Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори дек ксюха.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
438.52 Кб
Скачать

25.Облік оренди (лізингу) основних засобів та розрахунків з орендодавачами

Порядок передачі майна в оренду та його облік визначений П(С)БО 14 "Оренда".

Чисті інвестиції орендодавця у фінансову оренду відображаються на субрахунку 181 "Заборгованість за майно, що передано у фінансову оренду".

Нарахування заборгованості з фінансової оренди здійснюється на підставі договору оренди, акту приймання-передачі основних засобів, переведення заборгованості до складу поточної - довідок бухгалтерії.

Аналітичний облік орендних зобов'язань ведеться відокремлено за кожним договором фінансової оренди.

За П(С)БО 14 «Оренда» під орендою розуміють угоду, за якою орендодавець передає орендарю право користування активом протягом погодженого строку за платіж (або ряд платежів). Зазначені угоди поділяють перш за все на операційні та фінансові. Фінансова — передбачає передачу орендарю всіх ризиків та вигод, пов'язаних з правом користування та володіння активом. Операційна — будь-яка інша оренда крім фінансової. П(С)БО 14 «Оренда» передбачено, що орендований актив та витрати, пов'язані з орендою в обліку орендаря, відображаються таким чином: вартість активу, отриманого на умовах операційної оренди, обліковується поза балансом (на позабалансовому рахунку 01 «Орендовані необоротні активи») за вартістю, вказаною в угоді про оренду; орендні платежі, які підлягають сплаті, відображаються у складі витрат періоду. Сума витрат визначається на систематичній основі з урахуванням способу одержання економічних вигод, пов'язаних з використанням орендованого активу; витрати иа підтримання орендованого активу в робочому стані обліковуються у складі витрат звітного періоду; затрати орендаря на поліпшення об'єкта операційної оренди (модернізація, модифікація, добудова, дообладнання, реконструкція тощо), що приводять до збільшення майбутніх економічних вигод, які первісно очікувалися від його використання, відображаються орендарем як капітальні інвестиції у створення (будівництво) інших необоротних матеріальних активів. Регістром аналітичного обліку активів, отриманих у операційну оренду, є копія інвентарної картки, яку орендодавець додає до акта приймання-передачі орендованих об'єктів. При поверненні об'єкта оренди орендодавцю, орендар списує об'єкт з позабалансового рахунку і вилучає з картотеки відповідну інвентарну картку (витяг) і зберігає її разом з актом приймання-передачі. У разі фінансової оренди в обліку і звітності орендаря відображаються: вартість отриманих в оренду активів, хоча юридичне право власності лишається за орендодавцем; пов'язані з орендою зобов'язання; фінансові витрати орендаря;

Операційна оренда: Нараховано амортизацію об єкта переданого в операц. Оренду Дт 949 Кт 131; - отримано орендну плату Дт 311Кт 377; - прийнято в операційну оренду ОЗ Дт 01 « орендовані не оборот. активи» Кт – Передано ОЗ у фінансову оренду Дт972 Собівартість реалізованих не оборот. активів Кт 10 ОЗ Журнал 4 , відомість 4.1.

26. Облік інших необоротних матеріальних активів ПсБо 7 «оз»

Під іншими необоротними матеріальними активами розуміють матеріальні активи, призначені для використання протягом періоду більше одного року (або операційного циклу, якщо він більше одного року) і які не входять до складу основних засобів.

Згідно ПКУ, інші необоротні матеріальні активи класифікують за групами

Класифікація груп основних засобів

і мінімально допустимих строків їх амортизації

Групи

Мінімально допустимі строки корисного використання, років

група 10 - бібліотечні фонди

-

група 11 - малоцінні необоротні матеріальні активи

-

група 12 - тимчасові (нетитульні) споруди

5

група 13 - природні ресурси

-

група 14 - інвентарна тара

6

група 15 - предмети прокату

5

Рахунок 11 "Інші необоротні матеріальні активи" призначено для обліку та узагальнення інформації про наявність та рух інших необоротних матеріальних активів, які не відображені у складі об’єктів обліку на рахунку 10 "Основні засоби".

За дебетом рахунку 11 "Інші необоротні матеріальні активи" відображається надходження (придбаних, створених, безоплатно отриманих інших необоротних матеріальних активів на підприємство (за первісною вартістю); сума витрат, яка пов’язана з поліпшенням об’єкта (реконструкція, модернізація), що приводить до збільшення майбутніх економічних вигод, первісно очікуваних від використання об’єкта; сума дооцінки вартості об’єкта необоротних матеріальних активів. За кредитом рахунку 11 відображаються вибуття інших необоротних матеріальних активів внаслідок продажу, безоплатної передачі або невідповідності критеріям визнання активом, а також у разі часткової ліквідації об’єкта та сума їх уцінки.

Рахунок 11 "Інші необоротні матеріальні активи" має такі субрахунки:

  • 111 "Бібліотечні фонди";

  • 112 "Малоцінні необоротні матеріальні активи";

  • 113 "Тимчасові (нетитульні) споруди";

  • 114 "Природні ресурси";

  • 115 "Інвентарна тара";

  • 116 "Предмети прокату";

  • 117 "Інші необоротні матеріальні активи".

Підприємство зобов'язане вести облік книг, що надходять до бібліотечного фонду і вибувають, у встановлених одиницях. Рахунок- активний, балансовий, майновий. Аналітичний облік інших необоротних матеріальних активів ведеться щодо кожного об’єкта цих активів. Журнал 4, головна книга.