Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
міжнар.ек.1.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
442.88 Кб
Скачать

43.Поняття міжнародного лізингу, його види та значення.

Міжнародний лізинг – це фінансова операція при якій спеціальна лізингова компанія (орендонадавач) у відповідності з домовленістю орендатором закупає засоби виробництва і надає їх в оренду. Від лізингу виграють 3 сторони: виробник (отримує гроші); споживач (платить за обладнання не зразу, а частинами), лізингова компанія (великі прибутки за оренду) Види:

1) За терміном поділяються на: а) рентинг – оренда обладнання менше ніж на 1 місяць; б) гайринг – це оренда від 1 міс. до року; в) лізинг – оренда більше 1 року;

2) за окупністю лізинг поділяється: а) фінансовий лізинг – лізингова компанія прагне повернути авансований капітал з прибутком за період життєвого циклу об’єкта; б) оперативний лізинг (прокат) – намагається повернути тільки частину капіталу.

3) За сутністю експортно-імпортних операцій: а) експортний лізинг – коли виробник та лізингова компанія в одній країні, а орендатор в іншій країні; б) імпортний лізинг – виробник в одній країні, а лізингова компанія і орендатор в іншій; в) транзитний лізинг – коли всі троє знаходяться в інших країнах.

44.Міжнародним форфейтинг. Якщо факторинг функціонує у сфері короткотермінових кредитів, то форфейтингова стихія - це середньострокові кредити (до 7 років). Міжнародний форфейтннг є таким видом послугової діяльності у сфері міжнародного фінансування, при якому експортер продає форфейтеру (форфейтинговій компанії) без права регресу боргове зобов'язання іноземного покупця, яке виступає у формі комерційного переказного або простого векселя з авалем. Аваль - це письмове фінансове поручительство, тобто це форма гарантії банку, фірми або іншого закладу, яка сприяє підвищенню довіри до фінансових можливостей володаря обігового кредитно-грошового документу, на якому зазначене таке поручительство. Отже, суть міжнародного форфейтингу полягає в тому, що зобов'язання імпортера-боржника, термін виконання якого ще не настав, може бути експортером-кредитором перетворене у валютне надходження шляхом продажу цього зобов'язання форфейтеру, котрий погоджується його купити па беззворотній основі тільки при умові наявності гарантії з боку якоїсь відомої фінансової установи у країні імпортера. Надзвичайно ефективним міжнародний форфейтинг є при експорті засобів виробництва, коли договір купівлі-продажу може передбачати сплату купівельної ціни частинами протягом 2-5 років.

45 Міжнародний френчайзинг. Міжнародний френчайзинг - це система міжнародних послуговнх відносин, що виникають з приводу надання дозволу відомою великою фірмою однієї країни бізнесмену чи фірмі (як правило, малому підприємству) іншої країни на використання її торгової марки або на експлуатацію її готового підрозділу. При цьому фірма, котра віддає право на користування своїм підрозділом або іменем, називається френчайзером, а мале підприємство чи бізнесмен, що придбав дозвіл на таке користування, має назву френчайзі. І нарешті сам дозвіл, що виступає об'єктом купівлі-продажу, зветься френчайзою. У відповідності з міжнародною френчайзною угодою френчайзер зобов'язується надавати френчайзі допомогу у підготовці персоналу, організаційних питань, реклами, у постачанні (пошук постачальників й отримання від них сировини за пільговими цінами) тощо. Френчайзі за ці послуги вносить одноразову плату при організації бізнесу і здійснює періодичні платежі, а також зобов'язується вкласти в цю компанію частину свого капіталу й надавати послуги в області маркетингу та менеджменту.

46. Міжнародний транспорт – це послуги всіх видів транспорту з переміщення предмета транспортної операції, що надаються резидентами однієї країни резидентам іншої країни. Наразі широко використовуються так звані транспортні кордони, що поєднують на визначених напрямках одразу кілька видів транспорту для перевезення через територію ряду країн з відповідним фінансовим і правовим забезпеченням. Транспортні послуги розрізняються за наступними категоріями: пасажирські перевезення; вантажні перевезення; послуги з оренду суден, наземного транспорту з командою та оператором; послуги з лагодження та ремонту транспорту; маневрові послуги; послуги щодо спуску на воду, буксирування; допоміжні послуги.

На обсяги міжнародної торгівлі можуть істотно впливати транспортні витрати. Транспортні витрати бувають на стільки великими, що роблять експорт і імпорт товарів не вигідними. Це призводить до зниження обсягів торгівлі, рівня спеціалізації країни, розмірів виграшу від торгівлі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]