Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

гістологія

.doc
Скачиваний:
110
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
252.42 Кб
Скачать

ЕНДОКРИННА СИСТЕМА

Розвиток гіпофіза відбувається з 2-хембріональних закладок: епітеліальної та нейральної. Що являється джерелом утворення його епітеліальної закладки? А. Епітелій стомодеуму

2.3 ектодермального епітелію вистилки

верхньої частини ротової ямки зародка

людини формується кишеня Ратке, яка

прямує до основи майбутнього головного

мозку. Що розвивається з даного

ембріонального зачатка?

А. *Аденогіііофіз.

3. У жінки під час пологів недостатньо сильно скорочуються м'язи міометрію, щопроявляється слабкістю родової діяльності. З гіпофункцією яких секреторних ядер гіпоталамусу це пов'язано?

А. *Паравентрикуляних ядер

4. Жінка 25 років через місяць після пологів звернулась до лікаря зі скаргою на зниження утворення молока. Недостаток якого гормону призвів до такого стану?

А. *Пролактину

5. У жінки (40 років) слаба родова діяльність зумовлена слабкою скоротливою здатністю міометрію. Щоб допомогти їй, який гормональний препарат потрібно ввести?

А. *Окситоцин

6. Експериментальна тварина виділяє велику кількість сечі (поліурія) і має сильну спрагу (полідипсія). Сеча не містить цукру. З порушенням функції якихклітин це пов"язано?

А. *Нейросекреторні клітини

супраоптичного ядра гіпоталамуса

7. У хворого значно підвищене добове виділення сечі. Недоліком секреції якого гормону гіпотоламуса можна пояснити це рідкісне явище?

А. *Вазопресин

8. У 50-річної хворої після перенесеного інфекційного захворювання головного мозку збільшився діурез.При аналізі крові показник глюкози становив 4,1 ммоль/л. Лікар вирішив, що мас місце недостатня функція ендокринної системи..Якого гормону найвірогідніше замало? А. *Вазоиресину

9. У гістологічному препараті ендокринної залози виявляли епітеліальні тяжі, що складались з хромофільних і хромофобних клітин. Який із ендокринних органів представлено в препараті?

А. *Аденогіпофіз

10. Зріст дитини 10 років сягає 178 см, маса -- 64 кг. З порушенням діяльності якої ендокринної залози це повязано?

А. ^Гіпофізу

11. У жінки 30 років на тлі недоліку статевих гормонів виявлена підвищена кількість фолікулостимулюючого гормону. Які клітини аденогіпофізу при цьому будуть змінені?

А. Гонадотропоцити

12. У хворої, яка страждає протягом 7 років на гіпотиреоз виявлена недостатність тиреоїдних гормонів. Які клітини аденогіпофізу при цьому будуть змінені?

А. ♦Тиреотропоцити

і3.3 гістологічному препараті

аденогіпофізу серед ендокриноцитів

можна бачити клітини, цитоплазма яких

забарвлюється базофільно. Ці клітини

синтезують фолікулостимулюючий та

лютеїнізуючий гормони. Як називаються

ці клітини?

А. *Гонадотропоцити

14. У гістологічному препараті аденогіпофізу серед ендокриноцитів можна бачити клітини, цитоплазма яких забарвлюється оксифільно. Ці клітини продукують гормон пролактин. Як називаються ці клітини?

А. *Мамотропоцити

15. Паренхіма аденогіпофіза представлена трабекулами, утвореними залозистими клітинами. Серед аденоцитів є клітини з великими гранулами, які забарвлюються основними барвниками і містять глікопротеїди. Які це клітини?

А. *Гонадотропоцити

16 В експерименті на тварині були пошкоджені нервові шляхи, які проходять у ніжці гіпофізу, що поруїлило надходження в кров наступних гормонів: А. * Вазопресину і окситоцину

17. При видаленні залози внутрішньої секреції у експериментальних тварин настає передчасне статеве дозрівання. При видаленні якої залози це відбувається?

А. *Епіфізу

18. Під дією шкідливих екофакторів у тироцитах гальмується нормальне утворення лізосом. Який стан гормонопродукції щитовидної залози буде порушено?

А. * Протеоліз фагоцитованого із фолікулів колоїду

14 У хворого (30 років) вияв:и*но

гіперфункцію щитовидної залози.Який

вигляд мають тироцити фолікулів?

А. *Призматичні, з базально розміщеними

ядрами

20. На гістологічному препараті

щитовидної залози визначаються тироцити призматичної форми, зростання кількості івисоти мікроворсикок, збільшеннячисельності інвагіїицій цитолеми набазальній поверхні. Для якого

функціонального стану характерна така

гістологічна картина?

А. *Посилення функціональної активності

21. У гістопрепараті представлений паренхіматозний орган. Паренхіма складається з великої кількості фолікулів, стінка яких утворена шаром кубічних залозистих клітин. У просвіті фолікулів накопичуй ься колоїд. Між фолікулами знаходяться гемокапіляри і острівці міжфолікулярного епітелію. Якому органу належать дані морфологічні ознаки?

А. 'Щитовидній залозі

22. На препараті щитовидної залози, при обробці сріблом, можна побачити великі аргірофільні клітини, розташозані у стінках фолікулів. Який гормон виробляють вищевказані клітини?

А.Кальцитонін

23. У хворого 35 років спостерігається збільшення маси тіла, зниження температури тіла, сухість шкіри, випадіння волосся, пригнічення функції центральної нервової системи, брадікардія. Функція якої залози порушена?

А. 'Щитовидної

24. У стінці фолікулів та в міжфолікулярних прошарках сполучної тканини на території щитовидної залози розміщуються великі ендокриноцити, секреторні гранули яких осміо- і аргірофільні. Назвіть ці клітини.

А. Кальцитоніноцити.

25. На гістологічному зрізі однієї з ендокринних залоз видно округлі мішечки різних розмірів, стінка яких утворена одним шаром клітин на базальній мембрані, всередині мішечки містять драглисту неклітинну масу. Яку із залоз описано?

А. *Щитовидна залоза

26. Хвора( 40 років) звернулась до лікар із скаргами на тахікардію, екзофтальм, підвищену стомлюваність, зниження маси тіла. З посиленням функції яких клітин

найвірогідніше це може бути пов'язано?

А. *Тироцитів

27. У хворої 42 роки після операції >езекції щитовидної залози з'явилися судоми. Полегшення наступало при введені препаратів кальцію. При порушенні яких ендокринних залоз виникає дана картина?

А. 'Прищитовидних

28. Під час операції в хворого помилково 5ула видалена ендокринна залоза, що призвело до зниження кальцію в крові. Яка це залоза з означених нижче?

А. 'Прищитовидна

29. У хворого з синдромом Іщенко- {ушинга в крові збільшено вміст кортизолу. З патологією якої ендокринної залози це пов'язано?

А. 'Кіркова речовина наднирників

30. Характеризуючи стрес студент припустився неточності, коли сказав, що синтез глюкокоргикоїдів кори наднирників стимулюється гормонами гіпофізу. Яке потрібне уточнення?

А. АКТГ гіпофізу

31. У хворого виявлено порушення мінерального обміну. Який орган не має відношення до цієї патології?

А.. * Клубочкова зона кори надниркових

залоз

32. Внаслідок стресу у дорослої людини відбулось розслаблення гладких міоцитів кишківника. Результат дії якої речовини є причиною цього стану?

А.'Адреналін

33. Відомо, що альдостерон регулює вмістнатрію в організмі. Визначте, які клітининаднирників виробляють цей гормон?

А. 'Клітини клубочкової зони

34. У гістопрепараті представлений паренхіматозний орган, поверхневий шар

кіркової речовини якого формують

клубочки, утворені ендокриноцитами.

Якому органу належить дана

морфологічна ознака?

А. 'Наднирнику.

35. У ендокринолога наглядається хворий,40 років, у якого спостерігається недостатність функції кіркової речовини надниркових залоз, що проявляється зменшенням кількості гормону альдостерону в крові. Які клітини кори надниркових залоз зменшили синтез альдостерону?

А. 'Клітини клубочкової зони

36. У гістологічному препараті наднирника видно дрібні полігональні клітини, які утворюють округлі скупчення - "'клубочки" та містять невелику кількістьліпідних включень. Ці клітини продукують мінералокортикостероїний гормон альдостерон. Яку частину наднирника представлено у гістологічному препараті?

А. 'Клубочкова зона

37. У гістологічному препараті наднирника видно великі клітини кубічної форми розташовані у вигляді тяжів та містять велику кількість ліпідних включень. Ці клітини продукують глюкокортикостероїдні гормони (кортизон, гідрокортізон, кортикостерон). Яку частину наднирника представлено у гістологічному препараті? А.'Пучковазона

38. У чоловіка (25 років) виявлено затримку статевого дозрівання. З дефіцитом якого гормону найбільш вірогідно це може бути пов'язано? А. 'Тестостерону

39. При оперативному втручанні з приводузлоякісної пухлини яєчників жінці буловидалено обидві статеві залози.Що вданому випаа.ку станеться, із гонадотропними клітинами гіпофізу?

А'Гіпертофія

40. На судово-медичну експертизу був доставлений труп невідомої жінки.На секції в яєчнику виявлене округлий утвір

(близько 5 см у діаметрі), що містив крупні клітини з пігментом жовтого кольору та ліпідними включеннями. Будь-яких патологічних змін в яєчнику не виявлено.З яких клітин був побудований вищевказаний утвір?

А. "Лютеоцитіз

41. При ендокринологічному обстеженні хворого встановлено, що у плазмі крові збільшено кількість тестостерону. Які органи хворого мають до цього відношення і які лікар зобов'язаний обстежити у першу чергу?

А. "Сім'яник, надниркові залози, гіпофіз

42. У гістологічному препараті ендокринної залози виявляються епітеліальні тяжі, які складаються з хромофільних (ацидофільних, базофільних) і хромофобних клітин. Який орган представлений у препараті?

А. "Аденогіпофіз

43. У хворого ЗО років виявлена гіперфункція щитовидної залози. Яку форму при цьому мають тироцити фолікулів?

А. Призматичну

44. Хворий віком 50 років скаржиться на підвищення апетиту, спрагу, зниження маси тіла, стомлюванність. При лабораторному обстеженні виявлено підвищення кількості цукру в крові. Із порушенням функції яких клітин пов'язаний розвиток даного захворювання?

А. *В-клітин

45. У гістопрепараті представлений паренхіматозний орган, який має кіркову і мозкову речовину. Кіркова утворена тяжами епітеліоцитів, між якими проходять крсзсі;осі;і капіляри. Тяжі формують три зони. Мозкова речовина складається з хромафіноцитів і венозних синусошів. Який орган має дані морфологічні ознаки.

А. "Наднирник

46. У гістопрепараті представлений орган ендокринної системи, який складається з трьох часток: передньої, середньої, задньої. Паренхіма передньої частки

утворена епітеліальними трабекулами, які

оточені синусоїдними капілярами з

фенестрованим ендотелієм. У складі

трабекул виявляються хромофільні

(базофільні і ацидофільні) і хромофобні

клітини. Визначте орган, який має дані

морфологічні ознаки.

А. "Гіпофіз

47. При дослідженні однієї з видалених під час операції надниркових залоз виявили великі клітини, які імпрегнуються розчином двохромовокислого калію. Який гормон синтезують ці клітини ?

А. "Адреналін

48. В ендокринологічному відділенні пацієнту встановлено діагноз: акромегалія. Гіперфункцією яких клітин гіпофізу обумовлене це захворювання?

А. Соматотропоцити

49. У жінки, що годує немовля, знизилось виділення молока. Секреторний процес у лактоцитах при цьому не порушений. З недостатністю якого гормону це пов'язано?

А. *Пролактин, лактотропін.

50. У хворого за медичними показами видалений один із наднирників. Як зміниться структура другого наднирника? А. *Гіпертрофія клітин кіркової і мозкової речовини

51. До лікаря звернувся чоловік 45 років зіскаргами на збільшення розмірів кистей,стоп, надбрівних дуг, вилиць, носа. Бувпоставлений діагноз акромегалії. Зпосиленням функції яких клітин гіпофізуце пов'язано?

А. *Соматотропоцитів

52. У пропорційно побудованої дитини наступила затримка росту. Ураженням яких клітин гіпофізу обумовлений цей стан?

А.Соматотропоциі и

53. Хворому тривалий час вводили високі дози гідрокортизону, внаслідок чого настала атрофія однієї з зон кори

наднирників. Яка це зона?

А. *Пучкова

54. На прийом до лікаря прийшов пацієнт дуже високого зросту, з довгими товстими пальцями рук, великою нижньою щелепою і відвислою нижньою губою. Підвищену секрецію якого гормону якої залози можна запідозрити?

А. *Соматотропного гормону передньої

частки гіпофіза

55. При клініному обстеженні жінки встановлено: підвищення основного обміну на 40%, посилене потовиділення, тахікардія, худорлявість. Функції якої з ендокринних залоз порушено і в якому напрямку?

А. "Щитовидної залози, гіперфункція

56. Який гормон стимулює включення кальцію в остеобласти кісткової тканини? А *Кальцитонін

57. Паренхіма адсногіпофіза представлена трабекулами, утвореними залозистими клітинами. Серед аденоцитів є клітини з гранулами, які забарвлюються основними барвниками і містять глікопротеїди. Які це клітини?

А. Тонадотропоцити, тиротропоцити.

ТРАВНА СИСТЕМА. ПОРОЖНИНА РОТА

1 .У процесі ембріогенезу відбулося

порушення формування переднього

відділу первинної кишки. Вкажіть

можливу локалізацію аномалій розвитку?

А. "Органи порожнини ропа

2.В ембріогенезі відбулось порушення

зростання латеральних носових і

верхньощелепних відростків. Які аномалії

розвитку лиця слід очікувати в даному

випадку?

А. "Латеральна рсзщелина верхньої губи

З.У немовляти під час акту ковтання

відзначається поперхування, виділення

молока через ніс, утруднене дихання. При

огляді дитини хірург виявив вроджений

дефект, так звана "вовча паща". Вкажіть,

які аномалії розвитку приводять до

виникнення даної патології.

А. 'Незрощення піднебінних відростків

4. У гістопрепараті головного кінця

зародка довжиною 6 мм на

передньобоковій поверхні шиї бачимо

валикоподібні підвищення, які виникли за

рахунок розростання мезенхіми. Як

називаються ці утворення зябрового

аппарату?

А. 'Зяброві дуги

5. У гістопрепараті головного кінця

зародка віком 5 тижнів визначаються

зяброві дуги. Назвіть, що розвивається з

першої пари даних утворень ?

А 'Нижньощелепні та верхньощелепні

відростки

6. У новонародженої дитини виявлена

серединна розщелина губи і верхньої

щелепи. Аномалія яких відростків

викликає таку ваду розвитку ?

А. *Незлиття медіальних носових

відростків

7.Недорозвиненість яких відділів лицевого

черепа в ембріональний період приводить

до появи такої вади розвитку, як "вовча

паща"?

А. 'Верхньощелепних відростків

8.В ембріогенезі відбулась затримка

зростання верхньо- і нижньощелепних

відростків. Які аномалії розвитку слід

очікувати в даному випадку?

А. ♦Макростомія

9.У дитини після народження виявлено

дефект по сагітальній лінії м'якого

піднебіння. На якому процесі це

відобразиться?

А. *Ковтання

Ю.На гістологічному препараті ротової

порожнини ембріона виявляється зубний

зачаток. Вкажіть, з яких елементів він

складається.

А. *Емалевого органа, зубного сосочка,

зубного мішечка

11 .В експерименті на тварині в зубному

зачатку зруйнували внутрішній шар

епітелію емалевого органа. Развиток якої

тканини зуба буде порушено?

А. *Емалі

12. У гістологічному препараті гістогенезу тканин зуба видно відкладання кристалів гідроксиапатиту у вигляді глобул. Для якої тканини зуба характерний даний вид мінералізації?

А.'Дентину.

13. При мікроскопічному дослідженні препарату нижньої щелепи в ділянці кореня зуба, який формується, виявлені острівці Малассе. Що є джерелом їх утворення?

А. 'Епітеліальна коренева піхва Гертвіга

14.На гістологічному препараті зріз

щелепи зародку людини 2-го місяцю

розвитку, яка містить пошкоджений

зубний епітеліальний орган. Яка

гістологічна частина зуба не буде

розвинена?

А. 'Емаль

15. У гістологічному препараті молочногозуба дитини відмічається гіпоплазія(недорозвиток) емалі. Визначте, здіяльністю яких клітин пов'язані ціпорушення.

А. 'Внутрішніх емалевих клітин

16. У гістологічному препараті розвитку зуба визначається емалевий орган , який мас форму «дзвона». У ньому розрізняють зовнішні емалеві клітини кубічної форми, внутрішні емалеві клітини призматичної форми і розташовані в центрі клітини з відростками, які формують сітку. Який

період розвитку зуба представлений у

препараті?

А. 'Період формування і

диференціювання зубних зачатків

17.3а певних причин на 5 місяці після

народження дитини порушено процес

руйнування гертвіговської піхви навколо

зуба. Розвитку якої тканини зуба заважає

ця обставина?

А. 'Цементу

18.У ході утворення плащового дентину в

молочному зубі відбулося порушення

секреторної активності

одонтобластів.Визначте, утворення яких

волокон зміниться.

А. 'Радіальних колагенових волокон

Корфа

19.У гістологічному препараті нижньої щелепи визначається дентин, що формується. Колагенові волокна, які синтезуються одонтобластами, тонкі і орієнтовані перпендикулярно до дентинних трубочок. Які волокна утворюються в дентині? А. 'Тангенційні

20. У ході утворення плащового дентину відбулося порушення синтетичної діяльності дентинобластів. Визначте, на утворенні яких волокон це відіб'ється в першу чергу.

А. 'Радіальних колагенових волокон Корфа

21.В експерименті на щурах епітеліальний зачаток різця пересаджений на місце 1 моляра. Яка коронка майбутнього зуба утвориться в даному випадку? А. *Моляра

22.Експериментально у зародка в зубному зачатку був зруйнований зовнішній шар зубного мішечка. Вкажіть, яка структура зуба не матиме свого подальшого розвитку. А. 'Періодонт

23 .Про порушення функції якої залози

може свідчити пізнє формування органів

щглепно-лииевої ділянки і пізнє

прорізування зубів у дітей?

А. *Щитовидної

24.При обстеженні пацієнта було виявленоаномалію розвитку емалі. З

пошкодженням яких структурних

компонентів зубного зачатка це пов'язано?

А. *Внутрішній емалевий епітелій

емалевого органа

25.В процесі ембріонального розвитку

сталося пошкодження поверхневих

мезенхімних клітин зубного сосочка в

зубному епітеліальному органі. До

порушення формування яких структур

зуба це може призвести?

А. *Дентину зуба

26.В ході морфогенезу зуба сталося

пошкодження внутрішніх клітин зубного

мішечка зубного органа. Формування яких

структур зуба буде порушено?

А. * Цементу зуба

27.При обстеженні хворого було виявлено

недостатній розвиток пульпи зуба. Яке

ембріональне джерело зазнало

пошкодження?

А. *Мезенхіма

28.На гістологічному препараті

сагітального розрізу закладки нижньої

щелепи 3,5-місячного плода людини

спостерігається епітеліальний емалевий

орган, який охоплює накопичення

мезенхімних клітин. Зовні емалевий орган

також оточений компактно

розташованими епітеліальними клітинами.

Як називається мезенхімне утворення, яке

оточує емалевий орган?

А.*3убний мішечок

29.У дитини 11 р. на рентгенівському

знімку відсутні бокові річці (адентія). Це

пов'язано з:

А. *Порушенням утворення емалевого

органу

ЗО.В ембріогенезі ротової порожнини

емаль зубів розвивається з:

А. *Епітелію

31 .Під час розвитку зуба у складі

емалевого органу з'являються клітини

призматичної форми, які мають

шестикутний зріз, ядро розташоване у

центральній частині клітини. Що це за

клітини?

А. *Преенамелобласти

32.Для яких клітин під час розвитку зуба

характерна інверсія (переміщення органел

і ядра в протилежну частину) та зміна

полярності?

А. *Енамелобластів

33.В ембріогенезі ротової порожнини

періодонт розвивається з:

А. *3убного мішечка

34.На екзамені, відповідаючи на запитання

про розвиток твердих і м'яких тканин зуба

студент припустився помилки, коли

сказав, що емаль утворюється клітинами

мезенхіми. Якою мала бути правильна

відповідь?

А. *3 епітеліальних клітин внутрішнього

шару емалевого органу.

35.Помилка студента в його відповіді на

запитання про склад пародонта була в

тому, що він назвав серед інших тканин

Меккелів хрящ і зубний мішечок. Якою

повинна бути правильна відповідь?

А. *До складу пародонта входять

періодонт, ясна, кісткова альвеола

Зб.Студент запам'ятав, що епітелій у

слизовій оболонці ротової порожнини

багатошаровий плоский незроговілий. У

гістологічному препараті щоки він

побачив, що з обох боків її епітелій

зроговілий. Про що мав пам'ятати

студент?

А. *3роговівати може проміжна зона

слизової оболонки щоки

37.Стоматолог у кабінегі поліклініки дав

завдання Інтерну обстежити в пацієнта

ділянки слизової оболонки ротової

порожнини, котрі зроговівають. Які це

ділянки?

А. *На твердому піднебінні, вільних краях

ясен та вздовж проміжної частини щоки

38. У гістологічному препараті визначається слизова оболонка, вкрита багатошаровим плоским незроговілим, місцями - багатошаровим плоским, частково зроговілим епітелієм. До складу слизової оболонки також належить власна пластинка, м'язова пластинка відсутня. Яку локалізацію мас така слизова оболонка ?

А. *Ротова порожнина

39. .Який епітелій вкриває слизову оболонку ротової порожнини?

А. *Багатошаровий плоский

40.Причина виникнення деяких захворювань ротової порожнини пов'язана з особливостями будови слизової оболонки. Які морфологічні ознаки характеризують ці особливості? А. 'Місцями відсутні підслизова основа та м'язова пластинка слизової В. Слизова вкрита перехідним епітелієм, відсутня підслизова основа С. Слизова вкрита одношаровим призматичним війчастим епітелієм О. Добре розвинута м'язова пластинка слизової, відсутня підслизова основа Е. Слизова вкрита перехідним епітелієм, відсутня м'язова пластинка 41 .Структурно-функціональною одиницею м'язової тканини мімічної мускулатури є симпласт. Яка це м'язова тканина з перелічених нижче?

А. *Поперечно-посмугована

42. У хворого виявлена легка гіперемія шкіри та лущення гіперемійованих ділянок у ділянці нижньої щелепи. Межі пошкоджених ділянок чітко окреслені, мають неправильну форму, при пальпації безболісні. Який з епітеліїв пошкоджений? А. *Багатошаровий плоский зроговілий

43.Термін оновлення епітелію слизової

оболонки твердого піднебіння складає:

А. * 10-12 діб

44. У гістологічному препараті визначається орган, основу якого складає скелетна поперечно-посмугована м'язова тканина. Орган має шкірний, проміжний і слизовий відділи. Епітелій - багатошаровий плоский зроговілий, у слизовому відділі переходить у багатошаровий плоский незроговілий. Назвіть даний орган.

Л. 'Губа

45. Немовля отримує материнське молоко. Які гістологічні структури ротової порожнини пристосовані для подразнення соска грудей, що викликають рефлекторну молоковіддачу?

А. 'Епітеліальні ворсинки губи

46. Які основні особливості будови слизової оболонки ясен?

А. 'Зрошена з окістям

47.При деяких захворюваннях ясен

виявили порушення цілісності слизової

оболонки, яка вистеляє ясна. Які

особливості будови слизової оболонки

ясен можна спостерігати в нормі?

А. 'Нерухомо зрощена з окістям, власна

пластинка утворює високі сосочки,

відсутня м'язова пластинка

48. У гістологічному препараті

спостерігаємо утвір ротової порожнини,

який складається з слизової оболонки, має

вільну частину і прикріплену частину, яка

міцно зрослася з окістям. Епітелій -

багатошаровий плоский зроговілий.

Власна пластинка утворює довгі сосочки,

які глибоко занурені в епітелій. Назвіть

дане утворення.

А. *Ясна

49.0днією з ланок у патогенезі

пародонтозу вважають руйнування

епітелію ясен у місці прикріплення до

кутикули емалі зуба, шо призводить до

утворення воріт для проникнення

мікроорганізмів. Як називають щілинний

простір, що обмежений поверхнею шийки

зуба і вільним краєм ясен?

А. 'Ясенна кишеня

5О.Які особливості будови слизової

оболонки твердого піднебіння?

А. 'Щільно зрощена з окістям

51. При вивченні гістологічного препаратуротової порожнини дитини в ділянціпіднебінного шва виявлено характернепотовщення епітелію у вигляді концентричних нашарувань епітеліоцитів. Як називаються такі структури?

А. 'Епітеліальні тільця піднебіння

52. У гістологічному препараті визначається утворення ротової порожнини, в основі якого лежить кісткова тканина. Воно вкрите слизовою оболонкою. В утворенні розрізняємо жирову, залозисту і крайову зони. В усіх зонах власної пластинки колагенові волокна утворюють міцні пучки, які вплітаються в окістя. Яке утворення представлене на препараті?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]