Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
міжнар.ек.1.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
442.88 Кб
Скачать

41 Умови формування, особливості та структура міжнародного ринку послуг.

Послуга – це зміна у положенні інституціональної одиниці, яка відбулася в результаті дій на основі взаємної угоди з іншою інституц. одиницею, т.т. угода з приводу використання споживчої вартості. Ознаками послуг є те, що вони: невидимі, невідчутні на дотик, не піддаються зберіганню, їх експорт – це надання послуг іноземцям в середині країни. За своєю економ. природою послуги, якщо ними торгують на світовому ринку, не відрізняються від звичайного товару. Тому всі теорії попиту і пропозиції в міжн. торгівлі повністю прийнятні й до торгівлі послугами. Послуги є різнорідними товарами, що не дозволяє їх об’єднати в одну групу і стверджувати, що в області послуг одна країна має відносні переваги перед іншою країною. Ключовим в торгівлі послугами є те, що в більшості випадків в якийсь момент повинно відбутися доторкання продавця і покупця послуги. Тільки в цьому випадку угода міжн.купівлі-продажу послуги здійсниться. Послуги бувають: матеріальні (ті послуги, на вир-во яких витрачається праця, на їх здійснення, розподіл та споживання) та чисті (це діяльність, яка не приймає предметної форми: освіта, культура). До умов формувння світового ринку послуг відносять: 1) розвиток транспорту та зв’язку; 2) виникнення інформац. технологій та міжн. інформ. систем; 3) розвиток науки та перетворення її в фактор вир-ва.

Структура міжнар. ринку послуг включає:

  1. Фінансові послуги: міжн. лізинг, франчайзинг, факторинг, форфейтинг.

  2. Нефакторні послуги: міжн. консалтинг, фрахт, міжн. ринок професійних послуг, міжн. туризм.

  3. Міжн. транспортні послуги.

42. Фінансові послуги на світовому ринку

Фінансова послуга - операції з фінансовими активами,що здійснюються в інтересах третіх осіб за власний рахунок чи за рахунок цих осіб, а у випадках, передбачених законодавством, - і за рахунок залучених від інших осіб фінансових активів, з метою отримання прибутку або збереження реальної вартості фінансових активів

Міжнародні фінансові послуги та їх хар-ка.

До фін. послуг, які мають місце в ЗЕД, ралежать: міжн. лізинг, франчайзинг, факторинг, форфейтинг. Міжн. лізинг – це складна фін. операція, при якій спеціаліз. Фірма (орендодавач) у відпов-ті з домов-тю з офіц. Орендатором купує у виробника відповідне устаткування, машини, наймає людей і передає на визн.час за встанов.плату орендарю. Різновиди міжн. лізингу: рентинг (від одної години до одного місяця), гайтинг (від 1 місяця до 1 року) та лізинг (більше 1 року).

Франчайзинг – це система міжн. послугових відносин, що виникають з приводу надання дозволу відомої великої фірми однієї країни бізнесмену чи фірмі іншої країни на використання торгів. марки або на експлуатацію її готового підрозділу. Суб’єкти: франчайзер (той, хто віддає право на користування), франчайзі (той, хто придбав дозвіл на користування). Об’єкт купівлі-продажу наз-ть франшизею.

Факторинг – це вид послуг у сфері міжн.фінансування, при якому постачальник товарів віддає коротко термінові вимоги за товар. угодами факторингової компанії (факторфірма) з метою негайного отримання більшої частини платежу (70-90 % вартості за 2-3 дні), гарантії повного погашення заборгованості і зниження витрат при проведені розрахунків.

Форфейтинг – такий вид послуг,при якому експортер продає компанії без права регресу боргове зобовязання іноз. покупця, яке виступає у формі комерційного переказного доручення або векселя з авалем (форма фін. гарантій банка

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]