампами БУВ-30:

*A. % ≥80%

B. ≥30%

C. ≥50%

D. ≥20

E. ≥90%

Назвіть основний патологічний стан організму при недостатності ультрафіолетового опромінення:

* A. Зниження резистентності

B. Ураження зору

C. Ураження шлунково-кишкового тракту

D. Ожиріння

E. Схуднення

Одеситка, домашня господарка, 58 років. Протягом останніх 10 років хворіє хронічною ішемічною хворобою серця. Почула по радіо про необхідність своєчасної профілактики „сонячного голодування”. Порадьте їй найдоцільніший варіант такої профілактики.

*A. Бувати просто неба 4 години щодня (неспішна прогулянка)

B. Придбати курсовку до фотарію

C. Почекати до пляжного сезону в Одесі

D. Поїхати за викликом до родичів в Італію

E. Не змінювати звичайного способу життя

Під час перебування на пляжі з 11 до 14 години під інтенсивною дією сонячної радіації людина втратила свідомість. Що безпосередньо могло спричинити таку реакцію організму?

*A. Сонячний удар

B. Опіки шкіри

C. Фотодерматоз шкіри

D. Еритемна дія сонячної радіації

E. Фотохімічна дія сонячної радіації

Після сходження на снігову вершину гори, до лікаря звернувся спортсмен зі скаргами на відчуття „піску” в очах, неможливість дивитися на яскраве світло. Об´єктивно спостерігається гіперемія та набряк коньюнктиви очей. Поставте діагноз захворювання та вкажіть, який фактор спричинив дане захворювання.

*A. Фотоофтальмія. Ультрафіолетове випромінювання

B. Фототоксикоз. Білий сніг.

C. Катаракта. Інфрачервоне випромінювання

D.. Фотоалергія. Ультрафіолетове випромінювання

E. Коньюнктивіт. Яскраве сонячне світло.

Розрахуйте профілактичну дозу ультрафіолетового опромінення (УФО) 5-річного хлопчика, якщо біологічна (еритемна) доза, що визначена за допомогою біодозиметра М.Ф. Горбачова, складає 5 хвилин.

*A. 30 с

B. 1 хв

C. 3 хв

D. 5 хв

E. 6 хв

Розрахуйте профілактичну дозу ультрафіолетового опромінення (УФО) 3-річної дівчинки, якщо біологічна (еритемна) доза, що визначена за допомогою біодозиметра М.Ф. Горбачова, складає 10 хвилин.

*A. 1 хв

B. 30 с

C. 3 хв

D. 5 хв

E.6 хв

Розрахуйте профілактичну дозу ультрафіолетового опромінення для дорослих, якщо біодоза (еритемна доза) складає 4 хвилини:

*A. 30 секунд

B. 18 секунд

C. 1 година

D. 10 хвилин

E. 5 хвилин

Спортсмен з групи альпіністів, які щойно повернулися після сходження на снігову вершину гори звернувся до лікаря зі скаргами на відчуття "піску" в очах, неможливість дивитися на яскраве світло. Об'єктивно спостерігається гіперемія та набряк кон'юнктиви очей. Захисні окуляри спортсмен загубив на початку сходження. Поставте діагноз захворювання та вкажіть, який фактор спричинив дане захворювання.

*А. Фотоофтальмія. Ультрафіолето­ве випромінювання

В. Фототоксикоз. Білий сніг

С. Фотоалергія. Ультрафіолетове випромінювання

D. Катаракта. Інфрачервоне випромінювання

Е. Кон'юнктивіт. Яскраве сонячне світло

У читальному залі бібліотеки, що розташована на першому поверсі п’ятиповерхового будинку, КПО=0,75%. Температура повітря в приміщенні в літній період 220С, відносна вологість 60%. Школярі, які щодня працюють у бібліотеці скаржаться на підвищену втому, головний біль. Вкажіть, який фактор середовища може викликати такі скарги у школярів.

A *Недостатня освітленість робочого місця

B Гіпоксія

C Підвищена вологість повітря

D Гіподинамія

E Підвищена температура повітря

Через 8 годин після пробного опромінення сонцем шкіри живота дитини через 6 віконець біодозиметра М.Ф. Горбачова з експозицією від 2 до 7 хв медична сестра виявила на шкірі дві червоні смужки. Визначіть біологічну (еритемну) дозу УФО.

* A. 6 хв

B. 10 хв

C. 5 хв

D. 30 с

E. 3 хв

Через 8 годин після пробного опромінення ультрафіолетовою радіацією Сонця через 6 віконець біодозиметра М.Ф. Горбачова від 1 до 6 хв медична сестра на шкірі в ділянці нижньої третини живота дитини виявила три червоних смужки. Визначіть профілактичну дозу УФО.

*A. 30 с

B. 10 хв

C. 60 с

D. 2,5 хв

E. 5 хв

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]