Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шикирава Н.М.Робота психолога у психолого-медик...doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
279.55 Кб
Скачать

Шикирава н.М. Професійно-орієнтоване завдання з курсу “Робота психолога у психолого-медико-педагогічній комісії” (6.010100 Практична психологія)

До практичного психолога дошкільного навчального закладу звернулась мама вихованця: “Мій син вже третій рік відвідує групу для дітей з затримкою психічного розвитку. У цьому році нам виповнюється 6 років, але я вважаю, що школу нам ще відвідувати зарано. Моя дитина постійно потребує допомоги та заохочень при виконанні завдань, спостерігається слабка концентрація уваги, повільність мислительних процесів, відсутність інтересу до навчання у школі. Мені дуже хотілося б, щоб дитина ще рік відвідувати садок. Що робити?”

Сплануйте діагностичну роботу з дитиною за проведення методикою Н.М.Стадненко, Т.Д.Ілляшенко, А.Т.Обухівська «Діагностика готовності до навчання в школі дітей шестирічного віку». Підготуйте висновки за результатами дослідження. Продемонструйте консультативну бесіду, у якій представите результати діагностики, запропонуєте конкретний алгоритм дій по підготовці документів на засідання обласної психолого-медико-педагогічної консультації”.

Хід роботи над професійно-орієнтоваНим завданнЯм

І. Підготовчий етап

  1. Визначення практичної спрямованості завдання

Діагностична робота (підготовка та проведення Методики Н.М.Стадненко, Т.Д.Ілляшенко, А.Т.Обухівської «Діагностика готовності до навчання в школі дітей шестирічного віку» )

Консультативна робота (за результатами діагностичної роботи)

Аналіз власного досвіду виконання подібних завдань

Дисципліна

Модуль

Тема

Зміст питань

Робота психолога в психолого-медико-педагогічній комісії

Організація роботи практичного психолога в міській (районній), обласній та республіканській психолого-медико-педагогічні консультації

Нормативно-правова документація з питань організації міської, обласної та республіканської психолого-медико-педагогічні консультації

Види роботи практичного психолога в міській (районній), обласній та республіканській психолого-медико-педагогічні консультації.

Психологічна служба в системі освіти

Організація та планування роботи практичного психолога з учасниками навчально-виховного процесу в адаптаційний період.

Організація роботи практичного психолога у учнями початкової школи.

Наказ Міністерства освіти України від 07.07.2004 N569/38 Про затвердження Положення про центральну та республіканську обласні, районні(міські) психолого-медико-педагогічні консультації (ознайомлення).

  1. Довизначення проблеми

Опис проблеми. Батьків дошкільників цікавлять питання психологічної готовності дітей до школи. Особливо це актуально для батьків, діти яких відвідують групи для дітей з затримкою психічного розвитку та логопедичні групи у дошкільних навчених закладах. Більшість батьків постають перед вибором – віддати дитину до загальноосвітнього навчального закладу чи залишити ще на один рік у дошкільному навчальному закладі.

Припущення щодо причин виникнення проблеми.

Міра неготовності до навчання в школі може бути різною так само як і причини, які їх зумовили. Тому діти, які відвідують групи для дітей з затримкою психічного розвитку та логопедичні групи, потребують пильної уваги і вивчення, щоб у випадку неуспішної динаміки навчання і розвитку обстежити її в умовах психолого-медико-педагогічної консультації та визначити оптимальні умови подальшої психолого-педагогічної роботи з нею.

Пошук та аналіз літератури з проблеми

Повна бібліографія джерела

Основні ідеї, тези, що стосуються проблеми

Навчально-методична та довідкова література

Н.М.Стадненко, Т.Д.Ілляшенко, А.Т.Обухівська Методика «Діагностика готовності до навчання в школі дітей шестирічного віку» // Н.М.Стадненко, Т.Д.Ілляшенко, А.Т.Обухівська Методика діагностики готовності до навчання в школі дітей шестирічного віку. – Кам’янець-Подільський: Абетка, 2001.- 20 с.

Діагностична методика вивчає особливості готовності чи неготовності дітей до навчання у школі. У розв’язанні пізнавального завдання взаємодіють різні психічні процеси, психічні стани і якості особистості. Усі вони інтегруються у здатності дитини взаємодіяти з дорослим, цілеспрямовано працювати, будувати певний план дій. Таким чином, хоча під час діагностики виявляються інтелектуальні можливості дитини, можна спостерігати і не менш значущі для успішності її майбутнього навчання в школі емоційно-вольові якості, соціально-комунікативні навички.

Бастун Н.А.Лукомська С.О.Специфіка раннього втручання для дітей з різними функціональними обмеженнями // Практична психологія і соціальна робота. – 2010. –№2. – С. 67-72.

Бастун Н.А.Лукомська С.О.Специфіка раннього втручання для дітей з різними функціональними обмеженнями // Практична психологія і соціальна робота. – 2010. –№3. – С. 11-25.

Діагностика рівня розвитку дитини. Особливості раннього втручання для дітей з вадами інтелектуального розвитку. Психічний розвиток дітей із затримкою психічного розвитку.

Фахова періодична література

Кулик В. Організація навчання дітей з особливими освітніми потребами // Дефектолог. - 2010.- №11.-С. 7-12.

Методичні рекомендації щодо організації навчання дітей з особливими освітніми потребами. Характеристика пізнавальної сфери дошкільника із затримкою психічного розвитку.

Діти з особливими потребами: Психолого-педагогічний супровід /Ольга Романова та ін. - К.: Шк. світ, 2011.-128 с.- (Бібліотека “Шкільного світу”)

Характеристика вад інтелектуального розвитку, психічних розладів, особливості психічних захворювань. Характеристика відносин у сім’ях, які виховують дітей з особливими освітніми потребами.

Лабайчук Г. Інноваційні підходи до організації навчального процесу з особливими потребами в умовах сучасного реабілітаційного простору// Дефектолог. - 2010.- №2.- С.5 -9.

Характеристика умов прийому до спеціалізованих навчальних закладів, педагогічна та психологічна реабілітація дітей з особливими освітніми потребами.

Савчук Л. Нові підходи до надання освітньо - корекційних послуг дітям з особливими освітніми потребами // Дефектолог. - 2010.- №5.- С.6-9.

Інтеграція дітей з особливими освітніми потребами. Обстеження мовленнєвого розвитку старших дошкільників із затримкою психічного розвитку.

Вузькоспеціалізована література

Хорошилова Г. Психолого-педагогічне обстеження дітей із ЗПР в умовах групи спеціального призначення // Дефектолог. - 2010.- №3.- С.16 -23.

Класифікація затримки психічного розвитку (за К.Лебединською, В.Лебединським)

Основні завдання обстеження дошкільників із затримкою психічного розвитку. Методики та дидактичні ігри для обстеження старших дошкільників.

Деркач С. Мудра Т.Обстеження немовних дітей // Дефектолог. - 2009.- №3.-С.38-50.

Показники психічного, фізичного і мовного розвитку дошкільників.

Кулик В. Обстеження дітей, які потребують навчання на інклюзивній основі // Дефектолог. - 2011.- №5.- С.3 -5.

Методи обстеження дітей спеціалістами психолого-медико-педагогічної консультації.