Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Гігієна тести 6 курс

.doc
Скачиваний:
2039
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
1.4 Mб
Скачать

Тема 5.

Гігієна води та водопостачання населених пунктів.

Санітарна охорона водних об'єктів.

Санітарна охорона грунту та очищення населених місць

В городе произошла авария на канализационной сети, в результате чего возникла возможность подсоса канализационных вод в водопроводную сеть. Рост каких инфекционных заболеваний может быть следствием случившегося?

A *Эшерихиозов, шигеллезов, тифо-паратифозных инфекций

B Бруцеллеза, лептоспирозов, сальмонеллезов

C Чумы, туляремии, риккетсиозов

D Вирусного гепатита В, иерсинеозов

E Дифтерии, скарлатины, эпидпаротита

В городской больнице на 500 коек накапливаются твердые бытовые отходы, в том числе: остатки пищи, перевязочный материал и др. Определите оптимальный вариант метода обезвреживания этих отходов.

A *Сжигание

B Компостирование

C Вывоз на усовершенствованные свалки

D Закладка в биотермические камеры

E Вывоз на мусороутилизационную станцию

В селищі міського типу N., що розташоване на березі річки С., зареє­стровано спалах вірусного гепатиту А, можливо водного походження. Збіль­шення значень яких показників якос­ті води водойми може підтвердити це припущення?

*А. Кількість колі-фагів

В. Індекс кишкової палички

С. Окиснюваність

D. Наявність збудника водяної ли­хоманки

Е. Індекс фекальних коліформ

В селищі міського типу, що розташоване на річці, зареєстровано спалах вірусного гепатиту А, можливо водного походження. Збільшення яких показників якості води водойми може підтвердити це припущення?

A *Кількість колі-фагів.

B Індекс кишкової палички

C Окислюваність

D Наявність збудника водяної лихоманки

E Індекс фекальних коліформ

Вихованці училища, постійним місцем перебування якого є північний регіон України, на час літніх канікул з метою оздоровлення переїзджають у спортивно-оздоровчий табір, що знаходиться на березі Чорного моря. В перші 2-3 дні перебування в нових умовах у значної частини вихованців училища мали місце розлади діяльності шлунково-кишкового тракту у вигляді діареї. При лабораторному дослідженні питної води виявлено в наступне: присмак – 3 бали (гіркий) , загальна мінералізація -1270 мг/л (висока), переважно за рахунок високого вмісту катіонів (Na+–120 мг/л, K+–80 мг/л; Ca++–220 мг/л Mg++–100 мг/л) і аніонів (SO4-–650 мг/л; Cl- –120 мг/л; NO3- –20 мг/л). У місці постійного перебування вихованці споживали маломінералізовану воду. Вище описані розлади у стані здоров`я вихованців училища найвірогідніше пов`язані з уживанням води з вмістом в ній:

*A. Високої концентрації сульфатів

B. Значної кількості катіонів

C. Високої концентрації амонійних солей

D. Високої концентрації хлоридів

E. Високої концентрації кальцію та магнію

Вихователі сільського дитячого садка помітили у багатьох дітей розлади шлунково-кишкового тракту з частими проносами. При хімічному аналізі питної води виявлено (в мг/дм3): азоту амонійного - сліди, азоту нітритів - 0,002, азоту нітратів – 10, сульфатів - 900, заліза - 0,3, хлоридів - 240. Що свідчить про можливий вплив питної води на здоров'я дітей?

*А. Вміст сульфатів у воді

В. Вміст азоту нітритів у воді

С. Вміст азоту амонійного у воді

D. Вміст хлоридів у воді

Е. Вміст азоту нітратів

Внаслідок аварії каналізацій­ної мережі, вміст її потрапив до систе­ми водопостачання міста. Зростання захворюваності на які інфекційні хво­роби слід очікувати?

*А. Черевний тиф

В. Вірусний гепатит В

С. Лептоспіроз

D. Туляремію

Е. Сальмонельоз

Дані лабораторного обстеження грунту земельної ділянки показали, що: колі-титр – 0,7, титр анаеробів – 0,6, число яєць гельмінтів – 5, санітарне число Хлєбнікова- 0,89, титр термофілів – 0,001. Який з вищенаведених показників вказує на процеси самоочищення грунту?

*A. Титр термофілів

B. Колі-титр

C. Титр анаеробів

D. Число яєць гельмінтів

E. Санітарне число Хлєбнікова

Для організації водопостачання населення селища обрано вододжерело з вмістом сульфатів, хлоридів, нітратів, заліза, що відповідає гігієнічним вимогам, проте з підвищеним вмістом фтору ( 3 мг/дм3). До розвитку якого захворювання може призвести вживання води з даним складом?

A * Флюорозу

B Карієсу

C Уролітіазу

D Подагри

E Жовчно-камяної хвороби

Для боротьби з бур'янами на сільськогосподарських угіддях тривалий час застосовували гербіциди, які за ступенем стійкості у навколишньому середовищі відносяться до стійких. Укажіть найбільш ймовірний шлях надходження їх з грунту в організм людини:

A * Грунт - рослини - людина

B Грунт - мікроорганізми - людина

C Грунт - тварини - людина

D Грунт - найпростіші - людина

E Грунт - комахи - людина

Для водопостачання міста ви­користовується вода, яка у своєму складі містить: фтору - 2,0 мг/л, ні­тратів - 8 мг/л, хлоридів - 250 мг/л, заліза - 0,2 мг/л, сульфатів - 150 мг/л. При вживанні води з даним хімічним складом у населення може реєструва­тись захворюваність на:

*А. Флюороз

В. Ендемічний зоб

С. Карієс зубів

D. Тиреотоксикоз

Е. Метгемоглобінемію

Для організації водопостачання населення міста обрано вододжерело з вмістом сульфатів, хлоридів, нітратів, заліза, що відповідає гігієнічним вимогам, проте з підвищеним вмістом фтору (3 мг/дм3). До розвитку якого захворювання може призвести вживання води з даним складом?

*А. Флюорозу

В. Карієсу

С. Уролітіазу

D. Подагри

Е. Жовчно-кам’яної хвороби

Для поліпшення якості питної води на головних спорудах водопроводу прийшли до висновку про необхідність проводити її знезараження сучасними методами, що максимально забезпечують її високу епідеміологічну безпеку, зважаючи на застарілу і не досить надійну водопроводну мережу. Запропонуйте найбільш обгрунтований метод її знезараження.

*A, Хлорування

B. Кип’ятіння

C. Озонування

D. УФ-опромінення

E. Коагуляція, відстоювання та фільтрація

Жінка, 32 роки, яка мешкає у м. Чернігів, має діагноз “Хронічний пієлонефрит у фазі ремісії, без гіпертензії та без порушень екскреції азоту нирками”, отримує необхідну терапію у разі загострення. Запропонуйте найбільш доцільну місцевість з мінеральними водами для санаторно-курортного лікування хворих нефрологічного профілю.

*A. Санаторій у м.Трускавець.

B. Санаторій у м.Єссентуки.

C. Санаторій у м.Железноводськ.

D. Санаторій у м.Моршин.

E. Всі запропоновані санаторії.

За даними лабораторного контролю санітарного стану ґрунту на території лікарні за показниками санітарного числа ґрунт малозабруднений, за титром кишкової палички – забруднений, за титром анаеробів (Cl. perfringens) – малозабруднений. Це свідчить про:

A * Надходження свіжого фекального забруднення.

B Недостатню інтенсивність процесів гуміфікації у ґрунті.

C Давнє фекальне забруднення.

D Постійне надходження органічних білкових забруднень.

E Недостатню інсоляцію на аерацію ґрунту.

На підприємствах у процесі виробництва утворюються особливо токсичні неутилізовані промислові відходи. Запропонуйте метод знешкоджування та утилізації.

*A. Захоронення на полігонах промислових відходів у контейнерній тарі

B. Термічна обробка

C. Біотермічна переробка на удосконалених звалищах

D.Захоронення в котлованах полігонів з ізоляцією дна і стінок ущільненим шаром глини

E. Використання як сировини для повторної переробки

Населення районного міста в останній час все частіше почало висловлювати скарги на те, що вода, яка надхолить в їх помешкання, на другу-третю добу стає не придатною для вживання: в ній з’являється жовто-помаранчевого вигляду аморфний осад, в 2-3 см товщиною. Вода набуває неприємного присмаку. В цій воді неможливо прати білизну, приготувати смачні напої (кава, чай тощо). Лабораторне дослдіження води з водопровідної мережі виявило вміст в ній хімічних споук: кальцію (210 мг/л), магнію (120 мг/л), заліза (2 мг/л), фтору (1 мг/л), кремнію (10 мг/л), селену (0,0001 мг/л), йоду (25 мкг/л). З дією якого хімічного елементу слід пов’язати погіршення якості води з водопровідної мережі на 2-3 добу після відстоювання?

*A. Заліза

B. Йоду

C. Кальцію

D. Кремнію

E. Фтору

Недостатньо очищені cтічні води промислового підприємства скидаються у річку, що використовується як джерело централізованого господарсько-питного водопостачання населення. Це спричиняє порушення процесів самоочищення води річки та погіршення її якості, що може мати негативний вплив на стан здоров’я людей. Така дія факторів навколишнього середовища називається:

A * Непрямою

B Прямою

C Комбінованою

D Комплексною

E Поєднаною

Під час експертної оцінки нового джерела централізованого водопостачання населення проведено лабораторний аналіз питної води з артезіанської свердловини. Визначені такі показники її якості: каламутність 1,0 мг/дм3, запах і присмак - 2 бали, фтор - 5 мг/дм3, індекс БГКП (колі-індекс) - 2, мікробне число - 100. Який гігієнічний захід із перерахованих необхідно провести для поліпшення якості води?

A * Дефторування

B Дезодорація

C Пом’якшення

D Знезаражування

E Очищення

Під час лабораторного аналізу питної води з артезіанської свердловини встановлено, що прозорість складає 50 см; кольоровість - 20°; каламут­ність - 0,5 мг/л; запах і присмак - 1 бал; загальна твердість - 12,5 мг-екв/л; вміст фтору - 1,5 мг/л; окиснюваність - 0,7 мг/л; колі-індекс - 2; мікро­бне число - 10. Який метод очищення з перерахованих необхідно провести для покращення якості питної води?

*А. Пом'якшення

В. Дезодорацію

С. Дефторування

D. Знезаражування

Е. Освітлення

Почва территории микрорайона характеризуется как умеренно загрязненная по титру анаэробов, чистая по числу яиц геогельминтов, слабо загрязненная по числу личинок и куколок мух и санитарному числу Хлебникова. Какой показатель будет определяющим при общей оценке санитарного состояния почвы микрорайона?

A *Бактериологический

B Гельментологический

C Энтомологический

D Санитарно-химический

E Все вместе взятые

При вживанні питної води з річки у населення реєструються ви­падки остеопорозу кісток дистальних відділів кінцівок. Присутність якого хімічного елементу провокує остеопороз кісток?

*А. Стронцій

В. Хлориди

С. Сульфати

D. Фтор

Е. Йод

При лабораторному дослідженні води виявлено підвищений вміст в ній аміаку, нітритів, високу окислюваність і досить низький вміст нітратів. Виходячи з наведених даних є велика вірогідність зробити попередній висновок про:

*A. Свіже та триваюче забруднення води органічними речовинами

B. Давнішнє забруднення води органічними речовинами

C. Свіже забруднення води органічними речовинами

D. Постійно триваюче забруднення води органічними речовинами

E. Забруднення води органічними та неорганічними (промисловими) речовинами – відходами виробництва

При лабораторному дослідженні грунту земельної ділянки, відведеної під будівництво лікарні, встановлено: колі-титр – 1, титр анаеробів – 0,1; санітарне число Хлєбнікова – 0,99; яєць гельмінтів немає в 1 кг грунту; личинок і лялечок мух немає на площі 0,25 м2. Оцініть ступінь епідемічної безпеки грунту.

A * Безпечний.

B Відносно безпечний.

C Помірно небезпечний.

D Небезпечний.

E Надзвичайно небезпечний.

При лабораторному дослідженні питної води з шахтного колодязя, розташованого у селищі міського типу, встановлені наступні показні сольового та мікроелементного складу води: хлориди - 140 мг/дм3; сульфати - 246 мг/дм3; фтор - 1,1 мг/дм3 нітрати - 90 мг/дм3; йод - 3,5 мкг/дм3 Яке ендемічне захворювання може виникнути у споживачів питної води з даного колодязя?

*А. Водно-нітратна метгемоглобінемія

В. Гафська хвороба

С. Ендемічний карієс

D. Ендемічний зоб

Е. Ендемічний флюороз

При обстеженні групи осіб, що мешкають на одній території, виявле­ні загальні симптоми захворювання: темно-жовта пігментація емалі зубів, дифузний остеопороз кісткового апа­рату, осифікація зв'язок, окостенін­ня суглобів. Надлишок якого мікроелементу у продуктах або питній воді може бути цьому причиною?

*А. Фтор

В. Мідь

С. Нікель

D. Йод

Е. Цезій

При профілактичному огляді населення міста N. (Україна) у 25 % обстежених осіб виявлені ознаки флюорозу: плямиста емаль зубів, у частини обстежених - генералізований остеосклероз з кальцифікацією міжхребетних зв'язок. Яка найбільш імовірна причина виникнення флюорозу?

*А. Надмірний вміст фтору у ґрунті і воді

В. Недостатній вміст фтору у ґрунті і воді

С. Недостатнє надходження фтору в організм з чаєм

D. Надмірний вміст фтору у рослинних продуктах

Е. Недостатній вміст фтору у тваринних продуктах

Проба води відібрана з колодязя, розташованого на території дільничої лікарні. Санітарне обстеження території розміщення колодязя засвідчило її належний стан. Захворюваннь водного походження серед хворих та медичного персоналу лікарні не зареєстровано. Лабораторне дослідження води показало: вода прозора, безбарвна, без неприємного смаку та запаху; за природним хімічним складом вода характеризується помірною мінералізацією, м’яка, з достатнім вмістом окремих хімічних складових (фтор, селен, тощо). Окислюваність – 10 мг/л, вміст солей амонію - 0,5 мг/л, нітритів – 0,005 мг/л. Обгрунтуйте гігієнічний висновок, щодо якості води в колодязі.

*A. Вода відповідає гігієнічним вимогам

B. Вода не відповідає гігієнічним вимогам, необхідно провести санацію колодязя

C. Вода не відповідає гігієнічним вимогам за органолептичними показниками

D. Вода не відповідає гігієнічним вимогам за фізіологічною повноцінністю

E. Вода не відповідає гігієнічним вимогам за рівнем її активності

Проведено дослідження води, яка відібрана з шахтної криниці. Вста­новлено: прозорість - 18 см, кольоро­вість - 15°, запах - 3 бали, окиснюваність - 8 мг/л, вміст азоту амонійного - 0,4 мг/л, азоту нітратів - 0,1 мгО2/л, колі-титр - 83, колі-індекс - 12. Який гігієнічний висновок щодо якості пит­ної води можна дати?

*А. Вода не відповідає гігієнічним вимогам, необхідно провести сана­цію колодязя

В. Вода відповідає гігієнічним ви­могам

С. Вода не відповідає гігієнічним вимогам, необхідна її очистка

D. Вода не відповідає гігієнічним ви­могам, необхідне її знешкодження

Е. Вода не відповідає гігієнічним вимогам, необхідна її дезактивація

Результати лабораторного ана­лізу питної води, відібраної на водогінній мережі міста, показали високий рівень бактеріального забруднення (колі-титр - 25). Яка можлива причи­на погіршення якості води?

*А. Порушення герметичності водо­гінної мережі

В. Застій води у мережі

С. Матеріал водопровідних труб

D. Старі, кородовані труби

Е. Давно не промивалася, замулена мережа

Серед населення одного з районів міста відмічався нерівномірний колір зубів. На різцях спостерігалися білі плями, поперечні коричневі смуги. У появі даних симптомів запідозріли питну воду із глибокої свердловини. Який з складників води міг бути причиною захворювання – Са, Мg, F, J, Fe?

A * F

B Ca

C Mg

D J

E Fe

У будинку немовляти захворі­ло одночасно 40 дітей у віці до 1 року. Характерні симптоми: загальна слаб­кість, ціаноз шкіри і видимих слизових оболонок. Діти отримували штучні харчові суміші, які розводили водою з шахтного колодязя. Клінічні лабора­торні дослідження виявили у крові ді­тей значний вміст метгемоглобіну. На­явність яких хімічних забруднювачів води могли бути вірогідною причиною розвитку токсичного ціанозу?

*А. Нітрати

В. Алюміній

С. Свинець

D. Арсен

Е. Залізо

У воді річки Н. нижче скидан­ня стічних вод гірничо-металургійного комбінату в місці водозабору вміст кадмію перевищує гранично-допусти­му концентрацію у 8-10 разів. Які за­хворювання серед населення можуть бути пов'язані з даною речовиною?

*А. Хвороба Ітай-Ітай

В. Хвороба Мінамата

С. Хвороба Пасада

D. Хвороба Юшо

Е. Уровська хвороба

У мешканців населеного пункту А, що розташований у 3 кліматичному поясі масове ураження на флюороз зубів. При якій концентрації F-іону (мг/л ) в питній воді може спостерігатися ураження на флюороз?

*A. 1,5

B. 0,7

C. 1,0

D. 0,3

E. 0,1

У місті N. для поліпшення якості питної води використовували методи очищення та знезаражування. Який з наведених методів може використовуватись для знезаражування води на сучасних водогонах?

*А. Озонування

В. Коагуляція

С. Фільтрація

D. Кип'ятіння

Е. Дезактивація

У населення реєструються випадки остеопорозності кісток дистальних відділів кінцівок. Присутність якого хімічного елементу в неадекватній кількості у місцевому джерелі водопостачання може спровокувати остеопорозність кісток?

*A. Стронцій

B. Хлориди

C. Сульфати

D. Фтор

E. Йод

У населеному пункті внаслідок аварії на каналізаційному колекторі є загроза спалаху кишкових інфекцій. Вкажіть найбільш ефективний метод знезаражування води за даних умов.

A *Суперхлорування

B Подвійне хлорування

C Озонування

D Опромінення води УФ - випромінюванням

E Хлорування з преамонізацією

У селищі міського типу, яке розташоване поблизу річки та використовує населенням для масового відпочинку і купання, почастішали випадки захворювань на гепатит А. Найбільш інформативним показником, що може підтвердити чи спростувати наявність зв’язку між якістю води відкритої водойми спалахом гепатиту А, є

*A. Кількість бактерій групи кишкових паличок в 1 літрі води

B. Вміст аміаку, нітритів та нітратів в 1 літрі води

C. Окислюваність перманганатна та біхроматна

D. Вміст розчиненого кисню в 1 літрі води

E. Біохімічна потреба у кисні

У сільському населеному пункті з децентралізованим водопостачанням (шахтні колодязі) у дітей раннього віку зустрічаються випадки подовження термінів зарощення тім'ячка, порушення розвитку кісткової тканини, затримки розвитку зубів. Останнє обумовлено високим вмістом у грунті і ґрунтовій воді:

*А. Стронцію

В. Йоду

С. Миш'яку

D. Фтору

Е. Свинцю

У сільському населеному пункті з децентралізованим водопостачанням останім часом лікарі стали виявляти у дітей раннього віку наступні явища: затримуються терміни зарощення тім’ячка та розвитку зубів, часто мають місце деформації кісток нижніх кінцівок. Воду населення забирає з колодязів, що живляться з глибоких водоносних горизонтів. Вода характеризується високою загальною жорсткістю (до 12 мг-екв/л), з високим вмістом солей кальцію (до 300 мг/л), стронцію (до 10 мг/л) та відносно невисокою концентрацією фтору (0,1-0,2 мг/л). Виявлені порушення формування кістково-суглобового апарату найбільш вірогідно пов’язані з невідповідністю гігієнічним вимогам вмісту у воді.

*A. Стронцію

B.Йоду

C. Кальцію

D. Магнію

E. Марганцю

Шахтний колодязь знаходиться на території присадибної ділянки в 20 м від житлового будинку, в 10 м від вбиральні, на відстані 15 м від будинку сусіда. Яка найменша відстань згідно з санітарними нормами повина бути між колодязем і джерелом можливого забруднення води?

*A. 30 м

B. 25 м

C. 20 м

D. 15 м

E. 10 м

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]