Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Гігієна тести 6 курс

.doc
Скачиваний:
2039
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
1.4 Mб
Скачать

Тема 17.

Гігієнічна оцінка факторів трудового процесу

та виробничого середовища

Аналізуючи результати періо­дичного медичного огляду робітників-шліфувальщиків художнього скла, було виявлено, що у 40 % робітників із тривалим стажем у віці 30-45 років установлений діагноз - неврит ліктьо­вого нерва, у 21 % - вегетативно-чут­ливий поліневрит, у 12 % - вегетоміо-фасціїт верхніх кінцівок. Робітники шліфують вироби за допомогою обер­тового абразивного диска. З дією яко­го несприятливого фактора пов'язане виникнення даних захворювань?

*А. Вібрація

В. Несприятливий мікроклімат

С. Пил

D. Шум

Е. ЕМП

В гальванічному цеху машинобудівного заводу, де працюють жінки має місце ручне періодичне (до 2 разів за годину) переміщення оброблених деталей. Яку граничну норму підіймання і переміщення вантажу жінками слід рекомендувати адміністрації згідно з нормативами, затвердженими МОЗ України?

*А. 5 кг

В. 20 кг

С. 10 кг

В. 7кг

Е. 15 кг

В інструментальному цеху про­водиться поверхневе заточування з використанням струмів високої частоти. Умови праці характеризуються пере­вищенням граничних рівнів шуму, ЕМП, пилу, що містить залізо, моліб­ден, двоокис кремнію. При обстеженні інструментальника діагностовано вегетосудинну дистонію, неврастенію, порушення ендокринної регуляції. Етіо­логічним фактором є:

*А. ЕМП

В. Шум

С. Залізовмісний пил

D. Молібденвмісний пил

Е. Двоокис кремнію

В механічному цеху фрезеру­вальник піддається дії високих рівнів шуму. Через 7-8 років роботи за фа­хом у нього може розвинутись профе­сійне захворювання - нейросенсорна приглухуватість. Які з запобіжних за­ходів є найбільш значущими?

*А. Заходи технологічного характеру

В. Заходи медичної профілактики

С. Заходи індивідуального захисту

D. Заходи технічного характеру

Е. Планувальні заходи

В одному з виробничих примі­щень параметри мікроклімату не від­повідають гігієнічним вимогам. Най­більш ефективним засобом його нор­малізації є:

*А. Оснащення кондиціонерами

В. Оснащення потужною витяж­ною вентиляцією

С. Оснащення ефективною при­пливною вентиляцією

D. Оснащення ефективною при­пливно-витяжною вентиляцією

Е. Оснащення вхідних дверей при­міщення повітряно-тепловою заві­сою

В одному із приміщень коксо-хімічного підприємства має місце постійне порушення параметрів мікроклімату. З метою гігієнічної оптимізації виробничого мікроклімату необхідно рекомендувати:

A * Обладнати приміщення кондиціонером

B Встановити штучну витяжну вентиляцію.

C Встановити штучну припливну вентиляцію.

D Встановити штучну припливно-витяжну вентиляцію.

E Обладнати вхідні двері приміщення повітряно-тепловою завісою.

Вивчались умови праці робіт­ників теплиць. Встановлено, що темпе­ратура повітря становить 32,0-35,0 °С, відносна вологість - 99 %, швидкість руху повітря складає 0,01 м/с. Який основний шлях тепловіддачі у таких мікрокліматичних умовах?

*А. Випромінювання

В. Випаровування

С. Конвекція

D. Кондукція

Е. Конвекційно-кондукційний

Вивчено умови праці вальщиків ліспромгоспу, які працюють з бензопилою (масою 15 кг) протягом 6 годин за робочу зміну. Вальщик працює стоячи, кистями рук стискає гумові рукоятки бензопили з силою 150-200 Н, які тримає на рівні попереку. Вкажіть вид вібрації за джерелом виникнення, що діє на робітників у даних умовах.

*А. Локальна

В. Транспортно-технологічна

С. Технологічна А

D. Транспортна

Е. Технологічна Б

Видобуток корисних копалин підземним способом супроводжується утворенням пилу, максимальна концентрація якого може перевищувати допустиму концентрацію у десятки разів. При цьому вміст вільного діоксиду кремнію в пилових частках досягає 38 % в залежності від мінералогічного складу гірничої маси. До якого виду пневмоконіозу може привести вдихання такого пилу протягом років?

А. Силікозу

В. Металоконіозу

С. Талькозу

D. Карбоконіозу

Е. Силікатозу

Виконання ремонтних робіт у закритому автомобільному боксі проводилося при працюючому двигуні. Через 30-40 хв. у слюсарів-ремонтників з'явився сильний головний біль в ділянці скронь, шум у вухах, нудота, блювання. Для якого гострого профе­сійного отруєння характерні зазначені ознаки?

*А. Оксидом вуглецю

В. Парами бензину

С. Тетраетилсвинцем

D. Оксидом азоту

Е. Масляним аерозолем

Водій ремонтував машину в за­критому гаражі, після чого звернувся зі скаргами на головний біль, запамо­рочення, нудоту, м'язову слабість, со­нливість. При огляді відзначене при­скорення пульсу, дихання, збуджен­ня, гіпертензія, манія переслідування. Найбільш імовірний діагноз?

*А. Інтоксикація оксидом вуглецю

В. Інтоксикація етилованим бензи­ном

С. Посттравматична енцефалопатія

D. Гіпертонічний криз

Е. Астеновегетативний синдром

Водій таксі 46-ти років переніс інсульт, після якого залишився правобічний геміпарез. Водія визнано інвалідом І групи. Визначте, до якої групи здоров'я належить вказана особа?

A * 5

B 4

C 3

D 2

E 1

Джерелами утворення пилу в шахті є різні виробничі процеси, пов’язані з відокремленням вугілля і породи від масиву та їх дроблення. Засоби боротьби з пилом у вугільних шахтах передбачають попередження або значне зменшення пилоутворення. Укажіть найбільш ефективні заходи боротьби з пилом у підземних виробках вугільних шахт.

А.  Водяне зрошення і вентиляція

В. Вентиляція

С. Використання індивідуальних засобів захисту

D. Технічні заходи

Е. Технологічні заходи

Для захисту персоналу радіоло­каційних станцій від короткохвильово­го випромінювання у приміщенні пе­редбачені: екранування робочих місць екранами з просвинцьованого скла, використання комбінезона і окулярів, скорочений робочих день операторів. Які заходи ще треба впровадити?

*А. Необхідне екранування робочих місць металевими сітками

В. Необхідності в захисті від ко­роткохвильового випромінювання немає

С. Всі засоби захисту відповідають гігієнічним вимогам

D. Необхідне використання ізолюючого костюма

Е. Необхідне використання протигаза та рукавичок

Для надання металевим виробам підвищеної твердості їх загартовують у печах з індукційним нагрівом при температурі 800-900°С. Теплове випромінення на робочих місцях сягає 1800 ккал/м2. Який із перелічених профілактичних заходів є найбільш ефективним для попередження перегрівання в цих умовах?

A *Екранування печей як джерел випромінення

B Влаштування повітряних душів

C Застосування кабін з радіаційним охолодженням стін

D Застосування індивідуальних засобів захисту

E Організація профмедоглядів

Для проведения периодического медицинского осмотра рабочих химического завода по производству хром- и никельсодержащих минеральных соединений создана врачебная комиссия в составе: терапевт, дерматолог, травматолог, окулист, невропатолог, иммунолог, хирург, отоларинголог, гематолог. Определите минимальный состав врачебной комиссии с учетом особенностей выпускаемой заводом продукции.

A *Отоларинголог, терапевт, дерматолог

B Терапевт, дерматолог, травматолог

C Терапевт, окулист, невропатолог

D Терапевт, иммунолог, хирург

E Терапевт, гематолог, окулист

До лікарні звернувся хворий зі скаргами на порушення больової та тактильної чутливості, біль в кінцевих фалангах пальців, що виникає після роботи. На підприємстві він працює з механічними приладами. Яку патологію треба запідозрити в цьому випадку?

A * Вібраційна хвороба

B Кесона хвороба

C Шумова хвороба

D Ознаки перевтоми

E Гіповітаміноз вітаміну B1

До лікаря звернувся громадянин із скаргами на болі в нижній щелепі. Об'єктивно: маса тіла знижена, шкір­ні покриви бліді, неприємний запах із рота, ясна кровоточать. На рентге­нограмі щелепи - явища остеопорозу. Хворий протягом 30 років працював на хімічному підприємстві. Яке захво­рювання найбільш імовірне?

*А. Хронічний остеомієліт нижньої щелепи

В. Отруєння перхлоратом калію

С. Отруєння метилртуттю

D. Хронічне отруєння фосфором

Е. Флюороз

До цехового терапевта звернувся чоловік 60 років, що працює у котельній, зі скаргами на головний біль, слабкість. Об'єктивно: в крові - карбоксигемоглобін. Отруєння якою речовиною викликає утворення у кро­ві карбоксигемоглобіну?

*А. Оксидом вуглецю

В. Марганцем

С. Свинцем

D. Ртуттю

Е. Хлором

Електрогазозварник зварює ве­ликогабаритні конструкції в незручній робочій позі, зігнувшись, у несприят­ливій акустичній обстановці (Ьекв -81,2 дБА при ГДР - 80 дБА). Концен­трація шкідливих речовин у повітрі робочої зони перевищує ГДК у 3-4 рази. Укажіть першочергові заходи щодо поліпшення умов праці:

*А. Застосування засобів індивіду­ального захисту

В. Аерація

С. Облицювання приміщень звуко-поглинаючими матеріалами

D. Раціоналізація режиму праці і відпочинку

Е. Місцева витяжна вентиляція

Ефективним заходом попередження виникнення пневмоконіозів у робітників, які працюють в умовах фіброгенних видів пилу, є максимальне зменшення вмісту пилу в зоні дихання працюючих. Цього можна до­сягти шляхом:

*А. Дистанційного керування техно­логічним процесом з інших примі­щень

В. Розбавлення запиленого повітря чистим

С. Встановлення перегородок між різними видами обладнання, яке є джерелом пилу

D. Організації провітрювання ро­бочих приміщень протягом робочо­го дня

Е. Зрошення повітря водою

З метою пилостримування і газовидалення на промислових підпри­ємствах використовуються різні засо­би, однак їх ефективність не завжди до­статня. Чим необхідно керуватися при встановленні періодичності контролю за станом повітря робочої зони?

*А. Станом систем і засобів пило­стримування і газовидалення

В. Технологією виробничого про­цесу

С. Механізмом пилоутворення

D. Класом небезпеки шкідливих ре­човин, що виділяються

Е. Концентрацією пилу і хімічних речовин у повітрі

Заготівельниці автокамер пра­цюють стоячи і нахиляючись на кут 32° більше ніж 300 разів за зміну. Од­ночасно спостерігають за 5 об'єктами. Тривалість робочих операцій - 2-4 сек. Активні дії займають 87 % від тривалості зміни. За якими показни­ками, зазначеними у задачі, можна ви­значити монотонність праці?

*А. За тривалістю виконання операції

В. За кількістю нахилів

С. За відсотком активних дій

D. За кількістю об'єктів спостере­ження

Е. За нахилами тулуба

Заготівельниці автокамер працюють стоячи і нахиляючись на кут 32º більше, ніж 300 разів за зміну. Одночасно спостерігають за 5 об’єктами. Тривалість робочих операцій – 2 – 4 сек. Активні дії займають 87 % від тривалості зміни. За якими ознаками, зазначеними у задачі, можна визначити монотонність праці?

А. За тривалістю виконання операцій

В. За кількістю нахилів

С. За відсотком активних дій

D. За кількістю об’єктів спостереження

Е. За нахилами тулуба

Клінікою НДІ встановлено у робітника, який працює на збагачувальній фабриці, професійне захворювання - хронічний пиловий бронхіт. Розслідування випадку проводить комісія у складі представників: підприємства, медико-санітарної частини, територіальної СЕС, відділення Фонду соціального страхування, профспілкової організації. Представник якого закладу повинен очолити роботу комісії згідно з чинним "Положенням про розслідування…"?

A * Територіальної СЕС

B Підприємства

C Фонду соціального страхування

D Профспілкової організації

E Медико-санітарної частини

Медичним оглядом у електрозварника виявлено енцефалопатію, пневмоконіоз, екстрапірамідну недостатність з первинними ушкодженнями ніг – “хода півня”. Яке професійне отруєння виявлено у електрозварника ?

A *Отруєння марганцем

B Отруєння свинцем

C Сидероз

D Отруєння вуглецю оксидом

E Антракоз

На авіаційному заводі про­водиться обробка матеріалів з вико­ристанням оптичних квантових гене­раторів. Встановлено, що установка випромінює у видимому спектрі рів­ні лазерного випромінювання на ро­бочих місцях, які перевищують ГДР. Вкажіть, які органи будуть уражатись в першу чергу?

*А. Око

В. Шкіра

С. Печінка

D. Селезінка

Е. Нирки

На автотранспортному підпри­ємстві за останні п'ять років захворю­ваність на попереково-крижовий ра­дикуліт зросла з 5,3 до 6,8 випадків на 100 робітників. Одночасно на 1,2 дня зросла і середня тривалість захворю­вання. Яка група факторів у даному разі найбільш імовірно зумовила ці негативні прояви?

*А. Умови праці

В. Рівень побуту

С. Рівень матеріальної забезпече­ності

D. Спадковість

Е. Умови та характер відпочинку

На деревообробному комбіна­ті проводиться сушка деревини за до­помогою електромагнітних полів раді­очастот, рівень яких перевищує ГДР. З якого матеріалу необхідно виготовити захисні екрани для попередження не­гативного впливу електромагнітних полів на організм працівників?

*А. З металу

В. З дерева

С. З цегли

D. З пластмаси

Е. Зі скла

На залізничній станції, де прово­диться розвантаження вагонів з пеком, при фізіолого-гігієнічному досліджен­ні характеру роботи вантажників, що вручну лопатою розбивають запечену масу і перевалюють її, встановлено, що їх праця відноситься до III ступе­ня важкості. За яким із перерахованих критеріїв могла бути проведена оцінка важкості праці вантажників?

*А. Максимальна маса вантажу, що переміщується

В. Величина статичного наванта­ження за зміну

С. Час активних дій, % до трива­лості зміни

D. Час пасивного спостереження, % до тривалості зміни

Е. Інтелектуальне навантаження

На машинобудівному заводі проводиться зачистка відливок за допомогою шліфувальних машин, які єджерелом локальної вібрації. Які най­більш ефективні рофілактичні заходи для попередження її шкідливого впливу на організм працюючих?

*А. Використання рукавичок, що гасять вібрацію

В. Проведення попередніх та періодичних медичних оглядів

С. Масаж кистей рук

D. Приймання теплих ванн для рук

Е. Проведення санітарно-проствітницької роботи серед робітників

На медицинском осмотре машинист портового крана предъявлял жалобы на головокружение, тошноту, ощущение давления на барабанные перепонки, ознобоподобный тремор, движение в области кишечника, удушье, кашель. Работы выполняются на высоте, связаны с нервно-эмоциональным напряжением. На рабочих действуют вибрация: общая и локальная, шум, инфразвук, нагревающий летом и охлаждающий зимой микроклимат. С действием какого фактора Вы связываете жалобы рабочего?

A *Вибрация

B Шум

C Инфразвук

D Напряженность труда

E Работы на высоте

На одній із дільниць залізничної станції, де проводиться розвантаження вагонів з пеком навалом, при фізіолого-гігієнічному дослідженні характеру роботи вантажників, що вручну лопатою розбивають запечену масу і перевалюють її, встановлено, що їх праця відноситься до ІІІ ступеню важкості. За яким із перелічених критерієм могла бути проведена оцінка праці вантажників?

A * Максимальна маса вантажу, що переміщується.

B Величина статичного навантаження за зміну.

C Час активних дій, \% до тривалості зміни.

D Час пасивного спостереження, \% до тривалості зміни.

E Інтелектуальна напруженість.

На підприємстві з виробництва синтетичних миючих засобів зросла кількість випадків захворювань ринітами, вазоринітами, фарингітами, дерматитами. У повітрі робочої зони присутній пил миючих засобів. Фахівці вважають, що клінічні прояви і ріст захворюваності обумовлені впливом пилу. Які особливості дії пилу лежать в основі патогенезу?

А. Алергенна дія

В. Загальнотоксична дія

С. Фіброгенна дія

D. Канцерогенна дія

Е. Мутагенна дія

На підприємстві, де виробля­ється свинцевий сурик, формуєть­ся бригада лікарів-спеціалістів для проведення періодичного медичного огляду. Який з лікарів повинен бути обов'язково у складі бригади?

*А. Невропатолог

В. Гінеколог

С. Психіатр

D. Дерматолог

Е. Отоларинголог

На робочому місці випробувача авіаційних двигунів зареєстровано ае­родинамічний шум на рівні 102 дБА. Який з профілактичних заходів є най­більш дієвим у даному випадку?

*А. Використання індивідуальних протишумних вкладишів

В. Встановлення двигуна на шумоізолюючий фундамент

С. Точна підгонка деталей двигуна

D. Раціоналізація режиму праці та відпочинку

Е. Застосування активних глушни­ків

На робочому місці сталевара санітарно-гігієнічними дослідження­ми виявлено 4 хімічних виробничих фактори І ступеня шкідливості і не­безпеки, 2 психофізіологічних II сту­пеня, 1 фізичний фактор III ступеня. Дайте комплексну оцінку умов і ха­рактеру праці.

*А. Допустимі

В. Шкідливі і небезпечні І ступеня

С. Шкідливі і небезпечні III ступеня

D. Екстремальні

Е. Шкідливі і небезпечні II ступеня

На сталеплавильному заводі виплавку сталі проводять у мартенівських печах або конвекторах. Температура всередині печей коливається від 1600 до 2500 ºС в залежності від типу печі та етапу технологічного процесу. Робітники, які працюють біля таких печей зазнають впливу перегріваючого мікроклімату. За рахунок порушення переважно якого механізму тепловіддачі у даному випадку спостерігається перегрівання організму?

А. Випромінювання

В. Конвекція

С. Кондукція

D. Проведення

Е. Випаровування

На химическом заводе с целью оптимизации условий труда планируется провести замену токсичных сырьевых материалов на нетоксичные, оборудование общеобменной вентиляции, применение средств индивидуальной защиты, сокращение времени работы, снижение тяжести труда. Какие мероприятия относятся к первичным профилактическим?

A * Замена токсических материалов на нетоксические

B Оборудование общеобменной вентиляции

C Применение средств индивидуальной защиты

D Сокращение времени работы

E Снижение тяжести труда

На хімічному заводі відбуло­ся гостре групове отруєння оксидами азоту зі смертельним результатом. Для розслідування цього випадку створена комісія. Хто повинен очолити комісію з розслідування?

*А. Головний лікар санітарно-епіде­міологічної станції

В. Фахівець із профпатології орга­на управління охороною здоров'я

С. Представник державного нагля­ду за охороною праці

D. Власник (керівник) підприємства

Е. Представник профспілкової ор­ганізації

На хімічному заводі внаслідок аварійної ситуації стався випадок го­строго професійного отруєння. Куди повинен надіслати екстрене повідомлення про гостре професійне захворювання (отруєння) лікар, що його виявив?

*А. У санітарно-епідеміологічну станцію

В. В адміністрацію підприємств;

С. У профспілковий комітет під­приємства

D. У медико-санітарну частину підприємства

Е. У Міністерство охорони здоров’я України

На хімічному заводі з метою оптимізаціїумов праці планується про­вести заміну токсичних сировинних матеріалів на нетоксичні, обладнання загальнообмінної вентиляції, застосу­вання засобів індивідуального захис­ту, скорочення часу роботи, зниження важкості праці. Які заходи відносяться до первинно-профілактичних?

*А. Заміна токсичних матеріалів на нетоксичні

В. Установка загальнообмінної вен­тиляції

С. Застосування засобів індивіду­ального захисту

D. Скорочення часу роботи

Е. Зниження важкості праці

Найбільш тяжким силікатозом є азбестоз, який розвивається у робітників, зайнятих видобутком і переробкою азбесту. Характерними для азбестозу є азбестові тільця, які постійно виявляються при мікроскопічному дослідженні мокротиння. Протягом якого терміну може розвинутися азбестоз у працюючих?

А.  3 – 10 років

В. До 3-х років

С. 10 – 15 років

D. 15 – 20 років

Е. Більше 20 років

Одним з поширених професійних захворювань серед працюючих у машинобудуванні є бронхіальна астма. Назвіть речовину, яка може призвести до розвитку професійної бронхіальної астми.

*А. Каніфоль

В. Соляна кислота

С. Заліза оксиди

D. Азоту оксиди

Е. Кремнію діоксид

Оператор автокамерної лінії шинного заводу працює стоячи, на­хиляючись на кут більше 30° близько 400 разів за зміну, енерговитрати при цьому дорівнюють 25 Вт. Під час пра­ці у оператора пульс становить близь­ко 110/хв. У кінці зміни зменшується увага, знижується витривалість. Який із вказаних показників найбільш імо­вірно свідчить про важкість праці?

*А. Витрати енергії

В. Частота пульсу

С. Нахил корпусу

D. Робоча поза

Е. Зниження витривалості

Оцінюючи стан здоров'я водіїв та постових автоінспекторів лікарі виявили наявність у крові обстежених підвищені рівні карбоксигемоглобіну, зниження рефлекторних реакцій, порушення активності ряду ферментів. Виявлені порушення здоров'я людей цих професійних категорій імовірно пов'язані з дією:

*А. Оксиду вуглецю

В. Сірчаного ангідриду

С. Нервово-емоційного напруження

D. Ароматичних вуглеводів

Е. Оксидів азоту

Під впливом виробничого наван­таження у гірників відзначається стій­ке зниження працездатності, ознаки захворювань відсутні. Оцініть умови і характер праці.

*А. Оптимальні

В. Шкідливі і небезпечні

С. Допустимі

В. Екстремальні

Е. Недопустимі

Під час бурових, нарізних і прохідницьких робіт при видобутку корисних копалин підземним способом спостерігається висока запиленість повітря. Вивчення дисперсного складу пилових часток виробничого повітря показав, що основну масу складають частки з розміром 1 – 2 мкм. Яку специфічну патологію може викликати вдихання такого пилу протягом років?

А.  Пневмоконіоз

В. Професійний бронхіт

С. Алергічні реакції

D. Професійний фаринго-трахеїт

Е. Пневмонію

Під час виробництва коксу в по­вітрі робочої зони концентрація пилу протягом багатьох років перевищує ГДК у 4-8 разів. Назвіть хворобу, роз­виток якої найбільш імовірний у пра­цівників даного виробництва:

*А. Антракоз

В. Сидероз

С. Бісиноз

D. Силікоз

Е. Азбестоз

Під час виробництва коксу в повітрі робочої зони концентрація пилу протягом багатьох років перевищує ГДК у 8 – 10 разів. Назвіть хворобу, розвиток якої найбільш ймовірний у працівників даного виробництва:

А. Антракоз

В. Сидероз

С. Бісиноз

D. Силікоз

Е. Азбестоз

Під час гігієнічного обстеження ливарного цеху машинобудівного за­воду у повітрі дільниці з набивки опок концентрація пилу формувального ґрунту, який містить вільний діоксид кремнію, становить 12 мг/м3. Який з пневмоконіозів може виникнути у працюючих в цих умовах?

*А. Бісиноз

В. Силікоз

С. Сидероз

В. Антракоз

Е. Станіоз

Під час медичного огляду машиніст портового крана скаржився на запаморочення, нудоту, відчуття тиску на барабанні перетинки, тремор, задуху, кашель. Роботи виконуються на висоті, пов'язані з нервово-емоційною напругою. Крім того, на робочих діють вібрація (загальна та локальна), шум, інфразвук, мікроклімат, нагріваючий влітку та охолоджуючий взимку. З дією якого фактора можна пов'язати скарги робочого?

*A. Інфразвук

B. Шум

C. Роботи на висоті

D. Вібрація

E. Напруженість праці

Під час експертизи проекту реконструкції вентиляції встановлено, що в робочу зону шліфувальника потрапляє пил. У цеху є загальнообмінна природна і механічна вентиляція, місцева витяжна вентиляція. При шліфовці використовується вологий спосіб обробки матеріалів. Робітники використовують респіратори для захисту органів дихання, дотримуються режиму праці і відпочинку. Який з перерахованих заходів профілактики можна віднести до технологічних?

A *Вологий спосіб обробки матеріалів

B Місцева витяжна вентиляція

C Загальнообмінна природна і механічна вентиляція

D Застосування респіраторів

E Режим праці і відпочинку

Працівник 39 років звернувся до лікаря зі скаргами на ниючий біль та відчуття оніміння у кистях та перед­пліччях, зниження м'язової сили рук, порушення сну, дратівливість та зни­ження слуху. Дані професійного анам­незу свідчать про те, що робітник про­тягом 12 років працює бурильником, використовуючи свердло вагою 20 кг. Об'єктивно: шкіра кистей має си­нюшний відтінок; відмічається набряк кінчиків пальців, стертість шкірного малюнка, легка деформація міжфалангових суглобів, зниження тактильної, температурної та больової чутливості. Який найбільш імовірний діагноз?

*А. Вібраційна хвороба, зумовлена впливом локальної вібрації

В. Вібраційна хвороба, зумовлена впливом загальної вібрації

С. Хвороба Рейно

D. Нейроциркуляторна дистонія

Е. Ревматичний поліартрит

Працівник заводу з виробництва фарб скаржиться на неприємний присмак у роті, переймоподібні болі у животі, закрепи, які не знімаються послаблюючими засобами. Об'єктивно: шкіра обличчя блідо-сіруватого кольору, по краю ясен біля передніх зубів - смужка сірувато-лілового кольору. При лабораторному дослідженні виявлено: у крові - анемію, ретикулоцитоз, базофільну зернистість еритроцитів, підвищений вміст білірубіну в сечі - підвищений вміст порфірину. Яке отруєння можливе у робітника?

*А. Хронічне отруєння свинцем

В. Хронічне отруєння ртуттю

С. Хронічне отруєння бензолом

D. Хронічне отруєння марганцем

Е. Хронічне отруєння чотирихлористим вуглецем

Працівник заводу скаржиться на безсоння, роздратованість, підви­щену збудливість, пітливість, крово­точивість ясен. Об'єктивно: неритміч­ний та асиметричний тремор пальців витягнутих рук, підвищена збудли­вість вегетативної нервової системи, червоний дермографізм, гінгівіт, сто­матит, ціанотична смуга уздовж країв ясен. При дослідженні крові виявлено лімфоцитоз і моноцитоз. Яке захво­рювання можливе у робітника?

*А. Хронічне отруєння свинцем

В. Хронічне отруєння ртуттю

С. Хронічне отруєння бензолом

D. Хронічне отруєння марганцем

Е. Хронічне отруєння чотирихлористим вуглецем

Працівник склодувної майстер­ні скаржиться на головний біль, роз­дратованість, послаблення зору - він бачить оточуючі предмети ніби крізь сітку. Об'єктивно: гіперемія склери, потовщення рогівки, зниження прозо­рості зіниць, гострота зору лівого ока -0,8, правого - 0,7. Індивідуальними захисними засобами робітник не ко­ристується. Який найбільш імовірний діагноз?

*А. Катаракта

В. Кон'юнктивіт

С. Кератит

D. Блефароспазм

Е. Прогресуюча міопія

Працівники лабораторії з виготовлення вимірювальних приладів (манометри, термометри тощо) скаржаться на металічний присмак у роті, стоматит, диспептичні явища, порушення сну, хитку ходьбу, різке зниження серцевої діяльності. Вкажіть причину виникнення даного отруєння.

A * Ртуть.

B Свинець.

C Марганець.

D Толуол.

E Тетраетилсвинець.

Працівники лабораторії з виготовлення електричних ламп, ламп ПРК-7 та вимірювальних приладів (манометри, термометри тощо) скаржаться на металевий присмак у роті, стоматит, диспептичні явища, порушення сну, хитку ходу, різке зниження серцевої діяльності. Вкажіть причину виникнення даного отруєння.

A * Ртуть.

B Свинець.

C Марганець.

D Толуол.

E Тетраетилсвинець.

Праця в умовах впливу електромагнітних хвиль може викликати функціональні розлади певних систем організму. Які системи є найбільш вразливими при дії електромагнітних хвиль діапазону радіочастот?

А. Нервова і серцево-судинна системи

В. Шлунково-кишковий тракт і дихальна система

С. Серцево-судинна і дихальна системи

D. Серцево-судинна система і водно-сольовий обмін

Е. Нервова система і шлунково-кишковий тракт

При аналізі результатів погли­блених медичних оглядів учнів ПТУ виявлено, що поширеність патоло­гії опорно-рухового апарата складає 36,4 вип./ 100, нервової системи й ор­ганів чуття - 22,9 вип./100, серцево-судинної системи - 11,6 вип./ 100, ор­ганів травлення - 9,8 вип./ 100. Який фактор ризику переважає?

*А. Неправильна робоча поза

В. Нераціональне харчування

С. Надмірна рухова активність

D. Несприятливі мікрокліматичні умови

Е. Нераціональний розклад занять

При аудіометричному дослі­дженні слухової функції робітника-токаря встановлено, що наприкінці робочої зміни тимчасовий зсув поро­гу слухової чутливості становив 5 дБ на обидва вуха. Як можна оцінити ці функціональні зміни у слуховому ана­лізаторі робітника?

*А. Адаптація

В. Стомлення

С. Перевтома

D. Приглухуватість

Е. Втома

При аудіометричному дослідженні слухової функції робітника-токаря встановлено, що наприкінці робочої зміни тимчасовий зсув порогу слухової чутливості становив 17 дБ на обидва вуха. Як можна оцінити функціональний стан слухового аналізатору робітника наприкінці робочого дня?

A *Стомлення

B Адаптація

C Перевтома

D Тугоухість

E Втома

При аудіометричному дослідженні слухової функції робітниці ткацького цеху встановлено, що наприкінці робочої зміни спостерігається підвищення порогу слухової чутливості на 10 дБ, однак через 5 – 7 хвилин повертається до норми. Укажіть стадію розвитку професійної приглухуватості.

А. Слухова адаптація

В. Слухова втома

С. Приглухуватість

D. Збудження

Е. Подразнення

При вивченні умов праці ко­валя встановлено, що еквівалентний рівень шуму на його робочому місці становить 95 дБА (допустимий екві­валентний рівень - 80 дБА). Робота проводиться без використання засобів захисту. Який найбільш ефективний профілактичний захід у даних умовах?

*А. Використання індивідуальних заходів захисту

В. Зниження рівня шуму в джерелі утворення

С. Збільшення відстані між вироб­ничим обладнанням

D. Проведення періодичного медичного огляду

Е. Застосування звукопоглинаючих бар'єрів

При вивченні умов праці робіт­ників теплиць встановлено, що в період збирання врожаю завантаженість робо­чої зміни становить 85 %. При вимірю­ванні параметрів мікроклімату отрима­ні такі результати: температура повітря +35 °С, температура огороджень +18 °С, відносна вологість - 98 %, швидкість руху повітря - 0 м/с. Переважно тепло­віддача в цих умовах відбувається:

*А. Випромінюванням

В. Кондукцією

С. Конвекцією

D. Випаровуванням

Е. Конвекцією та кондукцією

При вивченні умов праці ро­бітників, зайнятих на виробництві ртутних термометрів, у повітрі робочої зони виявлено пари ртуті в концентра­ціях, які перевищують граничне до­пустимі. Вкажіть основний можливий шлях надходження ртуті в організм працюючих.

*А. Через органи дихання

В. Через неушкоджену шкіру

С. Через ушкоджену шкіру

D. Через шлунково-кишковий тракт

Е. Через слизові оболонки

При дослідженні працездатності програміста ЕОМ встановлено, що час простої зорово-моторної реакції збільшився у середині зміни на 30 % по відношенню до рівня у кінці першої години праці. Вкажіть, зміни в якій системі організму викликають виникнення стану втоми?

*А. У центральній нервовій

В. У м'язовій

С. У дихальній

D. У серцево-судинній

Е. У периферичній нервовій

При дослідженні функції слухового аналізатору робітника-токаря встановлено, що наприкінці робочої зміни спостерігається підвищення порогу слухової чутливості на 15 дБ. При цьому час відновлення функції слухового аналізатора триває приблизно 40 – 50 хвилин. Укажіть стадію розвитку професійної приглухуватості.

А. Слухова втома

В. Слухова адаптація

С. Приглухуватість

D. Збудження

Е. Подразнення

При експертній оцінці нового технологічного обладнання встановлено, що мікроклімат виробничого приміщення характеризується наступними параметрами: температура повітря +38оС, відносна вологість 98%, швидкість руху повітря 0 м/с, радіаційна температура + 180С. Яким шляхом переважно відбувається тепловіддача організмом людини в зазначених умовах?

A * Випромінюванням

B Кондукцією

C Конвекцією

D Випаровуванням

E Конвекцією та випаровуванням

При експертній оцінці нового технологічного обладнання встановлено, що мікроклімат виробничого приміщення буде характеризуватися наступними показниками: середня температура повітря +28оС, радіаційна температура + 29оС, відносна вологість повітря 60%, швидкість руху повітря 3,0 м/с. Укажіть основний шлях тепловіддачі за таких умов виробничого середовища:

A *Випаровування

B Конвекція

C Кондукція

D Випромінювання

E Випромінювання та конвекція

При експертній оцінці технологічного обладнання встановлено: на промисловому виробництві в результаті технологічного процесу утворюється пил дисперсністю понад 10 мкм, забруднене повітря відводиться вентиляційною системою. Вкажіть найбільш ефективний пристрій, що запобігають потраплянню викидів до атмосферного повітря з вентиляційної системи.

A *Мультициклон

B Рукавний фільтр

C Циклон

D Скрубер

E Електрофільтр

При клінічному обстеженні дитини К., відзначаються різка блідість шкірних покривів із сіруватим відтінком, анемія, поява базофільної зернистості у цитоплазмі поліхроматофільних еритробластів і ретикулоцитів. У сечі збільшений вміст дельта-амінолевулінової кислоти і копропорфірину. Надмірне надходження якого ксенобіотика в організм дитини привело до отруєння?

A *Свинцю

B Кадмію.

C Ртуті.

D Нітратів.

E Миш'яку.

При огляді цеховим лікарем робітників доменного цеху, що мають тривалий стаж, відзначені випадки за­хворювання первинною катарактою. Що стало причиною її виникнення?

*А. Ультрафіолетове випроміню­вання

В. Інфрачервоне випромінювання

С. Високий рівень вібрації

D. Високий рівень шуму

Е. Електромагнітне випромінюван­ня видимого спектру

При періодичному медичому огляді робітників-клепальників авіаційного заводу виявлено, що 40 % мають вегетосудинну дистонію, 20 % - гіпертонічну хворобу, 5 % - вегетоміофасцит. Який основний виробничий чинник міг спричинити такі зміни стану здоров'я працівників?

*А. Виробнича вібрація

В. Високий рівень запиленості

С. Висока температура повітря

D. Електромагнітне випромінювання

Е. Інфрачервоне випромінювання

При підготовці і використанні формувальної суміші формувальни­ки ливарного цеху працюють в умовах запиленості повітря вище допустимої концентрації. Пил погано роз­чинний у воді, дрібно- і середньодисперсний, електрозаряджений, поліформний. Які властивості пилу мають вирішальне значення для розвитку пневмоконіозу?

*А. Дисперсність

В. Електрозарядженість

С. Розчинність

D. Електропровідність

Е. Форма порошин (пилових час­тинок)

При проведении очистных работ в шахте концентрация угольной пыли в воздухе рабочей зоны составляет 450 мг/м3 (ПДК – 10 мг/м3). Развитие какого профессионального заболевания органов дыхания возможно у горнорабочих очистного забоя?

A * Антракоз

B Аллергический ринофарингит

C Биссиноз

D Сидероз

E Талькоз

При проведенні збирання зер­нових у липні місяці температура зо­внішнього повітря складала 31,0 °С; у кабіні машиніста комбайна темпера­тура 35,0 °С, швидкість руху повітря - 0,2 м/с, відносна вологість повітря - 55 %, температура стінок і даху кабіни 45,0 °С. Нормалізувати мікроклімат у кабіні видається можливим через:

*А. Теплоізоляцію стін і даху кабіни

В. Охолодження повітря

С. Збільшення вологості повітря

D. Зниження вологості повітря

Е. Збільшення швидкості руху по­вітря

При проведенні очисних робіт у шахті концентрація вугільного пилу в повітрі робочої зони складає 450 мг/м3 (ГДК – 10 мг/м3). Розвиток якого про­фесійного захворювання органів ди­хання можливий у гірників очисного вибою?

*А. Антракоз

В. Алергійний ринофарингіт

С. Бісиноз

D. Сидероз

Е. Талькоз

При проведенні періодичного медичного огляду у слюсаря-складальника, що працює на пайці деталей припоєм, скарг на стан здоров’я не було. При поглибленому дослідженні виявлено ознаки астено-вегетативного синдрому, в крові – еритроцити з базофільною зернистістю і дещо підвищена кількість ретикулоцитів, у сечі – підвищений вміст дельта-амінолевулінової кислоти. На яке професійне отруєння вказує комплекс зазначених симптомів?

А. Свинцем

В. Марганцем

С. Ртуттю

D. Оловом

Е. Етанолом

При проведенні поточного санітарного нагляду на робочому місці коваля-штампувальника визначений рівень шуму, що становив 120 дБА. Який найбільш ймовірний ефект дії такого рівня шуму на працюючого?

А. Втрата слуху

В. Больове відчуття

С. Акустична травма

D. Відчуття дискомфорту

Е. Зниження працездатності

При проведенні поточного санітарного нагляду у цеху підприємства чорної металургії здійснили відбір проби повітря для визначення ступеню запиленості. На основі отриманих проб повітря була складена „пилова формула” і встановлений такий вміст пилових часток: з розміром 2 нм – 70 %; від 2 до 5 нм – 20 %; від 5 до 10 нм – 5 %; більше 10 нм – 5 %. Охарактеризуйте дисперсний склад пилу.

А. Дрібнодисперсний

В. Середньодисперсний

С. Газ

D. Туман

Е. Крупнодисперсний

При проведенні санітарно-епідеміологічної експертизі верстатів для ковальського цеху визначено що рівень шуму від одиниці обладнання потужність якого становить 86 дБ А. Які з перелічених заходів є обов’язковими для операторів технологічного обладнання?

A *індивідуальні засоби захисту слухового аналізатора

B використання шумопоглинаючих матеріалів на робочому місті.

C заміна технологічного обладнання

D використання дистанційних методів управління обладнанням

E відмова від використання даного обладнання

При розслідуванні випадку масового отруєння у автомеханіків, які проводили випробування дизельних двигунів у боксі майстерні, де була зіпсована витяжна вентиляція, наприкінці робочого дня з’явились симптоми: головний біль, нудота, блювання, шум у вухах, лабільність пульсу. Об’єктивно виявлено, що шкіра та слизові оболонки мають вишнево-червоний колір. Який токсичний чинник став причиною масового отруєння автомеханіків?

*А. Оксид вуглецю

В. Діоксид вуглецю

С. Діоксид сірки

D. Оксид азоту

Е. Сірковуглець

При санітарно-гігієнічному обстеженні мартенівського цеху були визначені наступні параметри мікроклімату: t° повітря 36°С, t° огороджень (стіни, стеля) 65°С, вологість повітря 30 %, швидкість руху повітря 2,2 м/с. Чи можливе виникнення патологічних станів і яких саме у працюючих при даному мікрокліматі?

A *Так, судомної хвороби.

B Ні, лише фізіологічні зміни

C Так, теплового удару.

D Так, сонячного удару.

E Так, теплового та сонячного удару

Рабочий-сталевар пребывает в условиях температур воздуха 26 оС, относительной влажности воздуха 40 %, скорости движения воздуха 0,5 м/сек и радиационной температуры 35 оС. Выполняемая физическая работа характеризуется средней степенью тяжести. Какой путь отдачи тепла организмом невозможен в этих условиях?

A * Путем радиации

B Путем конвекции

C Путем непосредственного теплопроведения

D Путем испарения

E Путем испарения влаги со слизистых дыхательных путей при выдохе

При проведении уборки зерновых в июле месяце температура наружного воздуха составила 310С; в кабине машиниста комбайна температура – 35 оС, скорость движения воздуха – 0,2 м/с, относительная влажность воздуха – 55 %, температура стенок и потолка – 45 оС. Нормализовать микроклимат в кабине представляется возможным путем

A * Охлаждения воздуха

B Увеличения скорости движения воздуха

C Увеличения влажности воздуха

D Снижения влажности воздуха

E Теплоизоляция стен и потолка

Рівень шуму на робочому місці становить 121 дБА. Який ефект є най­більш імовірним у працюючих?

*А. Подразнююча дія

В. Отримання акустичної травми

С. Втрата слуху

D. Галопуючий перебіг хронічних захворювань

Е. Підвищення виробничого трав­матизму

Робітник 10 років працює у машинобудівному цеху, де здійснюється обробка металів різанням. Рівень шуму у цеху становить 95-105 дБА. При періодичному медичному огляді робітника було виявлено стійке зниження слуху. З боку якого органу або системи організму, крім слухового апарату, слід очікувати патологічні зрушення?

А. Центральної нервової системи

В. Системи виділення

С. Вестибулярного апарату

D. Шлунково-кишкового тракту

Е. Серцево-судинної системи

Робітник N. зайнятий литтям кольорових металів і сплавів протягом 12 років. У повітрі робочої зони реєструється підвищений вміст важких металів, оксидів вуглецю й азоту. При проведенні періодичного медичного огляду в нього вивлено астено-вегетагивний синдром, різкі болі в животі, запори, біль в ділянці печінки. У сечі -амінолевулінова кислота і копропорфірин. З боку крові - ретикулоцитоз, зниження рівня гемоглобіну. Причи­ною цих проявів є:

*А. Свинець і його солі

В. Олово

С. Оксид вуглецю

D. Оксид азоту

Е. Цинк

Робітник ливарного цеху елек­тромеханічного заводу звернувся зі скаргами на болі в грудній клітці по­стійного характеру, задишку при фі­зичному навантаженні, кашель. Рент­генологічно виявлені вузлові утво­рення в легенях, чіткі, з нерівними контурами. Періодично відзначається гіпертермія. Який діагноз найбільш імовірний?

*А. Силікоз

В. Двосторонній хронічний бронхіт

С. Доброякісні новоутворення

D. Злоякісні новоутворення

Е. Ливарна лихоманка

Робітник працює з лазерним випромінювачем, який за ступенем не­безпеки випромінювання відноситься до IV класу. Який засіб захисту буде найбільш ефективним у даних умовах?

*А. Дистанційне керування лазер­ною установкою

В. Місцева витяжна вентиляція

С. Закриті захисні окуляри

D. Екранування пучка випроміню­вання

Е. Захисний спецодяг

Робітник цвяхового цеху, 35 ро­ків, стаж у даному виробництві 10 ро­ків, працює в умовах високочастотного інтенсивного шуму. Спеціалізованою комісією виставлено діагноз: "Нейро-сенсорна приглухуватість". Що є під­ставою для такого діагнозу?

*А. Дані аудіометрії та умов вироб­ництва

В. Стаж роботи у даному виробни­цтві

С. Характеристика шуму у даному виробництві

D. Результати дослідження ЦНС

Е. Результати дослідження стану внутрішнього вуха

Робітники гранітного кар'єру працюють в умовах високого рівня пилу, що сприяє виникненню силікозу, при­чиною якого є наявність у складі пилу:

*А. Двооксиду кремнію

В. Оксиду алюмінію

С. Оксиду вуглецю

D. Оксидів азоту

Е. Двооксиду сірки

Робітники працюють в умовах високих рівнів запиленості. Для ви­никнення професійних пилових за­хворювань мають значення хімічні (вміст двооксиду кремнію) та фізичні властивості аерозолів пилу. Яка го­ловна фізична властивість аерозолів пилу з позицій імовірності виникнен­ня пневмоконіозу?

*А. Дисперсність

В. Намагнічування

С. Електрозарядженість

D. Розчинність

Е. Іонізація

Робітники рибних промислів працюють в умовах низьких темпера­тур оточуючого повітря - від -5 °С до -15 °С. Захворювання яких органів і систем найчастіше зустрічаються у робітників цих виробництв?

*А. Дихальної системи

В. Серцево-судинної системи

С. Крові

D. Печінки

Е. Шлунково-кишкового тракту

Робітники холодильних цехів рибних промислів працюють в умовах низьких температур оточуючого пові­тря - від -5 °С до -15 °С. Які з перера­хованих змін в організмі робітників є найбільш характерними і провідними при зазначених впливах?

*А. Звуження судин шкіри і м'язів

В. Збільшення споживання кисню

С. Прискорення дихання

D. Зміни систолічного об'єму крові

Е. Зміни хвилинного об'єму крові

Робітники-металурги піддають­ся впливу нагріваючого мікроклімату. Який вид теплової професійної патоло­гії можна прогнозувати у робітників?

*А. Перегрівання

В. Термічний опік

С. Катаракту

D. Облітеруючий ендартеріїт

Е. Електроофтальмію

Робітник-сталевар перебуває в умовах температури повітря +26,0 °С відносної вологості повітря 30 % швидкості руху повітря 0,5 м/сек і радіаційної температури 35,0 °С. Виконувана фізична робота характеризується середнім ступенем важкості. У цих умовах віддача тепла організмом неможлива:

*А. Шляхом радіації

В. Шляхом конвекції

С. Шляхом кондукції

D. Шляхом випаровування

Е. Шляхом випаровування вологи зі слизових дихальних шляхів при видиху

Робітниця птахофабрики має виробничий стаж за фахом 18 років. Виникненню якої патології можуть сприяти умови праці, які характеризу­ються високим вмістом пилу органіч­ного походження?

*А. Екзогенний алергічний альвеоліт

В. Силікоз

С. Антракоз

D. Мезотеліома плеври

Е. Токсоплазмоз

Робота відбійних молотків, перфораторів, вугледобувних комбайнів супроводжується інтенсивним шумом і значною вібрацією. Параметри частоти і амплітуди вібрації, зазвичай, перевищують допустимі рівні. Розвитку вібраційної хвороби сприяють охолодження, шум, напруження окремих груп м’язів. Лікар якого фаху, крім оториноларинголога, обов’язково приймає участь у щорічних періодичних медичних оглядах робітників, які зазнають впливу підвищених рівнів вібрації?

А. Невропатолог

В. Гінеколог

С. Кардіолог

D. Ревматолог

Е. Гастроентеролог

Робота у вугільних шахтах супроводжується впливом ряду несприятливих чинників виробничого середовища, а саме несприятливого мікроклімату, високого рівня запиленості повітря, значних рівнів шуму і вібрації, недостатнього освітлення. Які із приведених захворювань найбільш розповсюджені серед робітників шахт?

А. Респіраторні захворювання

В. Шумова хвороба

С. Вібраційна хвороба

D. Шумова і вібраційна хвороби

Е. Серцево-судинні захворювання

Робоче місце коректора дру­карні обладнано письмовим столом і кріслом з регульованими параметра­ми сидіння і спинки. Робочий день 8 годин. Рівень завантаження робочого дня 96 %. Розвиток якої професійної патології можливий у коректора?

*А. Варикозне розширення вен

Е. Координаторний невроз

D. Ішемічна хвороба серця

В. Остеохондроз

С. Е. Міопія

Слюсар Н., 42 років, протягом п'яти років працює у цеху на токар­ному верстаті з виготовлення важких великогабаритних деталей, викорис­товуючи ручні та педальні важелі, що потребують значного фізичного зусилля. Які заходи профілактики ос-теоартрозу слід рекомендувати?

*А. Обмежити важку фізичну працю

В. Білково-вуглеводну дієту

С. Білково-вітамінну дієту

D. Оздоровлення на Чорноморському узбережжі

Е. Заняття важкою атлетикою

Стан повітряного середовища кабіни трактора залежить від метеорологічних умов, виду робіт, технічного оснащення машини тощо. Залежно від цього концентрація пилу на робочому місці тракториста може досягати 30 – 40 мг/м3 при вмісті вільного кремнію 20 – 28 %. При вивченні дисперсного складу пилових часток встановлено, що в „пиловій формулі” переважають частки з розміром більше 5 мкм. До якого захворювання може привести вдихання такого пилу?

А. Професійного бронхіту

В. Пневмоконіозу

С. Алергічних реакцій

D. Професійного фаринго-трахеїту

Е. Пневмонії

Студент Н. проводить оцінку рів­ня шуму у цеху холодного штампуван­ня. За допомогою якого приладу прово­диться це гігієнічне дослідження?

*А. Шумовібровимірювач

В. Аналізатор спектру шуму

С. Аудіотестер

D. Актинометр

Е. Піранометр

Тепло, що продукується організмом робітника гарячого цеху в умовах високих температур і зниженої вологості, втрачається переважно випаровуванням, що може призвести до судомної хвороби. Який вид обміну порушується при цьому?

*А. Водно-сольовий

В. Вуглеводний

С. Жировий

D. Білковий

Е. Вітамінний

У деревообробному цеху про­водиться розпилювання деревини на дошки. При вивченні умов праці ро­бітників встановлено, що еквівалентні рівні шуму у цеху перевищують гранично допустимі. Шум непостійний, переривчастий, широкосмуговий, ви­сокочастотний. Які специфічні зміни в організмі робітників можуть вини­кати за даних умов?

*А. Нейросенсорна приглухуватість

В. Вегетосудинна дистонія

С. Гіпертонічна хвороба

D. Виразкова хвороба шлунка

Е. Невротичні стани

У ковальсько-пресовому цеху машинобудівного заводу еквівалентний рівень звуку перевищує ГДР на 12 дБА (II ст. шкідливості і небезпе­ки), температура повітря перевищує допустимі значення на 6,0 °С (II ст. шкідливості і небезпеки), вміст окси­ду вуглецю й оксиду заліза перевищує ГДК у 1,5 рази (І ст. шкідливості і не­безпеки). Дайте комплексну оцінку умов і характеру праці.

*А. Шкідливі і небезпечні І ступеня

В. Екстремальні

С. Шкідливі і небезпечні III ступеня

D. Шкідливі і небезпечні II ступеня

Е. Допустимі

У ковальсько-пресовому цеху, де важка фізична праця поєднується з несприятливими метеоумовами (тем­пература повітря +40 - +50 °С, інтен­сивне інфрачервоне випромінюван­ня), один із робітників втратив свідо­мість. Лікар медпункту засвідчив: блі­дість обличчя, вологість шкіри, сильне потовиділення, поверхневе дихання з частотою - 50/хв., пульс - 100/хв. слабкого наповнення, температура тіла 39,9 °С. Найбільш імовірний діа­гноз у даному випадку:

*А. Тепловий удар

В. Сонячний удар

С. Судомна хвороба

D. Гіпертонічна хвороба

Е. Вегетосудинна дистонія

У комп'ютерному залі науково-дослідного сектору політехнічного інституту робочі місця лаборантів-операторів розташовані біля передніх панелей моніторів. Під впливом електромагнітних хвиль надвисокої частоти оператори знаходяться цілий робочий день. Особливу небезпеку являє дія електромагнітних хвиль вказаного діапазону частот у великих інтенностях на:

*А. Зоровий аналізатор

В. Слуховий аналізатор

С. Тактильну чутливість

D. Нюховий аналізатор

Е. Больову чутливість

У механічному цеху токар карусельного верстата зазнає дії високих рівів шуму, що перевищують ГДР. При такому впливі через 6-8 років роботи за даною професією у нього може розвинутись нейросенсорна приглухуватість. Назвіть найбільш значущі профілактичні заходи, спрямовані на недопущення розвитку цього професійного захворювання.

*А. Заходи технологічного характеру

В. Планувальні заходи

С. Заходи технічного характеру

D. Заходи індивідуального захисту

Е. Заходи медичної профілактики

У повітрі робочої зони ливарника присутній аерозоль конденсації з розміром пилових часток 2 нм (90 %), 2-5 нм (2 %), понад 5 нм (6 %), до 2 (2 %). Охарактеризуйте дисперсність пилу.

*А. Дрібнодисперсний

В. Середньодисперсний

С. Крупнодисперсний

D. Ультрадрібнодисперсний

Е. Туман

У повітрі робочої зони піскострумінника концентрація силікозонебезпечного пилу значно перевищує ГДК. Який з профілактичних заходів є най­більш ефективним у даному випадку?

*А. Використання спеціальних ска­фандрів

В. Використання окулярів закри­того типу

С. Проведення періодичних медич­них оглядів

D. Застосування лужних інгаляцій

Е. Використання промислової пилососної установки

У працівника бензозаправки зі стажем роботи 15 років, що має контакт із етилованим бензином, відзначається зниження пам'яті, брадикардія, відчут­тя волосся в роті, шкірні парестезії. Ін­токсикацію якою речовиною слід при­пустити у даному випадку?

*А. Бензолом

В. Хлоридом свинцю

С. Фосфорорганічною сполукою

D. Тетраетилсвинцем

Е. Нітробензолом

У прокатному цеху напруженість інфрачервоного випромінювання 2300 Вт/м2. Робота важка (95 Вт). При дослідженні мікроклімату в те­плий період року на робочих місцях отримані такі результати: температу­ра повітря 35,0 °С, відносна вологість 30 %, швидкість руху повітря 0,08 м/с. Вентиляція відсутня. Які порушення в організмі робітників можливі?

*А. Тепловий удар

В. Гіпергідроз

С. Нефропатія

D. Амнезія

Е. Діарея

У процесі роботи на конвеєрі робітниця пакує дитячі іграшки у картонні коробки. Тривалість однієї операції складає 20 секунд, вона містить 5 різноманітних елементів. Робота проводиться сидячи. Суттєво зменшенення рівня працездатності пакувальниці реєструється вже на початку 3-ї години праці. Чим можна пояснити такий швидкий розвиток втоми?

*А. Монотонністю праці

В. Вимушеною робочою позою

С. Гіподинамією

D. Впливом виробничого шуму

Е. Впливом виробничої вібрації

У работника бензозаправки со стажем работы 15 лет, имеющего контакт с этилированным бензином, отмечается снижение памяти, брадикардия, ощущение волоса во рту, кожные парестезии. Интоксикацию каким веществом следует предполажить в данном случае?

A *Тетраэтилсвинцом

B Хлоридом свинца

C Фосфорорганическим соединением

D Бензолом

E Нитробензолом

У робітника хімічного комбінату під час періодичного медичного обстеження виявлено злоякісне новоутворення січового міхура. Контакт з якою промисловою отрутою, найбільш вірогідно, призвів до виникнення цього професійного захворювання?

A *Бензидин

B Вінілхлорид

C Карбоніл нікелю

D Азбест

E Миш'як

У робітника-акумуляторщика, 39 років, раптово з'явилися скарги на слабість, втрату апетиту, переймопо­дібні болі в животі без чіткої локаліза­ції, нудоту. Об'єктивно: шкірні покриви сірого кольору, на яснах сірувато-лілова смужка, живіт м'який, різко болючий. У крові - еритроцити з базофільною зернистістю, анемія. У мину­лому робітник переніс виразкову хво­робу шлунка. Трапляються запої по 3-4 дні. Який найбільш імовірний по­передній діагноз?

*А. Сатурнізм (отруєння свинцем)

В. Гострий апендицит

С. Перфорація виразки шлунка

D. Гострий холецистит

Е. Хронічний алкоголізм

У робітників ливарного цеху металургійного заводу, зайнятих пере­важно фізичною працею, періодично по закінченні зміни відзначаються су­доми м'язів плечового пояса і литко­вих м'язів. Що є причиною розвитку судом у цих умовах?

*А. Втрата рідини шляхом потови­ділення

В. Споживання значної кількості рідини

С. Значна фізична напруга

В. Значна нервово-емоційна на­пруга

Е. Втрата рідини із сечею

У робочу зону шліфувальника виділяється пил. У цеху обладнана за-гальнообмінна природна і механічна витяжна місцева вентиляція. Робітни­ки використовують респіратори для захисту органів дихання, дотримують­ся режиму праці і відпочинку. Які захо­ди профілактики найбільш ефективно обмежують попадання пилу в органи дихання?

*А. Застосування респіраторів

В. Загальнообмінна природна вен­тиляція

С. Загальнообмінна механічна вен­тиляція

D. Режим праці і відпочинку

Е. Місцева витяжна вентиляція

У сталеварів, що працюють у приміщенні киснево-конверторного це­ху, де діє потужний компресор, відмі­чаються астеновегетативні порушен­ня, закладання та тиск у вухах, голо­вний біль, тремор рук, відчуття загаль­ної втоми. Які чинники виробничого середовища, у першу чергу, підляга­ють корекції для профілактики вказа­них явищ?

*А. Інфразвук

В. Електромагнітні поля

С. Дискомфортний мікроклімат на­грівного типу

D. Пил

Е. Підвищена загазованість пові­тря окисом вуглецю

У цеху, де працюють штампувальні верстати, створюються рівні шуму, які значно перевищують допустимі. За таких обставин у більшості робітників цеху спостерігається стійке зниження слуху. Назвіть найбільш значущі профілактичні заходи, спрямовані на зниження рівня шуму на даному виробництві.

А. Заходи технологічного характеру

В. Планувальні заходи

С. Заходи технічного характеру

D. Індивідуальні засоби захисту

Е. Лікувально-профілактичні заходи

Умови праці працівників пар­никового господарства характеризу­ються несприятливим мікрокліматом: температура повітря складає +31,0 °С, температура огороджень - +23,0 °С, відносна вологість - 95 %, швидкість руху повітря - 0,2 м/с. Укажіть най­більш ефективний шлях віддачі тепла тілом працівників у цих умовах?

*А. Радіація

В. Конвекція

С. Кондукція

D. Випаровування поту

Е. Випаровування вологи з види­хуваним повітрям

Умови праці у доменному цеху характеризувались високими рівнями запиленості, загазованості сірчаним і чадним (СО) газами, високочастотним шумом (95 дБА). Які заходи профілактики найбільш ефективно попереджують виникнення шумової патології

*А. Протишуми

В. Періодичні медогляди

С. Нормування звукового тиску

D. Шумові заглушки

Е. Зміна технологічного процесу

Хворий 38-ми років скаржиться на біль і відчуття стиснення у грудях, задишку при фізичному навантаженні, кашель без мокротиння. Об'єктивно: крайова емфізема легень, бронхіт, при пробі з навантаженням - слабо ви­ражена функціональна недостатність дихальної та серцево-судинної систем. Для якої стадії силікозу характерні ці скарги і симптоми?

*А. І стадія

В. II стадія

С. III стадія

D. Інкубаційний період

Е. Період одужання

Хворий, який більше 10 років працював на вугільній шахті, знаходиться на стаціонарному лікуванні із скаргами на загрудинний біль, значну задишку навіть при незначному фізичному навантаженні, кашель з виділенням великої кількості мокротинням. Об’єктивно: велика кількість видимих на рентгенограмі вузликів діаметром більше 5 мм, які зливаються у конгломерати, а також широкі ділянки емфізематозно зміненої паренхіми легенів. У крові: гіпопротеїнемія, зниження альбуміно-глобулінового коефіцієнту. Для якої стадії пневмоконіозу характерні такі симптоми?

А. Третьої стадії

В. Першої стадії

С. Другої стадії

D. Інкубаційного періоду

Е. Преморбідного стану

Хворий, який працює в умовах високої запиленості повітря скаржиться на загрудинний біль, задишку при незначному фізичному навантаженні, кашель з мокротинням. Об’єктивно: велика кількість видимих на рентгенограмі вузликів діаметром 2 – 4 мм та виражений інтерстиціальний склероз. Для якої стадії пневмоконіозу характерні такі симптоми?

А. Другої стадії

В. Першої стадії

С. Третьої стадії

D. Інкубаційного періоду

Е. Преморбідного стану

Хронометражні спостережен­ня за працею каменяра, який протягом робочого дня займається укладкою цегли на будівництві житлового бу­динку, показали, що час праці займає 80 % робочої зміни, а 20 % займають нерегламентовані перерви. Яка най­більш вагома причина швидкого роз­витку втоми і низької працездатності каменяра?

*А. Накопичення в м'язах СО2

В. Велика концентрація молочної кислоти в м'язах

С. Дефіцит кисню в м'язах

D. Потужний потік імпульсів в ЦНС

Е. Виснаження енергетичних ре­сурсів

Чоловік 40 років, який працює сталеваром на металургійному комбі­наті, звернувся до лікаря зі скаргами на погіршення зору. Дані об'єктивного дослідження: прозорість криштали­ка зменшена, гострота зору обох очей становить 0,6, спостерігається гіпере­мія склери. Поставте діагноз та визна­чіть етіологічний фактор, що викликав захворювання.

*А. Катаракта, вплив інфрачервоно­го випромінювання

В. Катаракта, вплив ультрафіоле­тового випромінювання

С. Катаракта, вплив видимого спек­тру випромінювання

D. Фотоофтальмія, вплив ультра­фіолетового випромінювання

Е. Фотоофтальмія, вплив видимо­го спектру випромінювання

Чоловік під час роботи в гаря­чому цеху раптово втратив свідомість. При обстеженні виявлено: температу­ра тіла - 40,6 °С, шкіра суха і гаряча, пульс і дихання прискорені. Цеховим терапевтом встановлено діагноз: те­плове ураження, важка форма. У ре­зультаті порушення якого механізму тепловіддачі виникає тепловий удар?

*А. Конвекція, кондукція та випаро­вування води з поверхні тіла

В. Конвекція та кондукція

С. Випаровування води з поверхні тіла

D. Кондукція

Е. Конвекція

Щорічно на промислових під­приємствах складається документ, за яким аналізується рівень та структура захворюваності з тимчасовою втратою працездатності. Вкажіть його правиль­ну назву.

*А. Звіт про причини тимчасової не­працездатності (форма 23-ТН-здоров)

В. Листки тимчасової непрацездат­ності

С. Звіт про кількість захворювань, зареєстрованих у хворих, які про­живають у районі обслуговування лікувального закладу

D. Картка обліку тимчасової непра­цездатності

Е. Статистичний талон для реєс­трації остаточних (уточнених) діа­гнозів (форма № 025-2/0)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]