Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
міжнар.ек.1.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
442.88 Кб
Скачать

2 Поняття м/н економіки, предмет, методи, стр-ра.

М/Н економіка – це частина теорії ринкової економіки, яка вивчає закономірності взаємодії господарюючих суб’єктів різних держав в області М/Н обміну товарами, рухів факторів вир –ва, розвиток валютно-фінансової системи, формування М_Н економічних інститутів і організацій та їх вплив на економічну політику окремих держав.

М/Н економіка тісно пов’язана з іншими економічними науками: з політекономією, державним регулюванням зовн. екон. Діяльність, з М/ Н маркетингом. Предмет вивчення – і заключають резиденти різних суверенних держав.

Для дослідження М/Н економічних явищ і процесів використовуються різні методи: Математичний, Статистичний, Графічний методи.

Структура.

Умовно М/Н економіка включає такі елементи:

- базові поняття; світовий ринок, світове гос –во, М/Н поділ факторів вир-ва. Цей рівень дозволяє сформувати понятійний і концептуальний апарат М/Н економіки.

- Економічна політика держави, механізм державного регулювання економіки на макрорівні і мікро рівні. На мікрорівні здійснюється регулювання зовнішньої торгівлі і М/Н руху факторів вир-ва. На макрорівні – державне валютне і фінансове регулювання.

- Конкретні форми М/Н економічних відносин, у яких виявляється М/Н економіка, що включає; М/Н торгівлю товарів і послуг, М/Н рух факторів вир-ва, М/Н торгівлю фінансовими інструментами ( валютою цінними паперами)

- М/Н регулювання і нагляд, що включають діяльність М/Н економічних і фінансових організацій.

Формою прояву М.Е. є М.Е.В.(міжнар. торгівля, валютні відносини), торгівля послугами, міграція капіталу та ін. М.Е. можна розглядати з 2-х боків. З одного боку – це наука, яка вивчає закономірності розвитку міжн-них явищ і процесів, тобто фундаментальна наука. А з ін. боку М.Е є навчальною дисципліною.

М.Е тісно пов”язана з ін. ек-ними науками: з політекономією, держ. регулюванням зовнішньо-ек-ною діяльністю, з міжн-ним маркетингом.

Предмет вивчення М.Е – угоди, які заключають резиденти різних суверенних держав.

Для дослідження міжн-них явищ і процесів використовуються різні методи

  • Наукова абстракція

  • Аналіз і синтез

  • Мікро- і макро- аналіз

  • Математичний

  • Статистичний

  • Графічний

3.Проблеми інтегрування України у світовий економічний простір. З точки зору інтеграції України в систему МЕВ є очевидним, що Україна маючи значні запаси корисних копалин, вигідне геогр положення, родючі с/г землі, має сприятливий економічний клімат, проте є ряд недоліків:

несприятливий інвестиц клімат, який знижує нац. Конкурентноспром. на ринках к-лу; несприятливі умови для попиту на укр. продукцію на внутріш ринку (неплатоспроможність підп-в і населення і т. ін.); відсутність або слабкість конкуренції в окремих галузях економіки через високий рівень монополізму; відсутність досвіду державності, нерозробленість політико-правових регуляторів та інструментів, нерозвин ринкових відносин, запас соц витримки населення, який виснажується, розміщення в регіоні, що хар-ся інтеграцією високого рівня, конкурентність щодо аналогічних інтересів країн східної Європи.

Суттєвими передумовами глобальної інтеграції є формування ри­нку цінних паперів, грошового, кредитного, валютного, які в Україні ще не достатньо розвинені. Серйозною перешкодою глобальної інтегра­ції є архаїчна, здеформована структура економіки. Переважання важ­кої промисловості, галузей ВПК робить її енерго-, ресурсо- і сировиннопоглинаючою, вкрай неефективною і непристосованою до взаємодії із світогосподарськими глобальними процесами. Структурні зру­шення гальмуються низькою інвестиційною активністю. В радикальній реструктуризації економіки не обійтись без участі капіталу ТНК, між­нар валютно-фінансових орг-цій, міжнародної взаємодії з метою виходу на міжнародні норми і стандарти.

Проблеми у зовнішньоекономічній діяльності: 1.Структура експорту орієнтована на товари з низьким ступенем переробки, що їх виготовляють у низько динамічних секторах світової ек, стосовно яких в ЄС застосовують протекційні заходи Спотворена структура імпорту, де в останні роки високотехнологічні засоби в-ва замінювалися ввезенням готових спо­живчих товарів, випуск яких існує або має би бути налагоджений безпосередньо в Україні. 2.Проблема торговельних стосунків України з країнами ЄС: хронічна дефіцитність торгівлі, відсутність помітних зрушень у товарній структурі, обмеження щодо подальшого нарощування експорту.

3.Застосування щодо українських товарів дискримінаційних антидемпінгових торгово-обмежувальних заходів, що вкупі з високою часткою експорту у ВВП та обмеженністю його структури, робить економіку дуже вразливою до впливу зовнішніх чинників.

4.Значна частка у імпорті енергоносіїв, що робить державу економічно залежною та надає можливість країнам-імпортерам впливати на прийняття важливих макроекономічних рішень

5.Недостатній розвиток систем сертифікації та контролю якості експортної продукції при зростанні на світових ринках вимог не тільки до науково-технічних параметрів , а і до споживчих та екологічних характеристик, що примущує вітчиз експортерів збувати свою продукцію за зниженими, а то і демпінговими цінами.

6. Відсутність досвіду та спец. знань щодо виходу на світові ринки у більшості підприємств, низький рівень маркетингової діяльності, нескоординованість дій на державному рівні.

7.Критично недостатнє інвестування ексортноорієнтов. проектів за рахунок внутрішніх ресурсів та обмежені можливості викор. з цією метою іноземних інвестицій і кредитів внаслідок низького міжнар рейтингу надійності України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]