Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори дек ксюха.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
438.52 Кб
Скачать
  1. Аналіз витрат за економічними елементами та статтями калькуляцій

Групування витрат по елементах необхідно для того,щоб вивчити матеріаломісткість,трудо- та енергомістксть і т.д. та встановити вплив техн.прогресу на структуру витрат.При цьому виділяють наступні елементи витрат: матер.витрати,витрати на оплату праці. на соц.заходи, амортизація,ін.операц.витрати,ін.витрати. Аналіз витрат за елементами здійсн. у послідовності: 1.Визнач.питома вага окремих елементів витрат.2.Визнач.відхилення факт.стр-ри і планової.3.Визнач. абс.відхилення витрат за окремими елементами на 1грн.4.Здійсн.факторний аналіз причини відхил. по окремих елементах за рах. факторів норм та цін.

Групування витрат по статтям показує куди, на які цілі і в яких розмірах витрачені ресурси, а саме чи на вир-во чи на збут.

Аналіз матер.затрат полягає в порівнянні факт.обсягу їх з плановим чи базовим і в обчисленні дії окремих факторів на виявлені відхилення.Завжди слід виявляти вплив таких факторів:

зміни питомих затрат сировини та матеріалів на одиницю продукції-фактор “норм”;

зміни с/в заготовлення одиниці сировини та матеріалів-фактор”цін”

Аналіз матер.затрат завжди завершується підрахунком резервів зниження затрат.Аналіз викор. Фонду оплати праці починають з визначення абс.відхилення від планового фонду або фактичного за базовий період.При дослідженні причин відхилення виявляють вплив двох факторів:зміни середньо облікової чисельності і зміни середньої зар.плати.Для розрахунку можна викор. Спосіб абс.різниць,згідно з яким вплив 1-го фактору визнач. Множенням відхилення від плану за кіл-тю на планову середню зар.плату,а вплив 2-го-множенням відхилення від плану з середньої зар.плати на факт.чисельність.

За затратами на обслуговування вир-ва та управління розрах. Також відносне відхилення,порівнюючи факт. Затрати з даними кошторису,перерахованими на % виконання плану випуску товарної продукції.

Аналіз собівартості продукції за статтями калькуляції є важливою складовою оцінки результатів господарювання підприємства. Результати аналізу дають можливість встановити, за якими статтями є економія, а за якими-перевитрачання, тим самим визначаючи конкретні напрями оптимізації рівня собівартості продукції, подальшого вивчення можливих резервів її зменшення.

Аналіз витрат за статтями калькуляції передбачає визначення абсолютного та відносного відхилень за статтями витрат, порівнюючи фактичні дані з даними за прогнозними (кошторисними); обчислення частки кожної статті в загальній сумі витрат, структурних зрушень, що відбулися; надання оцінки змін кожної статті.

У процесі аналізу у першу чергу приділяється увага статтям, за якими були допущені значні перевитрати, непродуктивні витрати та втрати, а також тим, які займають значну питому вагу в собівартості продукції.

  1. Аналіз собівартості окремих видів продукції

Важливим показником, характеризуючим роботу промислових підприємств є собівартість продукції. Від її рівня залежать фінансові результати діяльності підприємств, темпи розширенного відтворення, фінансовий стан господарських суб’єктів.

Аналіз собівартості продукції, робіт та послуг має виключно важливе значення. Він дозволяє з’ясувати тенденції зміни данного показника, виконання плану по його рівню,виявити вплив факторів на його збільшення і на цій основі дати оцінку роботи підриємства по використанню можливостей та встановити резерви зниження собівартості продукції.

Об’єкти аналізу собівартості продукції є наступні показники:

-повна собівартість товарної продукції в цілому та по елемнтам затрат;

-затрати на 1 гривню товарної продукції;

-собівартість порівнянної товарної продукції;

-собівартість окремих видів продукції

-окремі елементи та статті витрат

Аналізуючи собівартість продукції розв’язують такі основні задачі:

1)оцінка виконання плану за собівартістю продукції в цілому по підприємству, а також по окремих видах прдукції;

2)вивчення причин відхилення фактичних затрат від планових у розрізі статей, а також за окремими видами та групами продукції;

3)пошук резервів зниження собівартості продукції та розробка відповідних заходів щодо їх використання.

Джерела інформації:дані звіту по собівартості продукції,звіту про фінансово-майновий стан підприємства і звіту підприємства з праці. Залучаються також планові й звітні калькуляції по окремих видах продукції та відповідні дані бухгалтерського облік