Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Супер шпора ІНВЕСТКРЕДИТУВАННЯ 2012.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
202.5 Кб
Скачать

12. Фактори, які впливають на рівень відсотків за банківськими інвест позичками

Ціна інвестиційного кредиту — це відсоткова став­ка, яка передбачається у кредитному договорі з урахуванням: терміну користування позичкою; заходу, що кредитується; забезпечення своєчасності розрахунків позичальника за раніше одержаними позичками та ступеня ризику. Найчастіше вона буває регульованою (плаваючою) за умови щорічного перегляду в бік зростання або зниження.

На рівень відсоткових ставок за інвестиційними кредитами впливають такі фактори:

  • зміна відсотків за депозитами;

  • офіційно оголошений індекс інфляції;

  • можливості одержання довгострокового інвестиційного кредиту в інших банках на більш пільгових умовах;

  • характер партнерських взаємовідносин із позичальником, його фінансове становище, тривалість та міцність зв’язків;

  • альтернативні варіанти вкладення (інвестування) коштів в інші активи з метою одержання максимального доходу;

  • можливий ризик кредитування, особливо інноваційних проектів;

  • витрати з оформлення позички та проведення банківського моніторингу;

  • розмір позички;

  • строк позички та інші фактори.

13. Роль інвестиційного банківського кредитування в ринковій економіці

Протягом останнього часу темпи зростання економіки України знижуються. Зростання економіки залежить від інноваційної діяльності, яка потребує в свою чергу великий обсяг ресурсів, в тому числі й кредитних.

В сучасній економіці банківський кредит виконує дві основні функції: перерозподільну та стимулюючу.

Кредит сприяє розширенню виробництва та реструктуризації економіки, спрямованої на зменшення частки підприємств військово-промислового комплексу і розвиток виробництва товарів народного споживання, гострий дефіцит яких постійно відчувався в Радянському Союзі. В умовах тривалої економічної, особливо інвестиційної, кризи в Україні кредит відіграє значну роль у відновленні діяльності підприємств, які тривалий час простоювали, допомагає їм змінити асортимент продукції, що випускається, та поліпшити її якість, зробити цю продукцію конкурентоспроможною на внутрішньому і світовому ринках. За рахунок кредиту організовується виробництво нової продукції, багато з якої раніше не випускалось в Україні, створюються підприємства сфери послуг населенню.

Дедалі більшого значення набуває кредит у забезпеченні населення якісним житлом, побутовою технікою, створенні можливостей для отримання освіти та задоволення інших соціальних потреб. Але поки він тут використовується вкрай недостатньо.

В умовах перетворення економіки кредит може відігравати як позитивну так і негативну роль.

По-перше, банківський кредит сприяє розвитку різних видів економічної діяльності та впливає на їх структурний склад.

По-друге, банківський кредит в умовах недосконалого і остаточного несформованого фондового ринку вважається одним з головних джерел поповнення ресурсів суб'єктів підприємницької діяльності як короткострокових, так і особливо довгострокових.

Кредитні вкладення банків в економіку недостатньо орієнтовані на інвестиції. Необхідно відмітити, що довгострокові кредити українських банків - це переважно позики з терміном погашення понад рік.

Основними причинами слабкої інвестиційної активності банків можна назвати такі які як: брак довгострокових ресурсів, нестабільна ризикова ресурсна база, нестабільність політичної ситуації в Україні та дефіцит ефективних проектів.

Розвиток українського ринку банківських кредитів залежатиме ще й від того, коли на повну силу запрацюють страхові й пенсійні програми - традиційні постачальники дешевих ресурсів на кредитний ринок.

Аналізуючи роль банківського кредиту в розвитку економіки країни, можна зробити висновок, що банківське кредитування в Україні є переважно джерелом покриття тимчасових потреб підприємств в коштах. Кредит ще не став ефективним важелем забезпечення зростання економіки України. Отже, необхідно провести ряд таких перетворень, таких як: знизити відсоткові ставки, стабілізувати ризикову ресурсну базу, розвивати ринок цінних паперів з метою покращення функції кредитної системи та посилення її стимулюючого впливу на процеси економічного зростання.