Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_mikro_Avtosohranennyy норм.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
22.12.2018
Размер:
41.76 Кб
Скачать

25. Охарактеризуйте коротко- та довгострокові криві пропозиції праці.

26. Розкрийте поняття оптимуму Парето у виробництві.

Ефективність (згідно Парето) вважається досягнутою тоді, коли вже неможливо покращити чийсь добробут в процесі виробництва товарів та послуг, їх розподілу та обміну, не погіршивши в той самий час добробуту якогось іншого індивідуума. Це положення називається “оптимум Парето” (або Парето-ефективність).

Парето-ефективність у сфері виробництва – це така ситуація, при якій при даних виробничих ресурсах та існуючому рівні знань неможливо виробити більшу кількість одного товару, не відмовившись при цьому від можливості виробити деяку кількість іншого товару. На КВМ досягнуто стан Парето-ефективності.

Проблема ефективності пов’язана з проблемою суспільного поділу праці, або з проблемою спеціалізації.

Суспільний поділ праці й кооперація в процесі діяльності дозволяють більш ефективно використовувати такий ресурс як труд. Зокрема:

  1. з’являється можливість спільної діяльності;

  2. відбувається навчання в процесі діяльності або підвищення кваліфікації;

  3. спеціалізація учасників виробничого процесу повинна відбуватися відповідно до принципу порівняльних переваг. Порівняльна перевага – це здатність виконувати роботу або випускати будь-який товар за відносно меншою альтернативною вартістю (або з меншими альтернативними витратами).

Стан економіки називають Парето ефективним у виробництві, якщо неможливо збільшити виробництво одного чи кількох продуктів, не скорочуючи виробництва інших. Названі умови Парето ефективності симетричні лише з тією різницею, в першому випадку загальні обсяги споживчих благ передбачаються заданими, фіксованими, тоді як у другому вони передбачаються змінюючими залежно від розподілу чинників виробництва між випусками різних благ, табл. 16.1). Нарешті, структура випуску благ є Парето-ефективною, якщо неможливо збільшити добробут хоча б одного індивіда, не зменшуючи добробуту інших, шляхом зміни структури (комбінації) що випускаються благ. Це умова вимагає, рівності граничної норми продуктової трансформації граничним нормам заміни благ обох споживачів. Всі три ці умови виконуються в умовах досконалої конкуренції, причому тільки для двох споживачів чи двох підприємств, й для як завгодно великого їх. Таблиця 16.1

Симетрія умов Парето-ефективності в споживанні і в виробництві

Парето-ефективний розподіл

благ парето-ефективний розподіл

чинників виробництва

Обмежені

блага

Результат

розподілу

Умови ефективності

X, Y K, L

U*A = U*A(XA,YA) U*B = U*B(XB,YB) X = X(KX,LX) Y = Y(KY,LY)

MRSAXY = MRSBXY MRTSXKL = MRTSYKL

27. Розкрийте механізм максимізації прибутку монополістичного конкурента у довгостроковому періоді.

Механізм установлення рівноваги п-ства в довгостроковому періоді за умов монополістичної конкуренції (МК).

МК—тип ринку, на якому діє велика кількість невеликих постачальників, що конкурують між собою за продаж диференційованого товару.

У довгостроковому періоді крива попиту на товар будь-якого п-ства в галузі є дотичною до кривої АТС у довгостроковому періоді. Вільний вступ до ринку веде до того, що кожне п-ство одержує тільки нормальний (нульовий економічний) прибуток, оскільки за наявності прибутку до галузі приходять нові п-ства і зменшують попит та граничний виторг, поки прибуток не стане нормальним (Р=АС).

Це є причиною того, що ринковий механізм МК з точки зору виористання ресурсів не є ефективним, бо виробництво здійснюється не з мінімальними витратами (див. малюнок). Обсяг виробництва не досягає тієї величини, при якій середні загальні витрати АТС п-ства мінімальні.

Однак стосовно задоволення потреб споживачів МК є ефективною, оскільки на ринку дуже багато різноманітної продукції, нехай за вищою ціною, ніж при досконалій конкуренції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]