Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_po_marketingu.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
324.61 Кб
Скачать

26. Марочні стратегії підприємства

Марка-це назва, термін, знак або комбінація цих складових, призначена для ідентифікації товарів або послуг, які пропонуються одним продавцем, а також для встановлення їхніх відмінностей від товарів і послуг конкурентів. Атрибутами марки є м. Назва, м.знак, т.знак.

Розширення родини марки-відбувається тоді, коли фірма пропонує додаткові властивості у межах однієї товарної категорії та товарної марки(зміна упаковки, кольору, смакових властивостей)

Причини, що викликають розширення марки:

-скористатися прагнення покупців до різноманітності товарів

-надлишок виробничих потужностей

-відповідність і успішне розширення товару у конкурентів

-бажання зайняти більше місця на полицях магазину

Ризики:Товарна марка може втратити своє особливе значення; не забезпечує той рівень продажу, який би відшкодував би втрати на розробкуі просування нових товарів.

Переваги: Торгова марка моєе втратити своє особливе положення у свідомості споживача при надмірному використанні її назви; перенесення існуючої товарної марки на нові товари може негативно відбитися на ставленні споживачів до інших товарів, які продають під цією ж маркою.; іноді назва товарної марки не підходить новим товарам

Розширення меж використ.маки це використання успішних марочних назв для випуску нових або модифікованих товарів у новій категорії.

Переваги:-пологшення просування на ринок тов.категорій,бо вони будуть мати миттєве впізнання і визнання;-Знижуються витрати на рекламу.

Ризики:-торг.марка може втратити своє особливе положення у свідомості споживача при надмірному використанні її назви;-перенесення існуючої торг.марки на нові товари може негативно відбитись на ставлені споживачів до ін.товарів,які продаються під цією маркою;-Іноді назва торг.марки не підходить новим товарам.

Багатомарочний підхід-це створення додатових товарних марок у вже існуючій категорії товарів, що дозволяє: точніще сегментувати ринок;зайняти більше місця на полицях магазину; створювати окремі марки для різних регіонів або країн; захистити свож основну товарну марку

Ризики: на кожну марку може припасти невелика частка ринку, що в сумі не дають бажаного прибутку; витрачаючи кошти на підтримку багатьох товарних марок одразу, що призводить до вичерпування ресурсів.

Нові торгові марки-створюються коли фірми:

-проникають у нову категорію товарів, в якій жодних вже існуючих марок не можна вжити

-вирішують, що існуюча марочні назви вже ослабли

-можуть отримати нові марки, в нових категоріях

-можливість вичерпування ресурсів ще до того, як марки почнуть приносити прибутки.

27. Поняття, етапи та концепція жцт

ЖЦ товару визначає послідовність періодів існування тов. на ринку та характеризує зміну обсягу продажу та прибутку від його реалізації і визначають маркетингові стратегії від моменту виведення тов. на ринок до його зняття з ринку відповідно до поведінки споживачів і конкурентів. Етапи: 1. розробка – обсяг продажу дорівнює нулю, обсяг інвестицій зростають разом із наближенням до завершальних стадій етапу; 2.впровадження – повільне зростання обсягу продажу, прибуток відсутній через видатки на на маркетингові заходи; 3. зростання – збільшення прибутку і попиту; 4. зрілість або насичення ринку – уповільнення зростання обсягів продукції, прибуток залишається незмінним або звужується; 5. етап спаду зниження обсягу продажу, скорочення прибутку. Концепція ЖЦ принципи: 1) існування на ринку має часові обмеження; 2) в процесі реалізації продукт проходить різні стадії, на яких виникають свої проблеми, які необхідно вирішувати; 3) на різних стадіях ЖЦ вимагаються різні підходи до організації збуту, вирішення виробничих проблем і фін. політики; 4) рівень рентабельності виробництва і збуту продукції змінюється на різних етапах ЖЦ. Сутність управління ЖЦ тов. можна визначити так: - скоротити фазу виведення на ринок; - прискорити процес зростання; - продовжити якомога швидше фазу зрілості; - уповільнити фазу спаду. Тривалість ЖЦ залежить від самого товару і від ринку на якому товар продається.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]