Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
міжнар.ек.1.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
442.88 Кб
Скачать

10. Вплив міжнародної торгівлі на виробників споживачів.

Коли дві країни встановлюють торгівельні зв’язки ( існує всього 2 країни і 2 товари), визначають граничний рівень заміщення товарів – така кількість одиниць товару 2, якою потрібно пожертвувати заради отримання додаткової одиниці товару 1 і при цьому забезпечити існуючого рівня споживання. Графічно – це аналог розширених до масштабу країни кривих байдужості, що показують усі існуючі комбінації двох товарів, споживання яких забезпечує споживачеві однаковий рівень добробуту. Він показує, на яку кількість товару має бути замінений товар, що віднімається у виробника, щоб його рівень добробуту не впав і залишився б на тому ж рівні ( дозволяє споживачеві залишатися на тій же кривій байдужості). Граничний рівень заміщення характеризує попит, що існує на ринку

11. Меркантилізм.

М. Дотримувалися статичного погляду на світ, вважаючи, що він має лише обмежену кількість багатства. Тому багатство однієї країни може збільшуватися лише при зменшенні його в іншій країні. Оскільки зростання можливе лише за рахунок перерозподілу багатства, то кожна нація повинна мати, окрім міцної економіки, армію, військовий і торгівельний флот, які б могли забезпечити перевагу над іншими країнами. Ек –на система складається з 3-х секторів; виробничий, сільський, іноземні колонії. Торгівці розглядалися як основна група суспільства, необхідна для успішного функціонування економічної системи, а праця – основний фактор вир –ва.

Держава повинна:

підтримувати додатній торгівельний баланс – вивозити більше ніж ввозити, це забезпечить притік капіталу ( золота) в якості платежів, що в свою чергу дозволить збільшити внутрішні витрати, вир-во, зайнятість:

- регулювати внутр торгівлю, для збільшення Х та зменшення М, з метою забезпечення позитивного торг. Сальдо, за допомогою тарифів, квот та ін;

- заборонити або суворо обмежити вивіз сировини, дозволити її безмитний ввіз, якщо вони не добуваються в середній країні, що дозволить акумулювати запаси золота і тримати низькі експортні ціни на готову продукцію.

- Заборонити торгівлю колоній з іншими країнами, крім метрополій.

Економічна система функціонує в умовах неповної зайнятості, в результаті чого притік капіталу ( золота_ з-за кордону може поєднатися з надлишковою робочою силою та збільшити вир-во. В ін випадку притік золота при повній зайнятості викликав би інфляцію.

12. Критика меркантилізму д. Хюма.

Англ.ек –т Хюм був одним з перших критиків меркантилізму. Він розробив механізм взаємодії цін – золота – потоків. Х. Говорив, що притік золота в наслідок підтримання додатного сальдо ТБ збільшить пропозицію грошей в середині країни і призведе до росту зар плати і цін, що знизить конкурентоспроможність товарів на зовнішньому ринку. Навпаки , відтік золота призведе до пониження зар плати та цін та підвищення конкурентності країни. Таким чином країна не зможе підтримувати „ +” сальдо ТБ – внутрішньо економічні фактори будуть заважати цьому. Переміщення золота між країнами – є механізмом на страйки національних економік, в результаті чого розміри експорту буде прагнути до зрівняння з розмірами М., ТС виявиться = „0” .

Ця концепція базується на припущені: 1) прямої залежності між категорією грошей в обігу і рівнем цін; 2) повної зайнятості ресурсів в обох країнах; 3) попит на товари еластичний по ціні; 4) існує чиста конкуренція на ринку товарів і ресурсів; 5) національна валюта вільно обмінна на золото та навпаки. При виконанні цих умов врівноваження ТБ відбувається автоматично.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]