Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори дек ксюха.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
438.52 Кб
Скачать
  1. Аналіз оборотності оборотних коштів

Ефективність використання оборотних коштів характеризується насамперед їхньою оборотністю. Під оборотністю коштів розуміється тривалість проходження коштами окремих стадій виробництва й обігу. Час, протягом якого оборотні кошти знаходяться в обороті, тобто послідовно переходять з однієї стадії в іншу, складає період обороту оборотних коштів.

Оборотність оборотних коштів обчислюється:

Z=

де Z - оборотність оборотних коштів у днях;

Зок.сірий - середній залишок оборотних коштів, грош. од.;

Кдн - число днів аналізованого періоду (90, 360);

Вреал - виручка від реалізації продукції за аналізований період, грош. од.

Коефіцієнт оборотності оборотних коштів характеризує розмір розміру виручки від реалізації в розрахунку на одну грош. од. оборотних коштів:

Ко= або Ко=

Важливим показником ефективності використання оборотних коштів є також коефіцієнт завантаження коштів в обороті. Він характеризує суму оборотних коштів, що авансуються на 1 грош. од. виручки від реалізації продукції:

Кз=

Коефіцієнт завантаження коштів в обороті (Кз) - величина, обернена коефіцієнту оборотності оборотних коштів (Ко). Чим менше коефіцієнт завантаження засобів, тим ефективніше використовуються оборотні кошти.

  1. Аналіз власного капіталу

  1. Методика аналізу експорту товарів і послуг

Визначення ефективності експортних операцій проводиться для обґрунтування не лише окремих пропозицій щодо продажу певних товарів. Ці дані можуть бути використані при розробці планів на експорт в масштабах країни, при оцінці структури та напрямків зовнішньоторговельного обігу. Подібні розрахунки виконуються як в національній, так і в іноземній валюті.

При визначенні ефективності експортної діяльності підприємств застосовується системний підхід, який надає можливість здійснити комплексну оцінку будь-якого виду зовнішньоекономічних операцій.

показники ефективності експорту, які поділяються на:

1) показники ефективності, що визначаються як співвідношення прибутку від діяльності підприємства до витрат на її здійснення і відтворюється відносними величинами: відсотками, частками одиниці;

2) показники ефекту, що визначаються як абсолютні значення і відтворюються в грошових одиницях як різниця між результатами діяльності і витратами на її здійснення.

Економічною характеристикою будь-якої операції є показник валютної ефективності експорту (купівельна сила валюти), що розраховується по формулі 2.3:

,

де - валютна ефективність експорту;

- обсяг експорту і-го товару чи послуги, натур. од.;

валютна ціна і-го експортного товару чи послуги, вал.од./од.;

- витрати на виробництво та реалізацію одиниці і-го товару чи послуги, грн./од.;

- кількість назв товарів чи послуг.

Чим вищий цей показник, тим більший товарний курс та купівельна сила валюти, але сам по собі цей коефіцієнт не дає відповіді на запитання про вірогідність операції. Для її оцінки необхідне порівняння з певною базою, або з оберненим курсом обміну валют.

Експорт товару ефективний, якщо експортний доход перевищує експортні витрати, що й відображає базовий коефіцієнт ефективності експорту:

де - базовий коефіцієнт ефективності експорту;

- виторг від експорту в іноземній валюті, переведений у гривні за офіційним курсом, грн.;

- собівартість товару, грн.;

- транспортні витрати, грн.;

- організаційні витрати, грн.

Коефіцієнт ефективності може бути виражений також у відсотках.

Якщо >1, експорт ефективний. Чим вище цей коефіцієнт, тим вище ефективність експорту.

Також звітні показники ефективності експортних товарів необхідно порівняти з аналогічним показником за минулий період, що дасть змогу встановити, як змінилася ефективність експорту товарів у звітному періоді порівняно з минулим.

Економічний ефект від експорту характеризує результат діяльності підприємства і розраховується як різниця між обсягом випуску продукції на експорт і витратами на її виробництво по формулі

,

де - ефект від експорту, грн.;

- валютний виторг від експорту товару;

- експортні витрати;

- валютний коефіцієнт, який служить для переводу іноземної валюти в національну.