Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори дек ксюха.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
438.52 Кб
Скачать
  1. Аналіз забезпеченості підприємства матеріальними ресурсами

Аналіз матеріальних ресурсів включає в себе: 1.загальну оцінку виконання плану матеріально-технічного постачання(У процесі аналізу необхідно дати оцінку забезпечення підп-ва необхідними основними та допоміжними матеріалами, комплектуючими виробами, паливом та електроенергією тощо. Слід з`ясувати причини і виявити винних осіб, якщо по будь-яких позиціях викривались факти недопостачання, які шкодили процесу вир-ва. Аналіз повинен виявити, де провина постаачальників матеріалів, а де недогляд якогось працівника підп-ва. Далі необхідно проаналізувати якість придбаних матеріалів, комплектність постачання, дотримання передбачених угодами термінів і ритму вир-ва. Аналіз мусить показати, як на підп-ві налагоджено контроль за виконанням договірних умов постачальниками, які заходи вживались у разі затримок чи ін. порушень у поставках, наскільки оперативно реагує підп-во на ті чи ін. відхилення); 2. аналіз складських запасів матеріальних ресурсів(У процесі аналізу дається оцінка загальної величини складських запасів, динаміці їх залишків, комплектності, наявності непотрібних і зіпсованих матеріалів і сировини. Як критерій при аналізі використовують нормативи, розраховані по групах і окремих видах сировини або матеріалів. Нормативи мають не тільки грошовий вираз, а й натуральний(днів запасу). Аналіз завершують розробкою заходів щодо оптимізації рівня складських запасів, поліпшення стану їх зберігання і ліквідації понаднормативних запасів); 3. аналіз використання матеріальних ресурсів і розрахунок впливу факторів на обсяг випуску продукції(Аналіз використання матеріалів здійснюється за допомогою узагальнюючих показників матеріаломісткості (витрати основних матеріалів/товарна продукція) або оберненого до неї показника матеріаловіддачі. Ці показники можна розрахувати в цілому по всій товарній продукції, а також по окремих виробах. Слід вивчити зміну цього показника в динаміці та порівняно з ін. підп-вами, врахувати галузеві особливості формування витрат і зконцентрувати увагу на з`ясуванні причин зміни цих показників і можливих резервів економії. У процесі аналізу використовують як допоміжні показники рівня відходів і браку продукції, коефіцієнт корисного використання сировини, норми витрат матеріалів(їх обгрунтованість, своєчасність їх перегляду), палива, енергії на окремі вироби).

  1. Аналіз ефективності використання матеріальних ресурсів

Для аналізу ефективності використання матеріальних ресурсів існує певна система техніко-економічних показників. Ці показники є диференційованими залежно від особливостей виробництва та окремих видів предметів праці. У загальному випадку всі ці показники відображають рівень та суму матеріальних витрат, а не суму матеріальних ресурсів. Вони показують вартість матеріальних ресурсів, що використані на виробництво продукції, а рівень їх витрачання - питому вагу матеріальних витрат у вартості виробленої продукції. Нормативні витрати матеріальних ресурсів на одиницю продукції, на певну послугу та на певний обсяг випуску продукції є ключовим елементом у системі управління й аналізу використання матеріальних запасів, бо тільки порівняно з ними підприємство може визначити ефективність і доцільність фактичних витрат. Аналіз ефективного використання матеріальних ресурсів якнайтісніше пов’язаний з дослідженням рівня витрачання матеріальних ресурсів. Отже, завданням аналізу є пошук джерел економії цих ресурсів і зниження матеріаломісткості продукції. Матеріаломісткість продукції є вартісним показником, який відображає рівень матеріальних витрат (без амортизації) на кожну гривню товарної продукції та розраховується як відношення суми всіх матеріальних витрат до вартості товарної продукції: , де Мм - матеріаломісткість продукції, грн; К - обсяг випуску продукції (в одиницях); Нп - норма витрачання n-матеріалу на одиницю продукції (у натуральних вимірниках); Ц? - ціна одиниці n-виду матеріалу за період, що його аналізують, грн; Цт - відпускна ціна одиниці продукції, грн. Матеріаловіддача продукції (зворотний показник до показника матеріаломісткості) характеризує вихід продукції з кожної гривні витрачених матеріальних ресурсів та розраховується як відношення вартості товарної продукції до суми матеріальних витрат: , де Мв - матеріаловіддача продукції, грн. Одним із джерел економії матеріальних ресурсів є зниження питомої матеріаломісткості продукції, що відображає рівень використання матеріальних ресурсів на окремий і-вид продукції і розраховується як відношення кількості або вартості витрачених матеріальних ресурсів на окремий і-вид продукції до кількості або вартості виробленої продукції цього виду.

У ході аналізу також необхідно приділити увагу питомій вазі матеріальних витрат у собівартості продукції, яка характеризує рівень використання матеріальних ресурсів за структурою випуску продукції та розраховується як відношення суми матеріальних витрат до повної собівартості продукції.