Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

гістологія

.doc
Скачиваний:
111
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
252.42 Кб
Скачать

А. *Одношаровий призматичний

облямований

35. При ентероскопічному обстеженні під час активного травлення відмічається активний рух ворсинок тонкої кишки, в результаті чого змінюється їх довжина. Якою з означених нижче причин це обумовлено?

А. *Скороченням гладких міоцитів

36. Кожні дві доби відбувається заміна епітеліального вистелення тонкої кишхи. Назвіть клітини, що зумовлюють фізіологічну регенерацію епітелія тонкої кишки.

А. *Стовпчасті епітеліоцити без облямівки

37. У цитоплазмі епітеліоцитів кишки виявлені гранули, в яких гістохімічними методами виявлені дипептидази, лізоцим і іони цинку. Вкажіть ці клітини.

А. *Клітини Панета

38. У гістопрепараті представлений орган травної системи, який має сильно потовщену власну пластинку слизової оболонки, що містить разом з підслизовою основою численні лімфоїдні вузлики. В якому органі лімфоїдні вузлики посідають найбільший об'єм відносно товщини всієї

СТІНКИ?

А. * Апендикс

39. При деяких захворюваннях товстої кишки змінюються кількісні співвідношення між епітеліоцитами слизової оболонки. Які типи клітин переважають в епітелії крипт товстої кишки у нормі?

А. *Келкхоподібні клітини

40. При ендоскопічному дослідженні виявлено пухлину, яка походить із слизової оболонки словпчастої зони прямої кишки. З якого епітелію утворилась ця пухлина?

А. *Багатошарового кубічного

41. На мікропрепараті тонкої кишки у власній пластинці слизової оболонки виявили скупчення клітин кулястої форми з великими базофільними ядрами, які оточені вузьким обідком цитоплазми. У більшості таких скупчень центральна частина світла і містить менше клітин, ніж периферійна. До якої морфологічної структури належать такі скупчення ?

А. *Лімфатичний вузлик

42. Деякі захворювання кишки пов'язані зпорушенням функції екзокриноцитів із ацидофільними гранулами. Де розташовані ці клітини в нормі?

А. *У дні кишкових крипт

43.Виявлено, що найчастіше запалення

червоподібного відростка (апендицит)

трапляється після перенесених вірусних

інфекцій. Які морфологічні особливості

будови стінки червоподібного відростка

сприяють цьому?

А. *Вміщує багато скупчень лімфоїдної

тканини

44.У гістологічному препараті

представлений поперечний зріз стінки

порожнистого органу, слизова оболонка

якого вкрита багатошаровим плоским

незроговілим епітелієм. Який це орган ?

А. *Стравохід.

45. На гістологічному препараті кишки підслизова основа заповнена кінцевими секреторними відділами білкових залоз. Який відділ кишки представлений на препараті ?

А. *Дванадцятипала кишка.

46. На гістологічному препараті стінки

тонкої кишки на дні крипт знайдено

розташовані групами клітини, в апік

частині яких містяться великі ацидос

секреторні гранули; цитоплазма

забарвлена базофільно. Які це клітш

А. *Клітини Панета.

47. У хворого, який отруївся речовин ССЬ4, спостерігається порушення цілісності мембран лізосом у більшос клітин печінки. Яким буде результат впливу отрути на клітини печінки? А. *Розвивається аутоліз, що призвем загибелі клітин

48. При розростанні сполучної тканш паренхімі печінки (фіброз), внаслідок хронічних захворювань, спостерігаєті порушення циркуляції крові. Який напрямок руху крові в класичній печінковій часточці за умов норми? А. *Від периферії до центра

49. На електронній мікрофотографії представлена клітина печінки, у цитоплазмі якої видно гранули, що мг ущільнення в центрі, схоже на кісточі Крім того відомо, що ця клітина має протипухлинну активність. Яка це клітина?

А. *ріі-клітина

50. У результаті ножового поранення ділянці печінки була пошкоджена печінкова артерія, але кров продовжуї поступати до печінкової часточки. Які судина забезпечила подачу крові до часточки?

А. *Навколочасточкова вена

51. У результаті впливу гепатотропної трунку в гепатоцитах була зруйнована гранулярна ендоплазматична сітка. Си яких речовин буде порушений в епіте.г печінки?

А. * Альбумінів і фібриногену

52. При порушенні зв'язків між гепатоцитами печінки, що виникають внаслідок деяких патологічних процес жовч може потрапляти в кров, викликаючи жовтяницю. Порушенням якого типу міжклітинних контактів мо пояснити це явище?

А. *Щільного

53. У гістопрепараті підшлункової залози бачимо групу клітин. Частина з них разташована центрально та має базофільні секреторні гранули. Відомо, що гранули нерозчинні у воді, але добре розчинні в спирті та їх секрет регулює вуглеводневий обмін. Назвіть ці клітини.

А. *В-клітини

54. При зверненні до лікаря хворий скаржився на дуже сильний біль в епігастральній ділянці, нудоту, блювоту, різке підвищення температури. Госпіталізований з підозрою на панкреатит. Відомо, що при цьому захворюванні можлива некротизація великих ділянок залозистої тканини - панкреанекроз. Які з відомих клітинних органел (при умові руйнування своїх власних мембран) здатні викликати такий масивний аутоліз з руйнуванням тканин? А. *Лізосоми

55.Тварині ввели препарат (солі кобальта),який вибірково пошкоджує А-клітиниострівця підшлункової залози. Якафункція буде порушена?

А. *Синтез глюкагону

56. Підшлункова залоза є залозою змішаної секреції, яка виконує як екзокринну, так і ендокринну функцію. Які клітини цієї залози виконують екзокринну функцію?

А. *Ациноцити

57. Хворий віком 50 років скаржиться на підвищення апетиту, спрагу, зниження маси тіла, стомлюваність.При лабораторному обстеженні виявлено підвищення кількості цукру в крові. Функція яких клітин зумовлює розвиток даного захворювання?

А. *В-клітик

58. Хворий, 55 років, наглядається в ендокринолога з приводу порушення ендокринної функції підшлункової залози, що проявляється зменшенням кількості гормону глюкагону в крові. Функція яких клітин цієї залози порушена в цьому випадку?

А-клітин острівців Лангерганса

59. Після гастректомії у хворого розвивається злоякісна анемія. Відсутність яких клітин залоз шлунку викликає дану патологію?

А. *Парієтальних.

60. У гістологічному препараті паренхіма органа представлена часточками, які мають форму шестигранних призм і складаються з анастомозуючих пластинок, між якими лежать синусоїдні капіляри, які радіально сходяться до центральної вени. Який анатомічний орган має дану морфологічну будову?

А. *Печінка.

61. Хвора з 14 років хворіє на цукровий діабет. Які клітини підшлункової залози нефункціонують?

А. *В - клітини

62. У дитини першого року життя спостерігається порушення створожування материнського молока. З порушенням діяльності яких клітин власних залоз шлунка це пов'язано?

А. *Головні екзокриноцити

63. На електронній мікрофотографії епітелію дванадцятипалої кишки чітко виявляються клітини з електроннощільними гранулами в базальному полюсі. Яка це клітина? А. *Ендокринна

64. У хворого при гастроскопії виявлено недостатню кількість слизу, що вкриває слизову оболонку. З порушенням функції яких клітин стінки шлунка це пов'язано? А. *Клітин призматичного залозистого епітелію

65. Введення інсуліну для оцінки повноти ваготомії супроводжується значним збільшенням кислотності шлункового соку. Які клітини залоз шлунка забезпечують це?

А. *Парієтальні

66. Під дією шкідливих факторів стале вогнищеве пошкодження епітелію шл; За рахунок яких клітин це сталося? А. *Шийкові мукоцити

67. При запальних захворюваннях шл) пошкоджується покривний епітелій слизової оболонки. Який епітелій страждає?

А. * Одношаровий призматичний

залозистий

68. При обстеженні хворого з захворюванням тонкої кишки виявлене порушення процесів пристінкового та мембранного травлення. З порушення», функції яких клітин це пов'язано?

А. "Стовпчастих з облямівкою

69. У людей, що схильні до надмірного споживання солодкого, постійно знаходяться в стані напруги певні кліті підшлункової залози. Які саме?

А. *В-клітини

70. Деякі захворювання тонкої кишки пов'язані з порушенням функції екзокриноцитів з ацидофільними гранулами (клітини Панета). Де розташовані ці клітини?

А. *На дні кишкових крипт

71. При деяких захворюваннях товстої кишки змінюються кількісні співвідношення між епітеліоцитами слизової оболонки. Які типи клітин переважають в епітелії крипт товстої кишки в нормі?

А. *Келихоподібні клітини

72. При ректороманоскопії виявлено пухлину, яка походить зі слизової оболонки кінцевого відділу прямої киш З якого епітелію утворилася ця пухлин! А. *Багатошарового плоского незроговілого

73. При обстеженні хворого виявлено аномалію розвитку печінки. Яке ембріональне джерело зазнало пошкодження?

А. *Ентодерма середнього відділу

первинної кишки

74. При гістологічному обстеженні аспіраційного біоптату слизової оболонки шлунка у хворого, що страждає на виразкову хворобу, виявлено збільшення кількості гландулоцитів, що мають оксифільні властивості цитоплазми. Утворення якого компоненту шлункового соку забезпечують ці клітини?

А. *Соляну кислоту

75. У гістопрепараті представлений органтравної ситеми, стінка якого складається з4 оболонок: слизової, підслизивої,м'язової і серозної. Слизова оболонка маєскладки і ямки. Визначіть, який орган маєданий рельєф.

А. *Шлунок

76.У гістопрепараті представлений зріз

стінки органа травної трубки, рельєф

слизової якого представлений ямками.

Поверхня ямок покрита епітелієм, в якому

всі клітини лежать на базальній мембрані,

мають призматичну форму, апікальна

частина клітин заповнена краплями

мукоїдного секрету. Визначте, який орган

має таку будову

А. *Шлунок

77.У гістопрепараті представлений орган,у власній пластинці слизової оболонкиякого знаходяться прості трубчасті залози,які складаються в основному з головних іпарієтальних, а також слизових, шийковихта ендокринних клітин. Вкажіть вид залоз.

А. *Власні залози шлунка

78.У гістопрепараті представлена залоза.

У часточках визначаються ацинуси,

секреторні клітини яких мають дві зони:

базальну - гомогенну базофільну і

апікальну - зимогенну оксифільну. Який

орган має дані ключові морфологічні

ознаки?

А. *Підшлункова залоза

79. У гістопрепараті визначається

паренхіматозний орган, структурно-функціональною одиницею якого є часточки. Останні мають нечіткі межі, всередині знаходиться центральна вена, радіально направлені балки, внутрішньочасточкові синусоїдні капіляри. Часточка обмежена міжчасточковими артеріями, венами і жовчними протоками (тріадами). Вкажіть, якому органу належать дані морфологічні ознаки. А. *Печінці

80. У хворого з хронічним атрофічним гастритом виявили ознаки гіпохромної анемії. Порушеннями функцій яких клітин залоз шлунка можна пояснити розвиток анемії ?

А. *Парієтальні клітини

81. Хворий поступив у терапевтичну клініку. Лабораторно встановлено зниження кислотності шлункового соку. Які клітини шлункових залоз обумовили даний стан ?

А. *Парієтальні

82. Хворому на хронічний гастрит зроблена внутрішньошлункова рН-метрія, якою встановлено зменшення кислотності шлункового соку. Функція яких клітин знижена ?

А. *Парієтальні екзокриноцити

83. При морфологічному аналізі біопсійного матеріалу слизової оболонки стравоходу, взятою від хворого, виявлено процес зроговіння епітелію. Який з означених нижче типів епітеліїв Екриває слизову оболонку стравоходу в нормі?

А. *Багатошаровий плоский незроговілий

84. У онкологічного хворого після променевої терапії морфологічним дослідженням виявлено значне порушення процесу регенерації епітеліального шару слизової оболонки тонкої кишки. Які клітини епітеліального покриву пошкоджені?

А. *Стовпчасті епітеліоцити без облямівки

в криптах

85. Лікар-інфекціоніст виявив у хворого синдром гострого ентероколіту з

порушенням процесів травлення та всмоктування продуктів розщеплення. При пошкодженні яких клітин кишково епітелію спостерігаються такі порушені А. ""Стовпчастих клітин з облямівкою

86. При обстеженні хворого 43 років виявлено, що у нього в шлунку погано перетравлюються білкові продукти. Анг шлункового соку виявив низьку кислотність. Функція яких клітин шлуні порушена в даному випадку?

А. *Парієтальні екзокриноцити

87. У хворого зменшена швидкість оновлення епітелію тонкої кишки. З ушкодженням яких клітин епітелію це може бути пов'язане?

А. *Стовпчастих епітеліоцитів без

облямівки

88. У хворого В. 39 років після промінеї терапії з приводу пухлини печінки, утворилась виразка тонкої кишки внаслідок пригнічення мітотичної активності клітин, за рахунок яких відбувається оновлення покривного епітелію тонкої кишки. Назвіть їх.

А. *Стовпчасті клітини крипт без

облямівки

89. Хворий С. 45 років госпіталізований скаргами на біль в шлунку. Гастроскопі виявила наявність невеликих за розміре виразок в ділянці дна шлунка. Порушен функції яких клітин слизової оболонки шлунка стало однією з причин пошкодження слизової оболонки?

А. *Клітин поверхневого епітелію, що

виробляють слизовий секрет

90. У хворої внаслідок опіку стравоход; оцтовою кислотою пошкоджений епіте: слизової оболонки. Які клітинні структ; покривного епітелію є джерелом репаративної регенерації?

А. *Стовбурові клітини

91. У гістопрепараті представлена слизі

оболонка органа. На поверхні ворсинок в

епітеліальному пласті визначаються

призматичні з облямівкою і келихоподібні

клітини. У склад якого органа входять дані

клітини?

А. *Тонкої кишки

92. У результаті вірусної інфекції постраждали клітини, що утворюють стінки жовчних капілярів. Це створило умови для надходження жовчі в кров синусоїдних капілярів. Які клітини ушкоджені?

А. *Гепатоцити

93. При ультрамікроскопічному дослідженні популяції "темних" гепатоцитів в цитоплазмі клітин визначенорозвинуту гранулярну ендоплазматичнусітку. Яку функцію в даних клітинахвиконує ця органела?

А. *Синтез білків плазми крові.

94. У хворого після гострого панкреатиту за аналізами визначається масштабне

пошкодження екскреторних ациноцитів. За рахунок яких клітин йтиме їх відновлення

А. * Клітини вставних проток

ДИХАЛЬНА СИСТЕМА

1.У боксера після отриманої травми носа

відзначається порушення нюху. Вкажіть

клітини, ушкодження яких може привести

до втрати нюху.

А. *Нейросенсорні клітини

2.У хворого з гострим ринітом виявлена

гіперемія і сухість слизової оболонки

носової порожнини. Які з клітин епітелію

слизової оболонки порожнини носа

відповідають за виділення слизу?

А. ""Келихоподібні

3.Хронічний риніт супроводжується

пошкодженням епітелію слизової

оболонки порожнини носа. Яким з

означених нижче типів епітелію вистелена

слизова оболонка носової порожнини?

А. *Багаторядним призматичним

війчастим

4.Після тривалого запалення слизової

оболонки носової порожнини в хворого

спостерігаються зміни з боку епітелію.

Який епітелій зазнав змін?

А. *Одношаровий багаторядний

5.У гістологічному препараті трахеї в

складі багаторядного миготливого

епітелію спостерігаються невисокі клітини

овальної або трикутної форми. Своєю

верхівкою вони не досягають апікальної

поверхні епітелію, у частини клітин

бачимо фігури мітозу. Яку функцію

виконують ці клітини?

А. *Є джерелом регенерації

6. У гістологічному препараті

представлений орган, стінка якого

складається з слизової, підслизової,

фіброзно-хрящової і адвєнтиційної

оболонок. Епітелій багаторядний

війчастий, м'язова пластинка слизової

відсутня, в підслизовій - білково-слизові

залози. Паліновий хрящ утворює

незамкнені кільця. Який орган має дані

морфологічні ознаки?

А. *Трахея

7.У хрящах трахеї не відбувається

обвапнування матриксу. З відсутністю якої

речовини це пов'язано?

А. *Колагена X типу

8.У чоловіка 66 років діагностована

злоякісна епітеліальна пухлина, що

походить із бронху середнього калібру.

Який епітелій є джерелом розвитку цієї

пухлини?

А. *Одношаровий багаторядний війчастий

У препараті представлений порожнистий орган. Слизова оболонка вкрита дворядним війчастим епітелієм, щопереходить в однорядний. Мязова пластинка слизової добре розвинена відносно товщини всієї стінки. Хряща і залоз немає. Який орган представлений у мікропрепараті?

А. *Дрібний бронх

10. У хворої на бронхіальну астму

зафіксовано приступ затрудненого дихання. В якому відділі бронхіального дерева відзначається спазм м'язових клітин, що викликає даний приступ?

А. * Бронхи малого калібру

11. При розтині чоловіка 65 років, який страждав на захворювання легень, патологічний процес локалізований у бронхах, де при гістологічному дослідженні виявляли залози, хрящові острівці та багаторядний циліндричний миготливий епітелій. В яких бронхах виявлено зміни?

А. *Середні бронхи

12.У дитини двох років часто спостерігаються запальні процеси легень. З порушенням функції яких утворів 'компонентів) клітин покривного епітелію бронхіального дерева це може бути пов'язано?

А.*Війок

13.При бронхіальній астмі під впливом біологічно активних речовин спостерігається скорочення м'язів стінки одного з відділів бронхіального дерева. Який бронх реагує на дану алергічну реакцію?

А. *Дрібний бронх

14.У робітника хімічного виробництва після вдихання їдких парів відбулася загибель війчастих епітеліоцитів бронхів. За рахунок яких клітин слизової оболонки відбудеться регенерація війчастих клітин? А. *Вставних клітин

15.В епітелії повітроносних шляхів є клітини з куполоподібною апікальную частиною, на поверхні якої розміщуються мікроворсинки. У клітині виявляється добре розвинений синтетичний апарат, а і апікальній частині - секреторні гранули. Назвіть цю клітину. А. *Клітина Клара

16. Якому відділу повітроносних шляхів відповідає дана характеристика: епітелій війчастий дворядний поступово переходить в однорядний, хрящові острівці та залози відсутні, добре розвинена м'язова пластинка?

А. *Малі бронхи

17. На препараті одного з відділів дихальної системи виявлений трубчастий орган, в якому видний невисокий епітелій, добре розвинута м'язова оболонка, відсутні залози і хрящ. Назвіть цей орган. А. *Малі бронхи

18. Під дією алергена в хворих з бронхіальною астмою виникають приступи, які характеризуються затрудненим видихом - експіраторна задишка. Вкажіть місце дії алергена. А. *Бронхи дрібного калібру

19. На гістологічному препараті легенів виявляється структура, стінка якої складається із одношарового кубічного війчастого епітелію, м'язова пластинка має сіткоподібне розташування гладких міоцитів, складки слизової відсутні. Що це за утворення?

А. *Термінальний бронх

20. До аерогематичного бар'єру входить сурфактант, який відіграє захисну роль та зменшує поверхневий натяг. Визначте, які клітини утворюють сурфактант.

А, *Великі альвеолоцити (2-го типу)

21. У недоношеної дитини виявлено спадшня стінки альвеол через відсутність сурфактанту. Вкажіть, порушення функції яких клітин стінки альвеоли обумовлює дану картину.

А. *Великих альвеолоцитів (II типу)

22. У недоношених дітей часто виникають запалення легень тому, що великі секреторні епітеліоцити (альвеолоцити 2- го типу) не виконують свою функцію. Яку функцію повинні виконуваї и ці альвеолоцити?

А. * Синтез мембран сурфактанта

23. У хворого на антракоз при рентгенобстеженні легень виявлено ділянки затемнення, а в харкотинні - наявність часток пилу. Які клітини альвеол легень захоплюють частки пилу? А. "Альвеолярні макрофаги

24. У дитини до 8 років, в період інтенсивного формування тканин легень, під впливом захворювань порушені процеси диференціювання альвеолярного епітелію. До яких наслідків це призведе? А. "Порушення проліферації великих альвеолоцитів і продукції сурфактанта

25. Хворий поступив у лікарню з нападомбронхіальної астми, що розпочався вночі.Відзначається ціаноз та блідість обличчя.Спазм якого відділу повітроносних шляхів має місце у даному випадку?

А. "Бронхи малого калібру

26. В альвеолярний простір ацинуса проникли бактерії, де відбулася їх взаємодія з сурфактантом. Це привело в активний стан клітини, які локалізуються в стінках альвеол і на їх поверхні. Які це клітини?

А. *Альвеолярні макрофаги

27. У біоптаті легені при мікроскопічному дослідженні виявляются термінальні бронхіоли. Який епітелій вистеляє ці бронхіоли?

А. "Одношаровий кубічний війчастий

28. При мікроскопічному дослідженні легені недоношеної дитини виявлено спадіння стінки альвеол через відсутність сурфактанта. Вкажіть, з порушенням развитку яких клітин стінки альвеоли це зв'язано?

А. *Альвеолоцитів II типу

29. На електронній мікрофотографії біопсійного матеріалу подано легеню недоношеної дитини. Виявлено злипання стінки альвеол через відсутність сурфактанту. Порушення функції яких клітин стінки альвеоли зумовлюють дану картину?

А. *Альвеолоцитів ІІ-го типу

30. В альвеолах легень є спеціальні клітини, через які здійснюється газообмін.

вони входять до складу аерогематичноі

бар'єру. Що це за клітини?

А. "Респіраторні епітеліоцити альвеол

31. На електронній мікрофотографії представлені структури у вигляді відкритих пухирців, внутрішня поверхь яких вистелена одношаровим епітелієм який утворений респіраторними та секреторними клітинами. Які це структури?

ААльвеол

32. У недоношених дітей розвивається синдром дихальної недостатності. Недостатність якого компоненту лежиті основі цієї патології?

А. *Сурфактанта ацинуса

33. При запальних захворюваннях легеи можливі ділянки спадіння легеневої тканини внаслідок недостатності сурфактантної системи. Назвіть ділянки де сурфактант вкриває внутрішню поверхню дихальних шляхів.

А. *Альвеола

34. На мікроскопічному препараті леген людини, хворої на запалення легень, спостерігаємо пошкодження клітин, які відповідають за респіраторну функцію, клітини стінки альвеол:

А. *Альвеолоцити І типу

35. В альвеолах легень є спеціальні клітини, через які здійснюється газообм вони входять до складу аерогематичноп бар'єру. Що це за клітини?

А. "Респіраторні епітеліоцити альвеол

36. Відомо, що внутрішня поверхня легеневих альвеол вкрита сурфактаитни комплексом, що зменшує їх поверхневиі натяг і запобігає злипанню.За рахунок діяльності яких клітин він може бути зруйнований?

А. * Клітини Клара

37. Назвіть клітини, які беруть участь в утворенні сурфактантного альвеолярног комплексу.

А. *Альвеолоиити 2-го типу

38. Відомо, що робота в шахті пов'язана з вдиханням значної кількості вугільного пилу. В яких клітинах легень можна виявити вугільний пігмент?

А. *Альвеолярних макрофагах

39. У хворого на сухий плеврит вислуховується шум тертя плеври. При ураженні якого виду епітелію відзначається цей симптом?

А. *Одношаровий плоский епітелій

40. До лікаря звернувся хворий зі скаргами на біль у грудній порожнині при диханні.Після обстеження були виявлені зміни з боку епітелію плеври. Який епітелій зазнав змін?

А. *Одношаровий плоский

41. До лікаря отоларинголога звернувся хворий зі скаргами на сухість у носовій порожнині, що викликає неприємні відчуття. При дослідженні слизової оболонки носової порожнини встановлено порушення функції слизових залоз, що в ній розташовані. В якому шарі слизової оболонки носової порожнини розташовані ці залози?

А. *У власній пластинці слизової

оболонки

42. Дитина вдихнула ґудзик, який за допомогою бронхоскопу був видалений з правого головного бронху. Який епітелій бронху найбільш імовірно пошкоджений стороннім предметом?

А. *Одношаровий багаторядний війчастий,

43. Підчас виконання інтубації пошкоджена стінка трахеї. Цілісність якого виду епітелію була порушена при цьому?

А. *Одношарового багаторядного

війчастого

44. У чоловіка 48 років діагностована доброякісна епітеліальна пухлина вісцеральної плеври верхньої частки правої легені. Який епітелій є джерелом розвитку пухлини?

А. *Одношаровий плоский

45. У стінці бронха при гістологічному дослідженні чітко визначаються залози, хрящові острівці та багаторядний циліндричний миготливий епітелій. В яких бронхах зміни? " >

А. *Середні бронхи

46. Хворий поступив у відділення з приступом задухи, обумовленим спазмом гладкої мускулатури дихальних шляхів. Назвіть відділи повітроносних шляхів, з котрими в основному зв'язаний даний приступ.

А. *Бронхи малого калібру

47. У гістологічному препараті повітроносних шляхів у складі покривного епітелію знаходяться війчасті і келихоподібні клітини, які формують муко-циліарний комплекс. Вкажіть, яка функція належить даному комплексу.

А. *Очищення повітря від пилових

часточок

48. На електронній мікрофотографії біопсійного матеріалу представлені структури, до складу яких входить сурфактант, альвеолоцити І типу, базальна мембрана і фенестрований ендотелій капілярів. Якому гісто-гематичному бар'єру в організмі людини належать дані структури?

А. *Аерогематичному.

49. У гістологічному препараті представлений орган, стінка якого складається з слизової, підслизової, фіброзно-хрящової і адвентиційної оболонок. Епітелій - багаторядний війчастий. У підслизовій основі знаходяться слизово-білкові залози. Гіаліновий хрящ утворює крупні пластини. Який орган має дані морфологічні ознаки?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]