Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_po_marketingu.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
324.61 Кб
Скачать

36. Причини вибору прямого каналу розподілу і опосередкованого збуту

Виконуючі функції КР посередник вирівнює потоки т і п, так як існує розбіжність меж обмедженим колам виробів, які випускають вироби у виликих кількості і невеликою кількістю різноманітних товарів, що потребують споживачі

Прямим КР (без посередника) віддають перевагу:

-обсяг продажу виправдовує витрати на збут прод

-споживачі, для яких призначається продукція зосереджені в одному регіоні

-товари є вузько спеціалізовані або виготовляютьяс на замовлення споживача

-ціна на товар змінюється і ці зміни потрібно постйно враховувати

Причини, що обумовлюють доцільність опосередкованого збуту:

-зменшення кількості контактів між учасниками обміну---скорочення кількості днів

-розширення асортименту продукції від різних виробників, завдяки чому досягається економвя часу і зусиль виробника і споживачів

-можливістьзабезпечити оптимальний для споживачів маштабпотавок

-підвищення рівня обслуговування споживачів на основі досвіду обслуговування цільового ринку, що має посередник.

37. Альтернативні системи розподілу

Процес формування(вибору) КР склад. З таких етапів:

-виявлення альтернативних систем розподілу

-вибір стр-ри каналу розподілу

-вибір стратегії комунікацій КР

-рішення про управління КР.

Фактори,що впливають на вибір КР:

-хар-ка споживача

-хар-ка товару

-хар-ка посередників

-хар-ка зовнішнього середовища.

Для налагодження збуту своїх тов н фірма може обрати одну з альтернативних систем розподілу:

1.Традиційна сис-ма

2.Горизонтальна(маркетингова)

3.Багатоканальна(комбінована)

4.Вертикальна

1.Традиційна сис-ма розподілу-це сукупність незалежних фірм у яких кожен рівень збутового каналу діє незалежно від інших,з метою максимілізувати власний прибуток,залишаючи поза увагою ефективність каналу вцілому. Кожен з учасників каналу не може контролювати інших, і ніхто не має повноважень розподіляти ф-ї серед учасників каналу та урегулювати конфлікти,що виникають.

2.Горизонтальна-передбачає оюєднання зусиль одного рівня.Це має сенс,якщо обєднання капіталу маркетингових ресурсів і виробничих потужностей підсилюють позиції фірм,які разом можуть зробити більш ніж одна фірма.

3.Багатоканальна-передбачає виконання кількох каналів розподілу для охоплення різних сегментів ринку і надає переваги тим фірмам,які обслуговують великі і складні ринки.

4.Ветикальна-передбачає повну або часткову координацію ф-й учасників каналу розподілу з метою економії на операціях і посилення впливу на ринок.

При цьому один з учасників каналу бере на себе ініціативу щодо координації дійтому що він є власником інших фірм учасників або укладає з ними угоди або має вплив достатній для того,щоб обєднати інших учасників.

38. Вертикальні маркетингові системи

Для налагодження збуту своїх товарів фірма може обрати одну з альтернативних систем розподілу: традиційна, горизонтальна, багатоканальна, вертикальна.

Верт. марк. с-ма передбачає повну або часткову координацію функцій учасників каналу розподілу з метою економії на операціях і посилення впливу на ринок. При цьому один з учасників каналу бере на себе ініціативу щодо координації дій тому що він є власником інших фірм учасників, або укладає з ними угоди чи має вплив, достатній для того щоб об’єднати інших учасників. Існують 3 форми вертикальної координації: 1) корпоративні (інтегровані) 2) адміністративні (керовані) 3) договірні (контрактні).

 

Корпоративні вмс. – системи, які належать фірмам і передбачають контоль одним власником всієї системи розподілу за всіма стадіями виробництва і збуту товарів. Інтеграція вперед – лідером каналу є виробник, назад – посередник.

 

Адміністративні вмс. – координує послідовні етапи виробництва та розподілу каналу і не передбачає договірниїх забов’язань та існує завдяки високій репутації одного з учасників.

 

Договірні вмс. – незалежні учасники каналу підписують контракти в яких докладно визначаються їх права і обов’язки щодо координації функцій розподілу. Метою такого об’єднання є збільшення обсягів продажу чи економії коштів, яких кожне підпр. окремо не може досягти. Існують 3 основні типи договірних вмс.:

 

1) добровільні об’єднання роздрібних торговців які фінансуються оптовиками і створюються для того щоб допомогти цим роздрібним торговцям успішно конкурувати з розгалуженими мережами магазинів великих організацій

 

2)  кооперативні роздрібні торговці, які створюють спільні підпр-ва щоб здійснювати оптові закупки а також і виробництво товарів. Члени таких утворень купують бульшу частину товарів через свої кооперативи а також спільно здійснюють рекламну діяльність. Прибуток розподіляється між учасниками пропорційно до обсягів зроблених ними закупок.

 

 

3)  Франчайзингові системи – передбачають передачу франчайзером (виробником або продавцем) франшизи (ліцензії) на право продажу або виробництво своєї продукції під своїм брендом іншим учасникам каналу (франчайзі), яким надаються ексклюзивні права на певні території

4.Ветикальна-передбачає повну або часткову координацію ф-й учасників каналу розподілу з метою економії на операціях і посилення впливу на ринок.

 

При цьому один з учасників каналу бере на себе ініціативу щодо координації дійтому що він є власником інших фірм учасників або укладає з ними угоди або має вплив достатній для того,щоб обєднати інших учасників.

Існують 3 форми вертикальної координації:

1.Корпоративні(інтегровані)ВМС

2.Адміністративні(керовані)ВМС

3.Договорні(контрактні)ВМС

 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]