Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Гігієна тести 6 курс

.doc
Скачиваний:
2039
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
1.4 Mб
Скачать

Тема 6.

Санітарна охорона атмосферного повітря.

Гігієна планування населених місць.

Гігієна житлових і громадських будівель та споруд

Атмосферне повітря промислового регіону інтенсивно забруднюється викидами декількох промислових підприємств. Аналіз захворюваності населення даного регіону показав, що найбільш частим захворюванням є хронічна пневмонія, особливо у дітей. Ця картина захворюваності вірогідніше за все може бути обумовлена промисловим викидом у атмосферу:

*A. Оксиду сірки

B. Сполук кадмію

C. Метил ртуті

D. Сполук свинцю

E. Сполук миш’яку

Бактеріальне дослідження повітря житлового приміщення в зимовий період з допомогою апарата Кротова показало, що загальна кількість мікроорганізмів в 1м3 повітря становить 7200. Яка допустима кількість мікроорганізмів характеризує якість повітря як “чисте”?

A * до 4500

B до 2500

C до 3500

D до 5500

E до 7500

В атмосферному повітрі населе­ного пункту виявлено підвищені кон­центрації фотооксидантів. При транс­формації якої хімічної сполуки утворю­ються ці речовини?

*А. Азоту діоксиду

В. Сірки діоксиду

С. Вуглецю діоксиду

D. Чадного газу

Е. Сірководню

В класній кімнаті розмірами 6×10 м2 встановлено 6 світильників прямого світла, обладнаних лампами розжарювання потужністю 150 Вт кожна. Освітленість на робочих місцях коливається у межах 30-70 лк. Дайте гігієнічну оцінку штучного освітлення класу.

*А. Нерівномірне та недостатнє =

В. Рівномірне: освітленість на робочих місцях низька

С. Нерівномірне та достатнє

D. Освітленість на робочих місцях достатня

Е. Освітленість на робочих місцях низька

В місті з інтенсивним автомобільним рухом, яке розташоване в долині, після встановлення сонячної безвітряної погоди впродовж 5 днів, в лікувальні заклади почали звертатися місцеві жителі, працівники ДАЇ, водії зі скаргами на різь в очах, сльозотечу, сухий кашель, задишку, головний біль. Яка причина даних скарг?

A * Наявність підвищеного вмісту в повтрі фотооксидантів

B Наявність підвищеного вмісту в повітрі СО.

C Наявність підвищеного вмісту в повітрі СО2

D Наявність підвищеного вмісту в повітрі озону.

E Наявність підвищеного вмісту в повітрі окиду сірки.

В навчальному кабінеті середньої школи площею 5×10 м2 встановлено 8 світильників з люмінесцентними лампами потужністю 40 Вт кожна. Освітленість на робочих місцях коливається у межах 50-70 лк. Дайте гігієнічну оцінку штучного освітлення класу.

*А. Рівномірне та недостатнє: освітленість на робочих місцях низька =

В. Нерівномірне та недостатнє: освітленість на робочих місцях низька

С. Нерівномірне та достатнє: освітленість на робочих місцях достатня

D. Рівномірне та достатнє: освітленість на робочих місцях достатня

Е. Рівномірне та достатнє: освітленість на робочих місцях низька

В палаті терапевтичного відділення необхідно провести аналіз рівня природного освітлення. Укажіть який прилад використовується для визначення рівня природного освітлення:

A *Люксметр

B Анемометр

C Кататермометр

D Актинометр

E Психрометр

В першому класі гімназії була проведена оцінка мікроклімату з метою його оптимізації. Були отримані такі величини показників мікроклімату: температура повітря в класі – 200С, радіаційна температура 190С, швидкість руху повітря – 0,2 м/с, відносна вологість повітря – 50%. Дайте гігієнічну оцінку мікроклімату в класі.

*A. Мікроклімат комфортний =

B. Мікроклімат дискомфортний, перегріваючий

C. Мікроклімат дискомфортний зі зниженою вологістю

D.Мікроклімат дискомфортний з підвищеною швидкістю руху повітря

E. Мікроклімат дискомфортний охолоджуючого типу

Відповідно до генплану передбачено будівництво заводу чорної металургії з повним технологічним циклом (Ікл.). Переважаючими напрямами вітру в цій місцевості є Пд та ПдЗ. В яких напрямках ( румбах ) по відношенню до сельбищної зони розташування заводу буде відповідати гігієнічним вимогам ?

*A Пн, ПнСх

B ЗПдЗ, ПдЗ, ПдСх

C З, ПдПдЗ, Пд

D З, Сх,ПнЗ,ПдСх

E З, ПдЗ, Сх

Для визначення впливу мі­кроклімату на функціональний стан організму досліджувались наступні фізіологічні показники напруження функцій органів і систем, які прийма­ють участь у теплообмінних процесах: пульс, артеріальний тиск, кількість дихальних рухів на хвилину, температу­ра шкіри чола та кисті руки, величина потовиділення на хвилину, швидкість зорової та слухової реакцій. Назвіть показник, що найбільш об'єктивно відображає напруження процесів терморегуляцій організму:

*А. Температура шкіри чола та кисті руки

В. Пульс і артеріальний тиск

С. Кількість подихів на хвилину

D. Потовиділення на хвилину

Е. Швидкість зорової та слухової реакції

Для визначення середньої температури повітря в навчальній кімнаті студент здійснив виміри за допомогою термометра в 3-х точках приміщення на висоті 1,5 м. Чи правильно було проведене дослідження?

A *Ні, необхідно проводити вимірювання в 6 точках на двох рівнях від підлоги (0,2 і 1,5 м) по діагоналі.

B Так.

C Ні, в 5 точках (0,2 і 1,5 м) за допомогою термографа по горизонталі.

D Ні, в 5 точках по діагоналі.

E Ні, в 5 точках по вертикалі за допомогою термографа.

Для освітлення приміщень ви­користовують різноманітну освітлю­вальну арматуру. Який вид освітлю­вальної арматури найбільш доцільно використовувати для освітлення уч­бових приміщень?

*А. Арматуру відбитого світла

В. Арматуру прямого світла

С. Арматуру напіввідбитого світла

D. Арматуру розсіяного світла

Е. Арматуру комбінованого світла

Для освітлення учбових приміщень використовують різноманітну освітлювальну арматуру. Який вид освітлювальної арматури створює найбільш прийнятне, з гігієнічної точки зору, освітлення?

*A. Арматура відбитого світла

B. Арматура прямого світла

C. Арматура комбінованого світла

D. Арматура розсіяного світла

E. Арматура напіввідбитого світла

З метою вивчення впливу мі­кроклімату на організм людини необ­хідно організувати систематичне спо­стереження за температурою повітря протягом 3 діб. Оберіть прилад, який дозволить найбільш точно зареєстру­вати температуру:

*А. Термограф

В. Спиртовий термометр

С. Ртутний термометр

D. Психрометр Августа

Е. Психрометр Асмана

З метою покращення якості атмосферного повітря міста були впроваджені заходи по переведенню котлів ТЕС металургійного комбінату на природний газ замість твердого палива. Які інгредієнти будуть превалювати у викидах комбінату при спалюванні природного газу ?

A *NO2

B SO2

C CO

D HCHO

E CO2

За дорученням лікаря медична сестра зробила вимірювання, необхідні для оцінки мікрокліматичних умов у групових кімнатах дитячого садка. Результати вимірювань: середня температура повітря - +20,00С, швидкість руху повітря – 0,3 м/с, відносна вологість повітря – 50%. Дайте гігієнічну оцінку мікроклімату групової кімнати дитячого садка.

*А. Мікроклімат комфортний =

В. Мікроклімат дискомфортний охолоджувального типу

С. Мікроклімат дискомфортний нагрівного типу

D Мікроклімат дискомфортний з підвищеною вологістю повітря

Е. Мікроклімат дискомфортний зі значними коливаннями його основних параметрів

За якими показниками можна дати комплексну оцінку природного освітлення в класі середньої школи розміром 4,0x12,0 м, трьома вікнами розмірами 1,8x2,2 м кожне, верхній край яких знаходиться на відстані 2,5 м від підлоги, висота підвіконня 0,8 м?

Світловий коефіцієнт, коефіці­єнт заглиблення, коефіцієнт при­родної освітленості

В. Коефіцієнт природної освітле­ності, кут падіння

С. Світловий коефіцієнт, коефіці­єнт заглиблення

D. Кут падіння, коефіцієнт заглиб­лення

Е. . Кут падіння

Котельня Щелковського хімічного заводу працює на рідкому паливі ( мазуті ). Які інгредієнти будуть превалювати у викидах при спалюванні мазуту ?

*A Оксиди сірки, оксиди азоту

B Тверді частинки

C Оксиди вуглецю

D Вуглеводні

E Сажа

Мікроклімат житлового приміщення характеризується наступними показниками: середня температура повітря +33 0С, радіаційна температура + 30 оС, відносна вологість повітря 52 %, швидкість руху повітря 1,0 м/с. Укажіть основний шлях тепловіддачі за таких мікрокліматичних умов:

A * Випаровування

B Конвекція

C Кондукція

D Випромінювання

E Випромінювання та конвекція

Мікроклімат приміщення ха­рактеризується наступними його параметрами: температура пові­тря - 40 °С; відносна вологість - 70 %, швидкість руху повітря - 0,1 м/с; радіаційна температура - 80-90 °С. Позначте найбільш імовірний пато­логічний стан організму, який може виникнути в даних мікрокліматичних умовах:

*А. Загальна гіпертермія (тепловий удар)

В. Зниження працездатності

С. Порушення фізіологічного ста­ну в системі кровообігу

D. Порушення фізіологічного ста­ну з боку дихальної системи

Е. Місцева гіпертермія

Пацієнт у стані алкогольного сп'яніння після декількагодинного пе­ребування у сніговому заметі був до­ставлений до лікарні з діагнозом "За­гальна гіпотермія". Який шлях тепло­віддачі переважав у пацієнта за вказа­них умов?

*А. Кондукційний

В. Конвекційний

С. Радіаційний

D. Потовиділення

Е. Випромінювання

Під час обстеження умов навчання у технічному вузі винию необхідність оцінити умови робої зорового аналізатора студентів, що навчаються з 9.00 до 15.00. Який показник природнього освітлення буде найбільш інформативним та адекватним завданню?

*А. Коефіцієнт природної освітлeності

В. Світловий коефіцієнт

С. Коефіцієнт заглиблення

D. Час інсоляції кімнати

Е. Наявність поєднаного (верхньо-бокового) освітлення

При вивченні динаміки зміни концентрацій найпоширеніших атмосферних забруднень в населеному пункті Н на стаціонарних постах були проведені спостереження і встановлені середньомісячні концентрації. За якою програмою були проведені спостереження ?

A * Повною

B Добовою

C Неповною

D Скороченою

E Регулярною

При визначенні показників забруднення атмосферного повітря у межах житлової забудови міста Р. встановлено, що показник фактичного забруднення повітря в 2 рази перевищує показник гранично допустимого забруднення. Як слід оцінити ступінь небезпечності для здоров’я населення атмосферного повітря міста Р.?

A * Слабо-небезпечний.

B Безпечний.

C Помірно-небезпечний.

D Небезпечний.

E Дуже небезпечний.

При изучении санитарно-гигиенических условий в учебном кабинете биологии установлено: КЕО 1,7 %, воздушный куб на одного учащегося 12 м3, концентрация СО2 0,1 мг/м3, температура воздуха 18 оС. Соответствуют ли санитарно-гигиенические условия нормативам?

A *Соответствуют

B Уменьшен КЕО

C Снижена температура воздуха

D Уменьшен воздушный куб

E Увеличена концентрация СО2

Прикарпатський регіон характеризується постійною високою (більше 80 %) вологістю атмосферного повітря. В холодний період року при помірно низьких температурах повітря населення цього регіону відчуває сильний холод. Це зумовлено збільшенням віддачі тепла шляхом:

A * Конвекції

B Випромінювання

C Випаровування

D Кондукції

E Радіації

Санепідслужбою було проведено визначення впливу викидів (висота джерела викиду - 50 м, температура газоповітряної суміші -100 0С ) Роздольського гірничо-хімічного комбінату на стан повітряного басейну міста. Проби повітря відбирали по 8 румбах на відстані 100-2000м від комбінату з підвітряного і навітряного боку з реєстрацією швидкості вітру.

За якого значення швидкості вітру ( м / с ) можна очікувати найбільші концентрації домішок газоповітряної суміші в приземному шарі атмосферного повітря ?

*A 4 - 6

B 0 - 1

C 2 - 3

D 8 - 10

E 12 – 16

Санепідслужбою було проведено визначення впливу викидів автотранспорту на стан повітряного басейну міста. За якого значення швидкості вітру (м/с) можна очікувати найбільші концентрації інгредієнтів відпрацьованих газів автотранспорту в приземному шарі повітря ?

*A 0 - 1 B 2 - 4

C 4 - 6 D 8 - 10 E 12-18

Санітарним показником чистоти повітря в навчальній кімнаті використовується гранично допустима концентрація діоксиду вуглецю в повітрі. Яка концентрація діоксиду вуглецю в повітрі (в %) прийнята в якості гранично допустимої?

A * 0,1 %

B 0,05 %

C 0,15 %

D 0,2 %

E 0,3 %

Серед населення, що мешкає поблизу підприємства з виробництва пестицидів, динамічно підвищується рівень вад розвитку у новонароджених, котрі виражаються в центральному паралічі, ідіотії та сліпоті новонароджених. Сполуки якого забруднювача навколишнього середовища можуть зумовити розвиток даних патологій?

*А. Ртуть

В. Стронцій

С. Кадмій

D. Залізо

Е. Хром

Студенту запропоновано оціни­ти параметри мікроклімату навчальної кімнати. Який з перерахованих показ­ників при цьому немає необхідності визначати, тому що він не відноситься до параметрів мікроклімату?

*А. Освітленість приміщення

В. Вологість повітря

С. Температура повітря

D. Швидкість руху повітря

Е. Радіаційна температура повер­хонь

У груповій дитячого навчального закладу, що побудована за типовим проектом, установлено, що мікрокліматичні умови і штучна освітленість відповідають гігієнічним вимогам, а рівень природної освітленості нижчий норми. Зміна якого з показників зовнішнього середовища впливає на показники освітленості?

*А. Коефіцієнта природного освітлення

В. Питомої потужності електроосвітлення

С. Коефіцієнта аерації

D. Коефіцієнта заглиблення

Е. Кута отвору

У класній кімнаті розмірами 6x10 м2 встановлено 6 світлоточок, обладнаних лампами розжарювання потужністю 150 Вт кожна. Освітленість на робочих місцях коливається у межах 30-40 лк. Дайте гігієнічну оцінку штучному освітленню класу.

*А. Нерівномірне і недостатнє: освітленість на робочих місцях низька

В. Рівномірне: освітленість на робочих місцях низька

С. Нерівномірне та достатнє: освітленість на робочих місцях достатня

D. Рівномірне та достатнє: освітленість на робочих місцях достатня

Е. Рівномірне та достатнє: освітленість на робочих місцях низька

У класній кімнаті розмірами 6×10 м2 встановлено 8 світильників, обладнаних лампами розжарювання потужністю 100 Вт кожна. Освітленість на робочих місцях коливається у межах 30-80 лк. Дайте гігієнічну оцінку штучного освітлення класу.

*А. Нерівномірне та недостатнє: освітленість на робочих місцях низька

В. Рівномірне: освітленість на робочих місцях низька

С. Нерівномірне та достатнє: освітленість на робочих місцях достатня

D. Рівномірне та достатнє: освітленість на робочих місцях достатня

Е. Рівномірне та достатнє: освітленість на робочих місцях низька

У місті К. планується будівництво цементного заводу. Згідно спостережень напрямок вітрів за рік (у відсотках) складає: північний – 10, північно-східний – 12, північно-західний – 25, південний - 13, південно-східний – 21, південно-західний – 19. Наведіть оптимальне розміщення підприємства відносно сельбищної зони міста.

A *Північне

B Північно-східне

C Північно-західне

D Південне

E Південно-східне

У місті, яке розташоване в до­лині (улоговині), впродовж декількох днів вулиці були переповнені автомо­білями. На другий день після встанов­лення сонячної безвітряної погоди в поліклініку звернулися мешканці міс­та зі скаргами на сильне подразнення кон'юнктиви очей, верхніх дихальних шляхів, що супроводжувалось сльозо­течею та кашлем. Причиною захворю­вання, що виникло у мешканців міста, найбільш імовірно є:

*А. Підвищення вмісту у повітрі фотооксидантів

В. Підвищення вмісту у повітрі СО2

С. Підвищення вмісту у повітрі CO

D. Підвищення вмісту у повітрі азо­ту оксиду

Е. Підвищення вмісту у повітрі озону

У населеному пункті, в якому переважають північні та північно-за­хідні вітри (70 % днів упродовж року), а південні вітри майже відсутні, оби­рається земельна ділянка під будівни­цтво цементного комбінату II класу шкідливості, який забруднюватиме атмосферне повітря пилом. З якого боку від населеного пункту найдоцільніше розташувати підприємство?

*А. Південно-східного

В. Східного

С. Західного

D. Північно-західного

Е. Північного

У населеному пункті, в якому переважають північні та північно-західні вітри (70 % днів упродовж року), а південні вітри майже відсутні, обирається земельна ділянка під будівництво цементного комбінату ІІ класу шкідливості, який за проектною документацією забруднюватиме атмосферне повітря пилом. З якого боку від населеного пункту найдоцільніше розташувати підприємство?

*A. Південно- східного

B. Східного

C. Західного

D. Північно-західного

E. Північного

У похмурі грудневі дні (штиль, туман) в районі розташування ТЕЦ, що працювала на твердому паливі, зросла кількість захворювань з ураженням дихальних шляхів та ознаками загальної інтоксикації. Мали місце смертельні випадки серед мешканців старшого віку. Який найбільш вірогідний фактор спровокував токсичний ефект?

A *Завислі речовини

B Висока вологість повітря

C Штиль

D Знижена температура повітря

E Температурний градієнт

У приміщенні навчального класу середньої школи провели гігієнічну оцінку природному освітленню. Дайте рекомендації відносно гігієнічних вимог, щодо умов природного освітлення шкільного класу:

*A. Коефіцієнт природного освітлення не менше 1,5%

B. Яскравість не більше 2000 Кд/м.кв

C. Рівномірність освітлення 1:2

D.Світловий коефіцієнт не менше 1:10

E. Кут падіння променів світла не менше 500

У приміщенні навчального класу школи концентрація СО2 у повітрі – 0,2%, світловий коефіцієнт – 1:5, температура – 20,00С, вологість – 55%. Загальне освітлення лампами розжарювання – 200 лк. Які функціональні чи патологічні відхилення найбільш імовірні?

*А. Зниження працездатності, головний біль

В. Простудні захворювання

С. Порушення зору

D. Сколіози

Е. Вегето-судинна дистонія

У промисловому районі одного із індустріальних міст серед дітей дошкільного віку почастішали захворювання на хронічний астматичний бронхіт та бронхіальну астму. Який із постійних забруднювачів атмосферного повітря міста міг стати їх причиною?

A. *Діоксид сірки

B. Оксид вуглецю

C. Свинець

D. Оксиди азоту

E. Продукти фотохімічних реакцій

Холодний період року характеризувався низькою температурою повітря, постійною хмарністю, снігопадами. У зв'язку з цим, перебування дітей дошкільної установи на відкритому повітрі було обмежено. При медичному огляді діти скаржились на сонливість, кволість, поганий апетит, спостерігалась низька активність на заняттях з фізичного виховання. При лабораторному дослідженні крові виявлено порушення фосфорно-кальцієвого обміну. Причиною такого стану дітей може бути:

A * Ультрафіолетова недостатність

B Нагріваючий мікроклімат в приміщені

C Охолоджуючий мікроклімат в приміщені

D Дискомфортний мікроклімат в приміщені

E Надмірне фізичне навантаження

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]