Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Гігієна тести 6 курс

.doc
Скачиваний:
2039
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
1.4 Mб
Скачать

Тема 13.

Гігієна праці медичних працівників у лікувально-профілактичних закладах.

Гігієнічні принципи раціональної організації фізичного виховання та

трудового навчання дітей і підлітків. Наукові основи проведення

лікарсько-професійної консультації

В лісовому літньому санаторії дітям з метою загартування організму проводять різні процедури. Вкажіть, яка з нижчеперелічених процедур є найбільш загартовуючою?

A *Контрастний душ

B Ранкова гімнастика на свіжому повітрі

C Гігієнічний душ

D Прогулянка на свіжому повітрі

E Ванна з гідромасажем

В учня 8 класу після травми відзначається різка атрофія всіх м'язів лівої руки, тонус яких різко зниже­ний, активні рухи збережені тільки в лівому суглобі, ступня деформована. Опорна функція лівої ноги відсутня, опорна функція правої йоги збереже­на. Хлопчик носить ортопедичне взут­тя. До якої групи фізичного виховання можна віднести хлопчика?

*А. Спеціальна група

В. Основна група

С. Додаткова група

D. Інша група

Е. Підготовча група

Встановлено, що у 20 % дітей, які вступають у дитячі навчальні за­клади, спостерігається тривала адап­тація. Який з показників у дітей нор­малізується в першу чергу?

*А. Апетит

В. Сон

С. Емоційний стан

D. Секреція імуноглобуліну

Е. Мовна активність

Для вивчення впливу діяль­ності на організм дітей застосовують­ся різні методи оцінки їх функціо­нального стану. Який метод найбільш придатний для отримання даних про рівень розумової працездатності (за швидкістю виконання роботи та її точністю) дитячого колективу?

*А. Коректурний метод

В. Хронорефлексометрія

С. Визначення тривалості ясного бачення

D. Динамометрія

Е. Тремометрія

Для визначення впливу мікроклімату на функціональний стан оргаганізму дітей і підлітків досліджують фізіологічні показники напруження функцій органів і систем, які приймають участь у теплообмінних процесах: пульс, AT, кількість дихань на хвилину, температуру шкіри, величину виділення поту на хвилину, швидкість зорової та слухової реакцій та ін. Який показник об'єктивно відображає напруження функції терморегуляції організму?

*А. Температура шкіри

В. Пульс і AT

С. Кількість дихань на хвилину

D. Виділення поту на хвилину

Е. Швидкість зорової та слухової реакцій

Для повышения закалённости организма учащихся школы-интерната врач разработал программу. В основу указанной программы положены следующие принципы: постепенность, последовательность, индивидуальность, комплексность. Какой из основных принципов закаливания не учтён?

A *Систематичность

B Повышение резистентности

C Наращивание силы воздействия

D Наращивание интенсивности воздействия

E Повышение устойчивости

З метою підвищення загартова­ності організму учнів школи-інтернату лікар розробив програму, в основу якої покладені наступні принципи: посту­повість, послідовність, індивідуаль­ність, комплексність. Який з основних принципів загартовування не включив лікар у програму?

*А. Систематичність

В. Підвищення резистентності

С. Нарощування сили впливу

D. Нарощування інтенсивності впливу

Е. Підвищення стійкості

За результатами лікарняно-педагогічного спостереження за уроком фізкультури в 9-ому класі побудована фізіологічна крива, що характеризується поступовим збільшенням частоти пульсу у ввідній частині, приростом частоти пульсу на 80% під час основної частини; крива має 4-х зубчатий вигляд. Як можна оцінити організацію уроку фізкультури?

*A. Тривалі проміжки між вправами

B. Фізичне навантаження достатнє

C. Урок побудований правильно

D. Фізичне навантаження надмірне

E. Фізичне навантаження недостатнє

За розкладом у 8-му класі всього 36 уроків на тиждень. Перерви між уроками по 10 хв., після 2-го уроку – 30 хв. В середу 1-й урок – географія, 2-й - математика, 3-й – фізкультура. Яке порушення має місце у розкладі уроків?

A * Кількість уроків протягом тижня.

B Місце уроку географії у розкладі.

C Місце уроку фізкультури у розкладі.

D Місце уроку математики у розкладі.

E Тривалість перерв.

За учбовим розкладом у 8-му класі всього 36 уроків на тиждень. Перерви між уроками по 10 хв., після 2-го уроку - 30 хв. В середу 1-й урок -географія, 2-й - математика, 3-й - фіз­культура. Яке порушення має місце у розкладі уроків?

*А. Кількість уроків протягом тижня

В. Місце уроку географії у розкладі

С. Місце уроку фізкультури у роз­кладі

D. Місце уроку математики у роз­кладі

Е. Тривалість перерв

Медичний контроль за трудо­вим навчанням школярів 6-го класу показав: уроки в столярній майстерні проводяться в п'ятницю, четвертим і п'ятим уроком, загальною тривалістю 90 хв., щільність 1-го уроку - 69 %, 2-го - 65 %. Чи відповідає організація уроку праці гігієнічним вимогам?

*А. Відповідає вимогам

В. Не відповідає за тривалістю заняття

С. Не відповідає за моторною щіль­ністю 1-го уроку

D. Не відповідає за моторною щіль­ністю 2-го уроку

Е. Не відповідає за спареністю уроку

Персонал фізіотерапевтичного відділення лікарні, що виконує терапевтичні процедури на УВЧ і СВЧ установках, зазнає впливу електромагнітного поля (ЕМП). Назвати, які дані необхідно отримати для оцінки умов праці персоналу процедурних приміщень.

A *Результати вимірювання напруженості ЕМП на робочих місцях та тривалість робочого часу протягом дня

B ГДР ЕМП радіочастот

C Стан здоров’я персоналу (скарги, об’єктивні дані)

D Тривалість робочого часу протягом дня

E Технічні характеристики приладів, що генерують ЕМП

Під час обстеження операційної хірургічного відділення обласної клінічної лікарні проведено вимірювання показників мікроклімату. Результати проведених досліджень: середня температура повітря складає 22оС, відносна вологість повітря – 50%, швидкість руху повітря – 0,1 м/с. Дайте гігієнічну оцінку мікроклімату операційної.

A * Мікроклімат комфортний

B Мікроклімат дискомфортний перегрівний

C Мікроклімат дискомфортний з підвищеною вологістю

D Мікроклімат дискомфортний охолоджувальний

E Мікроклімат дискомфортний з підвищеною швидкістю руху повітря

Під час реконструкції міської лікарні в місті, розташованому на 55о п.ш. планується перенесення хірургічного блоку з цокольного на І поверх будівлі. На яку частину світу необхідно зорієнтувати вікна нової операційної зали для створення оптимальних умов праці хірургічного персоналу?

A *Північ

B Схід

C Захід

D Південь

E Південний захід

Під час розподілу дітей на медичні групи в одного з учнів установлено захворювання на бронхіальну астму в стадії компенсації. До якої групи занять з фізичного виховання можна віднести цього учня?

*А. Спеціальна група

В. Основна група

С. Підготовча група

D. Заняття лікувальною фізкультурою

Е. Заборонити заняття

Підчас медичного огляду школярів в одного з учнів встановлено захворювання на бронхіальну астму. Симптомів дихальної недостатності в стані спокою немає. До якої групи занять з фізичного виховання слід віднести цього учня?

A * Підготовча група

B Основна група

C Спеціальна група

D Заняття лікувальною фізкультурою

E Заборонити заняття

При вивченні розкладу занять учнів 3-го класу встановлено: кіль­кість уроків протягом тижня - 30; у вів­торок перший урок українська мова, 2-й - музика, 3 і 4-й - фізичне вихо­вання, 5-й - математика, всього 5 уро­ків. Які недоліки в розкладі уроків?

*А. Розклад занять

В. Кількість уроків протягом тижня

С. Кількість уроків протягом дня

D. Місце уроку музики в розкладі

Е. Місце уроку української мови в розкладі

При вивченні розкладу уроків 6-го класу загальноосвітньої школи встановлено: кількість уроків протя­гом тижня - 34, тривалість перерв по 10 хв., після 2-го уроку - 20 хв. У вівто­рок 1-й урок - історія, 2-й - російська мова, 3-й - фізкультура, 4-й - літера­тура, 5-й - біологія, 6-й - малювання. Який основний недолік в організації навчального процесу має місце?

*А. Розклад занять, кількість уроків у розкладі занять

В. Тривалість змін

С. Місце уроку фізкультури в роз­кладі

D. Місце уроку історії в розкладі

Е. Місце уроку біології в розкладі

При визначенні адаптації учнів 1-го класу до навчання в школі вста­новлено, що у них невисока швидкість переробки інформації на уроці, пере­вага процесів гальмування над збу­дженням. Який ступінь адаптації в цих учнів?

*А. Напружена

В. Задовільна

С. Гарна

D. Незадовільна

Е. Тривала

При обстеженні гігієнічних умов роботи лікарів в операційній отримано наступні параметри мікро­клімату: t - 22,0 °С, швидкість руху повітря - 0,1 м/с, вологість - 55 %, вміст СО2 - 0,1 %, кратність повітрооб­міну - 8. Визначте, який з параметрів мікроклімату не відповідає гігієніч­ним вимогам:

*А. Повітрообмін

В. Температура

С. Вологість

D. Швидкість руху повітря

Е. Вміст СО2

При определении адаптации учащихся 1-го класса к обучению в школе установлено, что у них невысокая скорость переработки информации на уроке, преобладание процессов торможения над возбуждением. Какая степень адаптации у этих учащихся?

A * Напряженная

B Удовлетворительная

C Хорошая

D Неудовлетворительная

E Затянувшаяся

При санітарному обстеженні операційної багато-профільної лікарні виявлено: площа операційної 38 м2, вікна орієнтовані на північ, загальне освітлення люмінесцентними лампами – 400 лк., температура повітря в операційній – 270 С, кратність обміну повітря – 10 раз за 1 год., передбачена подача стерильного повітря. Який з наведених показників не відповідає гігієнічним нормативам?

  1. *Температура повітря

  2. Орієнтація вікон

  3. Вид освітлення та рівень освітлення

  4. Площа операційної

  5. Кратність обміну повітря

При санітарному обстеженні операційної багато-профільної лікарні виявлено: площа операційної 38 м2, вікна орієнтовані на північ, загальне освітлення люмінесцентними лампами – 200 лк., температура повітря в операційній – 220 С, кратність обміну повітря – 10 раз за 1 год., передбачена подача стерильного повітря. Який з наведених показників не відповідає гігієнічним нормативам?

  1. *Рівень освітлення

  2. Орієнтація вікон

  3. Площа операційної

  4. Температура повітря

  5. Кратність обміну повітря

При санітарному обстеженні операційної багато-профільної лікарні виявлено: площа операційної 38 м2, вікна орієнтовані на південь, загальне освітлення люмінесцентними лампами – 400 лк., температура повітря в операційній – 200 С, кратність обміну повітря – 10 раз за 1 год., передбачена подача стерильного повітря. Який з наведених показників не відповідає гігієнічним нормативам?

  1. *Орієнтація вікон

  2. Площа операційної

  3. Вид та рівень освітлення

  4. Температура повітря

  5. Кратність обміну повітря

Середня школа працює по 5-ти денному робочому тижню. Розклад занять складено на цілий учбовий рік. Полегшеним в розкладі учбових занять для школярів старших класів повинен бути:

A * четвер

B понеділок

C вівторок

D середа

E п’ятниця

У лісовому літньому санаторії дітям з метою загартування організму проводять різні процедури. Вкажіть, яка з перерахованих процедур є най­більш ефективною?

*А. Контрастний душ

В. Ранкова гімнастика на свіжому повітрі

С. Гігієнічний душ

D. Прогулянка на свіжому повітрі

Е. Ванна з гідромасажем

У маніпуляційній світловий коефіцієнт, кут падіння світлових про­менів на робоче місце медсестри і кут отвору відповідають гігієнічним ви­могам, а коефіцієнт природної освіт­леності взимку недостатній. Що може бути основною причиною невідповід­ності між визначеними показниками природної освітленості?

*А. Вкриті памороззю вікна

В. Недостатня площа вікон

С. Велика відстань робочого місця від вікна

D. Затінення вікон протилежними будинками

Е. Велика площа маніпуляційної

У операційній обласної клінічної лікарні проведено вимірювання мікрокліматичних показників. Результати проведених досліджень: середня температура повітря складає 22оС, відносна вологість повітря – 48%, швидкість руху повітря – 0,1 м/с. Дайте гігієнічну оцінку мікроклімату операційної.

A * Мікроклімат комфортний

B Мікроклімат дискомфортний

C Мікроклімат дискомфортний з підвищеною вологістю

D Мікроклімат дискомфортний охолоджуючий

E Мікроклімат дискомфортний з підвищеною швидкістю руху повітря

У підготовчій групі ДНЗ піс­ля фізкультурного заняття проведено урок математики тривалістю 30 хв. На 15-й хвилині у більшості дітей з'явилися ознаки стомлення. Фізкульт-хвилинка проведена на 17-й хвилині заняття. У розкладі урок математики стоїть третім. Що є основною причи­ною стомлення?

*А. Розклад занять

В. Тривалість заняття, розклад за­нять

С. Попереднє заняття

D. Фізкультхвилинка

Е. Умови заняття

У споруджуваному хірургічно­му відділенні на 60 ліжок плануються дві операційні площею відповідно 10 і 20 м2. Вікна їх орієнтовані на північ­ні румби. Світловий коефіцієнт - 1:2, КПО - 2,5 %. Які параметри не відпо­відають гігієнічним вимогам?

*А. Площа операційних

В. Кількість операційних

С. Орієнтація вікон

D. Світловий коефіцієнт

Е. КПО

У шостому класі у четвер перший урок географія, а п'ятий - математика. На тиждень 30 уроків, перерви між уроками по 10 хв., після другого уроку - 30 хв. Яке порушення має місце у розкладі уроків?

*А. Місце уроку математики у розкладі

В. Місце уроку географії у розкладі

С. Число уроків протягом дня

D. Число уроків протягом тижня

Е. Тривалість перерв

Тема 14.

Харчування в профілактичній медицині. Організація харчування

в лікувально-профілактичних закладах та на промислових підприємствах

Антиатеросклеротична направленість раціону харчування забезпечується:

*А. Все перераховане.

В. Зменшенням вмісту холестерину.

С. Збільшенням вмісту ПНЖК.

Д. Зменшенням вмісту насичених жирних кислот.

Е. Збагаченням раціону ліпотропними речовинами.

Больной госпитализирован в лечебно-профилактическое учреждение с диагнозом дифиллоботриоз. При употреблении какой рыбы произошло заражение?

A * Карпа речного

B Минтая

C Камбалы

D Окуня морского

E Палтуса морского

Больной З. госпитализирован в лечебно-профилактическое учреждение с диагнозом мочекаменная болезнь. При химическом анализе было установлено, что камни состоят из солей мочевой кислоты (уратов). Питание при данной патологии должно быть скорректировано в направлении снижения содержания в пище:

A * Мясных продуктов

B Молочных продуктов

C Зерновых продуктов

D Яичных продуктов

E Овощей и плодов

Больной, длительно питающийся рафинированными продуктами, жалуется на головную боль, утомляемость, депрессию, бессонницу, раздражительность. Объективно: мышечная астения, боли и судороги в икроножных мышцах, в ходьбе наступает на пятку, затем на наружный край стопы, со стороны ССС - тахикардия, гипоксия, дистрофические изменения сердечной мышцы, отмечаются нарушения со стороны ЖКТ. Какой диагноз можно поставить?

A *Гиповитаминоз В1

B Гиповитаминоз В2

C Гиповитаминоз В12

D Гиповитаминоз В6

E Гиповитаминоз В15

Больному 45-ти лет поступившему в неврологическое отделение был поставлен диагноз бери-бери. Для успешного проведения комплексной терапии, в рационе больного необходимо, в первую очередь, увеличить содержание:

A *Хлебобулочных изделий с отрубями

B Мяса и мясных продуктов

C Рыбы и рыбопродуктов

D Молока и молочных продуктов

E Овощей и фруктов

В лабораторію для проведення дослідження надійшла проба молока. Встановлені такі дані: колір - білува­тий, запах - без особливостей, смак - характерний для молока, густина - 1,038, кислотність - 35° Тернера, жир­ність - 3,2 %. Визначте якість молока.

*А. Молоко недоброякісне

В. Молоко доброякісне

С. Молоко зниженої якості

D. Молоко фальсифіковане

Е. Молоко умовно-придатне

В передачі яких гельмінтів може приймати участь м’ясо свійських тварин:

*А. Трихіне, свинячого та бичачого цепній.

В. Аскарид.

С. Кошачей двуустки.

Д. Власоглава.

Е. Лігульозу.

В раціоні харчування вчителя історії, віком 66 років, зовсім відсутні продукти, які мають антиатеросклеротичну дію. Відкорегуйте раціон харчування вчителя.

A *Ввести в раціон харчування рибу, м’ясо птиці, м’який сир, фрукти, овочі

B Ввести в раціон харчування круп’яні вироби

C Ввести в раціон харчування м’ясо жирних сортів

D Ввести в раціон харчування вироби з борошна

E Ввести в раціон всі перелічені продукти

В результаті ветеринарного об­стеження тварин та молочно-товарній фермі виявлено 20 корів з позитивною реакцією на туберкульоз. Дайте оцінку щодо можливості використання моло­ка від таких тварин для харчування.

*А. Використовувати для харчуван­ня після пастеризації на місці при температурі 85° протягом 30 хви­лин

В. Використання для харчування без попередньої обробки без обме­жень

С. Використання для годування те­лят

D. Технічна утилізація

Е. Знищення

В ході проведення медичного огляду студентів, лікар звернув увагу на студента 24 років із зростом 176 та масою тіла - 68 кг, у якого спостерігалась сухість шкіри та гіперкератоз. При спеціальному обстеженні виявлено несуттєве зниження гостроти сутінкового зору. Яке із зазначених захворювань можна припустити?

*А. А-гіповітаміноз

В. С-гіповітаміноз

С. Астигматизм

D. Міопія

Е. Діенцефальний синдром

В яких продуктах моря міститься альгінати, що відіграють важливу детоксикаційну роль в організмі?

А. * Морська капуста.

В. Мідії.

С. Креветки.

Д. Устриці.

Е. Краби.

В яких продуктах переробки зерна найбільше міститься клітковини?

А. * Висівки.

В. Житній хліб.

С. Вівсяна крупа.

Д. Зародки пшениці.

Е. Зерновий хліб.

Вкажіть абсолютне протипоказання до вживання молока?

А. * Селективна мальабсорбція лактози.

В. Протеїнурія.

С. Токсична енцефалопатія.

Д. Ранні та пізні гестози.

Е. Гострий гепатит.

Вкажіть специфічні показання до призначення кумису в дієтичному харчуванні?

А. * Туберкульоз кісток, туберкульозна інтоксикація, туберкульоз легень на ранніх стадіях.

В. Туберкульоз легень на пізніх стадіях, туберкульозний плеврит, хронічний холецистит, гепатит.

С. Туберкульоз внутрішніх органів.

Д. Туберкульозна інтоксикація, виснаження.

Е. Діти з позитивною туберкульозною пробою.

Дайте дієтологічні рекомендації з лактазною ферментопатією (селективною мальабсорбцією лактози)?

А. * Заміна молока на кисломолочні продукти.

В. Виключення з дієти молока та молочних продуктів.

С. Заміна молочних продуктів на відповідні аналоги з сої (соєві молоко, сир).

Д. Тривале кип’ятіння молока перед вживанням.

Е. Заміна натурального молока на сухе або згущене.

Дівчинка 16 місяців обстежена бригадою педіатрів, що працюють за програмою ВООЗ. Об'єктивно відзначаються набряки нижніх кінцівок, сідниць, геніталій, а також навколо очей. Маса тіла 10 кг. Виражена атрофія м'язів при відносній цілості підшкірно-жирової клітковини. Відмічаються явища емалеподібного дерматиту, є ділянки депігментації волосся. Дитина апатична, монотонно пхикає. З анамнезу відомо, що до 6 місяців дівчинка знаходилася на грудному вигодовуванні. Після відлучення від грудного годування дитина харчувалася винятково рослинною їжею. З яким захворюванням зіткнулися спеціалісти?

A *Квашіоркор

B Аліментарний маразм

C Синдром Лайелла

D Хвороба Гоше

E Хвороба Дауна

Дівчинка 16 місяців обстежена педіатром. При огляді з’ясовано: атрофія м’язів при збереженій підшкірно-жировій клітковині, дитина апатична, випадіння волосся. З слів матері з’ясовано, що дитина переважно харчується вуглеводною їжею. Дефіцит якого нутрієнту міг викликати такий стан?

*А. Білку.

В. Жиру.

С. ПНЖК.

Д. Вітамінів.

Е. Мінеральних елементів.

Для нормального забезпечення пластичних та енергетичних потреб підлітка необхідне постачання організму всіх поживних речовин у певних співвідношеннях. Співвідношення білків, жирів та вуглеводів за масою у раціоні харчування повинно складати:

  1. *1 : 1 : 4

  2. 1 : 1,5 : 4,5

  3. 1 : 1,1 : 4,5

  4. 1 : 2 : 4,5

  5. 1 : 1,2 : 6

До дерматолога звернулась жінка 38 років зі скаргами на сухість та лущення шкіри. При огляді на розгинаючих поверхнях (область ліктьових і колінних суглобів) виявлено папульозні висипання та дрібне лущення, в області волосяних фолікулів – вузлики воскового кольору, які півищуються над поверхнею шкіри. Дані клінічні прояви швидше всього, пов’язані з недостатнім надходженням з їжею в організм:

A *Ретинолу

B Аскорбінової кислоти

C Рибофлавіну

D Піридоксину

E Тіаміну

До лабораторії для проведення дослідження надійшла проба молока. Установлені такі дані: колір - білуватий, запах - без особливостей, смак - характерний для молока, густина - 1,038, кислотність - 350 Тернера, жирність - 3,2%. Який ступінь якості молока?

*A. Молоко недоброякісне

B. Молоко доброякісне

C. Молоко фальсифіковане

D. Молоко умовно придатне

E. Молоко зниженої якості

Добовий раціон харчування хлопчика 10-ти років містить: вітамін В1 - 1,0 мг, вітамін В2 - 1,2 мг, вітамін В6-1,5 мг, вітамін В12 - 0,002 мг, вітамін С – 20 мг. Хлопчик скаржиться на загальну слабкість, швидку втомлюваність, дратівливість, кровоточивість ясен, петехії на ногах. З більшою вірогідністю у хлопчика має місце гіповітаміноз:

* А. С.

В. В1.

С. В2.

Д. В6

Е. В12.

Жінка 55 років скаржиться на багаторазовий пронос, лущення та піг­ментацію відкритих ділянок тіла (шиї, кистей та ступнів), роздратованість та занепокоєння. Про яку вітамінну не­достатність іде мова?

*А. Нікотинової кислоти

В. Ретинолу

С. Тіаміну

D. Рибофлавіну

Е. Пантотенової кислоти

Жінка 55 років скаржиться на пронос, лущення епітелію та пігментацію відкритих ділянок шкіри тіла (шиї, рук і стоп), дратівливість і занепокоєння. З анамнезу відомо, що основним продуктом харчування для неї є кукурудза, жінка рідко вживає салатні овочі і бобові, м'ясо і рибу в їжу не вживає зовсім. Про яке захворювання йде мова?

A *Пелагра

B Цинга

C Бері-бері

D Дерматит Свіфта

E Псоріаз

Жінка 60 років з нормальною масою тіла отримує з добовим раціо­ном 50 г білка, 70 г жиру, 300 г вугле­водів. У раціоні переважають зерно­бобові, достатньо овочів, але обмежена кількість молока і молочних продук­тів, весною щоденно вживає щавель і ревінь. Ризиком якого захворювання для жінки у першу чергу може бути такий раціон?

*А. Остеопорозу

В. Атеросклерозу

С. Ожиріння

D. Гіпертонічної хвороби

Е. Сечокам'яної хвороби

Завдяки чому овочі, фрукти та ягоди справляють діуретичний вплив на організм людини?

А. * Переважному вмісту калію над натрієм.

В. Переважному вмісту глюкози над фруктозою.

С. Переважному вмісту фосфору над кальцієм.

Д. Переважному вмісту фтору над хлором.

Е. Переважному вмісту моносахаридів над полісахаридами.

Критеріями чого є наступний комплекс ознак: розміри тіла та органів, маса, осифікація скелету, прорізування зубів, розвиток залоз внутрішньої секреції, ступінь статевого дозрівання?

*А. Біологічного віку

В. Харчового статусу

С. Генетичного розвитку

D. Психічного розвитку

Е. Статевого розвитку

На прийомі у лікаря жінка 55 років скаржиться на задуху при ходьбі. Зріст пацієнтки - 159 см, маса тіла - 77 кг. Робота сидяча, спосіб життя малорухомий, без фізичних наванта­жень. Харчується регулярно: на сніда­нок каші чай або кава з бутербродами; обід в їдальні завжди складається з трьох страв; вечеря вдома включає га­рячу страву і чай з печивом. Любить солодке. Який режим харчування по­винен рекомендувати лікар пацієнтці у зрілому віці?

*А. Чотириразовий: сніданок - 25-%, другий сніданок - 15 %, обід - 35 %, вечеря - 25 %

В. Чотириразовий сніданок - 25 %, другий сніданок - 15 %, обід - 45 %, вечеря - 15 %

С. Чотириразовий: сніданок - 30 %, другий сніданок 10 %, обід 35 %, ве­черя 25 %

D. Чотириразовий: сніданок - 35 %, другий сніданок - 15 %, обід - 35 %, вечеря - 15 %

Е. Чотириразовий: сніданок - 25 %, другий сніданок - 10 %, обід - 40 %, вечеря - 25 %

Назвіть продукти, які є джерелом ПНЖК родини ω3 :

*А. Морські жири, лляна та конопляна олії.

В. Сало.

С. Соняшникова олія.

Д. Олеінова олія.

Е. Вершкове масло.

Назвіть продукти, які є джерелом ПНЖК родини ω9 :

*А. Олеінова олія, сало.

В. Вершкове масло.

С. Соняшникова олія.

Д. Кукурудзяна олія.

Е. Яловичий жир.

Під час медичного огляду у чо­ловіка було виявлено "географічний язик". Цей мікросимптом свідчить про недостатність у харчуванні:

*А. Вітамінів групи В

В. Вітаміну А

С. Вітаміну С

D. Вітаміну D

Е. Вітаміну РР

Під час проведення медично­го огляду лікар звернув увагу на сту­дентку Н. - її зріст 162 см та маса тіла 59 кг, - яка скаржилась на те, що у ве­чірній час втрачає здатність до чіткого бачення оточуючих предметів. Об'єк­тивно спостерігається сухість шкіри, гіперкератоз. У складі добового раці­ону студентки виявлений такий вміст основних вітамінів: вітамін А - 0,5 мг, вітамін B1 - 2,0 мг, вітамін В2 - 2,5 мг, вітамін В6 - 2 мг, вітамін С - 70 мг. Ви­значіть діагноз захворювання.

*А. А-гіповітаміноз

В. В1-гіповітаміноз

С. В2-гіповітаміноз

D. В6-гіповітаміноз

Е. С-гіповітаміноз

Під час профілактичного медичного огляду у одного з учнів технічного ліцею виявлені ознаки хейлозу: мацерація епітелію в місцях стискання губ, губи ярко-червоного кольору з поодинокими вертикально розташованими тріщинами, що покриті кірочками червоно-бурого кольору. Данні клінічні прояви, вірогідніше всього пов’язані з недостатнім надходженням з їжею до організму:

A *Рибофлавіну

B Аскорбінової кислоти

C Ретинолу

D Токоферолу

E Кальциферолів

При аналізі свіжості молока проводять пробу на редуктазу та на здатність до зсідання. На основі яко­го з наведених показників можна ще встановити свіжість молока?

*А. Кислотність

В. Густина

С. Сухий залишок

D. Жирність

Е. Вміст сторонніх домішок

При вивченні фактичного харчування дорослої людини встановлено: частка енергоцінності добового раціону за рахунок білків – 16 %, жирів – 25 %, вуглеводнів – 59 %. Оцініть відповідність вмісту білків, жирів, вуглеводнів їх рекомендованим часткам в енергоцінності раціону:

A *Частка вуглеводнів у раціоні недостатня, надлишок білків

B Частка жирів у раціоні недостатня

C Частка вуглеводнів у раціоні недостатня

D Частка вуглеводнів у раціоні надмірна

E Вміст нутрієнтів відповідає рекомендованим часткам енергоцінності

При дефіциті якого вітаміну мають місце виснаження, швидка втома, скарги на поганий апетит, закрепи, поліневрит. Пацієнт переважно вживає хліб пшеничний вищих сортів, макаронні вироби, цукор-рафінад, полірований рис тощо?

*А. Тіаміну

В. Рибофлавіну

С. Ретинолу ацетату

D. Кальциферолів

Е. Нікотинової кислоти

При диспансерному обстежен­ні громадянки Н., віком 35 років лікар поставив діагноз: аліментарно-кон­ституційне ожиріння III ст. Із харчо­вого анамнезу відомо, що пацієнтка не дотримується правил раціонального харчування: часто переїдає, останній прийом їжі за 10-15 хв. перед сном, віддає перевагу жирній і вуглеводис­тій їжі. Який із перерахованих алімен­тарних факторів ризику є головним при ожирінні?

*А. Енергетичний надлишок харчу­вання

В. Підвищене вживання вуглеводів

С. Підвищене вживання жирів

D. Недостатнє вживання клітковини

Е. Порушення режиму харчування

При дослідженні свинини у 24 зрізах на компресоріумі виявлені 2 трихінели. М'ясо необхідно піддати:

*А. Технічній утилізації

В. Проварюванню дрібними шматками

С. Глибокому заморожуванню

D. Переробці на ковбасні вироби

Е. Реалізації через мережу громад­ського харчування

При експертизі молока встановлено: кислотність - 190Т, жирність - 2,5%, густина - 1,025, проби з розчином Люголя негативні. Який метод фальсифікації молока було використано?

A * Розведення водою

B Додавання соди

C Додавання крохмалю

D Зняття вершків

E Додавання соди і крохмалю

При медицинском осмотре мужчин-водителей у 10 % лиц обнаружена повышенная масса тела (ИМТ = 39,3 кг/м2, масса тела на 65 % выше нормы). Какой энергетический статус по индексу Кетле:

A *Ожирение 3-й степени

B Нормальный энергетический статус (адекватное питание)

C Ожирение 1-й степени

D Ожирение 2-й степени

E Ожирение 4-й степени

При медицинском осмотре работников хлопчатобумажного комбината у 30 % лиц была выявлена повышенная масса тела: на 5-14 % выше нормальной при индексе Кетле от 22 до 25. Для нормализации массы тела у этой группы лиц необходимо в рационе в первую очередь уменьшить:

A *Моно- и дисахариды

B Белки

C Жиры

D Полисахариды

E Пищевые волокна

При організації санаторно-ку­рортного харчування осіб, що постраж­дали внаслідок Чорнобильської ката­строфи, було запропоновано забезпе­чити регламентовану кількість у раці­онах нутрієнтів, що вступають у кон­курентні взаємовідносини з радіону­клідами та запобігають їхньому всмок­туванню у шлунково-кишковому трак­ті. Які нутрієнти мають пріоритетне значення для забезпечення вказаної біологічної дії їжі?

*А. Калій, кальцій, харчові волокна

В. Залізо, цинк, легкозасвоювані вуглеводи

С. Рослинні жири, харчові волокна

D. Жиророзчинні вітаміни, тварин­ні білки

Е. Магній, фосфор, рослинні білки

При оцінці лікувально-профілактичного харчування каменярів що працюють на будівництві цегляного будинку кухар отримав рекомендації щодо нормалізації співвідношення білків, жирів та вуглеводів за масою у раціоні харчування. Співвідношення повинно складати:

  1. *1 : 1,3 : 5

  2. 1 : 1,5 : 4,5

  3. 1 : 1,1 : 4,5

  4. 1 : 2 : 4,5

  5. 1 : 1,2 : 6

При проведенні експертизи м'яса в одній з двох проб м'язів з діафрагми виявлено трихінелу, пропозиції відносно використанн го м'яса:

*А. Передати на технічну утилізацію

В. Спалити

С. Проварити при 1,5 атм.

D. Засолити у 10 % розчині солі

Е. Заморозити до -12 °С

При яких захворюваннях показано використання в дієтотерапії міцних м’ясних бульйонів?

А. * Виснаження, зниження апетиту.

В. Гіперацидний гастрит, виразкова хвороба шлунку.

С. Гіпоацидний гастрит.

Д. Хронічний холецистит, холецистоангіохоліт.

Е. Атонічний коліт, закрепи.

Раціон дорослої людини міс­тить у перерахунку на мегакалорію (1000 ккал - 4184 кДж) 30 г білка, 37 г жиру, 137 г вуглеводів, 15 мг вітаміну С, 0,6 мг тіаміну (В1). Раціон не зба­лансований по:

*А. Вітаміну С

В. Білку

С. Жирах

D. Вуглеводах

Е. Тіаміну

Режим харчування пенсіонера 68 років трьохразовий, з наступним розподілом енергетичної цінності за прийомами: на сніданок – 20 %, на обід – 30 %, на вечерю – 50 %. Режим харчування пенсіонера повинен бути.

A * Чотириразовим з перевагою енергетичної цінності на обід

B Чотириразовим з перевагою енергетичної цінності на сніданок

C Чотириразовим з рівномірним розподілом енергетичної цінності за прийомами їжі

D Триразовим з перевагою енергетичної цінності на обід

E Чотириразовим з перевагою енергетичної цінності на вечерю

Студентка 20 років, що страж­дає на гострий карієс, має масу тіла 55 кг, отримує з добовим раціоном харчування 40 г білка, 50 г жиру достатню кількість кальцію. Які продукти необхідно передусім включати до раціону?

*А. Мед

В. М'ясо

С. Квасолю

D. Сир

Е. Моркву

У водія при клінічному обсте­женні у сечі виявлено підвищений вміст кальцієвих солей фосфорної кис­лоти. До його раціону харчування вхо­дять житній та пшеничний хліб, мака­ронні вироби, вершкове масло, олія, картопляне пюре, молоко, сир, кава, чай, відвар шипшини, кисіль зі сморо­дини. Енергоцінність раціону відпові­дає енерговитратам. Що потрібно об­межити у раціоні?

*А. Молоко і сир

В. Кисіль зі смородини

С. Макаронні вироби і хліб

D. Відвар шипшини і кисіль

Е. Каву та чай

У добовому харчовому раціоні бухгалтера, жінки 23 років, вагове співвідношення білків, жирів та вуглеводів становить 1:1,1:5,6. Які корективи слід внести у склад раціону з метою його гігієнічної оптимізації?

*А. Зменшити кількість вуглеводів

В. Збільшити вміст жирів

С. Збільшити вміст вуглеводів

D. Збільшити вміст білків

Е. Корективи не потрібні

У здорової жінки 75 років, що веде помірно активний спосіб життя, при профілактичному огляді виявлена сироваткова концентрація загального холестерину на рівні 5,1 ммоль/л (208 мг/дл) та холестерину ЛПВЩ- 70 мг/дл. ЕКГ без патології. Яка з перерахованих дієтичних рекомендацій найбільш прийнятна?

*A. Ніяких змін у дієті

B. Збільшення вживання клітковини

C. Зменшення прийому насичених жирів

D. Зменшення прийому холестерину

E. Зменшення прийому простих вуглеводів

У зв'язку з нерегулярним харчуванням, пацієнт скаржиться на зниження працездатності, різке відчуття голоду та втоми, періодичні головні болі. Який інтервал між прийомая йому повинен рекомендувати лікар?

*А. 3-4 год.

В. 5-6 год.

С. 6-7 год.

D. 7-8 год.

Е. 8-9 год.

У квітні, під час медичного огляду груп населення, 27% осіб скаржилися на зниження працездатності та підвищену втомлюваність. Під час огляду були виявлені набряклі пухкі ясна, виражена кровоточивість під час натискання на них; на шкірі - фолікулярний гіперкератоз, на фоні нормальної вологості шкіри. З якою патологією, найбільш вірогідно, пов'язані такі прояви?

*A. Гіповітаміноз С

B. Гіповітаміноз В1

C. Парадонтоз

D. Гіповітаміноз А

E. Полігіповітаміноз

У малюка 9 місяців відміча­ється затримка розвитку зубів та по­довжується термін зарощення тім'яч­ка, слабкість та пітливість. Який вид гіповітамінозу може бути у малюка?

*А. Гіповітаміноз D

В. Гіповітаміноз С

С. Гіповітаміноз В1

D. Гіповітаміноз В6

Е. Гіповітаміноз А

У моряків дальнього плавання при обстеженні виявлено хейліт, ангуліт, сухість шкіри. Маса тіла в межах нормальних величин. Як потрібно оці­нити харчовий статус моряків?

*А. Недостатній

В. Знижений

С. Адекватний

D. Звичайний

Е. Оптимальний

У результаті поглибленого ме­дичного огляду курсантів військового училища у деяких осіб виявлене по­рушення зору, кон'юнктивіт, сухість і лущення шкіри, пігментація і ламкість нігтів, зроговіння шкіри в області лік­тьових і колінних суглобів. Для купірування подібних клінічних проявів у харчовому раціоні в першу чергу вар­то збільшити вміст:

*А. Печінки

В. Гречаної крупи

С. М'яса

D. Риби

Е. Висівкового хліба

У хворого виявлено порушення зору у вечірні часи доби. Лікар поставив діагноз – „куряча сліпота”. З недостатністю якого вітаміну пов’язана ця хвороба?

* А. Вітамін А.

В. Вітамін В1.

С. Вітамін С.

Д. Вітамін Д.

Е. Вітамін РР.

У хворого М. діагностовано по­рушення пуринового обміну, що про­явилось гострим артритом першого метатарзофалангового суглоба. Най­більш доцільними рекомендаціями для хворого щодо раціону харчування є:

*А. Обмежити вживання м'ясних та бобових продуктів

В. Обмежити вживання молочних продуктів

С. Обмежити вживання води та на­поїв

D. Обмежити вживання хлібобулочних та макаронних виробів

Е. Обмежити вживання овочів та фруктів

У хворої 45 років діагносто­вана гіпомоторна дискінезія товстого кишковика. Як модернізувати харчо­вий раціон з метою підвищення мото­рики кишковика?

*А. У раціональній дієті збільшити кількість харчових волокон та кис­ломолочних продуктів

В. У раціональній дієті збільшити кількість рослинних, кисломолочних продуктів та дубильних речовин

С. У раціональній дієті збільшити кількість рослинних білків, тварин­них жирів, калію

D. У гіпоенергетичній дієті збіль­шити кількість рослинних білків, молочних продуктів, кальцію

Е. У редукуючій білково-овочевій дієті збільшити кількість тварин­них жирів та магнію

У чоловіка 60 років виявлено блідість шкіри, кровоточивість ясен, поодинокі петехії на ногах. Лаборатор­не дослідження крові: Нb -110 г/л, Ер - 3,8х 1012/л, КП - 0,9, кількість вітаміну С у сиро­ватці крові та добовій сечі знижена. Енергоцінність добового раціону хар­чування, добова кількість білків, жи­рів, вуглеводів є достатньою для чоло­віка. Вміст аскорбінової кислоти у ра­ціоні - 30 мг. Що потрібно передусім включити до раціону для аліментарної корекції харчового статусу чоловіка?

*А. Чорну смородину

В. Печінку

С. Домашній сир

D. Печену картоплю

Е. Моркву

Хворий на амбулаторному прийомі скаржився на болі в епігастральній ділянці, особливо після вживання грубої та жирної їжі. Після відповідних досліджень лікар поставив діагноз - гастрит з секреторною недостатністю у фазі компенсації - і дав дієтологічні рекомендації. Які з наведених страв необхідно включити в раціон цього хворого?

*А. Супи на м'ясних та рибних бульйонах

В. Молоко

С. Жири тваринного походження

D. Рибні консерви

Е. Жири рослинного походження

Хворий 3. госпіталізований у лікувально-профілактичну установу з діагнозом: сечокам'яна хвороба. При хімічному аналізі було встановлено, що камені складаються із солей сечової кислоти (уратів). Харчування при да­ній патології належить скоректувати у напрямку зниження вмісту в їжі:

*А. М'ясних продуктів

В. Молочних продуктів

С. Зернових продуктів

D. Яєчних продуктів

Е. Овочів і плодів

Хворий 45 років звернувся зі скаргами на порушення з боку кишковика (діарея), пігментація шкіри відкритих ділянок тіла, зміни психіки та розлади нервової системи. Лікар установив діагноз – “пелагра”. Недостаток якого вітаміну міг привести до даного захворіння?

A * РР (нікотинова кислота)

B В1 (тіамін)

C Д3 (холекальциферол)

D А (ретинол)

E С (аскорбінова кислота)

Хворий А. знаходиться на ста­ціонарному лікуванні з приводу сечо­кам'яної хвороби (оксалурія) у фазі загострення. Які продукти варто ціл­ком виключити з раціону хворого на період загострення:

*А. Шоколад

В. Чорний хліб

С. Овочеві супи

D. Відварене м'ясо

Е. Рослинну олію

Хворий госпіталізований до лікувально-профілактичної установи з діагнозом: виразкова хвороба шлун­ку у фазі загострення. Яка гастроен­терологічна дієта використовується в якості аліментарного лікувального фактора у комплексній терапії?

*А. № 1

В. № 2

С. № З

D. № 4

Е. № 5

Хворий госпіталізований у лікувально-профілактичний заклад з діагнозом "дифілоботріоз". Причиною даного захворювання може бути вжи­вання в їжу недостатньо термічно об­робленої:

*А. Риби

В. Свинини

С. Баранини

D. Яловичини

Е. М'яса птиці

Хворий госпіталізований у лікувально-профілактичну установу з діагнозом трихінельоз. Вживання в їжу якого продукту з недостатньою кулінарною обробкою є причиною даного захворювання?

*А. Свинини

В. Риби

С. Баранини

D. Яловичини

Е. М'яса птиці

Хворий знаходиться на стаціо­нарному лікуванні з діагнозом: го­стрий холецистит. Харчується нерегу­лярно, віддає перевагу жирній та вуг­леводистій їжі, вживає гострі припра­ви. Які з перерахованих страв заборо­няється вживати хворому?

*А. Печеня

В. Слизові і протерті супи

С. Омлет білковий паровий

D. Солодкі фруктові соки

Е. Суфле з нежирних видів риби

Хворий знаходиться на ста­ціонарному лікуванні з діагнозом: гострий панкреатит. На третій день після відміни режиму голоду лікар до­зволив хворому вживати:

*А. Дегазовану лужну мінеральну воду

В. Бульон з курячого м'яса

С. М'ясні котлети

D. Молоко парне

Е. Виноградний сік

Хворий І. переніс двосторонню пневмонію. Отримував інтенсивну антибактеріальну терапію, в результаті чого у нього виник дисбактеріоз кишок. Порекомендуйте які зміни доцільно внести до раціону харчування хворого.

А. * Збільшити у харчовому раціоні кількість кисломолочних продуктів (біокефір, біойогурт).

В. Збільшити у харчовому раціоні кількість кисломолочних продуктів (біокефір, біойогурт).

С. Збільшити у харчовому раціоні кількість кисломолочних продуктів (біокефір, біойогурт).

Д. Збільшити у харчовому раціоні кількість продуктів, багатих на жири.

Е. Збільшити у харчовому раціоні кількість продуктів, багатих на рослинні олії.

Хворий на прийомі у лікаря скаржиться на болі у суглобах. Із дієто­логічного анамнезу відомо, що хворий віддає перевагу м'ясній та жирній їжі. Після відповідних досліджень встанов­лено діагноз - подагра. Які з перерахо­ваних продуктів чи дієт рекомендують­ся хворому?

*А. Молочно-рослинна дієта

В. М'ясо молодих тварин і птахів

С. Субпродукти

D. Бобові

Е. Жири тваринного походження

Хворий перебуває на стаціонаркому лікуванні з діагнозом: гіпертонічна хвороба ІІ-Б ст. З анамнезу відомо, що він працює в конструкторському бюро. Робота пов'язана з нервово-емоційним напруженням. Які з перерахованих продуктів не збуджують центральну нервову систему і можуть бути включені в його раціон харчування?

*А. Незбиране молоко

В. М'ясні бульйони

С. Грибні відвари

D. Овочеві відвари

Е. Газовані напої

Хворий Р. госпіталізований у лікувально-профілактичну установу з діагнозом дифілоботріоз. При вживанні якої риби відбулося зараження?

*А. Коропа річкового

В. Мінтая

С. Камбали

D. Окуня морського

Е. Палтуса морського

Хворий С. госпіталізований у лікувально-профілактичний заклад з діагнозом діфіллоботріоз. Причиною даного захворювання може бути вживання у їжу недостатньо термічно обробленої:

А. * Риби.

В. Свинини.

С. Баранини.

Д. Яловичини.

Е. М’яса птиці.

Хворий скаржиться на знижен­ня працездатності, підвищену стомлюваність. Об'єктивно: набряклі, розпу­шені ясна. Яке дослідження найбільш доцільно провести для уточнення при­чини виявлених змін?

*А. Уринарна екскреція вітаміну С

В. Темнова адаптація

С. Активність церулоплазміну в си­роватці крові

D. Вміст вітаміну А в сироватці крові

Е. Уринарна екскреція вітаміну B1.

Хворий страждає на сечокам’яну хворобу. Періодично реєструється оксалатурія. Які продукти слід обмежити у дієті хворого?

A *Щавель, шпинат, томати.

B М’ясо, риба.

C Молочні продукти

D Жирну їжу

E Бульйонні консерви

Хворому з діагнозом "атеро­склероз" лікар призначив комплексне лікування, яке включало дієтотерапію, направлену на виведення холестерину з організму. З названих речовин най­більшу гіпохолестеринемічну дію має:

*А. Пектин

В. Целюлоза

С. Геміцелюлоза

D. Клітковина

Е. Лігнін

Хворому з діагнозом інфаркт мі­окарда у перші 2 доби лікар призначив пиття 7-8 разів протягом дня по 50-75 г різних напоїв. Які з названих напо­їв забороняється вживати хворому?

*А. Виноградний сік

В. Відвар шипшини

С. Напівсолодкий чай

D. Мінеральні лужні води без газу

Е. Рідкі киселі

Хворому з проявами гемералопії призначена дієта, до складу якої входить ряд продуктів, а саме: цибуля зелена, перець червоний солодкий, салат, горошок зелений, печінка. Який із перерахованих продуктів необхідно вживати в першу чергу?

*А. Печінка

В. Перець червоний солодкий

С. Салат

D. Горошок зелений

Е. Цибуля зелена

Хворому з сечокислим діатезом та ознаками гіповітамінозу А призначена рослинна дієта, до складу якої входить ряд продуктів, а саме: цибуля зелена, перець червоний солодкий, салат, горошок зелений, морква. Який з перерахованих продуктів є основним джерелом каротину?

*А. Морква

В. Перець червоний солодкий

С. Салат

D. Горошок зелений

Е. Цибуля зелена

Хлопчик 10-ти років звернувся до лікаря зі скаргами на загальну слабкість, швидку втомлюваність, дратівливість, зниження працездатності, кровоточивість ясен, петехії на ногах. Недостатність якого вітаміну може мати місце у даному випадку?

A *Аскорбінової кислоти.

B Тіаміну.

C Рибофлавіну.

D Вітаміну А.

E Вітаміну Д.

Хлопчик 10-ти років скар­житься на загальну слабкість, швидку втомлюваність, дратівливість, зниже­ння фізичної активності, кровоточи­вість ясен, петехії на ногах. Недостат­ність якого вітаміну може мати місце у даному випадку?

*А. Аскорбінової кислоти

В. Тіаміну

С. Рибофлавіну

D. Вітаміну А

Е. Вітаміну D

Чоловік, 28 років, мешканець м. Києва, має діагноз “Хронічний гастрит зі зниженою секреторною та кислотоутворюючою функцією шлунка з частими загостреннями, фаза ремісії” отримує необхідну терапію при загостреннях, дотримується дієти. Запропонуйте найбільш доцільний гастроентерологічний санаторій (курорт) з мінеральними водами.

*A. Санаторій у м.Єссентуки

B. Санаторій у м.Миргород

C. Санаторій у м.Друскінінкай (Прибалтика)

D. Санаторій у м.Стара Русса

E. Всі запропоновані санаторії

Яка кількість добових витрат енергії при раціональному харчуванні повинна бути забезпечена білковою квотою раціону?

*А. 11-13%.

В. 15-20%.

С. 20-25%.

Д. 25-30%.

Е. 30-35%.

Яка кількість добових витрат енергії при раціональному харчуванні повинна бути забезпечена жировою квотою раціону?

*А. 25-30%.

В. 30-35%.

С. 35-40%.

Д. 40-45%.

Е. 5-10%.

Яке перевищення фактичної маси тіла над ідеальною за рахунок жирового компоненту може оцінити як ожиріння 1 ступеня?

А. * 15 - 20%.

В. До 5%.

С. 31 - 50%.

Д. 21 - 30%.

Е. 5 - 14%.

Який продукт харчування доцільно ввести в раціон при довгостроковій корекції анемії вагітних?

А. * М’ясо.

В. Яблука.

С. Гранатовий сік.

Д. Печінка.

Е. Яйця.

Який специфічний вплив на функцію кишківника справляють слабкі (одноденні) кисломолочні напої (кефір, кумис, ацидофільні продукти)?

А. * Активують моторику, проносний ефект.

В. Пригнічують моторику, закріплюючий ефект.

С. Не впливають на моторику.

Д. Слабо впливають на моторику, підвищують всмоктуваність вітамінів.

Е. Слабо впливають на моторику, підвищують всмоктуваність мікроелементів.

Який специфічний вплив на функцію кишковика справляють міцні (триденні) кисломолочні напої (кефір, кумис, ацидофільні продукти)?

А. * Пригнічують моторику, закріплюючий ефект.

В. Активують моторику, проносний ефект.

С. Слабо впливають на моторику, підвищують всмоктуваність вітамінів.

Д. Не впливають на моторику.

Е. Слабо впливають на моторику, підвищують всмоктуваність мікроелементів.

Які показники біомас – індексу Кетле оцінюють як оптимальні для жінок?

А. * 20,1 - 24,9.

В. 16,0 – 17,9.

С. 18,0 – 20,0.

Д. 30,0 – 39,9.

Е. 25,0 – 29,9.

Які продукти є переважним джерелом легкозасвоюваного кальцію?

А. * Молоко, молочні продукти.

В. Овочі, фрукти.

С. Яйця.

Д. Кондитерські вироби.

Е. Зернові та бобові культури.

Які харчові продукти повинен рекомендувати лікар в якості джерела вітаміну В12?

A * Печінку тварин та рибу

B Зелені овочі

C Цитрусові

D Круп’яні вироби

E Молоко та молочні продукти

Якій засіб зберігання продуктів забезпечує найменше руйнування вітамінів?

А. * Заморожування.

В. Ліофільна сушка.

С. Сушка на повітрі.

Д. Стерилізація.

Е. Пастеризація.

Якій сік порекомендуєте включити в комплексну медикаментозно- дієтичну терапію хворим з виразковою хворобою шлунку або 12 – палої кишки з високою кислотністю шлункового соку з метою прискорення загоєння виразкового дефекту?

A *Картопляний, картопляно – моркв’яний

B Яблучний, березово – яблучний

C Гарбузовий

D Капустяний, капустяно – моркв’яний

E Селери, петрушки

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]