Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Гігієна тести 6 курс

.doc
Скачиваний:
2039
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
1.4 Mб
Скачать

Тема 15.

Харчові отруєння як гігієнічна проблема.

Методика розслідування випадків харчових отруєнь

В дитячий табір відпочинку завезли консерви. При зовнішньому огляді банок відмічено – банки мають глибокі вм’ятини при надавлюванні углинаються усередину не зразу повертаються в початкове положення, ржі не має, банки змащені технічним жиром. Визначити бомбаж.

A * Фізичний.

B Хімічний.

C Біологічний.

D Змішаний.

E Фізико-хімічний.

В лабораторії СЕС при бакте­ріологічному дослідженні кремових кондитерських виробів, взятих на кондитерській фабриці, виявлено на­явність коагулозопозитивних стафі­лококів в 0,01 г готового продукту. Яке головне джерело забруднення кремо­вих кондитерських виробів патоген­ними стафілококами?

*А. Робітники підприємства

В. Згущене молоко

С. Борошно

D. Цукор або цукрова пудра

Е. Вершкове масло

Випадок сімейного харчового отруєння характеризувався класичною клінічною картиною ботулізму. На­передодні всі захворілі вживали в їжу яєшню, борщ, котлети, варену ковбасу з баночною кабачковою ікрою домаш­нього приготування, варення з абрико­сів, морозиво. Який продукт, найбільш імовірно, викликав отруєння?

*А. Баночна кабачкова ікра домаш­нього приготування

В. Котлети

С. Морозиво

D. Варена ковбаса

Е. Варення

Випадок харчового бактеріаль­ного отруєння мав місце 20 липня в ро­дині службовця після вживання сма­жених котлет з телятини. Теля тиждень хворіло і було вимушено забите без ві­дома служби ветеринарного нагляду. Основні симптоми захворювання по­терпілого: інкубаційний період 12-16 годин, висока температура, сильні болі в області живота, блювота, часті рідкі випорожнення, загальна слабість, голов­ний біль. Найбільш імовірний збудник даного отруєння:

*А. Сальмонели

В. Ентеротоксигенні стафілококи

С. Патогенні серотипи Е. соli

D. Сl. botulinum

Е. Бактерії роду Proteus

Діти школи-інтернату через 4-5 годин після обіду почали скаржитись на нудоту, блювання, холодний піт і невеликий біль в епігастрії. На обід діти їли картопляний суп на м'ясному бульйоні, млинці з м'ясом, компот із сухофруктів. Млинці начинялися ва­реним м'ясом, яке подрібнювалось на м'ясорубці працівницею їдальні, котра хворіє на панарицій, і термічній об­робці не піддавались. Який найбільш імовірний діагноз у даному випадку?

*А. Стафілококова інтоксикація

В. Ботулізм

С. Сальмонельоз

D. Ешерихіоз

Е. Афлатоксикоз

Для стафілококової харчової інтоксикації найбільш характерними клінічними оєнаками є:

А. * Гострий гастрит.

В. Гострий гастроентерит.

С. Гострий ентерит.

Д. Гострий ентероколіт.

Е. Коліт.

До лікарні швидкої допомо­ги привезли дівчинку. При обстежен­ні встановлено: температура тіла - 36,0 °С, шкіра і слизові оболонки блі­ді, дівчинка адинамічна, на запитання відповідає в'яло. Зіниці розширені, ре­акція на світло знижена, голос сиплий, слизова оболонка рота суха, при ков­танні вода виливається через ніс, два дні не було дефекації. Перед цим їла кашу гречану, борщ, пельмені, яєшню, копчену ковбасу, огірки домашнього консервування, смажену картоплю. Яке захворювання найбільш імовірне?

*А. Ботулізм

В. Сальмонельоз

С. Стафілококова інтоксикація

D. Дискінетичний закреп

Е. Інфекційна енцефалопатія

До приймального відділення районної лікарні поступив малюк 5-ти років з симптомами: сильне пото- та слиновиділення, сльозотеча, профузний пронос, церебральні розлади: за­паморочення, сплутаність свідомості, збудливість, марення, галюцинації, хода "сп'янілої людини". Встановлено, що малюк разом з батьками напере­додні збирав гриби у лісі. Споживання яких грибів чи рослин викликало хар­чове отруєння?

*А. Мухоморів

В. Строчків

С. Несправжніх опеньків

D. Беладони

Е. Блідої поганки

Захворювання в дитячій уста­нові почалися раптово через 2-3 годи­ни після вживання в їжу сиру, приго­товленого із самоквасу. У всіх потерпі­лих було рясне багаторазове блюван­ня, біль у животі, рідкі випорожнення, блідість шкірних покривів, у деяких незначне (до 37,3 °С) підвищення тем­ператури тіла. Клінічні прояви про­йшли протягом доби. Який найбільш імовірний діагноз?

*А. Стафілококовий токсикоз

В. Гостра кишкова інфекція

С. Харчова токсикоінфекція

D. Мікотоксикоз

Е. Отруєння солями важких мета­лів

Із зібраних у лісі грибів при­готували страву, після вживання якої вночі у пацієнта відзначалася блю­вота, пронос, спрага, судоми у литко­вих м'язах, приєднався біль в області печінки, жовтяниця, сонливість. При явищах серцевої недостатності наста­ла смерть. Визначте гриб, що став най­більш імовірною причиною летально­го результату.

*А. Бліда поганка

В. Печериця

С. Мухомор

D. Несправжні опеньки

Е. Зморшки

Мешканець міста назбирав у лісі грибів і ужив їх у їжу в смаженому виді. Через 12 годин раптово з”явилися сильні болі в животі, блювота, пронос із кров”ю. Наприкінці першої доби захворювання виникла жовтуха, збільшення печінки, олігурія. Спостерігалися судоми. Смерть наступила на третю добу. Що могло спричинити захворювання?

А. * Отруєння блідою поганкою.

В. Отруєння умовно-їстівними грибами.

С. Отруєння синтетичними барвниками, що входять до складу безалкогольного напою.

Д. Отруєння мухоморами.

Е. Отруєння несправжніми опеньками.

На другий день після вживання домашнього виготовлення консервованих грибів у членів сім’ї виникли розлади зору, мови, порушення ковтання, загальна слабкість. Що могло викликати такий стан?

*А. Отруєння токсином ботулізму.

В. Отруєння алкалоідами.

С. Харчова токсикоінфекція.

Д. Отруєння токсином стафілококу.

Е. Отруєння свинцем.

На молочній фермі були відібрані проби молока на вміст хлорорганічного пестициду ліндану. Розмір партії 1000 літрів. У токсикологічній лабораторії СЕС було виявлено, що вміст ліндану перевищує МДР у 4 рази. Дайте висновок про якість молока.

*А. Недоброякісне

В. Доброякісне

С. Умовно-придатне

D. Фальсифіковане

Е. Біологічно цінний продукт

Під час лабораторної діагнос­тики групового спалаху ботулізму в місті N, у залишках продукту та біоло­гічному матеріалі від хворих виявлено ботулотоксин типу Е. Приготування яких продуктів проведено з порушен­ням технологічних схем та режимів найбільш можливе?

*А. Риба та рибопродукти

В. М'ясо та м'ясні продукти

С. Продукти рослинного похо­дження

D. Птиця і птахопродукти

Е. Кондитерські вироби

При клінічному обстеженні дитини К. відзначається різка блідість шкірних покривів із сіруватим відтін­ком, анемія, поява базофільної зернис­тості у цитоплазмі поліхроматофільних еритробластів і ретикулоцитів. У сечі збільшений вміст дельта-амінолевулінової кислоти і копропорфірину. Надмірне надходження якого ксенобіотика в організм дитини спричинило отруєння?

*А. Свинцю

В. Кадмію

С. Ртуті

D. Нітратів

Е. Миш'яку

При медичному огляді праців­ників бавовняного комбінату в 30 % осіб було виявлене підвищення маси тіла на 5-14 % від нормальної при ін­дексі Кетле від 22 до 25. Для нормаліза­ції маси тіла у цієї групи осіб у раціоні, в першу чергу, необхідно зменшити:

*А. Моно- і дисахариди

В. Білки

С. Жири

D. Полісахариди

Е. Харчові волокна

При неправильному зберіган­ні проросла або позеленіла картопля має гіркуватий смак. Яка отруйна ре­човина, що міститься в такій картоплі, може спричинити харчове отруєння?

*А. Соланін

В. Фазин

С. Гельвелова кислота

D. Мускарин

Е. Мускаридин

При розслідуванні випадку отруєння токсином ботулізму було з’ясовано, що напередодні хворий споживав варену картоплю з консервованим м’ясом домашнього виготовлення, борщ, салат із свіжих овочів, хліб. Який з перелічених продуктів міг містити токсин ботулізму?

*А. Консервоване м’ясо.

В. Варена картопля.

С. Борщ.

Д. Салат із свіжих овочів.

Е. Хліб.

При розслідуванні випадку харчового отруєння встановлено діа­гноз: харчова токсикоінфекція, що спричинена парагемолітичним вібрі­оном. Який з перерахованих продук­тів і страв може бути найімовірнішою причиною даного отруєння?

*А. Морепродукти

В. Молоко пастеризоване

С. Ковбаса сирокопчена

D. Гриби консервовані

Е. Виноград

У відділення інтенсивної тера­пії та реанімації доставлено водія з різ­ко вираженою загальною інтоксикаці­єю, гепато-ренальною недостатністю та підвищеним рівнем трансаміназ у крові. Встановлено, що 3 доби тому хворий з'їв куплену на трасі страву з грибів, після чого через 12 годин у нього з'явились ознаки захворювання. Які гриби найбільш імовірно виклика­ли харчове отруєння?

*А. Бліда поганка

В. Рядовка тигрова

С. Мухомор червоний

D. Строчок звичайний

Е. Гриб-парасолька

У дитячий табір відпочинку завезли консерви. При зовнішньому огляді банок відмічено: банки мають глибокі вм'ятини, при натисненні уги­наються усередину, не відразу повер­таються у початкове положення, іржі немає, банки змащені технічним жи­ром. Визначити бомбаж.

*А. Фізичний

В. Хімічний

С. Біологічний

D. Змішаний

Е. Фізико-хімічний

У відділення інтенсивної те­рапії та реанімації поступив хворий зі скаргами на погіршення зору (туман в очах, двоїння), розлад ковтання. Лі­кар встановив діагноз отруєння ботулотоксином. Напередодні хворий спо­живав молоко, сир, круп'яні вироби, тушонку домашнього приготування, свіжі овочі. Який із продуктів може бути причиною харчового отруєння?

*А. Тушонка домашнього приготу­вання

В. Молоко

С. Сир

D. Круп'яні вироби

Е. Свіжі овочі

У дитячому санаторії виникло масове харчове отруєння після вживання йогурту, виготовленого на молокозаводі. Серед працівників заводу виявили людей з гнійниковими захворюванням шкіри. Визначити характер харчового отруєння.

A * Стафілакоковий токсикоз.

B Ботулізм.

C Сальмонелез.

D Афлотоксикоз.

E Ерготизм.

У дошкільному закладі міста серед 240 дітей виник спалах дизентерії Зонне. За 2 доби захворіло 37 дітей і 5 співробітників з різних груп. Реєструвались переважно тяжкі клінічні форми. Вкажіть передбачуваний тип спалаху:

A *Харчовий

B Контактно-побутовий

C Водяний

D Контактний

E Фекально-оральний

У заводській їдальні виникло харчове отруєння, клініка якого вка­зувала на стафілококову етіологію. Захворіло 15 чоловік. Які матеріали від хворого необхідно надіслати для дослідження у лабораторію для під­твердження харчового отруєння?

*А. Блювотні маси хворого, залишки їжі

В. Кров на гемокультуру

С. Кров (клінічний аналіз)

D. Сечу

Е. Спинномозкову рідину

У місті К. виник спалах харчового отруєння з клінічною картиною харчової токсикоінфекції. На наявність якого чинника необхідно вести лабораторний аналіз відібраних продуктів харчування для підтвердження діагнозу?

*А. Мікробна контамінація

В. Екзотоксин

С. Афлатоксин

D. Соланін

Е. Мускарин

У приймальне відділення міс­цевої лікарні у травні місяці госпіта­лізовано двоє дітей з однієї родини у віці 4 і 6 років зі скаргами на нудо­ту, шкрябання в горлі, блювоту, часті рідкі випорожнення. Захворювання почалося незабаром після вживання картоплі, звареної в шкірці. При огля­ді картоплі, уживаної в їжу родиною, виявлено багато пророслих і позелені­лих бульб. Найбільш імовірний при­чинний фактор отруєння:

*А. Соланін

В. Фазин

С. Амигдалін

D. Фагін

Е. Синильна кислота

У селищі міського типу зареєстровано спалах харчового отруєння. Діагноз "ботулізм" установлено на підставі клінічної картини захворювання. Які з перелічених продуктів необхідно у першу чергу відібрати на аналіз для підтвердження діагнозу?

*А. Консерви

В. Картопля

С. Молоко пастеризоване

D. М'ясо відварене

Е. Капуста

У травні зареєстровано сімейний спалах харчового отруєння з явищами гастроентериту, інтоксикації. Яка речовина могла спричинити вказану симптоматику, якщо у добовий раціон членів сім'ї входили такі продукти: ма­карони, проросла картопля, капуста, буряк, морква, цибуля, олія соняшни­кова, чай, цукор?

*А. Соланін

В. Фазин

С. Темулін

D. Мускарин

Е. Мускаридин

У хворого маса тіла вище нор­ми на 40 % при індексі Кетле - 29. Маса тіла пацієнта оцінюється як:

*А. Другий ступінь ожиріння

В. Надлишкова маса тіла

С. Перший ступінь ожиріння

D. Третій ступінь ожиріння

Е. Четвертий ступінь ожиріння

У хворого, який вживав три доби тому консервовані гриби (опень­ки), відмічається розлад зору (дипло­пія, мідріаз), розлад мовлення, пору­шення ковтання. Яке харчове отруєн­ня має місце?

*А. Ботулізм

В. Харчова токсикоінфекція

С. Фузаріотоксикоз

D. Отруєння опеньками

Е. Отруєння солями свинцю

Харчові токсикоінфекції можуть бути викликані наявністю в харчових продуктах у значних кількостях збудників:

*А. Протею

В. Стафілококів

С. Холерних вібріонів

D. Ботулізму

Е. Дизентерії

Через 1 годину після годування немовляти молочною сумішшю у ди­тини з'явився ціаноз губ, слизових обо­лонок, нігтів, обличчя, потім приєдна­лася нудота, посилене слиновиділення, біль у надчеревній ділянці, блювання, пронос. Педіатр відмітив у дитини яви­ща легенево-серцевої недостатності. В процесі розслідування встановлено, що молочна суміш приготовлена на воді, взятій із колодязя. Який попередній діагноз є підстави встановити?

*А. Водно-нітритна метгемоглобінемія

В. Харчова токсикоінфекція

С. Стафілококовий токсикоз

D. Харчове отруєння хлорорганіч­ними пестицидами

Е. Харчове отруєння важкими ме­талами

Через 10-15 хвилин у членів сім’ї після вживання скумбрії гарячого коптіння виникли печія у порожнині рота і глотки, гіперемія і висипання на обличчі і шиї, задишка, бронхоспазми, нудота, пронос. Ваш діагноз?

А. * Скомбротоксикоз.

В. Ботулізм.

С. Мікотоксикоз.

Д. Харчова алергія.

Е. Стафілококовий токсикоз.

Який клінічний симптом не є характерним для стафілококової інтоксикації:

*А. Діарея.

В. Кволість.

С. Нудота.

Д. Блювання.

Е. Ознаки зневоднення організму.

Тема 16.

Санітарно-гігієнічний контроль

за громадським харчуванням

В дитячому дошкільному закладі проведено аналіз добового набору продуктів. Встановлено, що до складу меню входять: молоко, масло вершкове, м'ясо, гриби, риба. Який з перерахованих продуктів необхідно вилучити з меню дитячого дошкільного закладу?

*А. Гриби

В. Риба

С. М'ясо

D. Масло вершкове

Е. Молоко

Добовий раціон харчування дівчини 14 років містить вітамін А - 1,5 мг, вітамін В1 - 1,8 мг, вітамін В2 - 2,0 мг, вітамін В6 - 2,0 мг, вітамін С - 20 мг. Під час медичного огляду встановлено: дівчина має середню масу тіла, фізичний розвиток гармонійний, біологічний вік відповідає календарному, слизові оболонки та шкіра без змін. Дівчина часто хворіє гострими респіраторно-вірусними захворюваннями, піс­ля яких спостерігаються численні точ­кові крововиливи у місцях тертя одягу (манжети, гумки, пояси). З найбільшою вірогідністю у дівчини має місце:

*А. С-гіповітаміноз

В. А-гіповітаміноз

С. В1-гіповітаміноз

D. В2-гіповітаміноз

Е. В6-гіповітаміноз

Жінка 50 років має зріст 165 см, масу тіла 70 кг, харчування чотирьохразове. Працює на виробництві з виготовлення свинцевих білил. Який лікувально-профілактичний раціон повинна отримувати робітниця з метою профілактики професійної патології.

A * Лікувально-профілактичний раціон № 3.

B Лікувально-профілактичний раціон № 2.

C Лікувально-профілактичний раціон № 1.

D Дієта № 15.

E Дієта № 9.

Жінка, 35 років працює на підприємстві з переробки автомобільних акумуляторів. Отримує раціон № 3 лікувально-профілактичного харчування. Раціон №3 спрямований на

  1. *Зв’язування, комплексоутворення і щонайшвидше виведення свинцю з організму

  2. Гальмування накопичення в організмі хімічних сполук різної природи, зменшення їх подразнюючого впливу, підвищення антитоксичної функції печінки, стимуляцію кровотворення та регенерацію клітин

  3. Підвищення функціональної спроможності і детоксикаційних можливостей печінки, має гепатопротекторні властивості

  4. Нейтралізацію перекисних сполук , що утворюються в результаті іонізуючого опромінення організму

  5. Підвищення антитоксичної функції печінки для осіб, які працюють з нейротропними та гепатотропними промисловими шкідливими чинниками

Жінка, 35 років працює на станції водопідготовки (хлорування та фторування води). Отримує раціон № 2 лікувально-профілактичного харчування. Раціон №2 спрямований на:

  1. *Гальмування накопичення в організмі хімічних сполук різної природи, зменшення їх подразнюючого впливу, підвищення антитоксичної функції печінки, стимуляцію кровотворення та регенерацію клітин

  2. Зв’язування, комплексоутворення і щонайшвидше виведення свинцю з організму

  3. Підвищення функціональної спроможності і детоксикаційних можливостей печінки, має гепатопротекторні властивості

  4. Нейтралізацію перекисних сполук , що утворюються в результаті іонізуючого опромінення організму

  5. Підвищення антитоксичної функції печінки для осіб, які працюють з нейротропними та гепатотропними промисловими шкідливими чинниками

На багатопрофільному виробництві різні раціони лікувально-профілактичного харчування отримують працівники ливарного, ковальського та гальванічного цехів. Які з наведених продуктів обмежують у всіх раціонах лікувально-профілактичного харчування.

А. * Сіль, солоні, копчені, смажені, жирні та мариновані продукти, тугоплавкі жири

B. Сіль, копчені та смажені продукти.

C.Сіль, копчені та жирні продукти

D. Сіль, солоні, копчені, смажені, жирні та мариновані продукти, рослинні жири

E. Сіль, солоні, копчені, смажені, жирні та мариновані продукти, рослинні жири, газовані солодкі напої

На підприємстві громадського харчування не реалізовану під час ве­чері продукцію охолоджено до 4,0 °С і вона зберігалась у холодильній камері протягом 12 год. Зранку була проведе­на вторинна теплова обробка. Протя­гом якого часу повинна бути реалізо­вана дана їжа?

*А. 1 год.

В. З год.

С. 5 год.

D. 8 год.

Е. 12 год.

При профогляді робітників заводу була виявлена група осіб, що мають контакт із радіонуклідами й іо­нізуючим випромінюванням. Як ліку­вально-профілактичне харчування ця група робітників повинна одержувати:

*А. Лікувально-профілактичний ра­ціон № 1

В. Кисломолочні продукти і пектин

С. Молоко як захисний продукт

D. Вітамінні препарати

Е. Лікувально-профілактичний ра­ціон № З

При аналізі режиму харчуван­ня студентів у санаторії-профілакторії виявлено, що калорійність сніданку складає 40 % добового калоражу, обі­ду - 40 % та вечері - 20 % добового калоражу відповідно. Що необхідно зробити для гігієнічної оптимізації режиму харчування студентів з пере­рахованого?

*А. Знизити калорійність сніданку

В. Знизити калорійність вечері

С. Знизити калорійність обіду

D. Підвищити калорійність вечері

Е. Підвищити калорійність сніданку

При медичному огляді групи населення в 27 % осіб були виявлені ознаки С-вітамінної недостатності: набряклі розпушені ясна, виражена кровоточивість їх при масуванні, на шкірних покривах - фолікулярний гіперкератоз на тлі відсутності сухос­ті шкіри. Якими продуктами доцільно збагатити раціон харчування для купірування подібних клінічних реакцій?

*А. Овочами і фруктами

В. М'ясними і рибними продуктами

С. Молочними і яєчними продук­тами

D. Хлібобулочними продуктами

Е. Кондитерськими виробами

При медичному огляді робіт­ників металургійного заводу у 20 % осіб була виявлена підвищена маса тіла (на 5-14 % вище нормальної) і початкові ознаки ожиріння (1-2 сту­пінь) при індексі Кетле від 26 до 30. Вміст яких продуктів необхідно змен­шити в раціоні у першу чергу для нор­малізації маси тіла у осіб даної групи?

*А. Хлібобулочних виробів

В. Овочів

С. Фруктів

D. Молока і молочних продуктів

Е. М'ясних і рибних продуктів

При медичному огляді чоловіків-водіїв у 10 % осіб виявлене переви­щення оптимальної маси тіла на 65 % (ІМТ - 39,3 кг/м2 маси тіла). Який енергетичний статус у осіб?

*А. Ожиріння 3-го ступеня

В. Нормальний енергетичний ста­тус (адекватне харчування)

С. Ожиріння 1-го ступеня

D. Ожиріння 2-го ступеня

Е. Ожиріння 4-го ступеня

При періодичному медичному огляді взята на диспансерний облік група робітників, що страждають хронічними захворюваннями шлунково-кишкового тракту. Який вид обробки їжі протипоказаний цим хворим?

*А. Смаження

В. Відварювання

С. Тушкування

D. Запікання

Е. Бланшування

При періодичному медичному огляді виявлені робітники, що страж­дають серцево-судинними захворюван­нями. Для повноцінної диспансеризації робітників цієї групи можуть бути ви­користані дієтичні продукти, збагачені:

*А. Поліненасиченими жирними кис­лотами

В. Білками

С. Жирами

D. Моно- і дисахаридами

Е. Цукрозамінниками

При профогляді виділено чо­тири групи робітників: здорові, групи ризику, хворі з хронічними неспецифіч­ними захворюваннями і робітники зі шкідливими умовами праці. Яким хар­чуванням повинні бути забезпечені ро­бітники зі шкідливими умовами праці?

*А. Лікувально-профілактичним

В. Раціональним

С. Превентивним

D. Дієтичним

Е. Лікувальним

Робітник працює на виробництві фарб, що містять свинець. Що треба збільшити у раціоні харчування, щоб зменшити всмоктування свинцю?

*1. Вміст пектину.

2. Вміст білку.

3. Вміст жиру.

4. Вміст вуглеводів.

5. Вміст вітамінів.

Робітники акумуляторного заводу під час всієї робочої зміни контактують з тетраетилсвинцем. Який вид лікувально-профілактичного харчування повинні отримувати робітники?

A *Лікувально-профілактичний раціон №5

B Вітамінні препарати

C Молоко

D Кисло-молочні продукти

E Лікувально-профілактичний раціон №3

Співробітники фармацевтичного виробництва що зайняті розфасовкою радіофармпрепаратів отримують раціон № 1 спрямований на :

  1. *Нейтралізацію перекисних сполук , що утворюються в результаті іонізуючого опромінення організму

  2. Зв’язування, комплексоутворення і щонайшвидше виведення свинцю з організму

  3. Підвищення функціональної спроможності і детоксикаційних можливостей печінки, має гепатопротекторні властивості

  4. Гальмування накопичення в організмі хімічних сполук різної природи, зменшення їх подразнюючого впливу, підвищення антитоксичної функції печінки, стимуляцію кровотворення та регенерацію клітин

  5. Підвищення антитоксичної функції печінки для осіб, які працюють з нейротропними та гепатотропними промисловими шкідливими чинниками

У дитячій дошкільній установі до меню входять такі страви: каша гречана молочна, макарони з м'ясним фаршем, салат з огірків, кисіль, хліб житній. Яку з перерахованих страв обхідно вилучити з меню?

*А. Макарони з м'ясним фаршем

В. Кашу гречану молочну

С. Кисіль

D. Хліб житній

Е. Салат з огірків

У квітні при медичному огля­ді окремих груп населення у 27 % осіб відзначали зниження працездатності і підвищену стомлюваність. Були вияв­лені набряклі розпушені ясна, вираже­на кровоточивість при масажуванні. З якою патологією найбільш імовірно зв'язані дані прояви?

*A. С-гіповітамінозом

В. Пародонтозом

С. А-гіповітамінозом

D. B1- гіповітамінозом

Е. Полігіповітамінозом

У раціоні дітей шкільного віку відзначається дефіцит бета-каротину. За рахунок яких продуктів в основному необхідно забезпечити потребу у цьому нутрієнтові ?

A *Морква, томати.

B Картопля, капуста

C Молоко, молочні продукти

D М’ясо, ковбаси

E Рослинна олія

Чоловік, 35 років працює на виробництві, де використовуються гепатотропні чинники. Отримує раціон № 5 лікувально-профілактичного харчування. Раціон №5 спрямований на:

  1. *Підвищення антитоксичної функції печінки

  2. Зв’язування, комплексоутворення і щонайшвидше виведення свинцю з організму

  3. Підвищення гепатопротекторних властивостей

  4. Нейтралізацію перекисних сполук , що утворюються в результаті іонізуючого опромінення організму

  5. Гальмування накопичення в організмі хімічних сполук різної природи, стимуляцію кровотворення та регенерацію клітин

Чоловік, 45 років працює опарником на хлібопекарському комбінаті. Які вітамінні препарати з профілактичною метою він має отримувати?

  1. *Аскорбінова кислота, нікотинова кислота

  2. Ретинол, тіамін, рибофлавін.

  3. Ретинол, тіамін, рибофлавін, аскорбінова кислота

  4. Тіамін, аскорбінова кислота

  5. Ретинол, рибофлавін, тіамін

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]