Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори дек ксюха.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
438.52 Кб
Скачать
  1. Міжнародні стандарти аудиту: призначення і структура

Стандарти аудиту формують єдині основні вимоги до його якості та надійності і забезпечення відповідного рівня гарантій щодо результатів ауд перевірки при їх дотриманні. У 1977 з метою роз-ку аудиту у світовому масштабі була заснована Міжнар Федерація Бух-ів. У її межах створено постійно діючий Комітет міжнародної практики аудиту (КМПА) при раді МФБ, котрий зараз носить назву Рада з МСА та надання впевненості (РМСАНВ). Осн завданнями РМСАНВ є розробка і випуск: МСА, МС завдань з надання впевненості, МС супутніх послуг. МСА покликані уніфікувати підхід до аудиту в міжнародному масштабі й сприяти розвитку аудиту в країнах, де рівень професіоналізму нижче загальносвітового. МСА застосовують незважаючи на те, чи є аудит незалежним дослідження фін інфо прибуткового або збиткового під-ва. У межах кожної країни МСА зазнають змін відповідно до чинної практики аудиту. Окремі країни на основі МСА випускають свої нац. стандарти аудиту. На теперішній час діють 49 стандартів, поділених на 10 груп:Група 1  - «вступні зауваження» Група 2 - «зобов'язання» Група 3 -   «планування» Група 4 -   «кошти (система) внутрішнього контролю» Група 5 - «аудиторські докази» Група 6 - «використання роботи третіх осіб» Група 7 -   «аудиторські висновки й звіти» Група 8 -   «спеціалізовані області аудиту» Група 9 -   «супутні послуги» Група 10 -   «положення по міжнародній практиці аудиту».

  1. Кодекс етики аудиторів України

Міжнародною федерацією бухгалтерів в липні 1996 р. було прийнято Кодекс етики професійних бухгалтерів (КЕПБ).

Текст Кодексу складається із вступу і трьох частин, які стосуються професійної поведінки бухгалтерів і аудиторів різних рівнів. Частина А стосується етики всіх професійних бухгалтерів і аудиторів Частина В стосується етики всіх аудиторів Частина С стосується етики всіх найманих професійних бухгалтерів і аудиторів. У вступній частині наведено визначення термінів, які використовуються в Кодексі, обґрунтовано коротко необхідність прийняття і додержання фундаментальних принципів професійної поведінки (діяльності) бухгалтерів - аудиторів, наведено визначення цих принципів, а також порядок застосування Кодексу на національному рівні. Кодексом визначено, що професія бухгалтера-аудитора має характерні риси: 1) володіння відповідними інтелектуальними навичками, набутими шляхом освіти і підвищення кваліфікації, 2) схильність представників професії ідеї об’єктивності та загального кодексу цінностей і поведінки, прийнятому відповідним адміністративним .органом; 3) усвідомлення свого обов’язку перед суспільством в цілому в обмін на обмеження, які стосуються відповідної атестації (обмеження вступу до цієї професії, т. т. до галузі діяльності). Основні вимоги суспільства до аудиторів: 1) достовірність (в суспільстві існує потреба в достовірній інформації і надійних інформаційних системах); 2) професіоналізм (в суспільстві існує потреба в фахівцях, які можуть бути ідентифікованими різними користувачами, а саме інвесторами, кредиторами, замовниками та іншими зацікавленими особами, як спеціалісти з обліку і аудиту); 3) якість послуг (суспільству необхідна впевненість в тому, що послуги, які виконує аудитор, відповідають найвищим стандартом якості); 4) довіра (користувачі аудиторських послуг повинні бути впевненими в існуванні професійної етики аудиторів, як основи довіри до результатів аудиторської праці).

Фундаментальні принципи, яких повинні додержуватись аудитори: 1) Порядність. 2) Об’єктивність. 3) Професійна компетентність і належна старанність. 4) Конфіденційність. 5) Професійна поведінка. 6) Технічні стандарти.

Аудиторська палата України рішенням № 73 від 18 грудня 1998 р. ввела в дію Кодекс професійної етики аудиторів України, який запроваджує правила надання аудиторських послуг та фундаментальні принципи етики, яких мусить дотримуватися аудитор. Норми і фундаментальні засади етики, викладені у Кодексі етики, обов'язкові для виконання усіма аудиторами під час надання ними аудиторських послуг.

Визначальною рисою професії незалежного аудитора є визнання ним відповідальності перед українським суспільством. Метою професії незалежного аудитора є забезпечення високого фахового рівня послуг для досягнення максимальної ефективності праці, спрямованої на задоволення потреб українського суспільства.